Munceii Uture, circuitul obârşiilor Pârâului Solonţ, Munţii Tarcău

4 aprilie 2009


satul/comuna Solont - Dealul Solont - Dealul Piatra Crapata (880 m) - culmea principala a Munceilor Uture (936 m) - Dealul Uture Mare (890 m) - Solont; durata 10 ore


Participanti Elena si Vasile Șerbu, Traian Stegaru, Lucia si Dominic Csudor, Marelena si Radu Pușcarciuc

    Munceii Uture, circuitul obarsiilor Paraului Solont

Descriere 


Insotim drumul petrolier din satul Solont (la 1 km din centru, pe Paraul Solont), pe pantele nordice ale Dealului Piatra Crapata. La trecerea drumului pe pantele sudice ale Pietrei Crapate alegem varianta de culme a drumului, mult mai pitoreasca. Dupa depasirea punctului somital, marcat de o antena GSM, urmeaza un varf intermediar, exceptional punct de belvedere. Orientarea, in continuare, trebuie sa tina seama strict de marcajul forestier, cu doua benzi rosii paralele, al hotarului dintre doua districte silvice (unitati de productie, mai prozaic), din culme desfacandu-se brate secundare, marcate cu cate o singura banda rosie.

Un al doilea punct de belvedere ofera o imagine inedita: Lacul Modarzau, langa care s-a construit recent un complex turistic. Poteca de culme reintalneste curand drumul petrolier de pe pantele nordice ale Pietrei Crapate care urca in continuare spre culmea principala a Munceilor Uture. Din nou, optam pentru varianta de culme, desi exista si una de-a coasta, care traverseaza cateva obarsii ale Paraului Solont si care ajunge in saua de sub Varful Uture Mare. Urcusul final, de dupa parasirea drumului petrolier (am urmat cu strictete hotarul silvic dintre districte), este dur doar in comparatie cu restul drumului; de la capatul lui se schimba cu 90 de grade directia traseului, spre vest, urmand un marcaj silvic format dintr-o singura banda rosie (limita de parcele). O culme cu cateva sinuozitati ne ofera imagini ample ale imprejurului. Ultimul varf, si cel mai inalt, al culmii Dealului Uture Mare se suie usor, coborasul fiind insa ceva mai iute, ajungand in cele din urma la jumatate de kilometru de parcarea din centrul satului.

 1 Dealul Uture Mare vazut de pe Dealul Solont.

2 Dealul Solont dominat de Dealul Uture Mare; la baza lor, satul Solont. 

3 Parte din culmea Dealului Piatra Crapata; vedere de pe Dealul Solont. 

4 Laculet aflat pe Dealul Piatra Crapata (imediat dupa parasirea drumului petrolier principal). 

5 Aspect caracteristic pentru Dealul Piatra Crapata.

6 Punct de belvedere pe culmea Dealului Piatra Crapata.

7 Belvedere de pe culmea Dealului Piatra Crapata; dincolo de Valea Tazlaului Sarat, in zare, Muntele Tasbuga, extremitatea culmii Runcul Stanelor. 

8 Belvedere de pe culmea Dealului Piatra Crapata: comuna Zemeș de pe Valea Tazlaului Sarat; in zare culmea Runcul Stânelor intre Varfurile Runcul Rau si Comanac.

                                            9   Lacul Modarzău (și o parte din comuna Zemeș). 

10 Coborarea finala de pe Piatra Crapata; in fundal se observa drumul care urca la culmea Munceilor Uture dupa parasirea drumului petrolier (care continua spre stanga).

11 Griciorei (Primula acaulis). 

12 Floarea-pastelui (Anemone nemorosa). 

13 Ventrilica (Veronica persica).

14 Vedere de pe culmea Dealului Uture Mare pe deasupra obarsiilor Paraului Solont inspre culmea Dealului Piatra Crapata (dreapta) si ultimul varf al Dealului Uture Mare (stanga).

15 Varful cel mai inalt al Dealului Uture Mare; din saua care precede urcusul, traseul urmeaza linia culmii, in timp ce bratele drumului petrolier coboara in vaile din stanga si din dreapta ei.

16 Ultimul coboras ... inainte de ultimul urcus pe Varful Uture Mare.

17 Creasta-cocosului (Dentaria glanduligera); endemism carpatic.

18 Laptele-pasarii (Gagea arvensis).

                                     19    Podbal (Tussilago farfara).