Wildraster, weren

Wildraster &

Na een toename van vossen, dassen en reeën, vonden ook everzwijnen en wolven hun weg terug naar onze regio. Boeren konden er niet mee lachen. Velden werden omgewroet en afgevreten, en schapen doorgebeten. Een degelijke omheining hiertegen zou er volgens overheidsadvies zo moeten uitzien:

Draaddikte minstens 2 mm, maaswijdte van max. 10 cm

Hoogte, voor wolf 120 cm, voor everzwijn: 100 cm + 20 cm in de grond

Best elektrische bescherming langs buiten: bovenaan, op 15 cm en liefst ook nog op 40 cm.

Fladry & is een Pools woord voor een touw met gekleurde linten of vlaggetjes dat boven de omheining wordt gehangen. Rood zou het meest effectief zijn, vooral tegen wolven (maar ook vossen, coyotes ed.). Sommige bronnen noemen het zeer efficiënt, andere beperken het effect tot 3 à 5 maanden. Allicht ook afhankelijk van andere foerageermogelijkheden en gewenning.

Of misschien moeten we terug onze in de oudheid reeds beroemde en door de Romeinen gevreesde ondoordringbaar dichte gevlochten of ‘gelegde’ heggen aanplanten.

Een veerooster of wildrooster & wordt aangebracht in het wegdek om te voorkomen dat dieren een gebied binnenkomen of verlaten. Het bestaat uit ijzeren spijlen. Toen er nog kerkhoven rond kerken waren werden varkensroosters vaak gebruikt bij het toegangshek om varkens buiten te houden zodat zij niet in de graven gingen wroeten.

In stallen worden beter beloopbare vloerroosters gebruikt die gier en mest doorlaten.

We overlopen ons regionaal wildaanbod te land, in de lucht en bij of in het water.

¯ Bezint voor je begint. (of bemint.)