Pijnacker in 1957-1959

Pijnacker in 1957

ALGEMEEN

belastingen

omslagheffing

Brief van Hoogheemraadschap van Delfland, houdende vaststelling van de belastbare opbrengst van de gebouwde eigendommen van de polder voor de omslagheffing door het hoogheemraadschap, 1957

BRONNENoverige bronnen

economie

De burgemeester van Pijnacker zal  in februari 1957 in Delfgauw een nieuwe fabriek voor behangselpa-pier van de fa. gebr. Sanders openen. Deze plechtigheid valt samen met het 25-jarig jubileum van deze in Rotterdam gevestigde onderneming, die ongeveer 40 percent van de Nederlandse export van behangselpapier voor haar rekening neemt. 

De N.V. behangselfabriek Sanders te Pijnacker heeft op 22 februri 1957 het 25-jarig zakenjubileum van de oprichter, de heer A. Sanders herdacht. Tevens werd op deze dag het nieuwe gebouwencomplex in Delfgauw in gebruik genomen. Het nieuwe gedeelte van dit bedrijf werd door de burgemeester van Pijnacker, de heer J. Vader, in gebruik gesteld. De heer Sanders gewaagde van het bereiken van een mijlpaal. Hij gaf een terugblik op het jubileum, en dankte allen, die meegewerkt hebben aan de totstandkoming van de nieuwe afdeling. Nog werd het woord gevoerd door de oud-burgemeester van Pijnacker, de heer H. Duiker, burgemeester van Katwijk. Tijdens de receptie heeft de harmonie van Pijnacker, Excelsior, de directie een muzikale huldiging gebracht, waarna de aanwezigen met de muziek een rondgang door de fabriek en het nieuwe gebouwencomplex hebben gemaakt. 

Garage van Schie in Pijnacker, Oudeleedeweg 7a vraagt een net RK meisje voor dag en nacht als hulp in de huishouding en voor licht administratief werk.

De al vijf maanden leegstaande „oude" Bijenkorf in het hartje van Rotterdam zal zeer waarschijnlijk binnenkort tijdelijk worden verhuurd aan de N.V. Behangselfabriek Gebr. Sanders te Pijnacker. Kort geleden is de fabriek van de N.V. Sanders te Delfgauw geheel uitgebrand, waarbij voor miljoenen schade is aangericht. De produktie wordt echter tijdelijk overgenomen door een Nederlandse en Belgische behangselfabriek. De oude Bijenkorf zou als opslagruimte gaan dienen. De N.V., die vroeger in Rotterdam gevestigd is geweest, heeft naarstig naar herbouwmogelijkheden gezocht. Men overweegt ernstig in Rotterdam geheel opnieuw te beginnen. Met de gemeente Rotterdam lopen onderhandelingen over een terrein in de Spaanse polder of aan de Waalhaven. Nog deze week wordt de beslissing verwacht. Voorts zou de directie overleg plegen met de gemeente Oosterhout in N.-Brabant. Er wordt op gerekend, dat de N.V. Sanders spoedig rijksgoedkeuring voor een nieuwe fabriek zal verkrijgen. Het verbrande bedrijf is niet meer te herstellen. Overigens doet de gemeente Pinacker uiteraard moeite het bedrijf voor deze gemeente te behouden. 

Op 31 december 1957 is Garage en Touringcarbedrijf B.F. van der Meer gevestigd in Pijnacker, Adam Pijnackerstraat 5 en in Delft, Markt 71.

Sinds 1957 bestaat Kamps Transport B.V., thans gevestigd Boezemweg 4, Pijnacker

BRONNENkrantenHet Vrije Volk  11 februari 1957, blz. 7; Het Parool 23 februari 1957, blz. 9;  Het Vrije Volk 25 november 1957, blz. 7; Gereformeerd gezinsblad 31 december 1957, blz. 21overige bronnenGoogle Search 

gemeente

Het wetsontwerp tot wijziging van de grens tussen de gemeenten Delft en Pijnacker heeft geen andere strekking dan Delft de gelegenheid te bieden een woonwijk, die voor het grootste deel binnen de tegenwoordige grenzen kan worden gerealiseerd, af te ronden. De aanleg van deze woonwijk, die deel uitmaakt van het in aanbouw zijnde technische Hogeschoolkwartier, is urgent. Het is daarom hoogst bezwaarlijk de onderhavige grenswijziging, hoewel deze een fragmentarisch karakter heeft, uit te stellen totdat andere bij het provinciaal bestuur in overweging zijnde plannen tot wijziging van de grens van Delft vaste vorm zullen hebben gevonden. Deze plannen verkeren nog in een beginstadium. De minister van Binnenlandse Zaken, Bezitsvorming en Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisatie deelt dit mee in zijn memorie van antwoord aan de Tweede Kamer over het genoemde wetsontwerp. De vraag of een verschuiving van de grens in oostelijke richting tot de Zuideindseweg, die de zuidelijke verbindingsweg van het buurtschap Delfgauw vormt, aanbeveling verdient, kan pas worden beoordeeld wanneer klaarheid zal zij verkregen ten aanzien van de gemeentelijke indeling van Delfgauw en omgeving. De grenswijziging kan niet op de aanvankelijk voorgestelde datum, 1 januari 1957, ingaan. Als nieuwe datum wordt daarom bij nota van wijzigingen 1 juli 1957 voorgesteld 

BRONNENkrantenAlgemeen Handelsblad 10 januari 1957, blz. 7

geslaagden

In januari 1957 behaalt zr. Th. Kerkhofs haar aantekening wijkverpleging aan de School voor Maatschappelijk Werk. 

Op 1 februari 1957 slaagt J.W. Meijer uit Pijnacker voor het kandidaatsexamen economische wetenschappen

Op 18 juni 1957 slaagt F.K.P. Lub uit Pijnacker aan de UvA voor het kandidaatsexamen klassieke letteren

Op 1 juli 1957 slaagt aan de Universiteit Utrecht A.J. Apon uit Pijnacker voor het propedeuse-examen theologie

Op 3 juli 1957 slaagt H.A. Mostert uit Pijnacker aan de TH Delft voor het kandidaatsexamen werktuigkundig ingenieur.

Op 5 juli 1957 slagen L. Snoek en J. Zegwaard voor het eindexamen van de Gemeentelijke M.M.S. 

Op 18 juli 1957 slaagt J. de Back uit Pijnacker voor het kandidaatsexamen voor civiel ingenieur.

Op 18 juli 1957 slaagt A. van Sinderen uit Pijnacker voor assistent in de huishouding aan de Vakschool voor meisjes in Leiden

Op 23 juli 1957 slaagt mej. S. de Hoog uit Pijnacker bij het in Den Haag gehouden examen vanwege de bond van leraressen bij het modevakonderwijs voor het examen coupeuse. Ze is een leerling van mej. H.M. Goddijn uit Leiden.

Op 25 september 1957 slaagt J. Hartman uit Pijnacker aan de Koningin Wilhelmina Kweekschool voor onderwijzer met volledige bevoegdheid. 

In oktober 1957 slaagt A.W. Ruijs uit Pijnacker aan de TH Delft voor het propedeuse examen scheepsbouwkundig ingenieur.

In oktober 1957 slaagt N.J.M. Hoogendijk uit Pijnacker aan de RU Leiden voor het kerkelijk voorbereidend examen

BRONNENkrantenDe Tijd 1 februari 1957, blz. 4; De Volkskrant 2 februari 1957, blz. 5; De Tijd 19 juni 1957, blz. 4; Trouw 3 juli 1957, blz. 2; Trouw 4 juli 1957, blz. 2; De Tijd 8 juli 1957, blz. 8; Trouw 19 juli 1957, blz. 2; Leidsch Dagblad 19 juli 1957, blz. 3; Leidse Courant 23 juli 1957, blz. 5; Het Vrije Volk 25 september 1957, blz. 4; Trouw 7 oktober 1957, blz. 2; Trouw 15 oktober 1957, blz. 2

godsdienst

Op 3 januari 1957 viert ds. W. van den Bos zijn zilveren ambtsjubileum als predikant in de Gereformeerde Kerken in Nederland.

Op 25 maart 1957 wordt gemeld dat mgr. M.A. Jansen, bisschop van Rotterdam, heeft benoemd tot kapelaan van de H. Martinus te Hillegom de weleerw. heer J. de Bouvere, die kapelaan was te Pijnacker en tot kapelaan te Pijnacker de weleerw. heer W. J. Kleyn, die kapelaan was te Hillegom. 

Op 29 juli 1957 wordt gemeld dat J.C. Neeleman uit Pijnacker beroepen is door de Herv.kerk te Zunderdorp. Hij neemt het beroep aan.

In november 1957 wordt ds H.K.Stauttener te Mijnsheerenland beroepen in de NH Kerk in Pijnacker. Hij neemt het beroep aan

In 1957 wordt dominee Govert Bloemendaal voorganger van de afdeling Pijnacker van de Ned. Protestantenbond. Hij blijft dat tot 1969.

BRONNENkrantenAlgemeen Handelsblad 2 januari 1957, blz. 6; De Tijd 25 maart 1957, blz. 2; Het Parool 29 juli 1957, blz. 2;  Het Parool 12 augustus 1957, blz. 2; Algemeen Handelsblad 6 november 1957, blz. 5; Algemeen Handelsblad 22 november 1957, blz. 10literatuurSlis, P.L., De Remonstrantse Broederschap: biografische naamlijst 1905-2005: gemeenten,landelijke organen, predikanten en proponenten, publicaties, Eburon Uitgeverij B.V.2006, blz. 224

infrastructuur

Een felle strijd is uitgebroken tussen de gemeente Den Haag en de omliggende gemeenten over de plaats, waar een nieuwe satellietstad voor het praktisch volgebouwde Den Haag zal verrijzen. De burgemeester van Pijnacker, de heer J. Vader Jr.. heeft op 10 oktober 1957 er een speciale raadszitting voor belegd om een nieuw eigen plan voor de nieuwe stad Reyens te ontwikkelen, die in Pijnacker en Nootdorp is geprojecteerd. Het Haagse plan voor de stichting van een satellietstad-Wilsveen onder Zoetermeer, dat door Rijswijk. Voorburg. Nootdorp en Leidschendam wordt gesteund, wordt door Delft, Zoetermeer en Pijnacker bestreden. Nog twee andere plannen zijn inmiddels gepubliceerd, beide gedacht in de omgeving van Pijnacker. Ze zijn afkomstig van Delft en de Prov. Planologische Dienst. Pijnacker kan zich hiermee echter niet verenigen, o.a. omdat dan 200 hectare tuinbouwgebied in deze gemeente bouwgrond zal worden. Het plan-Reyens, genoemd naar de landscheiding van die naam tussen Pijnacker en Nootdorp, spaart de 200 ha tuingrond. De stad Reyens zal in het noorden en oosten worden begrensd door de spoorbaan Den Haag-Utrecht. De westgrens loopt circa 2 km van de oostgrens van Delft. De totale oppervlakte van Reyens zal 1520 ha in de gemeenten Pijnacker en Nootdorp beslaan. De capaciteit zal 94.000 zielen zijn, met 12.000 van het uitgegroeide dorp Pijnacker, totaal 106.000. Hiervan komen 35.000 inwoners op grond van Nootdorp. Het voordeel van dit plan is volgens burgemeester Vader, dat de twee dorpen zich rustig verder kunnen ontwikkelen. Per auto zal het centrum van Delft in 7, dat van Den Haag in 10 en dat van Rotterdam in 15 minuten te bereiken zijn. Het station Pijnacker aan de Hofpleinlijn kan zijn functie blijven vervullen. Zowel de woonwijken als de city zullen onmiddellijk en geleidelijk kunnen worden ontwikkeld.

In Pijnacker hebben afgevaardigden van het veilingbestuur en van verschillende standsorganisaties een comité opgericht, dat in verband met het plan Reijens voor de bouw van de satellietstad actie wil voeren tot behoud van cultuurgrond. Het comité heeft voor dinsdag 29 oktober 1957 in het parochiehuis te Pijnacker een protestvergadering uitgeschreven met het doel daar de bezwaren van de agrarische bevolking tegen het plan Reijens te uiten. 

Het gemeentebestuur van Nootdorp is ontstemd over het plan-Reijens van de gemeente Pijnacker tot stichting van een nieuwe stad. Bij dat plan is ook grondgebied van Nootdorp betrokken, waaromtrent met Nootdorp geen overleg is gepleegd. Dit heeft de burgemeester van Nootdorp, de heer H. C. A. M. Schölvinck, gisteravond in de raadsvergadering meegedeeld. Hij heeft verklaard, dat zijn gemeente zich tegen elke poging tot gehele of gedeeltelijke annexatie zal verzetten. Voorts noemde hij het plan Reijens voor Nootdorp bestuurlijk en stedebouwkundig onaannemelijk. Met dit plan spaart men de bestaande land- en tuinbouw op den duur niet. Er verdwijnt een aanzienlijk tuinbouwareaal, en het werkt de verkitting tussen Den Haag, Delft en Rotterdam in de hand. Voorts vroeg de heer Schölvinck zich af, hoe het mogelijk is dat een stedebouwkundige adviseur, die zich volledig voor Wilsveen heeft uitgesproken, thans als de ontwerper van het plan-Reijens wordt aangetroffen. Hij sprak de hoop uit dat Pijnacker ook in zijn eigen belang, de totstandkoming van het ook voor zijn inwoners onzalige plan, op eigen initiatief alsnog zal weten te verhinderen.

