Melci albaştri în Munţii Tarcău

Stogul de Piatră din Munceii Uture


text şi fotografii: Marelena şi Radu Puşcarciuc


traseu: sat Schitu Frumoasa (comuna Balcani) - Dealul La Smida - Culmea Munceilor Uture - Stogul de Piatra - Dl. Cenusareasa - Piscul Rau - schitul Sihastria Crucii - Dealul Crucii - Dealul Dumea - satul Schitu Frumoasa


31 mai 2009

Durata: 12 ore, cu popasuri.

Participanti: Elena si Vasile Serbu, Lucia si Dominic Csudor, Traian Stegaru, Laurentiu Draghici, Marelena si Radu Puscarciuc.

Descriere: Traseul, probabil cel mai frumos dintre cele care strabat Munceii Uture si culmile care-i racordeaza cu Subcarpatii Tazlaului, realizeaza un circuit al unora dintre bratele (Capatana si Frasinisu) obarsiilor Paraului Schitul, afluent al Tazlaului.

Se pleaca de la confluenta dintre Frasinisu cu Paraul Comanu, de unde apa astfel formata capata numele de Schitu. Tot aici, imediat dupa trecerea Paraului Schitu, drumul asfaltat care pleaca din centrul comunei Balcani intra in satul Schitu Frumoasa. Un drumeag de carute urca pe botul dealului care domina confluenta descrisa, traverseaza un palc de padure si iese intr-o zona de poieni acoperite de fanete. De pe dealul pe care ne aflam, La Smida, avem parte de privelisti de o mare frumusete spre celelalte dealuri care tin de Subcarpatii Tazlaului, spre culmile Munceilor Uture, spre Magurile Tazlaului, spre Culmea Runcul Stanelor.

De indata ce intram in padure, pentru a urca spre culmea Munceilor Uture, drumul de carute continua cu un drum forestier, un drum... calm care ocoleste urcusurile abrupte. Acesta ne va scoate in final deasupra satului Bolatau (comuna Zemes) (vezi harta) de pe Valea Tazlaului Sarat, nu departe de nodul orografic din care pornesc Munceii Uture, Magurile Tazlaului si Culmea Runcul Stanelor. De aici incolo traseul urmeaza un vechi drum petrolier trasat pe coama Munceilor Uture. Trecem pe langa un pinten stancos inalt de vreo 15 m, asemenea unui stog, de unde i se trage si numele, si dam in scurt timp de capatul drumului, intr-o poiana larga, un fost amplasament de sonda.

Urcusul care urmeaza se face pe o poteca marcata cu benzile duble ale hotarului dintre doua districte silvice pana la o borna silvica de unde parasim culmea principala, cotind pentru intoarcere spre est, condusi de acelasi fel de marcaj. Dupa o coborare aproape continua prin padure, pe o poteca lata, ajungem la Schitul Sihastria Crucii. Din poarta schitului mergem pe drumul care suie pe Dealul Crucii, unde intalnim un drum petrolier care leaga satul Cucuieti de o serie de sonde, acum dezafectate. Urmam un brat al acestui drum care se indreapta spre nord, catre Dealul Dumea, de pe care coboram spre satul Schitu Frumoasa ... pana intr-o sa, de unde urcam un ultim deal, marcat de o antena GSM. De la baza lui mai avem doar jumatate de kilometru pana in punctul de unde am plecat.

1 Intrarea in traseu se face de pe malul Paraului Schitul.

2 Privelisti de pe Dealul La Smida: spre sud-est, Munceii Nascalatului; la baza dealului, satul Schitu Frumoasa...

3 ...spre est, dincolo de Munceii Nascalatului, Culmea Runcul Stanelor...

4 ...spre nord, in stanga imaginii, Muntele Cracul Geamana (1442 m); in dreapta, Magura Tazlaului (Mare), la poalele careia se afla una dintre ctitoriile lui Stefan cel Mare, manastirea Tazlau.

 

5 Este vremea orhideelor: stupinita (Plathanthera chlorantha)... 

6 ...ura (Gymnadenia conopsea), cu un puternic miros de vanilie...

7 ...poroinic (Orchis maculata)...

8 ...Traunsteinera globosa (fara nume romanesc).

9 Orhidee de padure: buruiana-de-junghiuri (Cephalanthera longifolia) si...

10 Cephalanthera damasonium (are frunze si printre flori).

11 Orhidee de padure lipsita de clorofila: tranji (Neottia nidus avis).

11bis   Melc-albastru (Prophysaon coeruleum).   Vezi melci albaştri şi în Munţii Obcina Mare. 

 12, 13 Alte plante de padure: lacramita (Maianthemum bifolium)...

12, 13 Alte plante de padure: lacramita (Maianthemum bifolium)...

14 ...priboi/ciocul-berzei (Geranium phaeum).

15 La Stogul de Piatra.

16 Privire de pe culmea Munceilor Uture spre satul Schitu Frumoasa. Dealul care-l strajuie (impreuna cu piciorul sau din planul doi) poarta prima parte a traseului. In fundal, Valea Bistritei.

17 Dupa aproape doua ore petrecute in padure, iesim la “lumina” deasupra satului Cucuieti. In dreapta Dl. Uture Mic, iar in zare Culmea Pietricica; separa bazinul Trotusului de cel al Siretului.

 

18 Floarea-cucului (Lychnis flos cuculi).

19 Sor-cu-frate (Melampirum nemorosum).

 20 Schitul Sihastria Crucii.

21 Spre drumul petrolier care duce pe Dealul Dumea, de unde ne mai ramane doar un pas: dealul din centru-stanga.

 22 Am facut si ultimul pas. Coboram acum spre confluenta Comanului cu Frăsinișu, acolo de unde am plecat.