Bloempotkachel

Theelichtjes

Komen we met goed isoleren en efficiënt verwarmen de winter door met een theelichtkacheltje &? Je zal er een passiefhuis voor moeten hebben.

Een theelichtje werkt prima voor warmhoudplaten op tafel, een theepot, en zelfs een (voorverwarmde) kaas- en chocoladefondue.

Een waxinelichtje produceert, afhankelijk van samenstelling, wiek, snelheid van de verbranding, meettechniek (verbruikte massa, afgeleverde warmte..) 40 tot 77 W (+ of min 9W) waarvan een klein gedeelte in licht wordt omgezet. Het bevat 14g paraffine met een verbrandingswarmte van 46 MJ/kg. Dat levert 0,64 MJ/kaarsje (met 4 branduren aan 100% verbrandingsefficiëntie). Gemakshalve gaan we uit van 60W warmteproductie.

Vier kaarsjes leveren circa 240 watt. Een elektrisch kacheltje heeft meestal 2.000 Watt. Als je de warmte van 1.000 Watt wil evenaren zou je dus 16,6 kaarsjes nodig hebben. Lijkt me haalbaar om een ruimte op temperatuur te houden, maar niet om ze op te warmen.

Kaarsjes met 70 gr paraffine gebruiken 150 liter zuurstof, en produceren 100 l CO2 en 100 l waterdamp (26 ml water). Buitenlucht heeft 400 ppm CO2, binnen wordt tussen 800 en 3.000ppm gemeten, waarbij 1.800 al voor een slechte luchtkwaliteit staat. Verluchting is dus zeker nodig. Wat het warmte-effect weer drastisch verlaagt.

(Verschillende benaderende (energetische) berekeningen van bollebozen komen tot de conclusie dat een kaarsvlam en een mens ongeveer evenveel zuurstof per tijdseenheid consumeren.)

Gebruik je veel theelichtjes, besef dan dat deze ‘open haard’ van kaarsjes op petroleum als grondstof werkt. Om de binnenlucht gezond te houden heb je een schoorsteen nodig. Waardoor dan wel nu 90 procent van de warmte verdwijnt. Dus heb je dan 10 keer zoveel theelichtjes nodig hebben om dezelfde temperatuur te krijgen.

¯Arts: 'Uw temperatuur is de laatste tijd merkelijk gestegen!'

'Daarom heb ik nu zo'n koude voeten!' Theo Bergsma

Bloempotkachel

17% van de hitte van de kaarsvlam wordt uitgestraald naar de omgeving. 83% stroomt via convectie naar het plafond. Daar voelen we dus geen effect van. Net als bij een open vuur i.v.m. een kachel, kunnen we het effect verbeteren door een behuizing aan te brengen en meer infrarode straling te produceren en te benutten (en minder convectie). Dat kan een omgekeerde bloempot doen. Of meerdere.

Je kan een zware metalen bout in het gat hangen, of 2 à 3 potten ermee samenschroeven. Als goede geleider neemt die massa snel warmte op, en geeft ze vlot door (conductie).

Een deel van de warmte is nodig om paraffine te vergassen voor verbranding. Onder de toch al warme overkapping zal er dus (minuscuul) meer warmte overblijven voor verwarming. Dit effect kan je nog verbeteren door de kaars(en) niet op de (koude) grond te zetten, maar wat hoger, of op isolerend materiaal, of in een extra blikje (laag, niet hoger dan de wiek). De kaars zal harder (en sneller op) branden.

Het werkt uiteraard ook met een andere warmtebron: kachel, radiator, campingvuurtje, petroleumkachel…

En met andere warmte accumulerende en afstralende objecten: (bak)stenen op of rond de kachel,…

Gezien stralingswarmte effectiever ervaren wordt is dit dus een werkbaar idee, in een niet te grote en niet te koude of tochtige ruimte, met verluchting. Als je er dichtbij gaat zitten.

2 extra tips:

Gezien de geproduceerde warmte kan je i.p.v. 3 theelichtkacheltje ook evenveel gasten uitnodigen. (Hoewel de kans bestaat dat die meer ‘verbruiken’.)

Voor alle duidelijkheid: het is een prachtig voorbeeld van placebo-verwarming.

Warmte stijgt, dus je kan ook een bloempot op je kop zetten om je omgeving te verwarmen.

De efficiëntie van deze spotgoedkope methode kan in de praktijk ook prima afgelezen worden aan het % gezinswoningen dat met een bloempotkachel comfortabel wordt verwarmd.

¯Een uur bij een aardig meisje vliegt voorbij als een minuut. Een minuut op een hete kachel lijkt een uur. Dat is relativiteit. nr Albert Einstein