Sporenelementen

Sporenelementen in de voeding: een ietsje metaal

Mineralen & en spoorelementen & zijn anorganische stoffen die in kleine hoeveelheden nodig zijn in de voeding voor dier en plant. Ze kunnen niet zoals vitamines zelf aangemaakt worden, ze worden opgenomen uit de aarde, (ook via) water en voeding.


Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid die het lichaam ervan nodig heeft. Van sporenelementen dus maar een spoortje.

De mineralen calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor zijn essentieel.

Sporenelementen zijn o.m. ijzer, fluor(ide), jodium, zink, chroom, koper, mangaan, molybdeen, seleen.

Teveel is even ongezond als te weinig. Ze beïnvloeden elkaars werking op een complexe manier.

Van de ziekenhuispatiënten met overgewicht (UMC Groningen, 11/2021) vertoont 40 procent tekenen van ondervoeding: een tekort aan spiermassa, eiwitten, vitamines en mineralen. We eten veel, maar te eenzijdig en missen gezonde voedingsstoffen.

Calcium & is belangrijk voor ons beendergestel, maar ook voor het leveren van energie voor de lichaamscellen en de zenuwtransmissie.

Je vindt het in donkere bladgroenten, vooral kruisbloemigen, zoals boerenkool, kool, broccoli, mosterd, waterkers, spruitjes, pastinaak, en koolraap.

Jodium & is essentieel voor de productie van hormonen & in de schildklier. Dit is belangrijk bij het celmetabolisme en de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel.

Zeewier en kelp zijn de beste bron van jodium. Je vindt het ook in bieten, haver, selder, sla, druiven, paddenstoelen, appelsienen, wortelen, peren, tomaten, ananas, erwten, brandnetels, limabonen, sesamzaad, sojabonen, pompoenen, snijbieten en rapen.

Bronnen van selenium & zijn paranoten, broccoli, kool, selder, radijs, biergist en volle granen.

IJzer & is noodzakelijk voor de productie van hemoglobine &, het eiwit dat zuurstof in het bloed bindt en transporteert. Het is te vinden in groene bladgroenten (vooral peterselie, waterkers, paardenbloem, spinazie, boerenkool, broccoli), peulvruchten, zaden, melasse, zeewieren, vijgen, dadels, gedroogde abrikozen, rozijnen, noten en volle granen.

Zink & speelt een belangrijke rol in de vorming en het herstel van de lichaamsweefsels. Je vindt het in bonen, erwten, (bier)gist, noten, wortelen, volle granen, boekweit, gierst, tarwekiemen, zonnebloempitten, groene bladgroenten, zeegroenten.

Ons beendergestel is belangrijker dan we dachten. Met een totaalgewicht van circa 10 kilo is het skelet het zwaarste orgaanstelsel van het lichaam.

Bij onderzoek (9/ 2019) bleek dat de angstrespons niet wordt opgewekt door adrenaline (alleen), maar vooral door osteocalcine, een hormoon dat door de botten afgescheiden wordt.

¯ Seksleven evolueert als cola: van lekker over light naar zero.