Bøger

Når du skal finde bøger til dit emne:

Start med at tage udgangspunkt i din problemformulering - hvad vil du gerne vide noget om?

Fra det generelle til det specifikke

Nogle gange er det nødvendigt at finde bøger med et lidt bredere indhold, så du kan læse dig ind på dit emne. Dernæst skal du prøve at zoome ind på din vinkel på emnet.

Fra lærebøger beregnet til gymnasiet til specialværker

Lærebøger til gymnasiet er tit velegnede til gymnasieopgaver og vil tit indeholde både fremstillingsstof og kildemateriale. Du kan finde lærebøger på følgende forlag: https://systime.dk - www.forlagetcolumbus.dk - www.gyldendal-uddannelse.dk - www.frydenlund.dk - www.his2rie.dk

Husk at du også kan låne bøger i bogkælderen samt bladre i forskellige værker i vejledningsrummet (her må bøgerne dog IKKE lånes med hjem)

Skal du bruge mere specielle værker, er det som oftest nødvendigt at gå på biblioteket og få hjælp, men du kan starte din indledende søgning på Odder Biblioteks hjemmeside eller på Aarhus Biblioteks hjemmeside.


Fra fremstillinger til kildemateriale

Du vil i en større skriftlig opgave med historie som oftest få brug for at arbejde med både fremstillingsmateriale og kildemateriale. Du kan søge efter relevante kilder i lærebøger og på internettet.


🤔 Forestil dig at du skal skrive en opgave om Hitlerjugend. Søg på Bibliotekets hjemmeside efter relevant litteratur. Start med at søge bredt på Nazismen i Tyskland og zoom derefter ind på Hitlerjugend. Hvilke bøger virker lovende ?


Når du har fundet bøger til dit emne:

Når du har fundet bøger til dit emne, skal du beslutte dig for, om det ser relevant ud:

1. Hvem er forfatteren(-erne)? En historiker, journalist, andet?

2. Bogens forord – hvem er bogen rettet til? Har bogen det rette faglige niveau? (gymnasieniveau og ikke 3.kl. i grundskolen!)

3. Indeholder bogen en litteraturliste og litteraturhenvisninger? Hvilken litteratur er blevet anvendt?

4. Findes der anmeldelser af bogen?

5. Dobbelttjek evt. bogens oplysninger i andre bøger, på anvendelige internetsider mm.

Hvis du har bestilt bogen hjem, så skim bogen og læs evt. et par udvalgte afsnit. Hvis du vurderer, at bogen ikke kan bruges, så aflevér den igen:)

Medbring gerne bøgerne til vejledningen eller i hvert fald en foreløbig litteraturliste.