Gale pe ulm, la Bucureşti şi Oneşti

„Ciudăţenia”


Ce scrie Christian Megulete:

Sunt cativa copaci prin Drumul Taberei (Bucuresti) care au pe frunze ceva asemanator cu niste boboci (vezi urmatoarele 10 fotografii). Adica, in loc ca ei sa iasa de la incheietura unor crengute, ca sa dea frunze, ies direct pe frunze. Mai exact spus, pe o parte din frunzele unui copac. Si sunt numai cativa copaci care prezinta povestea asta, alaturi de ei fiind copaci care nu o au.

Bobocii astia se pare ca nu sunt gazde pentru paraziti sau alte lighioane, nici gazde pentru simbionti (de exemplu, sunt niste vespi care isi depun ouale in niste invelisuri de frunza, in schimb mananca omizile copacului).

Am disecat cativa boboci si se pare ca nu au nimic in ei, sunt deschisi la contactul cu frunza. De altfel, frunzele respective se simt foarte bine (le-a crescut astfel suprafata de contact cu soarele). Nu sunt sigur ce fel de pom este - de aceea am pozat si semintele.

Ce spun Marelena si Radu Pușcarciuc (Onești):


Gale

Fotografiile prezinta o „eruptie” de gale provocata de insecta Tetraneura ulmi pe frunzele unui ulm (Ulmus sp.).

Ulmul este un arbore care creste in padurile de amestec, din campie (Ulmus foliacea) pana in regiunile montane (Ulmus montana). Are coroana bogata, asigurand o umbra deasa, motiv pentru care e cultivat in parcuri sau pe strazi. Este unul dintre arborii “matusalemici”, fiind cunoscute exemplare cu varste de 600-800 de ani. Lemnul sau este foarte rezistent la apa (se spune ca temeliile caselor din Venetia sunt construite pe trunchiuri de ulm).

Ulmus foliacea - ulm, ulm-de-camp; denumirea stiintifica pe care am preferat-o este cea utilizata la noi de botanisti si silvicultori; la ultimul congres mondial al botanistilor s-a hotarat ca, dintre multele sinonime stiintifice ale speciei sa se foloseasca Ulmus minor.

Nu cu multi ani in urma, ocupa areale importante pe continentul european. A fost insa taiat, in anii 1960, in proportie de circa 80%, fiind atacat de grafioza, numita si boala olandeza a ulmului.

Galele sunt umflaturi ale tesuturilor unei plante cauzate de infestarea produsa de un organism viu, in mod special de insecte, dar posibil si de ciuperci, bacterii sau virusuri. Concret, insecta inteapa tesutul plantei, isi depune in interior ouale, injectand totodata o enzima sau un hormon care induce plantei reactia de formare a galei, un tesut vegetal care inconjura ouale insectei, si chiar, in multe cazuri, insecta insasi. Larvele care vor iesi din oua, insecta inchisa in gala si descendentii sai vor avea astfel o sursa de hrana asigurata, substantele organice sintetizate de planta, si va elimina, in schimb, o serie de substante, in special carbohidrati, care constituie sursa producerii de catre albine a mierii de mana (vezi cum se produce mierea de mana). Trebuie spus ca, in general, pagubele produse plantei de gale sunt nesemnificative.

Pe frunzele, dar si pe ramurile ulmului, se formeaza mai multe tipuri de gale, aspectul lor depinzand de specia insectei care le induce. Gale se dezvolta pe mai toti arborii, datorandu-se cel mai adesea unor insecte aparte, strict adaptate speciei sau genului respectiv de arbori.

Cat despre motivele preferintei pe care o au "gazele" Tetraneura ulmi pentru un exemplar sau altul, e destul de greu de spus. Se stie ca umezeala este un factor prielnic "constructiei" de gale; in general, activitatea minusculelor insecte care se hranesc cu seva plantelor este mai intensa in aceste conditii (mai ales pe timp de ploaie - cand, din contra, culesul albinelor este foarte slab, apropo de mierea de mana).

Unii ulmi pot fi atacati de o ciuperca si se imbolnavesc de grafioza; drept urmare, frunzele se vor ingalbeni inca din vara si vor cadea mai repede. Daca ulmul este bolnav de grafioza se vor imbolnavi si ulmii vecini. Boala se transmite fie prin intermediul unui gandac care seamana cu carabusul (sapa canale in trunchiul arborelui), fie prin radacinile afine.

Am gasit un ulm plin de gale si in Onesti. Am taiat o gala si iata ce se vede inauntru (urmatoarele doua imagini): sunt pupe ale Tetraneura ulmi; in ultima poza se vede si insecta (le-am vazut, cu lupa, miscand piciorusele).