Enkele honderden boeren en tuinders laten op 29 oktober 1957 op de in het Parochiehuis te Pijnacker gehouden protestvergadering blijken, het meer dan oneens te zijn met de geplande stad die een groot deel van hun grond zou opeisen. Er is geen enkele behoefte aan een nieuwe stedelijke vestiging in de reeds overbevolkte randstad Holland, aldus het stramien van de redevoeringen der lange rij sprekers. In de buurt van Pijnacker en Nootdorp zou het plan Reijens meer dan duizend hectare culuurgrond, waarvan een kleine honderd hectare zuivere tuinbouwgrond, kosten. Zij richten met deze woorden een soort motie van wantrouwen aan het adres van het gemeentebestuur van Pijnacker. Op de bewuste raadsvergadering immers betoogden burgemeester J. Vader en zijn deskundige adviseurs, dat het plan Reijens slechts een onbelangrijk oppervlak aan tuinbouwgrond zou vergen in tegenstelling tot andere plannen voor stedelijke vestigingen op of in de buurt van het desbetreffende gebied. Het wantrouwen werd misschien het duidelijkst uitgesproken door de heer N.L. van Adrichem, voorzitter van de R.K. land- en tuinbouwbond te Pijnacker: „Ik kan niet aan de indruk ontkomen, dat hier (tijdens de raadszitting) voorlichting is gegeven door iemand, die beslist ondeskundig was, of, en dat zou nog veel erger zijn, moedwillig onjuiste gegevens aan de pers heeft willen verstrekken." Later zei hij: „Velen van ons hebben hun hoofd suf gedacht, hoe een raad van een plattelandsgemeente met algemene stemmen een plan tot stedenbouw kan aannemen, hoewel zeker tachtig procent van de bevolking er vierkant tegen is." Burgemeester Vader betoogde op de toelichting op het plan in de raad verder dat de bloeiende veiling van Pijnacker (omzet in 1956 ruim negen miljoen gulden) ook in Reijens zou blijven bestaan. De heer N. Huysman, voorzitter van de Coöperatieve Groentenveilingvereniging Pijnacker en Omstreken, zegt die avond dat verwezenhjking van het plan Reijens de veilingomzet in eerste aanleg met ongeveer dertig procent zou doen dalen. Deze verminderde omzet zou de veiling minder aantrekkelijk voor de handel maken, waardoor de aangevoerde produkten nog lagere prijzen zouden opbrengen. Op het ogenblik heeft de veiling een voor 75 procent op de export afgestemde aanvoer. Een vertegenwoordiger van de beide boerenleenbanken verwachtte, dat Reijens de gezamenlijke jaaromzet van deze banken (ruim tachtig miljoen gulden) zeer sterk zou doen teruglopen. Een dergelijke vrees werd ook geuit door de heer J. Langelaan, sprekende namens de veevoederbedrijven Coöp. Malerij en Ons Doel. Hij had becijferd, dat in Reijens de omzet van 1 miljoen gulden met een kwart zou dalen. Alle sprekers bezwoeren de overheid, Reijens niet te bevorderen en de verstedelijking van het toch al schaarse platteland in de randstad tegen te gaan. Aangezien het plan mede betrekking heeft op het gebied van Nootdorp, was ook deze gemeente gisteravond op de door de schielijk gevormde Commissie tot behoud van de tuingronden georganiseerde vergadering vertegenwoordigd. Eén van de Nootdorpers zei: "Als Pijnacker grond wil verkopen, laat het dan van de grond van zijn buurman afblijven."

De Nederlandse Aardolie-Maatschappij heeft, zo wordt op 8 november 1957 gemeld, na proefboringen vastgesteld dat er meer olie in de Zuidhollandse bodem aanwezig is dan men tot nu toe had vermoed. Speciaal het gebied waar Den Haag de nieuwe stad Wilsveen zou willen bouwen en het terrein waar de stedebouwkundigen van Pijnacker de stad Reijens hebben geprojecteerd, zouden behoren tot de belangrijke kernen van het Zuidhollandse oliegebied. In verband hiermee zullen de plannen voor deze nieuwe steden moeten worden gewijzigd. 

Tot het archief van de Nieuwe of Drooggemaakte Polder van Pijnacker behoren stukken betreffende het z.g. "Plan Reyens" (niet doorgegaan) inzake het vestigen van een satellietstad op cultuurgronden in Pijnacker

BRONNENkrantenDe Telegraaf 11 oktober 1957, blz. 5; Algemeen Handelsblad 12 oktober 1957, blz. 7; De Tijd 26 oktober 1957, blz. 2; Het Parool 29 oktober 1957, blz. 7; Het Parool 30 oktober 1957, blz. 7; De Tijd 30 oktober 1957, blz. 4; Java-bode 31 oktober 1957, blz. 3; De Tijd 8 november 1957, blz. 2; overige bronnenhttp://jvdn.nl/Downloads/HHD/049.pdf

land- en tuinbouw

Begin maart 1957 brengt kweker F.J.C. van der Burg de eerste kaskomkommers op de veiling. Ze brengen f 0.50 per stuk op.

Aan de coöp. groenteveiling Pijnacker en omstreken te Pijnacker is op 15 maart 1957 door de kweker W. van Mullem de eerste rabarber van dit seizoen aangevoerd. Deze primeur bracht 47 cent per kilo op. 

Op 4 juni 1957 heeft tuinder H. van Maanen de eerste peulen van het seizoen aangevoerd. De prijs per kilo is f 2,10

Op 16 augustus 1957 wordt gemeld dat zowel aan de veiling te Den Hoorn als te Pijnacker de laatste dagen grote hoeveelheden groenten doordraaien. In het gunstigste geval kunnen de produkten, die onverkocht blijven, nog als veevoeder benut worden. Naar van de zijde der coöp. warmoeziersvereniging „De Delftse Groentenveiling" te Den Hoorn meegedeeld wordt, zijn de aanvoeren de laatste dagen zeer groot, terwijl de kopers weinig animo aan de dag leggen. Vooral voor komkommers bestaat weinig belangstelling. Naar schatting wordt er momenteel wel niet meer doorgedraaid dan vorig jaar. Toen bleven de mindere soorten onverkocht, terwül nu zelfs voor de beste kwaliteit onvoldoende afzet is te vinden. Ook van andere produkten draaien goede soorten door.

Aan de veiling te Pijnacker werd op 22 oktober 1957 de eerste witlof van dit seizoen aangevoerd door de tuinder P. van Dijk. De witlof bracht 53 cent per kilo op. 

BRONNENkrantenFriese Koerier 5 maart 1957, blz. 2; Trouw 6 maart 1957, blz. 2; Gereformeerd gezinsblad 6 maart 1957, blz. 3; De Tijd 15 maart 1957, blz. 1; De Volkskrant 4 juni 1957, blz. 3; Trouw 22 oktober 1957, blz. 4; 

onderwijs

In januari 1957 wordt mej. M. Theunisz uit Pijnacker benoemd tot onderwijzeres op de Prinses Julianaschool in Den Haag en N.A. de Bruyn uit Hindeloopen tot hoofd op de Hervormde school in Pijnacker.

Op 9 juli 1957 slaagt J.H. Weltevreden uit Pijnacker voor het eindexamen constructeur, afdeling bouwkunde, aan de T.M.S. Technicum in Rotterdam.

Rond 7 oktober 1957 slaagt A.W. Ruijs aan de TH Delft voor het propedeuse examen scheepbouwkundig ingenieur

Foto Christelijke school in de Oude Leede (1957)

BRONNENkrantenTrouw 28 januari 1957, blz. 2; De Tijd 10 juli 1957, blz. 6; Trouw 7 oktober 1957, blz. 2

onheil

Op 20 maart 1957 om half tien is het in aanbouw zijnde keuringslokaal van de Pijnackerse groentenveiling ingestort. De muren weken uit en stortten in elkaar. Persoonlijke ongelukken deden zich hierbij niet voor. Het gebouw heeft een lengte van 19 meter, is elf meter breed en vier en een halve meter hoog. De arbeider L., die in het gebouw werkte hoorde 't geraas en sprong op tijd door een open raam ilij kneusde een voet. Andere arbeiders sprongen van het dak en liepen geen verwondingen op. Men denkt aan een foutieve berekening bij de bouw, waarvan de uitvoering in handen was van de fa. S. te Pijnacker, Architect was de heer G. te Delft. 

De 43-jarige glazenwasser J.A. Tiel Groenestege uit Pijnacker eigenaar van een glazenwasserij en schoonmaakbedrijf is gistermiddag 3 april 1957 tijdens werkzaamheden aan een pand aan de Westlaan in zijn woonplaats van de ladder gegleden. Het ongeluk gebeurde nadat hij enige ramen boven de winkel van de firma v. d. Helm aan de Westlaan had schoongemaakt. Bij het afdalen van de ladder verloor hij zijn evenwicht. Hij maakte een val van vier meter. Hij kwam met het hoofd op de straat terecht en overleed ter plaatse.De overledene, die aan de Weth. v. d. Vaartlaan woonde, laat een vrouw en acht kinderen achter.

Op 26 april 1957 overlijdt in Wassenaar in de Ursula Kliniek de 56-jarige M. v.d. V. uit Pijnacker, die vorige week op de Katwijkerlaan te Pijnacker door een auto werd aangereden. 

Op 18 november 1957 is de behangselpapierfabriek van de gebr. Sanders aan de Delftse Straatweg te Delfgauw door brand verwoest. De voorraden voor het voorjaar van 1958 lagen in de fabriek opgeslagen, toen het vuur alles in de as legde. De brand ontstond vanmorgen om omstreeks 9.45 uur in de oude fabriek door volgens de een kortsluiting in een t.l.-buis, volgens de ander door vonken uit een lasapparaat. Deze sprong, waardoor een grote steekvlam de opgeslagen voorraden in korte tijd in lichterlaaie zette. Het personeel meende aanvankelijk, dat het niet zo'n vaart zou lopen en trachtte met schuimblussers het gevaar te bezweren. Het hielp echter niet. Grote partijen papier en verf waren een gretig voedsel en in minder dan geen tijd sloegen de vlammen door het dak. De ijlings ontboden Delfgauwse brandweer kon niet veel uitrichten. De motorspuit deed het niet. Het kostte enorme moeite iemand in Pijnacker te bereiken en toen eindelijk omstreeks tien uur de Delftse brandweer arriveerde met groot materiaal, duurde het nog een kwartier voor er iets kon worden gedaan. Aanvankelijk werd namelijk het bluswater onttrokken aan de waterleiding maar de druk was zo laag dat er nauwelijks een straaltje water uit de slangen kon worden geperst. Terwijl men de slangen overbracht naar het open water langs de Delftsestraatweg, deed het vuur zijn werk. Door de wind sloeg de brand al spoedig over naar de nieuwe fabriek, die op 26 november 1956 met veel feestelijk vertoon in gebruik was genomen. Ondanks het feit dat de Delftse brandweerlieden zwaar geschut in de strijd wierpen, zag het er naar uit dat er niet veel meer van het bedrijf te redden zou zijn. De voorgevel van het nieuwe gebouw stortte met veel lawaai in elkaar en de brandweerlieden moesten snel een veilig heenkomen zoeken om niet onder het neervallende puin te worden bedolven. Honderdduizenden rollen behangselpapier gingen totaal verloren. Tot ver in de omtrek dwarrelden de verkoolde papierresten door de lucht en in Delft werden de grachten met een dun laagje er van bedekt. Hoe groot de schade is, kon nog niet worden gezegd. Het is echter wel zeker dat deze zeer aanzienlijk is en dat voorlopig niet kan worden geproduceerd. Omstreeks elf uur had men de brand zover bezworen dat het gevaar voor uitbreiding was geweken. De nablussing duurde echter nog enige uren. De schade wordt begroot op 3,5 miljoen gulden en wordt door de verzekering gedekt.

In het begin van dit jaar heeft mej. Marga Romijn te Pijnacker, door zich gekleed in het water te begeven, bij de Overgauwsebrug aldaar, een kind uit de vaart gered. Het Carnegie-Heldenfonds beloonde haar voor deze moedige daad met een polshorloge met inscriptie. De burgemeester van Pijnacker, de heer J. Vader, heeft haar deze beloning in de familiekring uitgereikt.

BRONNENkrantenLeeuwarder Courant 20 maart 1957, blz. 1; De Tijd 20 maart 1957, blz. 1; De Telegraaf 21 maart 1957, blz. 1; Leeuwarder Courant 4 april 1957, blz. 2; Algemeen Handelsblad 27 april 1957, blz. 2; Nieuwsblad van het Noorden 18 november 1957, blz. 3; Het Vrije Volk 18 november 1957, blz.  7; De Waarhed 28 december 1957, blz. 1; Gerefrmeerd gezinsblad 31 december 1967, blz. 16

onroerend goed

Door bemiddeling van het makelaarskantoor Radijs te Slochteren verkoopt de heer D. Hooites in mei 1957 zijn boerderij en landerijen, groot 11 ha, onderhands aan de heer D. Droppert te Pijnacker (Z.-H.)

De woning Kerkweg 57a is in 1957 gebouwd. De oppervlakte is 133 m2; de inhoud is 389 m3

De woning Wilhelminasingel 24 is in 1957 gebouwd.De oppervlakte is 103 m2.

De woning Noordweg 14 is in 1957 gebouwd. Het woonoppervlak is 114 m2; het perceelsoppervlak is 322 m2; inhoud 425 m3

Woningbouwvereniging Rondom Wonen bouwt in 1957 de woningen aan de Irenestraat 1 t/m 18.

De huizen aan de Hoflandstraat dateren uit 1957, nrs. 9, 27, 33, 39, 41

BRONNENinternethttps://rondomwonen.nl/woningbezit-rondom-wonen/#toggle-id-1krantenNieuwsblad van het Noorden 23 mei 1957, blz. 11overige bronnenGoogle Search

sport

Op 7 april 1957 wordt de Ronde van Noord-Holland gereden. H. Termorshuizen uit Pijnacker eindigt als 14e op 2.46 minuten achter de winnaar.

Op zaterdag 1 juni 1957 wordt gereden om het kampioenschap van Zuid-Holland. J. van Schie eindigt bij de nieuwelingen als tweede.

Op 16 juni 1957 wordt de nieuweling W. van Wijk uit Pijnacker derde in de Ronde van Vlijmen

In Pijnacker, waar het gemengd zwemmen in de zweminrichting niet was toegestaan, is enige tijd geleden een actie begonnen om hierin verandering te brengen. Op 26 juli 1957 wordt gemeld dat B&W aan de raad hebben voorgesteld om te besluiten het verbod op te heffen.

Op 1 augustus 1957 wordt gemeld dat de gemeenteraad van Pijnacker het verbod van gemengd zwemmen in het gemeentelijk zwembad en het verbod van zwemmen op zondag heeft opgeheven. In de zwemgelegenheden zal het aantal kleedhokjes worden uitgebreid en er komt verscherpt toezicht. Bij de openstelling op zondag zal rekening worden gehouden met de uren, waarop kerkdiensten zijn. 

