Văcăriţa, Lactarius volemus

Văcărița.

Văcărița.

Marelena şi Radu Pușcarciuc (Oneşti)


Ciuperca comestibila, relativ comuna pe teritoriul Romaniei, apreciata diferit ca valoare gastronomica in diverse regiuni ale tarii (pe alocuri se mananca si cruda), ca, de altfel si aiurea in lume. Astfel, francezii o considera mediocra, pe cand in Nepal sau in estul SUA este ciuperca cea mai consumata. Diferentele de apreciere se datoreaza mirosului vag de peste, emanat la rupere, care dispare insa la gatit, cat si texturii usor granulare. Laptele pe care il secreta, din abundenta - de aici si numele, stiintific, precum si cel popular, are un gust placut, dulceag. Are un bogat continut in carbohidrati (65%) si proteine (25%).

Este recognoscibila datorita caracterelor deja descrise (cantitate mare de lapte, miros, gust) dar si prin faptul ca atat lamelele, fragede, alb-galbui, carnea, de aceeasi culoare, la presare sau rupere vireaza rapid in brun; la fel si laptele, dupa un timp.

Poate fi intalnita prin padurile de conifere, dar si de foioase, vara si toamna, crescand in exemplare solitare sau in grupuri, din abundenta, in perioadele calduroase si umede.

Cum spuneam, se mananca si cruda, iar gatita doar fiarta - la foc slab, altfel se intareste - si in nici un caz prajita, pentru ca pierde ce are mai bun, laptele.