Munţii Trotuşului, floră, genţiene

Marelena şi Radu Puşcarciuc (Oneşti)

 

Prin pajisti, poieni, paduri, pe vai ori abrupturi, florile atrag privirile oricarui drumet (obisnuit sa le vada). Admiratia pentru frumusetea, gingasia si culorile lor este insotita de curiozitatea fireasca de a sti cate ceva despre ele.

Dorim sa raspundem acum celor doua nevoi, a sufletului si a mintii, prezentand flori din Muntii Trotusului, spatiul pe unde ne plimbam pasii in cea mai mare parte a anului. Prin sintagma “Muntii Trotusului” intelegem toti acei munti, si printr-o licenta pe care ne-o permitem si dealurile subcarpatice, care bordeaza Valea Trotusului si din care acesta isi culege afluentii.

Informatiile legate, in special, de determinarea speciilor pot fi, pe alocuri, inexacte. Amatori fiind, am facut eforturi, adeseori deosebite, pentru a evita acest lucru, pentru ca informatia destinata publicului, nu neaparat profan, este extrem de zgarcita, iar uneori contradictorie ori incompleta; mai ales cea legata de florile Romaniei. Ne-am bucura daca cei care sunt mai buni cunoscatori in ale florilor ne-ar semnala erorile (daca ele exista), indreptandu-le eventual.

Autorii fotografiilor sunt Marelena si Radu Puscarciuc, Lucia si Dominic Csudor. 

1 Gentiane. Nume generic pentru florile genurilor Gentiana si Gentianella. Genurile apartin familiei Gentianaceae care cuprinde circa 1200 de specii impartite in vreo 80 de genuri. Numele florilor provine de la Gentilus, rege ilir (150 i.C.) care ar fi recomandat folosirea unei specii de gentiana in tratarea bolnavilor de ciuma.

2 Gentiana asclepiadea. Cunoscuta, popular, sub numele lumanarica pamantului sau ghintura (dintura, intura), radacina ei este folosita pentru stimularea poftei de mancare, a digestiei, in general, a functiilor bilei si ficatului, in special.

3

4

3, 4 Gentiana nivalis. Iimpresionand prin gingasia florilor de un albastru azuriu intens, ochincelele mici infloresc in perioada iulie - august prin pasunile alpine si subalpine. Florile ii sunt folosite pentru proprietatile digestive si febrifuge; este insa ocrotita. Se afla pe blazonul orasului norvegian Nord-Aurdal.

5, 6 Gentiana verna. Ghintura de primavara, cu florile la fel de intens albastre azurii (“albastru electric”) ca si Gentiana nivalis; se deosebeste de aceasta prin faptul ca tija, care poarta o unica floare, nu este ramificata. Este considerata “cea mai albastra” gentiana din Europa; infloreste din mai pana in august prin pasunile alpine, umede.

7, 8 Gentiana ciliata. Popular, e numita Trambita ciobanului; infloreste vara tarziu, in perioada august - octombrie, prin pajisti aride si pasuni subalpine. Un al doilea caracter specific, in afara de cilii de pe marginea petalelor, il reprezinta numarul petalelor: 4. Mai exista o specie de gentiane cu patru petale, Gentianella campestris, care are deasemenea cili, dar care sunt concentrati in centrul corolei (ca si la Gentiana germanica).

9, 10 Gentiana germanica. E numita si Gentianella g. (dar nu are inca un nume romanesc!?). Asemanatoare este Gentiana campestris, cu doar patru petale.