BRONNENkrantenHet Parool 8 april 1957, blz. 9; De Volkskrant 8 april 1957, blz. 6; Het Vrije Volk 3 juni 1957, blz. 4; Het Vrije Volk 17 juni 1957, blz. 4; Algemeen Handelsblad 26 juli 1957, blz. 7; Gereformeerd gezinsblad 27 juli 1957, blz. 2; Algemeen Handelsblad 1 augustus 1957, blz. 2

varia

Rob van Leeuwen, 16 jaar, Pijnacker, Wethouder van der Vaartlaan 11 heeft in april 1957 een prijs gewonnen met een tekening, die hij in 1956 heeft ingezonden voor de jaarlijkse "international childrens competition", georganiseerd door de Indische tekenaar Shanker. In 1956 kwamen voor deze wedstrijd veertigduizend inzendingen uit zestig landen binnen, namelijk 37.000 schilderijen en tekeningen en 3.000 opstellen. Er zijn 320 prijzen toegekend. De eerste prijzen zijn geschonken door minister-president Nehru. De gouden medaille van de president van Indië voor het beste schilderij ging naar Judy Laiken in Canada, de gouden medaille van de vice-president voor het beste opstel naar Marite Lapins in Australië. Op 9 juli 1957 ontvangt Rob zijn prijs, een gedreven zilveren schaaltje, uit handen van de Indiase premier Jawaharlal Nehroe, die in Nederland op staatsbezoek is.

Op 26 maart 1957 wordt het Verdrag van Rome ondertekend. De achterzijde van de Volkskrant is op die dag voorzien van een tekening van de Euromarkt en de jonge lezers wordt gevraagd die te kleuren. Bij de prijswinnaars is opnieuw Rob van Leeuwen. Hij wint in mei 1957 een kunstreproduktie in kleur. 

BRONNENkrantenDe Tijd 11 april 1957, blz. 3; De Volkskrant 29 mei 1957, blz. 5; De Tijd 10 juli 1957, blz. 1; De Telegraaf 10 juli 1957, blz. 3

veeteelt en pluimveeteelt

In 1957 is van elke acht Nederlanders er één betrokken bij de zuivelindustrie. Op elke zeven inwoners is een koe voorhanden. Ruim 1,5 miljoen Hollandse koeien leveren jaarlijks 6 miljoen ton melk.Daarvan wordt 2,2 miljoen ton direct geconsumeerd. De rest wordt verwerkt tot boter, kaas, yoghurt, vla, melkpoeder. De waarde van de afzet was in 1956 twee miljard gulden.

Op 6 november 1957 wordt gemeld dat vanwege het feit dat er pseudovogelpest is geconstateerd in en om de Oude Leede onder de gemeente Pijnacker, zijn 400 kippen afgemaakt. Er zijn nog enige bedrijven in onderzoek.

Op 7 en 8 december 1957 houdt de Leidse Pluimvee- en Konijnensportvereniging (LPKV) in Leiden in Oud-Hortuszicht een expositie van hoenders en sierduiven. Ereprijzen zijn er voor L. van der Swan uit Pijnacker in de categorie Hoenders bij de krielrassen met de fraaiste haan de Wijandotte en de Koekkoek

BRONNENkrantenDe Tijd 21 februari 1957, blz. 6; Het Vrije Volk 6 november 1957, blz. 9; De Telegraaf 7 november 1957, blz. 3; Leidsch Dagblad 9 december 1957, blz. 3

verenigingen

Op 1 november 1957 tekent koningin Juliana het besluit waarbij de Christelijke Muziekvereniging Excelsior als vereniging wordt erkend 

BRONNENinternethttps://www.flickr.com/photos/excelsiorpijnacker/4039721140

waterstaat

In 1957 is A. van der Wilk tijdelijk machinist van het Putgemaal, een voormalig poldergemaal uit 1925 aan de rand van het Bieslandse Bos bij Pijnacker.

Van 1957-1965 is N.C. van Leeuwen voorzitter van de Nieuwe of Drooggemaakte Polder van Pijnacker

Akte van aankoop van A. van der Meer van een perceel grond, kadastraal Pijnacker sectie A nr. 196, door de Nieuwe Polder, bestemd ter verbetering van de Nieuwkoopseweg, met enkele bijbehorende stukken, 1957-1958. 

Brief van de Nieuwe Polder aan Stichting Drinkwaterleiding 'De Tien Gemeenten' houdende toezending van een nota betreffende herstelde beschadigingen aan de Noordweg en Nieuwkoopseweg, 1957. 

BRONNENinternethttp://jvdn.nl/Downloads/HHD/049.pdfkrantenoverige bronnenGoogle Search

PERSONEN

Johannes Cornelis Klomp

Op 15 januari 1957* om 10.00 uur overlijdt in Delft de in Benthuizen geboren en in Pijnacker wonende Johannes Cornelis Klomp. Hij is een zoon van Maarten Klomp en Dirkje Vleggeert. Zijn echtgenote is Maria Vonk.

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 39internetkrantenoverige bronnen

Engelina Gerarda van der Sande

Op 27 januari 1957* om 10.30 uur overlijdt in Delft de in Groningen geboren en in Pijnacker wonende Engelina Gerarda Schuring-van der Sande (70 jaar).  Ze is een dochter van Reinier van der Sande en Johanna Maria Vis. De echtgenoot is Adrianus Johannes Schuring. Ze wonen Westlaan 32. 

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 76; SA Delft Collectie Bibliotheek 9999, inv.nr. 07020internetkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Aris de Pater

Op 30 januari 1957 wordt in Pijnacker geboren Aris de Pater. Hij is een zoon van Aris Cornelisz de Pater en Jannigje Cornelia Roos. Aris jr. overlijdt op 1 februari 1957 in Pijnacker.

BRONNENinternet http://www.familieroos.info/humo-gen/family.php?database=humo_&id=F2915&main_person=I4444krantenoverige bronnen

L.A. de Gidts-Jongerbloed

Op 9 februari 1957 woont L.A. de Gidts-Jongerbloed  in Pijnacker.  Haar zoon Abraham  woont met zijn echtgenote M. Vis in Sioux Falls, South Dakota, USA

BRONNENinternetliteratuuroverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Stevensiena van der Elst

Op 15 februari 1957* wordt in Pijnacker geboren Stevensiena van der Elst (Sini). Ze is een dochter van Jan van der Elst en Johanna Jurriana Bensink

BRONNENkrantenoverige bronnen

A.J.A. Schulte

Op 20 februari 1957 overlijdt in Amsterdam A.J.A.Schulte. Hij was enige tijd kapelaan in Pijnacker.

BRONNENkrantenDe Volkskrant 21 februari 1957, blz. 7overige bronnen

Arend van Nierop

Op 28 februari 1957* om 20.00 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en in Delft wonende Arend van Nierop (86 jaar). Hij is een zoon van Johannes van Nierop en Dirkje van Buijtenen. Hij is de weduwnaar van Anna Elisabeth Maas.

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 128internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Gerarda Ruijgt

Op 7 maart 1957* om 13.30 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren Gerarda Ruijgt (68  jaar). Ze is een dochter van Adrianus Ruijgt en Anna van der Hoeven. Haar echtgenoot is Cornelis Marinus Schilperoort.

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 140internetkrantenliteratuuroverige bronnen

M. van Diepen

Op 9 maart 1957 woont M. van Diepen in Pijnacker, Van Brachtstraat 28. Hij biedt zijn -vrije- woning aan voor een huis in Rotterdam.

BRONNENkrantenHet Vrije Volk 9 maart 1957, blz. 14overige bronnen

Maria de Bloois 

Op 11 maart 1957* om 21.40 uur overlijdt in Delft de in Maasland geboren en in Pijnacker wonende Maria de Bloois. Ze is een dochter van Maarten de Bloois en Neeltje Mostert. Ze is de echtgenote van Arie Westmaas. 


BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 154internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Cornelia Maria HaketOp 19 maart 1957 wordt in Pijnacker Cornelia Maria Haket geboren. Ze is een dochter van tuinder Cornelis Leonardus Haket en Petronella Antonetta van Dijk…………………………………………………=Cornelia overlijdt op 30 maart 1957 om 14.30 uur in Delft, twaalf dagen oudBRONNENgeraadpleegde bronnenFamilySearch [Pijnacker, Documenten, blz. 1]internet FamilySearch
Anna Adriana Blijleven

Op 19 maart 1957 wordt in Pijnacker op Emmastraat 105 geboren Anna Adriana Blijleven (Anja). Ze is een dochter van Abraham Adrianus Blijleven en Adriana Verboom. Anna Adriana Blijleven trouwt op dinsdag 20 september 1977 in Pijnacker met Ewoud van Luik. Hij woont dan Eisenhowerlaan 7 in Delft; zij woont Spui 3 in Delfgauw. Ze gaan korte tijd wonen Paulus Buysstraat 165 in Delft. Ewoud wordt geboren op ..... in..... Hij is een zoon van Huibert Pieter van Luik en Clara Treur. Anna en Ewoud krijgen zes kinderen [Adriënne; Clara Helena (Marleen); Ewoud Huibert (Wouter); Eveline Adriana; Harmen Adriaan; Ingeborg Agatha]. 

...............................................-ze wonen in 1978 en 1980 Pijperring 321 in Delft, -ze wonen in 1981 Griegstraat 39 in Delft-ze wonen in 1987 en 1989 J.H. Leopoldpad 6 in Delft. -Ewoud is studiecoördinator bij de TU Delft.BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnen
kinderen van Anna en Ewoud1. Adriënne van Luik wordt geboren in Delft op 18 juli 1978. Ze gaat van 1984-1990 naar de Dr. Maarten Lutherschool in Delft. Daarna volgt ze van 1990-1994 een opleiding aan de SGR/SGVO in Rijswijk. Tenslotte bezoekt ze het Wartburg College/Revius College in Rotterdam van 1994-1997. Ze maakt daar deel uit van het Revius ensemble en speelt blokfluit. Op 25 april 1996 treedt ze op met werk van Mozart en op 27 februari 1997 met de Triosonate in G (opus 2/5) van Arcangelo Corelli.  Ze trouwt in september 2000. Ze krijgen op 26 juli 2003 een zoon, Ben. Adrienne werkt drie dagen in de week als operatie-assistente in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. 
2. Clara Helena van Luik (Marleen) wordt geboren in Delft op 25 februari 1980.  3. Ewoud Huibert van Luik (Wouter) wordt geboren in Delft op 18 april 1981. Hij volgt de opleiding aan de CLD in Delft. Hij woont in Pijnacker en heeft een relatie met Ilse. Hij werkt als account manager bij de Van Nieuwpoort Groep in Gouda. 4. Eveline Adriana van Luik (Eveline) wordt geboren op 5 september 1985 in Delft. 5. Harmen Adriaan van Luik (Harm) wordt geboren in Delft op 31 augustus 1987. Hij bezoekt het Wartburg College/Revius College in Rotterdam en de Thomas More PABO in Rotterdam. Hij werkt als vakdocent aan de Beware Brede School van september 2012 tot juli 2013. Op 1 januari 2013 wordt hij groepsleerkracht 7/8 op basisschool De Oostpoort in Delft. Hij trouwt op 30 juni 2010 met Linda. Ze krijgen op 10 juni 2013  een dochter, Jenthe. 6 Ingeborg Agatha van Luik (Ingeborg) wordt geboren op 27 september 1989 in Delft. Ze trouwt op 1 juni 2012 met de Jong. Ze wonen in Meerkerk. Ze werkt bij MCD Supermarkten in Leerdam vanaf 28 augustus 2012.
voorouders van Anna Adriana Blijleven vader Abraham Adrianus Blijleven wordt op 4 november 1924 in Pijnacker op de Oudeleedeweg 17 geboren. Hij is een zoon van boeren- en tuindersknecht Frans Blijleven en Neeltje den Braver. Adriana Verboom wordt geboren. Ze is een dochter van ...... en .......Abraham en Adriana trouwen op 3 november 1953. Ze krijgen vier kinderen...................................-Abraham overlijdt  op   -Adriana overlijdt op   BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnengrootvader Frans Blijleven wordt geboren op 10 augustus 1888 in Benthuizen. Hij is een zoon van Abraham Blijleven  en Aagje den Hertog. Ze trouwen op 24 september 1875 in Benthuizen. Ze krijgen acht kinderen. Neeltje den Braver wordt geboren op 26 oktober 1889 in Oudshoorn. Haar vader doet aangifte van de geboorte; getuigen zijn schoenmaker Nicolaas van Winkel en veldwachter Leendert Buner. Ze is een dochter van boerenknecht Adrianus den Braver (geboren 15 november 1865 Ter Aar - overleden 15 augustus 1939 Pijnacker) en Martijntje van der Schee (geboren 23 mei 1869 Oudshoorn - overleden 22 oktober 1937 Delft). Ze trouwen in mei 1889. Ze krijgen tien kinderen. Neeltje is de oudste. Frans en Neeltje trouwen op 31 januari 1913. Ze krijgen negen kinderen....................................-Neeltje overlijdt in 1967. -Frans overlijdt op 2 juli 1982 in woonzorgcentrum 't Hofland.BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnenovergrootvader Abraham Blijleven wordt geboren op 21 juni 1852 in Benthuizen. Hij is een zoon van ...en...  Aagje den Hertog word geboren op 13 december 1850 in Hazerswoude - ). Ze trouwen op 24 september 1875 in Benthuizen. Ze krijgen acht kinderen. ...........................-Abraham overlijdt op 5 juni 1903 in Benthuizen-Aagje overljdt op 24 juni 1927 in BenthuizenBRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnen
voorouders van Ewoud van Luikvader Huibert Pieter van Luik wordt geboren op 4 april 1928 in Strijen. Hij is een zoon van Ewoud Pieter van Luik en Helena Bos. Clara Treur wordt geboren op 31 juli 1921 in Leiden. Ze is een dochter van Dirk Treur [1886 Leiden-1959 Leiden] en Jacoba van der Waal [1888-1982]. Huibert en Clara trouwen. Ze krijgen kinderen. .........................-Huibert overlijdt op 9 juli 2005 in Burgh Haamstede. -Clara overlijdt op 1 februari 2000 in Zierikzee.BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnengrootvader Ewoud Pieter van Luik wordt geboren op 4 juni 1903. Hij is een zoon van ... en .... Helena Bos wordt geboren in 1904. Ze is een dochter van ... en .... Ewoud en Helena trouwen. Ze krijgen kinderen. ................................-Ewoud overlijdt in 1990. -Helena overlijdt in 1991BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnen

Johanna Ilone Veenenbos

Op 23 maart 1957 wordt geboren Johanna Ilone Veenenbos. Ze is een dochter van ...en .... Veenenbos-Sunier. Ze woont in Pijnacker, Wilhelminasingel 1

BRONNENinternetkrantenDe Telegraaf 27 maart 1957, blz. 6literatuuroverige bronnenCBG Verzamelingen fa
VOOROUDERSvoorouders van Johanna Ilone Veenenbosvader ...Veenenbos wordt geboren op... in.. ..........................-ze wonen Wilhelminasingel 1 

Johannes Anthonius Maria van der Drift

Op 28 maart 1957 trouwt in Pijnacker Johannes Anthonius Maria van der Drift met Petronella Catharina Maria Ham. Zie voor Johannes' levensbericht onder 7 oktober 1930.

BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnen

C.M. Schilperoort

Op 29 maart 1957 woont C.M. Schilperoort in Pijnacker, Noordweg 26. Hij vraagt een RK huishoudster voor direct bij vader en zoon in tuindersgezin. 

BRONNENinternetkrantenDe Volkskrant 29 maart  1957, blz. 4literatuuroverige bronnen

Cornelia Maria Haket

Op 30 maart 1957* om 14.30 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en aldaar wonende Cornelia Maria Haket (12 dagen). Ze is een dochter van tuinder Cornelis Leonardus Haket en Petronella Antonetta van Dijk.

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 194internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Pieter Jacobus Kreft

Op 4 april 1957* overlijdt in Delft om 17.20 uur de in Pijnacker geboren Pieter Jacobus Kreft (83 jaar). Hij is een zoon van Johannes Kreft en Geertje van Puffelen. Hij woont in Zoetermeer. Hij is weduwnaar van Margaretha Vermeulen. 

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 203internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Cornelis Johannes van Schie 

Op 6 april 1957 overlijdt in Delft de in Vrijenban geboren Cornelis Johannes van Schie. Zie verder over hem onder 14 april 1879.

BRONNENarchievenSA Delft Collectie Bibliotheek 9999, inv.nr. 07020

Jacobus Johannes van der Helm

Op 10 april 1957 overlijdt vrij plotseling in Pijnacker de timmerman Jacobus Johannes van der Helm (72 jaar) Roepnaam Jaap). Zie verder over hem onder 6 september 1884.

BRONNENarchievenSA Delft Collectie Bibliotheek 9999, inv.nr. 07020internethttp://anna.spreekt.nl/homepage/show/pagina.php?paginaid=225619krantenliteratuuroverige bronnen

Frederik Willem van Lookeren Campagne

Op 15 april 1957* wordt in Pijnacker geboren Frederik Willem van Lookeren Campagne. Hij is een zoon van ...van Lookeren Campagne en ..van Lookeren Campagne-van der Feen de Lille

BRONNENinternetkrantenAlgemeen Handelsblad 17 april 1967, blz. 6literatuuroverige bronnenCBG Verzamelingen fa
VOOROUDERSvoorouders van Frederik Willem van Lookeren Campagnevader ...van Lookeren Campagne wordt geboren op....in..................-ze wonen Willem de Zwijerlaan 12a

Anthonia van den Berg

Op 17 april 1957 overlijdt in Poeldijk de in Vrijenban geboren Anthonia van den Berg. Ze is de echtgenote van (1) Simon vn der Kooij en (2) Hermanus Troost. Zie verder over haar onder 14 januari 1881. 

BRONNENinternethttps://www.geni.com/people/Anthonia-van-den-Berg/6000000044907152852krantenliteratuuroverige bronnen

D.J. van der Kooy

Op 19 april 1957* zijn D.J. van der Kooy en F.J. van der Kooy-Meijer 50 jaar getrouwd. Ze hebben kinderen:  A van der Kooy,  F. W. van der Kooy, D.J. van der Kooy, G. van Kooy, J.H. van der Kooy, S. van der Kooy, W. van der Kooy, W. van der Kooy, A.J. van der Kooy. Ze wonen Klapwijkseweg 39.

BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Ytje van Veen 

Op 20 april 1957 verlooft Ytje van Veen uit Pijnacker, Kerkweg 67, met Aad van Baardewijk uit Rotterdam, Schiebroeksestraat 16a

BRONNENinternetkrantenGereformeerd gezinsblad 13 april 1957, blz. 3literatuuroverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Johannes Bernhard Frederik van Kleffens

Op 22 april 1957 overlijdt vlak voor de kerkdienst op paasmaandag in Huizum ds. J. B. F. van Kleffens, emeritus predikant van de Ned. Herv. Kerk. Ds. Kleffens, die de laatste jaren in Huizum bij Leeuwarden woonde werd op 23 mei 1883 in de hervormde pastorie in Pijnacker geboren.

BRONNENinternethttps://www.dominees.nl/overleden.php?q=overl1957krantenTrouw 25 april 1957, blz. 2literatuuroverige bronnen

Riek Treurniet

Op 25 april 1957 verlooft Riek Treurniet uit Berkel, Klapwijkseweg 35 met Bert Gelderblom uit Pijnacker, Polderweg 24

BRONNENinternetkrantenGereformeerd gezinsblad 20 april 1957, blz. 5literatuuroverige bronnen

Tjakina Buiskool

Op 26 april 1957* om 00.30 uur overlijdt in Delft de in Beerta geboren en in Pijnacker wonende Tjakina Buiskool (87 jaar). Ze is een dochter van Eildert Buiskool en Bouwke Folkerts. Ze is de weduwe van Heino Niemeijer. 

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 240internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Johanna Catharina Maria Brehm

Op 29 april 1957 overlijdt in Delft de in Vrijenban geboren Johanna Catharina Maria Brehm. Zie verder over haar onder 7 april 1878

BRONNENarchievenSA Delft Collectie Bibliotheek 9999, inv.nr. 07020internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Jan van der Horst

In april 1957* trouwt Jan van der Horst met Toto Valk. Ze wonen in de Hoflandstraat.

BRONNENinternetkrantenLeidsch Dagblad 20 april 1957, blz. 9literatuuroverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Hendrika Gerdina van der Stoep

Op 2 mei 1957 wordt in Pijnacker geboren Hendrika Gerdina van der Stoep (Riteke). Ze is een dochter van G. van der Stoep en H. van der Stoep-de Jong.

BRONNENinternetkrantenGereformeerd gezinsblad 7 mei 1957, blz. 4literatuuroverige bronnen
voorouders van Hendrika Gerdina van der Stoep vader Gerrit van der Stoep ...............................-ze wonen Willem de Zwijgerlaan 17

Martinus Pruijsers 

Op 9 mei 1957* om 1.30 uur overlijdt de in Waspik geboren en in Pijnacker wonende gemeentewerkman Martinus Pruijsers. Hij is een zoon van Pieter Pruijsers en Anna Rosenbrand. Zijn echtgenote is .Huiberdina Sulsters. 


BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 266.internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Maria Sophia Jacoba Versteeg

Op 12 mei 1957 om 12.00 uur overlijdt in Delft de in Bodegraven geboren en in Pijnacker wonende Maria Sophia Jacoba Versteeg (67 jaar). Hij is een zoon van Johannes Theodorus Versteeg en Elisabeth Henrica Ströing. Ze is de weduwe van Hendrikus Johannes Prins.

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 279internetkrantenliteratuuroverige bronnen
Geertrui van SchaikOp 15 mei 1957* overlijdt na enige weken ziekte in Hoboken, New York (USA) de in Pijnacker wonende Geertrui van Schaik (59 jaar). Ze wordt ziek op weg naar haar zoon. Haar echtgenoot is G. Droppert. Ze wonen Keulseweg 16.BRONNENgeraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fa

Raymond Arthur Gerard Magdelijns

Op 21 mei 1957* wordt in Pijnacker geboren Raymond Arthur Gerard Magdelijns. Hij is een zoon van A.P Magdelijns en U.M.V. Magdelijns-Mommers. Ze wonen Julianalaan 20 

BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnenCBG Verzamelingen fa

J.M. van der Salm

Eind mei 1957 vertrekt J.M. van der Salm uit Pijnacker, Zuideindseweg 19, naar Woubrugge.

BRONNENkrantenNieuwe Leidsche Courant 31 mei 1957, blz. 11

Barend Petrus  van der Burgh 

Op 6 juni 1957 om 7.40 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en aldaar wonende laboratoriumbediende Barend Petrus van der Burgh (22 jaar). Hij is een zoon van Johannes Petrus van der Burgh en Johanna Hendrika van Hulst.

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015_00675, inv.nr. 15.675, aktenr. 330internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Arie van den Akker 

Op 16 juni 1957 om 2.00 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren Arie van den Akker (82 jaar). Hj is een zoon van Leendert van den Akker en Trijntje van den Beukel. Zijn echtgenote is Alida Boekestijn

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015_00675, inv. nr. 15.675, aktenr. 346internetkrantenliteratuuroverige bronnen


Jan Reinders

Op 16 juni 1957 wordt Jan Reinders in Den Haag geboren, Laan van Poot 126. De familie verhuist later naar Vlaardingen. Hij gaat in 1978 samenwonen met Henriëtte Arends op de Bagijnenwaard 42 in Zoetermeer en trouwt haar op 11 oktober 1979 in Pijnacker. Ze wordt geboren in Den Haag in de Oranjekliniek. Ze woont in Voorburg en Den Haag. Ze krijgen drie zoons

....................-ze gaan in 1979 wonen op Noordweg 70 in Pijnacker-in 1988 verhuizen ze naar de Lozerlaan 21-in 2003 verhuizen ze naar Noordweg 1b -sinds 2010 wonen ze op de Beemdgras 223 in Pijnacker BRONNENinternethttp://janreinders.nl/wiebenik.htmlkrantenliteratuuroverige bronnen

Pieter Bregman

Op 18 juni 1957* om 22.00 uur overlijdt in Delft de in Stompwijk geboren en in Pijnacker wonende tuinder Pieter Bregman (72 jaar). Zijn echtgenote is Hendrika Johanna Kranenburg. Hij is een zoon van Pieter Bregman en Cornelia van der Kooij.

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 354internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Elly de Jong

Op 18 juni 1957* overlijdt in Pijnacker het "innig geliefd zorgenkindje" Elly de Jong  (15 mnd). Ze is een dochter van F.D. de Jong en P.L. de Jong-Braat. Ze wonen Dwarskade 4.

BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Christina Cornelia Maria de Vreede 

Op 18 juni 1957* om 23.50 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren Christina Cornelia Maria de Vreede (17 mnd). Ze is een dochter van Gerardus Johannes Hipolytus de Vreede en Johanna Maria Adriana Tetteroo. 

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 350internetkrantenliteratuuroverige bronnen

G. Wieringa

Op 21 juni 1957 woont G. Wieringa in Pijnacker. Hij is directeur van de Stichting Drinkwatervoorziening "De Tien Gemeenten"

BRONNENinternetkrantenLeidsch Dagblad 21 juni 1957, blz. 5

Pieter Quartel

Op 28 juni 1957 wordt Pieter Quartel  geboren. Hij is een zoon van A.B. Quartel en P.D. Kemp. Pieter Quartel trouwt op 

......................BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnen
voorouders van Pieter Quartelvader A.B. Quartel wordt geboren op....in...  Hij is een zoon van ...en..... A. trouwt op....in..... met P.D. Kemp. Ze wordt geboren op...in... Ze is een dochter van ...en...Ze wonen Emmastraat 46 en hebben een groentewinkel. Later opent senior een zaak met bouwpakketten voor radiografisch bestuurbare vliegtuigen, etc. aan de Delftsestraatweg. Klanten komen uit het hele land. Ze krijgen twee kinderen [Matty; Pieter]. BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnen

M. van Brummelen

Rond 1 juli 1957 vertrekt M. van Brummelen naar Pijnacker, Ackersdijk 28. Hij woont tot 1 juli 1957 in Leiden, de Wetstraat 5

BRONNENinternetkrantenLeidse Courant 8 juli 1957, blz. 2literatuuroverige bronnen

G.A. van Sinderen

Rond 7 juli 1957 verhuist G.A. van Sinderen van Leiden, Zoeterwoudsesingel 18 naar Pijnacker, Emmapark 34.

BRONNENinternetkrantenNieuwe Leidsche Courant 15 juli 1957, blz. 3literatuuroverige bronnen

Hendrik Olie

Op 11 juli 1957* om 21.00 uur overlijdt in Rijswijk de in Pijnacker geboren en in Rijswijk wonende Hendrik Olie (79 jaar). Hij is een zoon van Adrianus Olie en Grietavan Roosmalen. Zijn echtgenote is Jannetje Elisabeth Stekelenburg.

BRONNENarchievenSA Delft BR Rijswijk AR0767 inv.nr. 03248 aktenr. 87internet kranten literatuuroverige bronnen

Elisabeth Anna van Beurden 

Op 25 juli 1957* om 17.10 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en in Delft wonende Elisabeth Anna van Beurden. Ze is een dochter van Gijsbertus van Beurden en Cornelia Geertruida Rutten. Haar echtgenoot is Anthonius Gerardus Dekker. 

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015_00675 inv.nr. 15,675, aktenr. 404internetkrantenliteratuuroverige bronnen

G.J. Cieraad

Op 6 augustus 1957 woont G.J. Cieraad in Pijnacker. Hij neemt op 6 augustus 1957 in Bodegraven deel aan het open Nederlands schaakkampioenschap.

BRONNENinternetkrantenLeidse Courant 7 augustus 1957, blz. 7

P. van der Horst

Op 18 augustus 1957 verhuist P. van der Horst vanuit Leiden, Rijnkade 2 naar Pijnacker, Kerkweg 22  

BRONNENinternetkrantenLeidse Courant 26 augustus 1957, blz. 3

Paulus van Leeuwen

Op 20 augustus 1957* om 18.15 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en aldaar wonende Paulus van Leeuwen (3 dagen). Hij is een zoon van chauffeur Adrianus van Leeuwen en Klazina van Egmond.

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 435internetkrantenliteratuuroverige bronnen

C. van Wichen-van Dam

Op 20 augustus 1957 woont C. van Wichen-van Dam in Pijnacker. Haar echtgenoot is ...van Wichen. 

............................BRONNENinternetkrantenTrouw 22 augustus 1957, blz. 8literatuuroverige bronnen
voorouders van ...van Wichenvader  ........van Wichen wordt geboren 

J.L.J. de Vliervoet

Op 25 augustus 1957 verhuist J.L.J. de Vliervoet en fam. vanuit Leiden, Boshuizerkade 46 naar Pijnacker, Noordweg 8d

BRONNENinternetkrantenNieuwe Leidsche Courant 3 september 1957, blz. 3

Cornelia Maria Kramer

Op 30 augustus 1957* om 8.15 uur overlijdt in Delft de in Zoetermeer geboren en in Pijnacker wonende Cornelia Maria Kramer (34 jaar). Ze is een dochter van Johannes Kramer en Cornelia Maria Arends.Ze is de echtgenote van Cornelis Molenaar.

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 442internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Jilles Bijsterveld 

Op 7 september 1957 wordt in Pijnacker Jilles Bijsterveld geboren


Titia Looyenga

Op 7 september 1957 wordt in Pijnacker geboren Titia Looyenga. Ze is een dochter van Hans Looyenga en Co Looyenga-van der Kooy. 

..............................voorouders van Titia Looyengavader Hans Looyenga wordt geboren op..in.... Hij is een zoon van ... en..... ...............................-ze wonen Wilhelminasingel 22BRONNENinternetkrantenGereformeerd gezinsblad 11 sepember 1957, blz. 4literatuuroverige bronnen

W. van Domselaar

Op 29 september 1957* overlijdt in Pijnacker W. van Domselaar (63 jaar). Haar echtgenoot is W. van den Bos. Ze wonen Kerkweg 9.

BRONNENinternetkrantenTrouw 29 september 1957, blz. 6; De Telegraaf 2 oktober 1957, blz. 8literatuuroverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Nathalie Francine Emilie Marie Blom

Op 4 oktober 1957* wordt in Pijnacker geboren Nathalie Francine Emiie Marie Blom. Ze is een dochter van .... Blom en ...Blom-Schoenmaeckers. Ze wonen Goudenregenlaan 20

BRONNENinternetkrantenDe Tijd 5 oktober 1957, blz. 8; Algemeen Handelsblad 7 oktober 1957, blz. 5literatuuroverige bronnenCBG Verzamelingen fa

P. van Duijn

Op 10 oktober 1957 woont P. van Duijn in Pijnacker. Zijn echtgenote is J. van Duijn-van der Lugt. 

BRONNENinternetkrantenTrouw 12 oktober 1957, blz. 6literatuuroverige bronnen
voorouders van J. van der Lugtvader Dirk van der Lugt wordt geboren op ...in.... Hij is een zoon van ...en..... Dirk trouwt op ...in....met J.J. den Toom. Ze wordt geboren op...in..... Ze is een dochter van ...en..... Dirk en J. krijgen kinderen [J. van der Lugt; J. van der Lugt; E. van der Lugt; M. van der Lugt; J. van der Lugt]..............................-ze wonen in 1957 in Berkel en Rodenrijs, Noordeindseweg 410-J. overlijdt -Dirk overlijdt op 10 oktober 1957 in Berkel en RodenrijsBRONNENinternetkrantenTrouw 12 oktober 1957, blz. 6literatuuroverige bronnen

J.M. Rebel 

Op 11 oktober 1957* trouwt J.M. Rebel met Pim van der Horst.

BRONNENinternetkrantenAlgemeen Handelblad 11 oktober 1957, blz. 6; De Telegraaf 14 oktober 1957, blz. 8literatuuroverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Tineke Bos

Op 19 oktober 1957 woont Tineke Bos in Pijnacker, Sophiastraat 13. Ze wint een fiets bij de kleurwedstrijd uit het boekje "Hoe Jan en Piet in de krant kwamen". Er waren duizenden inzenders.


Adrianus Opstal

Op 20 oktober 1957* overlijdt om 15.45 uur in Delft de in Pijnacker geboren Adrianus Opstal (89 jaar) . Hij is een zoon van Simon Opstal en Anna Reuniker. Hij is de echtgenoot van Wilhelmina Maria Scholte. Zie verder over hem onder 3 mei 1868.

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 524; internethttp://stamboomvanderheide.nl/getperson.php?personID=I37&tree=VanderHeidekrantenliteratuuroverige bronnenGoogle Search

L. Sonneveld

Op 26 oktober 1957 woont tuinder L. Sonneveld in Pijnacker, Noordweg 64. Hij vraagt een interne hulp in een gezin met 3 kinderen van 20, 16 en 8 jaar waar moeder haar h.h.t. niet meer kan waarnemen. Geen verpleging.

BRONNENinternetkrantenHet Vrije Volk 26 oktober 1957, blz. 12literatuuroverige bronnen

Petrus Antonius Mertens 

Op 31 oktober 1957* om 23.00 uur overlijdt in Delft de in Woensdrecht geboren en in Pijnacker wonende Petrus Antonius Mertens (74 jaar). Hij is een zoon van Adam Mertens en Elske Harkema. Zijn echtgenote is Margaretha Adriana van Heijningen.

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 540internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Maria Hendrika Bijsterveld

Op 5 november 1957* om 2.30 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en in Delft wonende Maria Hendrika Bijsterveld. Arie Bijsterveld en Anna Mullaard. Ze is de weduwe van Andries Verheul.

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015_00675, inv. nr.15.675, aktenr. 554internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Cornelia Poot

Op 11 november 1957 overlijdt in Voorburg de in Vrijenban geboren Cornelia Poot. Haar echtgenoot is Splinter Spierenburg (1857 Katwijk-14 september 1923 Pijnacker). Zie verder over haar onder 22 augustus 1862

BRONNENarchieveninternethttp://www.stamboom-westland.nl/pootframeset.htm?poot001095.htmkrantenliteratuuroverige bronnen

Johan van der Velden 

Op 12 november 1957 overlijdt Johan van der Velden (79 jaar). Hij is weduwnaar van Dirkje Lamens

BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnen


Lambertus Gerardus Maria de Veld

Op 17 november 1957* om 12.05 uur overlijdt in Delft de in Delft geboren en in Pijnacker wonende Lambertus Gerardus Maria de Veld (11 dagen). Hij is een zoon van controleur Jacobus Wilhelmus de Veld en Anna Maria Thomassen

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 581internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Mattheus Jacobus Vissenberg

Op 17 november 1957 overlijdt in Delft de in Oudenbosch geboren en in Pijnacker wonende fabrieksarbeider Mattheus Jacobus Vissenberg (52 jaar). Zijn echtgenote is Johanna de Veth. Hij is een zoon van Adriaan Vissenberg en Dorothea Nagtzaam. Zie verder over hem onder 7 december 1904. 

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 582; SADelft Collectie Bibliotheek 9999 inv. nr. 07020; internetkrantenliteratuuroverige bronnen

N.J.M. Hoogendijk

Op 19 november 1957 verhuist N.J.M. Hoogendijk vanuit Leiden, Lammenschansweg 48, naar Pijnacker Julianalaan 37

BRONNENinternetkrantenNieuwe Leidsche Courant 19 november 1957, blz. 4literatuuroverige bronnen

Philippus Petrus Adrianus van de Weghe

Op 20 november 1957 overlijdt in Delft de in Middelburg geboren Philippus Petrus Adrianus van de Weghe (68 jaar). Hij is een zoon van Adrianus Mrinus Josephus van de Weghe en Kaatje Polvliet. Hij woont in Pijnacker. Zijn echtgenote is Cornelia Petronella Catharina Wurmond.


BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 586internetkrantenliteratuuroverige bronnen

L.M. Rasker

Op 6 december 1957 woont in Pijnacker L.M. Rasker

BRONNENinternetkrantenTrouw 10 december 1957, blz. 8literatuuroverige bronnen
voorouders van L.M. Raskervader ....Rasker wordt geboren op ...in... Hij is een zoon van ...en....  ...trouwt op...in....met Janna Guikema. Ze wordt geboren op....in...... Ze is een dochter van ...en.... ...en Janna krijgen kinderen [H. Rasker; L.M. Rasker; B.F. Rasker; J.A. Rasker]...............................-ze woont in 1957 in Haarlem, Wagenweg 204-Janna overlijdt op 6 december 1957, blz. 8BRONNENinternetkrantenTrouw 10 december 1957, blz. 8literatuuroverige bronnen

Wilhelmina Maria Immers

Op 9 december 1957 overlijdt om 3.00 uur de in Delft geboren en in Pijnacker wonende Wilhelmina Maria Immers (60 jaar). Ze is een dochter van Theodorus Immers en Jacoba Maria Adriana van den Berg. Haar echtgenoot is Herman Balk. 

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 624internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Maria Vaandrager 

Op 16 december 1957* overlijdt in Pijnacker Maria Vaandrager (65 jaar). Haar echtgenoot is J.H. Kruidenier Jzn. Ze wonen Emmapark 36.BRONNENgeraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fainternetkrantenDe Telegraaf 19 december 1957, blz. 4

Cornelia Gijsberta van der Stap

Op 17 december 1957 overlijdt in Den Haag de in Pijnacker geboren Cornelia Gijsberta van der Stap (76 jaar). Ze is de weduwe van Cornelis Johannes van Schie. Zie verder over haar onder 16 juni 1881 

BRONNENarchievenSA Delft Collectie Bibliotheek 9999, inv.nr. 07020

Bernard Los

Op 17 december 1957* overlijdt in Pijnacker de beeldhouwer Bernard Los (57 jaar). Zijn echtgenote is C.M Los-Stortenbeeker. Er zijn twee kinderen [Gerrit Los en Ben Los]. Ze wonen Julianalaan 17. Werkte in Delfgauw.

BRONNENinternetkrantenAlgemeen Handelsblad 20 december 1957, blz. 9; Het Parool 21 december 1957, blz. 6literatuuroverige bronnenCBG Verzamelingen fa

A.M. de Ruiter

Op 18 december 1957* kondigen Arie Michiel de Ruiter en Pieternella de Ruiter-Taal aan dat ze op 3 januari  1958 50 jaar getrouwd zijn. Ze wonen Willem de Zwijgerlaan 35.

BRONNENinternetkrantenGereformeerd gezinsblad 21 december 1957, blz. 5literatuuroverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Jan Hartman 

Op 21 december 1957 overlijdt om 20.25 uur in Delft de in Rotterdam geboren Jan Hartman (66 jaar). Hij is bouwkundige en woont in Pijnacker. Hij is een zoon van Samuel Hartman en Anna Leupe. Zijn echtgenote is Helena Korevaar.

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015 inv.nr. 00675 aktenr. 657internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Hermanus den Elzen

Op 29 december 1957 om 8.00 uur overlijdt in Delft de in Delft wonende en in Pijnacker geboren Hermanus den Elzen. Hij is een zoon van George den Elzen en Maria Elisabeth van den Akker. Zijn echtgenote is Johanna Cornelia van Kampen. 

BRONNENarchievenSA Delft BR Delft AR0015_00675, aktenr. 669internetkrantenliteratuuroverige bronnen

Cornelis Gravesteijn

Op...1957 wordt in Pijnacker geboren Cornelis Gravesteijn (Kees). Hij is een zoon van Dirk Gravesteijn en Anna Hendrika van Zandwijk. Hij trouwt op...1982 n Pijnacker met Nel de Hoog. Ze krijgen drie kinderen [Bart 1986 Pijnacker; Arnold Arie 1987 Pijnacker; Anna Hendrika 1992 Pijnacker]

BRONNENinternethttps://www.vtwout.nl/stam/stam-frm3.htmkrantenliteratuuroverige bronnenGoogle Search

C. Rip

In 1957 woont C. Rip in Pijnacker, Westlaan 58 in Pijnacker

BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnenGoogle Search

..van der Velden

In 1957 wonen de Gebr. van der Velden in Pijnacker, Overgauwseweg 11

BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnenGoogle Search

W. Hazeu

In 1957 woont W. Hazeu in Pijnacker, Delftsestraatweg 17 

BRONNENinternetkrantenliteratuuroverige bronnenGoogle Search

GERAADPLEEGDE ALGEMENE BRONNEN

Delpher Kranten; Google Search; Collectie Delft(Nadere toegangen); SA Delft personen;


Pijnacker in 1958

ALGEMEEN

arbeidsmarkt

Op 26 april 1958 vraagt de gereformeerde predikant Willem van den Bos [1894-1992], op dat moment weduwnaar met een volwassen zoon, een juffrouw voor de huishouding. Hij is in functie in Pijnacker van 1950 tot 1964.

BRONNENkranten

Op 30 augustus 1958 vraagt garage van Schie, Oudeleedeweg 7a, in Pijnacker een automonteur die zelfstandig kan werken 

BRONNENkrantenTrouw 26 april 1958, blz. 22; Het Vrije Volk 30 augustus 1958, blz. 4

brandweer

Toen er in 1957 in de behangselfabriek Sanders te Delfgauw brand uitbrak, was de brandweer van Pijnacker er te laat bij omdat de accu van de brandweerauto leeg was. Zondagmiddag 23 maart 1958 brak brand uit bij de heer Hazeu te Delfgauw. En weer was de Pijnackerse brandweer te laat omdat de accu leeg was. De Delftse en Delfgauwse spuitgasten, die' bijtijds gewaarschuwd waren, bonden de strijd tegen het vuur aan. De brandweer uit Pijnacker, die enige tijd later verscheen nam het werk van de mannen. uit Delfgauw over. De brand was ontstaan in een stroberg, die waarschijnlijk door kinderen aangestoken was. Niet alleen het materiaal van, maar ook de geest onder de vrijwillige brandweer in Pijnacker is zeer slecht, zo is geklaagd in de gemeenteraad van Pijnacker. Reorganisatie wordt dringend noodzakelijk geacht. 

BRONNENkrantenHet Vrije Volk 25 maart 1958, blz. 5; De Telegraaf 25 maart 1958, blz. 1; De Volkskrant 31 maart 1958, blz. 3

economie

Op 10 januari 1958 heeft de firma Albert J.van Wijk te koop Albino sneeuwwit cement, verft baksteen en beton blijvend prachtig wit en waterdicht. Sedert 1935. Onovertroffen. Proefpakket 5 kg f 12,50 rembours.

Op 7 maart 1958 is de firma J. Welbie onder de naam "Drogisterij De Laan" gevestigd in Pijnacker, Westlaan 8 

Op 28 januari 1958 wordt gemeld dat de behangselfabriek van de Gebr. Sanders te Delfgauw (gem. Pijnacker), die enige maanden geleden door brand geheel werd verwoest, op dezelfde plaats zal worden herbouwd. Een deputatie uit de burgerij van Delfgauw had kort na de brand de burgemeester verzocht geen toestemming te geven voor herbouw van het bedrijf op de oude plaats zo vlak bij de woningbouw. Thans is de benodigde toestemming niettemin verkregen, zodat spoedig met het werk kan worden begonnen. In september 1958 opent de burgemeester van Pijnacker de nieuwe behangselfabriek van de firma Gebrs. Sanders.

In 1958 wordt de in Pijnacker aanwezige inrichting voor het ontvangen, meten , opslaan  en afvoeren van ruwe olie gewijzigd. Bovendien wordt het verpompen van warm water gewijzigd. 

Op 1 mei 1958 vestigt Leen Harteveld  het Autobedrijf Harteveld in Pijnacker. 

In 1958 legt Piet de Keizer de basis voor Las- en Konstruktiebedrijf De Keizer B.V. 

In 1958 is de onderneming  van Van der Kooy Pijnacker B.V. gestart. Er is begonnen met stoomketelverhuur 

BRONNENinternethttps://aftersalesmagazine.nl/cars-en-joy-opent-in-pijnacker; http://www.dekeizerbv.nl/; https://www.regioinbedrijf.nl/bedrijven/kooy-pijnacker-b-v-van-der.116541/krantenDe Telegraaf 10 januari 1958, blz. 4; Algemeen Handelsblad 28 januari 1958, blz. 2; Het Vrije Volk 7 maart 1958, blz. 16; Gereformeerd gezinsblad 23 september 1958, blz. 2

gemeente

Op 12 november 1958 wordt gemeld dat de gemeentebesturen van Delft en Pijnacker besprekingen hebben gevoerd met het doel te komen tot een nauwere samenwerking op hst gebied van gemeentelijke werkzaamheid. Die samenwerking zou kunnen liggen op het gebied van stedebouw, recreatie, brandweer, vuilverwerking, politie en openbare werken. Zij zal geleidelijkaan verwezenlijkt moeten worden. Er zullen gemeenschappelijke openbare vergaderingen van de gemeenteraden worden gehouden wanneer plannen ter sprake komen die op één van bovengenoemde sectoren betrekking hebben. 

BRONNENkrantenAlgemeen Handelsblad 12 november 1958, blz. 2; Het Vrije Volk 12 november 1968, blz. 9

geslaagden

In januari 1958 promoveert de in Scheveningen geboren en in Pijnacker wonende J. Compagne aan de RU Leiden tot doctor in de wis-en natuurkunde met het proefschrift "Wederzijdse beïnvloeding van groepen in steroïden". 

Op de landbouwhogeschool in Wageningen wordt op 2 juni 1958 tot doctor ln de landbouwkunde bevorderd: Ir. J. Ruinard, geboren te Pijnacker, op het proefschrift „Onderzoekingen omtrent levenswijze. economische betekenis en bestrijdingsmogelijkheden der stengelboorders van het suikerriet op Java". Promotoren waren prof. dr. J. de Wild en prof. dr. ir. C. Coolhaas.  

In juni 1958 slaagt G.J. van der Burgt uit Pijnacker met lof voor het examen werktuigkundig ingenieur aan de TH te Delft.


Op 8 juli 1958 slaagt H.H. Verhagen uit Pijnacker aan de TH Delft voor het propedeuse-examen werktuigkundig ingenieur. J. de Back uit Pijnacker slaagt met lof voor het examen civiel ingenieur. I. Kokje en G. Verburgh uit Pijnacker slagen voor hetzelfde examen.

Op 25 juli 1958 slaagt aan de Universiteit van Amsterdam voor het examen Engels MO-A mej. G. Sonneveld. 

Op 29 september 1958 slaagt E.J.K. Hesselt van Dinter voor het propedeuse examen economische wetenschappen aan de Economische Hogeschool in Rotterdam

Op 19 november 1958 slaagt B.Fr. Schmitt uit Pijnacker voor het rijksdiploma Aannemer.

In december 1958 slaagt A.W.W. van den Bos uit Pijnacker aan de E.H. te Rotterdam voor het doctoraalexamen in de eonomische wetenschappen.

BRONNEN  krantenAlgemeen Handelsblad 17 januari 1958, blz. 4; De Tijd 17 januari 1958, blz. 3; De Tijd 3 juni 1958, blz. 4; Het Parool 27 juni 1958, blz. 2; Het Parool 9 juli 1958, blz. 2, 7; De Telegraaf 11 juli 1958, blz. 2; De Volkskrant 12 juli 1958, blz. ..; De Tijd 30 september 1958, blz. 2; Het Vrije Volk 20 november 1958, blz. 9; Het Vrije Volk 12 december 1958, blz. 9

godsdienst

Het adres voor de kerkeraad van de Gereformeerde kerk is A. Heslinga, Julianalaan 30.

Ds. H.K. Stauttener zal op 26 januari 1958 afscheid nemen van de hervormde gemeente in Mijnsheerenland en zal op 2 februari zijn intrede doen in Pijnacker.

In april 1958 neemt kandidaat N.J.M. Hoogendijk uit Pijnacker de benoeming aan tot vicaris in Zoeterwoude

Op 30 april 1958 legt zuster M. Immaculina, in de wereld Catharina J.W. Ruigrok, haar eeuwige gelofte af in de congregatie van de zusters Augustinessen in Heemstede. Haar ouders Ruigrok-van der Helm wonen op Noordweg 73.

In juli 1958 wordt N.J.M. Hoogendijk uit Pijnacker, Julianalaan 37, toegelaten tot de evangeliebediening in de NH Kerk.

In augustus 1958 wordt -in overleg met mgr M.A. Jansen- tot leraar aan het seminarie Hageveld te Heemstede benoemd de weleerw heer W.J. Kleijn, die kapelaan was in Pijnacker

Op 6 december 1958 is H.G.J. de Wijs pastoor in Pijnacker.

BRONNENkrantenGereformeerd gezinsblad 8 januari 1958, blz. 4; Trouw 24 januari 1958, blz. 2; Het Parool 22 april 1958, blz. 2; Nieuwsblad van het Noorden 23 april 1958, blz. 3; Trouw 29 juli 1958, blz. 2; De Tijd 18 augustus 1958, blz. 6; De Volkskrant 6 deember 1958, blz. 16overige bronnenCBG Verzamelingen fa

infrastructuur

Rond midden juli 1958 mag de publicatie worden verwacht van een advies van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland aan de regering aangaande de bouw van een nieuwe stad ten behoeve van de Haagse agglomeratie. Den Haag en een aantal randgemeenten waren vóór de bouw van een dergelijke nieuwe stad, die bij Wilsveen zou moeten worden gesitueerd. Pijnacker werkte een idee uit voor de bouw van een nieuwe stad bij Pijnacker. Uit het advies van gedeputeerde staten blijkt dat men niet de bouw van een nieuwe stad, maar de uitbreiding van bestaande kernen als een oplossing beschouwt van de bevolkingsdruk in de Haagse agglomeratie. Het college van gedeputeerde staten ziet dus meer in de vergroting van de bestaande kleine en middelgrote gemeenten, die goede verbindingen met Den Haag zouden moeten hebben.

BRONNENkrantenDe Tijd 5 juli 1958, blz. 2

landbouw en tuinbouw

Op 3 februari 1958 wordt gemeld dat volgens het jaarverslag van de Coöp. Groentenveilingvereniging "Pijnacker en Omstreken" 1957 voor de tuinbouw niet ongunstig is geweest. De veilingomzet steeg van ƒ 9.069.000 in 1956 tot ƒ 9.642.000 in 1957. een toeneming van 6,3%. De doordraai is gering geweest, doch men heeft wel goed kunnen merken, dat Italië en Frankrijk sterk hun best doen afzetgebieden te winnen. Daarom moet door kwaliteitsverhoging, verbetering der verpakking enz. worden getracht de posities te handhaven en te versterken.

Aan de veiling te Pijnacker heeft de tuinder C. L. J. Kerklaan op 3 maart 1958 de eerste glasspinazie van dit seizoen aangevoerd. Deze spinazie bracht 80 cent per kilo op.

Aan de Coöp. Groentenveiling „Pijnacker en omstreken" heeft tuinder D. Millenaar uit Pijnacker op 12 maart 1958 de eerste rabarber van dit seizoen aangevoerd. Zij bracht 80 cent per kilo op.

De eerste warenhuiskomkommers zijn op 17 maart 1958 aangevoerd in Pijnacker. Zij brachten 37 tot 59 cent per stuk op voor kweker Bregman.

Aan de Coöp. Groentenveiling Pijnacker en Omstreken zijn woensdag 30 april 1958 de eerste perziken van dit seizoen aangevoerd. Ze brachten 14 ct per stuk op.

Tijdens de behandeling van de begroting 1959 van Pijnacker (die sluit met een tekort van f 120.000) hebben B. en W. de mogelijkheid geopperd 60 ha weiland in de gemeente te doen toevallen aan tuinders. In verband met de uitbreidingsplannen van Pijnacker zou namelijk een aantal tuinders het veld moeten ruimen. Men denkt nu dat met medewerking van de centrale overheid in nieuw ontgonnen gebieden grond zou kunnen worden gevonden voor enige veehouders, waarvan het weiland dan ter beschikking zou komen van tientallen tuinders.

BRONNENkrantenDe Volkskrant 3 februari 1958, blz. 2; Nieuwsblad van het Noorden 3 maart 1958, blz. 7; De Waarheid 12 maart 1958, blz. 4; De Volkskrant 17 maart 1958, blz. 3; De Tijd 1 mei 1958, blz. 2; Gereformeerd gezinsblad 27 december 1958, blz. 3

misdaad

Sinds zaterdag 19 april 1958 wordt in Pijnacker een man vermist, die bij de bakker Unger te Delft als broodbezorger in betrekking was. Aanvankelijk maakte men zich in Pijnacker ongerust, dat de man een ongeluk was overkomen, doch een onderzoek van de politie wees uit, dat hij het geld, dat hij de vorige week van de klanten had ontvangen, nog niet aan zijn patroon had afgedragen. Vermoed wordt nu, dat hij dit geld, in totaal ongeveer vierhonderd gulden, heeft gebruikt om een „snoepreisje" te maken. De politie te Delft heeft nu een verzoek om opsporing en aanhouding doen uitgaan.

Op 20 mei 1959 wordt door de rechtbank in Rotterdam een zaak tegen de Rotterdammer K. aangehouden omdat één van de getuigen wegens ziekte niet is verschenen. De beschuldiging tegen K. luidt dat hij op 3 juli 1957 f 385 gulden zou hebben weggenomen uit een geldtrommel op de slaapkamer van mensen in Pijnacker waar hij enkele dagen logeerde. Toen deze met een tocht voor ouden van dagen de hele dag afwezig waren en andere huisgenoten ook even de deur uit waren, zou K. de kans hebben waargenomen, 's Avonds verdween hij met de noorderzon, onder voorwendsel in Rotterdam een wagen te gaan huren om de volgende dag met de hele familie een tochtje te maken. Pas enkele dagen later werd het geld vermist. K. ontkent met stelligheid iets met die vermissing te maken te hebben. Hij zou er pas maanden later van een dochter van de gedupeerde familie, met wie hij vriendschappelijke betrekkingen trachtte te onderhouden, van hebben vernomen. Lijnrecht daartegenover stond de verklaring van de niet verschenen getuige, een buurvrouw die nieuwsgierig geworden, toen er bij aanhoudend bellen niet werd opengedaan bij haar buren, gezien had dat verdachte de trap afkwam, daarmee suggererend dat hij in de bewuste slaapkamer zou zijn geweest. De zaak werd geschorst tot deze getuige zou kunnen worden gehoord voor de rechtbank.

Een aannemer uit Rhoon knoeit met rekeningen en weet zo voor de fiscus 20 mille verborgen te houden. "Joh, maak 't bedrag op die kwitantie een beetje hoger. Dan ben ik gematst", had hij bijvoorbeeld tegen de 40-jarige chauffeur T. van der E. uit Pijnacker gezegd. Die Van der E. had inderdaad zaken met hem gedaan en hij plaatste vlot zijn handtekening onder de valse kwitantie. De „gematste" aannemer gaf hem er ƒ 25 voor. „Het is opvallend hoe gemakkelijk sommige mensen hun handtekening verkopen'", sprak de officier van justitie mr. Klein bij de rechtbank in Rotterdam op de zitting van 25 september 1958. Hij eiste tegen de chauffeur een boete van honderd gulden (of twintig dagen). 

BRONNENkrantenDe Volkskrant  23 april 1958, blz. 5; Het Vrije Volk 21 mei 1958, blz. 9; Het Vrije Volk 25 september 1958, blz. 5

nutsvoorzieningen

Omstreeks eind mei 1958 zal met het gereedkomen van de buisleiding van het olieterrein Rijswijk -via het olieterrein bij De Lier-naar Vlaardingen het eerste buisleidingsproject van de NV Nederlandse Aardolie Maatschappij in Zuid-Holland zijn voltooid. Dit project omvatte het leggen van een buisleiding Pijnacker (6 putten)-Rijswijk-De Lier-Vlaardingen. Het eerste gedeelte van deze leiding van Pijnacker naar Rijswijk kwam 12 oktober 1957 gereed.

Op 13 augustus 1958 wordt gemeld: Er zit olie onder de tuinderij van Arend Kester in Monster, onder de scheepswerf van Piet Smit in Rotterdam en onder de kerk van Pijnacker. Er zit olie onder de veehouderij van Gerard Koot in Leidschendam, onder de villa van jonkheer Smissaert van der Haere in Wassenaar en onder de kassen van Hendrik Boekestijn in De Lier. Er zit olie onder het Feijenoordstadion in Rotterdam-Zuid, onder de koeien op IJsselmonde en onder de haven van Werkendam. Er zit onder Ridderkerk en onder Moerkapelle, onder Zoetermeer en onder Rijswijk, onder Alblasserdam en Berkel en Naaldwijk. Er zit nagenoeg zeker ook olie onder uw straat of onder uw volkstuintje, want er zit hier in Zuid-Holland bijna overal olie in de bodem, al had geen enkele deskundige dat dertig jaar geleden verwacht. Dat wil niet zeggen, dat er overal genoeg olie zit voor een lonende exploitatie, zoals die op al die plaatsen, die we net noemden, wel mogelijk is. Uit al die boorputten — tussen de kassen, villa's en stadswijken of in de polders — komt op dit ogenblik per maand een dikke dertig miljoen liter aardolie naar boven. Dat is meer dan een derde van de gehele Nederlandse aardolieproduktie en de deskundigen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn er zeker van, dat dit aandeel nog zal stijgen.

De besprekingen met het Staatsgasbedrijf over de afname van aardoliegas uit de bronnen bij Rijswijk en Pijnacker hebben geleid tot een contract, dat loopt tot 1961 en dat voorziet in de levering van maximaal 25.000 m 3 aardoliegas per etmaal, welke hoeveelheid is opgevoerd tot 40.000 m 3 per etmaal. 

BRONNENkrantenHet Vrije Volk 24 maart 1958, blz. 1; De Volkskrant 25 maart 1968, blz. 2; Het Vrije Volk 13 augustus 1958, blz. 7; Het Vrije Volk 3 februari 1958, blz. 9

onderwijs

In de op 6 mei 1958 gehouden zitting van de gemeenteraad van Pijnacker is gesproken over het feit, dat er ten onrechte kosten zijn geboekt op rekening van het openbaar lager onderwijs, waardoor te hoge subsidies zijn uitgekeerd aan het bijzonder onderwijs. De heer Noorland (P.v.d.A.) bracht in herinnering zijn bij de begroting gemaakte opmerking over het ten onrechte plaatsen van kosten voor kachelhout op rekening van het openbaar lager onderwijs. Hij dankte B&W dat zij de aangelegenheid hadden onderzocht en tevens voor het naar aanleiding van dit onderzoek ontvangen vertrouwelijke rapport, waaruit bleek, dat meer verkeerde boekingen zijn geconstateerd. In Pijnacker telt het openbaar onderwijs 100 leerlingen en het bijzonder onderwijs 1100 leerlingen. ledere gulden per leerling te veel geboekt op rekening van het openbaar onderwijs betekent dus een subsidie van elf gulden te veel voor het bijzonder onderwijs. De post van het aanmaken van kachelhout bedroeg in totaal ƒ 1.200,-, hetgeen voor het bijzonder onderwijs een ten onrechte toegekende subsidie van ƒ 13.200.- betekende. De heer Noorland hoopte, dat de besturen van de bijzonder scholen bereid zouden zijn de ten onrechte ontvangen bedragen terug te betalen. Noorland dringt er op aan de zaak niet met de mantel der liefde te bedekken. Er zijn allerlei geruchten. B&W willen echter eerst de financiële commissie raadplegen. 

Op 19 mei 1958 vraagt het bestuur van de Chr. Kleuterschool in Pijnacker per 1 september 1958 een hoofdleidster van pos.chr. beginselen in het bezit van akte A en B. Sollicitaties naar de secretaris van het bestuur, H. Timmerman, Oostlaan 7 in Pijnacker.

In mei 1958 wordt J.C. Klaassen, onderwijzer aan de VGLO-school in Pijnacker, hoofd van de hervormde school in Nijbeets.

In juni 1958 wordt J.H. Prinsen uit Pijnacker benoemd tot onderwijzer aan de Prins Bernhardschool in Enschede.

De gemeenteraad heeft op 28 augustus 1958 de door B&W voorgestelde regeling inzake te veel uitgekeerde schoolsubsidies goedgekeurd met op een na algemene stemmen. Ten gevolge van foutieve boekingen in de jaren 1953-1956 is een bedrag van ƒ 5.481,- ten onrechte ten laste van de exploitatierekening van het openbaar lager onderwijs gebracht, hetgeen tengevolge had dat aan de besturen van de bijzondere scholen een bedrag van ƒ 33.921,46 te veel werd uitgekeerd. Bij de nu aangenomen regeling zullen deze schoolbesturen vrijwillig afstand doen van de abusievelijk ontvangen bedragen en bij de definitieve afrekening over 1953-1957 in mindering brengen het bedrag per leerling, ontstaan door het ten onrechte op de exploitatierekening van het openbaar onderwijs boeken van ƒ 33,82 per leerling. Dit met dien verstande dat aan de bijzondere scholen ten minste zal worden uitgekeerd het bedrag, waarmede de uitgaven over 1953-1957 van deze scholen de vergoedingen over deze jaren overschrijden. 

In oktober 1958 wordt H.J. de Pril uit Pijnacker benoemd tot hoofd van de Koningin Emmaschool in Zwolle.

In november 1958 wordt J.L.A. Los uit Nootdorp benoemd tot hoofd van de VGLO in Pijnacker. 

Op 19 december 1958 vraagt het RK Schoolbestuur in Pijnacker per 15 februari 1959 een onderwijzeres voor de RK Meisjesschool voor LO en evt een VGLO-klas. K en J. vereist. Brieven aan pastoor De Wijs.

BRONNENkrantenLeeuwarder Courant 7 juni 1958, blz. 11; Algemeen Handelsblad 8 mei 1958, blz. 7; De Tijd 8 mei 1958, blz. 7; Trouw 19 mei 1958, blz. 8; Nieuwsblad van het Noorden 21 mei 1958, blz. 18; Trouw 26 juni 1958, blz. 2; Friese Koerier 28 augustus 1958, blz. 2; Trouw 30 oktober 1958, blz. 2; Trouw 27 november 1958, blz. 2; De Volkskrant 19 december 1958, blz. 8; 

onheil

Op 6 februari 1958 is in Delft is de 32-jarige heer N. L. van B. uit Pijnacker in een ziekenhuis overleden. Hij was eerder op de dag in de Oostsingel te water geraakt. 

De nestor van de gemeenteraad van Pijnacker, de 71-jarige heer J. H. Kerkvliet, is op 29 mei 1958 door gasverstikking om het leven gekomen. Toen de melkknecht zich aan de boerderij meldde, vond hij de deur gesloten. Daar hij een sterke gaslucht rook, verbrijzelde hij een ruit. Hij vond het slachtoffer bewusteloos op de grond. De man werd naar buiten gebracht  Nog drie kwartier werd kunstmatige ademhaling toegepast, maar tevergeefs. Een half uur tevoren had men de heer Kerkvliet nog op zijn erf zien lopen. Klaarblijkelijk is hij toen naar binnen gegaan om theewater op te zetten, waarbij hij door het ongeluk is getroffen.

Gistermiddag 18 juli 1958 omstreeks vier uur is de 16-jarige Cees Zegwaard uit Pijnacker aan het strand te Bergen aan Zee verdronken. Het slachtoffer hoorde bij een gezelschap van 20 jongelui van de Jongeren Landbouw Organisatie dat per bus reisde. Hij kon niet zwemmen. Het ongeval had plaats ongeveer 1 kilometer ten noorden van de derde strandafgang. Op dit strandgedeelte is geen bewaking. Het gezelschap was gewaarschuwd, dat het water rijzend was en dat er springvloed zou komen, zodat niet naar de eerste bank kon worden gewaad. Desondanks is dit toch gebeurd. Verscheidene badenden zijn in gevaar geweest. Eén kon geheel overstuur worden gered door zijn clubgenoten. Eén werd door een Duitse badgast gered en een andere is door de politie te paard bewusteloos uit zee gehaald. Zegwaard werd niet gevonden, een half uur later spoelde hij aan.

Op 25 oktober 1958 vindt een afschuwelijk ongeval plaats op de A13 bij Delft. Een onbestuurbaar geworden vrachtauto ramt een personenauto met daarin twee ouderparen met elk een jong kind. Er ontstaat een heftige brand in de lading van de vrachtauto. Het verkeer wordt omgeleid o.a. via de Vrijenbanselaan. Daar slipt op de tramrails de 25-jarige motorrijder C.J. Ruijgrok uit Pijnacker. Hij wordt door een achteropkomende truck met oplegger overreden en is op slag dood. Zijn verloofde die achterop zat, bleef ongekwetst  

Grote consternatie ontstond vanmorgen 4 november 1958 in één van de Rotterdamse Veemarkthallen, toen een koe zich plotseling losmaakte en de 74-jarige veehandelaar M. van den Berg uit Pijnacker besprong. De man kwam onder het beest terecht. Met. een hoofdwond en kwetsuren aan zijn rechterhand moest hij naar het Coolsingelziekenhuis worden gebracht.  

In de Oosterstraat te Delft is donderdagmiddag 4 december 1958 het zevenjarig zoontje van de familie Struik, wonende aan het Vrouwenregt aldaar door nog onverklaarbare oorzaak onder een vrachtauto, bestuurd door P. uit Pijnacker, terecht gekomen. Het jongetje werd zo zwaar gewond dat het ter plaatse overleed 

BRONNENkrantenAlgemeen Handelsblad 7 februari 1958, blz. 5; Trouw 30 mei 1958, blz. 3; De Volkskrant 30 mei 1959, blz. 4; Nieuwsblad van het Noorden 30 mei 1958, blz. 1; De Waarheid 30 mei 1958, blz. 3; Trouw 19 juli 1958, blz. 4; Het Parool 19 juli 1958, blz. 3; Algemeen Handelsblad 27 oktober 1958, blz. 1; Trouw 27 oktober 1958, blz. 1; Het Vrije Volk 4 november 1958, blz. 4; Gereformeerd gezinsblad 6 december 1958, blz. 2

onroerend goed

G. N. Spindler te Rotterdam is in november 1958 met f 584.950 de laagste inschrijver bij de door architect B. Treffers, Waddinxveen, gehouden aanbesteding voor de bouw van 40 woningen te Pijnacker. 

In 1958 worden de volgende woningen in Pijnacker gebouwd: 

BRONNENkrantenHet Vrije Volk 10 november 1958, blz. 5overige bronnenGoogle Search (Pijnacker 1958)

politiek

Verkiezingen Provincale Staten

PIJNACKER, Z.-H. Totaal 4775, in '53 4102, zetels in '58 13, in '53 13. PvdA 689, 14,43 pet, in '53 562, 13,7 pet, zetels in '58 2, in '53 2. KVP 1638, in '53 1383, zetels in '58 4, in '53 4. SGP 288, in '53 269, zetels in '58 1, in '53 1. CH/AR 1703, in '53 1489, zetels in '58 5, in '53 5. GPV 36, in '53 46, zetels in '58 0, in '53 0. Gemeentebel. 421, in '53 353, zetels in '58 1, in '53 1.  

Afgevaardigden van de plaatselijke afdelingen van de Partij van de Arbeid uit het hele gewest Zuid-Holland hebben zaterdagmiddag 29 november 1958 in Stads Doelen te Delft onder leiding van de voorzitter van de herzieningscommissie, prof. dr. W. Banning, gediscussieerd over het concept voor een nieuw beginselprogramma. Mr. J.L. de Jong uit Pijnacker neemt deel aan de besprekingen.

......................BRONNENkrantenHet Vrije Volk 30 juni 1958, blz. 16; Het Vrije Volk 1 december 1958, blz. 3

sport

De eerste officiële ronde van Pijnacker wordt op 26 juni 1958 verreden. De uitslag luidt:

Op 26 juni 1958 wint Sparta de strijd om de KNVB-beker tegen Volendam met4-3. In dat elftal voetbalt Piet de Vries en vervult daarin een hoofdrol. Hij heeft daarnaast een sigarenzaak in Delft. Piet woont in 2017 in Pijnacker. In de zomer van 2017 speelde hij -77 jaar oud- nog mee in Oud Sparta.

BRONNENinternethttps://www.knvb.nl/nieuws/betaald-voetbal/knvb-beker/24346/etentje-met-de-vrouwen-na-winst-knvb-beker-1958https://www.rondevanpijnacker.nl/historie/oude-uitslagen/

varia

Pijnacker heeft een Seringenstraat (moet zijn: Seringenlaan). Een opmerkelijke straat, want daar, op de nummers 5 en 7, wonen twee echtparen, die hun huisvesting te. danken hebben aan een loterij. Op nummer 5 zijn gevestigd de heer en mevrouw Kortekaas, afkomstig uit Den Haag, die onlangs het „aangeklede" SUS-huis wonnen. Buren van hen zijn de heer (23 jaar)en mevrouw C. van Ommering uit Rotterdam. De heer Van Ommering heeft zijn huis (waarde 20 mille) gewonnen tijdens de nationale Anjeractie.  Stan Huygen schrijft: Niet elke dag kom ik mensen tegen, die geen gebrek aan woonruimte hebben, maar ook niet iedereen zou een eventueel woningprobleem met zoveel energie en liefhebberij oplossen als zeeman W. J. Matla uit Pijnacker. De heer Matla is er al dertig jaar geleden mee begonnen. „Op zee," zo vertelde hij mij ergens in rie bossen tussen Odiliapeel en Boekel. „zat ik vaak in mijn hut schetsjes en tekeningen van huizen te maken. Ik moet nu eenmaal wat te doen hebben. Bij de terugkeer van mijn laatste reis viel mijn oog op een advertentie, waarin dit boscomplex (1,5 ha) te koop werd aangeboden. Binnen veertien dagen had ik het en nu een architect een van mijn plannetjes bouwkundig verantwoord heeft gemaakt, kan ik hier een bungalow bouwen. Zo is het al dertien maal gegaan. Dat wil dus zeggen, dat de heer Matla dertien woningen (bungalows en villa's) heeft gebouwd uit liefhebberij, her en der in het land. En alle in zeer korte tijd en voor het grootste deel alleen. Tijdens de bouw woont hij in een houten keetje, waarin hij bijvoorbeeld ook zijn eigen potje kookt. Behalve met bouwen houdt hij zich bezig met aanleggen van een tuintje, om uit te rusten, denk ik. En om de eenzaamheid (zijn vrouw en kinderen komen als het huis gereed is over) minder drukkend te maken, heeft hij drie kippen tot gezelschap. 

BRONNENkrantenFriese Koerier 25 maart 1958, blz. 2; De Telegraaf 10 juni 1958, blz. 2

PERSONEN

A.M. de Ruiter

Op 3 januari 1958 vieren A.M. de Ruiter en P. de Ruiter-Taal hun 50-jarig huwelijksfeest. Ze wonen Willem de Zwijgerlaan 35.

BRONNENkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Petronella Opstal

Op 11 januari 1958* om 21.10 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en aldaar wonende ongehuwde Petronella Opstal (60 jaar). Ze is een dochter van Adrianus Opstal en Wilhelmina Scholte.

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 36krantenoverige bronnen

Janneke van der Elst

Op 11 januari 1958* wordt in Pijnacker Janneke van der Elst geboren. Ze is een dochter van Pieter van der Elst en Aafje Vis. Janneke van der Elst trouwt op 20 juli 1979 in Pijnacker met John Berk. Hij wordt geboren in Zoetermeer op 15 december 1956. Hij is een zoon van Antoon Berk [....-2000] en Petronella Maria Kurver [26 juni 1928-15 juni 2015]. Janneke en John krijgen kinderen [Martijn Berk; Patrick Berk].

.............................................-John overlijdttop -Janneke overlijdt op 4 oktober 2018 in Pijnacker.BRONNENinternetkrantenoverige bronnenGoogle Search 

Leonardus Johannes Kouwenhoven

Op 13 januari 1958* overlijdt in Leiden de in Pijnacker geboren Leonardus Johannes Kouwenhoven. Zie verder over hem onder 1884. 

BRONNENoverige bronnenOpen Archieven

Adriana Johanna Alkemade

Op 15 januari 1958* om 18.00 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en in Delft wonende Adriana Johanna Alkemade (80 jaar). Ze is een dochter van Karel Alkemade en Antje Alblas. Ze is getrouwd met Samuel van der Gaag.

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 40krantenoverige bronnen

C. Tetteroo

Op 21 januari 1958 woont C. Tetteroo in Pijnacker, Oostlaan 16a

BRONNENkrantenDe Volkskrant 21 januari 1958, blz. 7
Robertus Johannes BurksOp 22 januari 1958 wordt in Pijnacker Robertus Johannes Burks geboren. Roepnaam Rob. Hij is een zoon van … en …. Robertus trouwt op …in…met Clasien Burks. Ze is geboren op…in…. Ze is een dochter van … en …. Robertus en Clasien krijgen kinderen [Jenny, Rick; Bob]…………………….....................-Robertus is van beroep….-Robertus overlijdt in Pijnacker op 27 september 2023BRONNENgeraadpleegde bronnen Telstar OnlineinternetTelstar Online met fotokrantenliteratuur

W.C.C. Wiltschut

Op ...januari 1958 trouwt W.C.C. Wiltschut in....met E.P. van Brummelen uit Pijnacker, Vlielandseweg 58b

BRONNENkrantenDe Telegraaf 21 januari 1958, blz. 10

L.A. Ammerlaan

Op 29 januari 1958* zijn L.A. Ammerlaan en E.C. Ammerlaan-van Winden 25 jaar getrouwd. Ze hebben elf kinderen [Riet Ammerlaan, Arnold Ammerlaan, Arie Ammerlaan, Wim Ammerlaan, Leni Ammerlaan, Tini Ammerlaan, Leo Ammerlaan, Adrie Ammerlaan, Sjaan Ammerlaan, Corry Ammerlaan en Kees Ammerlaan].

BRONNENkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

P.C.J. Blaauwhof

Op 30 januari 1958* trouwt architect P.C.J. Blaauwhof uit Rotterdam, 's Gravendijkwal 110 met G.L.A.M.Kok  uit Rotterdam Mathenesserlaan 357. Roepnaam Trudy. Ze gaan wonen Emmapark 15. 

BRONNENkrantenAlgemeen Handelsblad 1 februari 1958, blz. 7overige bronnenCBG Verzamelingen fa

Johanna Welgraven

Op 31 januari 1958* om 7.50 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en in Delft wonende Johanna Welgraven (81 jaar). Ze is een dochter van Steven Welgraven en Neeltje Bosch. Ze is de weduwe van Johannes Huurman. 

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 79krantenoverige bronnen

Nico Lambertus van Baarle

Op 5 februari 1958* om 17.45 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en aldaar wonende ongehuwde Nico Lambertus van Baarle (32 jaar). Hij is een zoon van Nico Lambertus van Baarle en Martijn Hilletje.

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 89krantenoverige bronnen

Jacobus Cornelis van der Helm

Op 9 februari 1958* wordt in Pijnacker geboren Jacobus Cornelis van der Helm. Roepnaam Jos. Hij trouwt met Mary..... Ze krijgen twee kinderen [Eric; Paul]. Hij overlijdt plotseling op 20 oktober 2016 in Pijnacker.

BRONNENinernethttps://peterlasker.nl/humo-gen/family.php?id=F18051

Pleun Aart van Vliet

Op 27 februari 1958 trouwt Pleun Aart van Vliet in Pijnacker met Johanna Cornelia van de Vorm. Hij woont van Brachtstraat 3; zij woont Sophiastraat 26 [trouwkaart]


Dirk van der Elst

Op 21 februari 1958* om 23.15 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en aldaar wonende Dirk van der Elst (11 jaar). Hijis een zoon van tuinder Jan van der Elst en Johanna Jurriana Bensink.

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 119krantenoverige bronnen

Cornelis Schilperoort 

Op 26 februari 1958 om 21.45 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en in Delft wonende Cornelis Schilperoort (85 jaar). Hij is de weduwnaar van Gerarda Catharina Vennings. Hij is een zoon van Casper Schilperoort en Cornelia van Bergenhenegouwen.

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 136krantenoverige bronnen

A. Bekkering-Fürst

Op....februari 1958 overlijdt in Pijnacker A.Bekkering-Fürst (69 jaar)

.............................................=op  9 augustus 1956 vertrekt ze vanuit New York met De Rijndam naar Nederland, eindbestemming Pijnacker 
BRONNENgeraadpleegde bronnen Archieven.nlkrantenAlgemeen Handelsblad 21 februari 1958, blz. 11

A.J. Apon

Op 1 maart 1958* verlooft de Rotterdamse Truus Giezen met A.J. Apon uit Pijnacker, Stationsstraat 71.

BRONNENkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa
Frederik Pieter BazuinOp 9 maart 1958* overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en aldaar wonende Frederik Pieter Bazuin (75 jaar). Hij is weduwnaar van Jacoba Rensen. Ze wonen Willem de Zwijgerlaan 38a. Hij is een zoon van Johannes Bazuin en Antje Stolk.BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 157geraadpleegde bronnen

Op 15 maart 1958 woont ......in Pijnacker, Julianalaan 17. Er is wegens aanschaf van een scooter een motor te koop

BRONNENkrantenHet Vrije Volk 15 maart 1958, blz. 4overige bronnen

Dirkje de Ruiter 

Op 19 maart 1958* om 23.30 uur overlijdt de in Langerak geboren en in Pijnacker wonende Dirkje de Ruiter  [46 jaar]. Ze is een dochter van Willem de Ruiter en Elisabeth Zwijnenburg. Ze is gehuwd met Cornelis Neeleman. Ze hebben zeven kinderen: Piet, Bep, Cor, Cobi, Wim, Edith en Joop. Ze wonen Sophiastraat 27  [rouwkaart]

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 181krantenoverige bronnen

Hendrika Clasina Verkade 

Op 20 maart 1958 wordt in Pijnacker geboren Hendrika Clasina Verkade. Ze is een dochter van Pieter Hendrikus Verkade en Willempje Neeltje Blokland. Hendrika heeft een kind [Anna Jet Frieda Verkade 29 augustus 1990 Rotterdam]

Geertruida Johanna Maria Verburg

Op 29 maart 1958 om 3.45 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en in Delft wonende ongehuwde Geertruida Johanna Maria Verburg (62 jaar). Ze is een dochter van Cornelis Verburg en Jacoba Cornelia Maria de Groot.

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 200krantenoverige bronnen

Petrus Theodorus van Schie 

Op 6 april 1958 overlijdt in Den Haag de in Pijnacker geboren Petrus Theodorus van Schie. Hij is de echtgenoot van Agatha Johanna van der Velde. Ze verder over hem onder 15 februari 1904.

BRONNENinternethttps://geneakatwijk.webtrees.net/family.php?famid=F56717&ged=katwijk
Martina Clara Maria Kathmann
Op 11 april 1958 wordt in Haarlem Martina Clara Maria Kathmann geboren. Ze is een dochter van ..en …. Martina trouwt op …in… met …. van der Helm. Hij is geboren op…in.. Hij is een zoon van ….en…. Martina en …. krijgen een zoon [Ronald]………………………………….-Martina overlijdt in Pijnacker op 25 mei 2023, correspondentieadres Van Brachtstraat 10
BRONNENgeraadpleegde bronnen Telstar OnlineinternetTelstar OnlinekrantenliteratuurGerarda Maria van Dijk

Op 19 april 1958* overlijdt in Pijnacker "na een langdurig, voorbeeldig gedragen lijden Gerarda Maria van Dijk (60 jaar). Ze is de echtgenote van Willibrordus Cornelis Haket. Ze wonen Oostlaan 30a.

BRONNENkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Hendrik van der Elst

Op 23 april 1958 wordt in Pijnacker geboren Hendrik van der Elst. Hij is een zoon van Simon van der Elst en Paulina Francina van Vulpen.

BRONNENkrantenoverige bronnen

Jozina Cornelia van Sprang 

Op 25 april 1958 overlijdt in Pijnacker Jozina Cornelia van Sprang. Ze is de echtgenote van Dirk Kaptein. Zie verder over haar onder 12 september 1879.

BRONNENinternethttps://sites.google.com/view/hanslamens/pijnacker/pijnacker-in-1951

Catharina J.W. Ruigrok

Op 30 april 1958 legt zuster M. Immaculina  (Catharina J.W. Ruigrok) haar Eeuwige Geloften af in de Congregatie van de E.E. Zusters Augustinessen in Heemstede. Ze is een dochter van .... Ruigrok en ....Ruigrok-van der Helm. Ze wonen Noordweg 73

BRONNENkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Catharina Hogervorst 

Op 1 mei 1958* om 5.30 uur overlijdt in Delft de in Berkel en Rodenrijs geboren en in Pijnacker wonende Catharina Hogervorst (65 jaar). Ze is een dochter van Paulus Hogervorst en Anna Maria de Koning. Haar echtgenoot is Laurentius van der Sman.

BRONNENarchieveSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 263krantenoverige bronnen

..van Eeken

Op 7 mei 1958 woont ...van Eeken in Pijnacker, Emmapark 54. Hij zoekt voor 10 mei 1958 medereizigers naar Rotterdam.

BRONNENkrantenLeeuwarder Courant 7 mei 1958, blz. 6

Joseph Rullens

Op 17 mei 1958* overlijdt in Pijnacker Joseph Rullens (75 jaar). Hij is de echtgenoot van Allegonda Hendrica Nelissen. Zie verder over hem onder 1 maart 1883

BRONNEN overige bronnenGenealogieonline

Wolter Johan Heslinga

Op 22 mei 1958* wordt in Pijnacker geboren Wolter Johan Heslinga. Hij is een zoon van A. Heslinga en A.J. Heslinga-Meeske. Ze wonen Julianalaan 30.

BRONNENkrantenGereformeerd gezinsblad 29 mei 1958, blz. 4overige bronnenCBG Verzamelingen fa

Willebrordus Adrianus Cornelis Haket

Op …. mei 1958 wordt in Pijnacker Willebrordus Adrianus Cornelis Haket geboren. Hij is een zoon van tuinder Adrianus Cornelis Haket en Arnolda Johanna van Winden.………………………………..........................................................................................=Willebrordus overlijdt op drie juni 1958 in Delft, 10 dagen oud. BRONNENgeraadpleegde bronnenFamilySearch [Pijnacker, Documenten, blz. 1]internet FamilySearch

Willem Hofman

Op 1 juni 1958 wordt in Pijnacker Willem Hofman geboren, Roepnaam Wim. Hij is een zoon van L. Hofman en A,M, Hofman-Nouwend. Ze wonen Westlaan 22 [geboortekaartje]


Jannetje van Mullem

Op 1 juni 1958* om 4.55 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en in Delft wonende Jannetje van Mullem (69 jaar). Ze is een dochter van Willem van Mullem en Neeltje van der Spek. Ze is de weduwe van Pieter Gerrit Westmaas.

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 321krantenoverige bronnen

Maria Magdalena Eijsackers

Op 2 juni 1958 overlijdt in Berkel en Rodenrijs de in Pijnacker geboren Maria Magdalena Eijsackers. Ze is de echgenote van Gerri Hulst. Zie verder over haar onder 12 juni 1870.

BRONNENoverige bronnenGenealogieonline

Willebrordus Adrianus Cornelis Haket

Op 3 juni 1958* om 5.00 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en aldaar wonende Willebrordus Adrianus Cornelis Haket (10 dagen). Hij is een zoon van Adrianus Cornelis Haket en Arnolda Johanna van Winden. 

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 326krantenoverige bronnen

Arie van der Stoep

Op 6 juni 1958* om 10.15 uur overlijdt in Delft de in Rhoon geboren en in Pijnacker wonende Arie van der Stoep (75 jaar). Hij is de echtgenoot van Anna Molenaar. Hij is een zoon van Pieter van der Stoep en Maartje Verheij.

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 333krantenoverige bronnen

Willem Poot

Op 9 juni 1958* om 21.40 uur overlijdt in Delft de in Vrijenban geboren en in Pijnacker wonende tuinder Willem Poot. Zijn echtgenote is Helena Verboon. Willem is een zoon van Adrianus Poot en Jacoba Wilhelmina Engelaan.

BRONNENarchieveSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 337krantenoverige bronnen

H. H. Verhagen

Op 9 juli 1958 woont H. H. Verhagen in Pijnacker. 

BRONNENkrantenHet Parool 9 juli 1958, blz. 2

J. Apon

Op 4 augustus 1958 woont J. Apon in Pijnacker. Hij is voorzitter van de Ned.Chr. Aannemers- en Bouwvakpatroonsbond. Hij spreekt in 1958 op de tweede dag van de Zomerconferentie van de CHU over de remmingen in de bouwnijverheid.

BRONNENkrantenTrouw 4 augustus 1958, blz. 6

...Baetens

Op ... augustus 1958 wordt in Pijnacker geboren ...Baetens. Hij is een zoon van ...Baetens en Baetens-Suyker 

BRONNENkrantenAlgemeen Handelsblad 9 augustus 1958, blz. 5

J. Bazuin

Op 9 augustus 1958 vraagt J. Bazuin, Katwijkerlaan 89, Pijnacker, een flinke huishoudster, liefst van buiten, bij een weduwnaar met twee zoons.

BRONNENkrantenTrouw 9 augustus 1958, blz. 10

Christiaan Kentie

Op 15 augustus 1958* om 13.30 uur overlijdt in Delft de in Kralingen geboren en in Pijnacker wonende machinefabrikant Christiaan Kentie. Zijn echtgenote is Maria Fiedler. Hij is een zoon van Cornelis Kentie en Pieterje Kooi.

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 449krantenoverige bronnen


Cornelia Osseweijer

Op 21 augustus 1958* om 00.10 uur overlijdt in Delft de in Rotterdam geboren en in Pijnacker wonende Cornelia Osseweijer (59 jaar). Ze is een dochter van Jacob Osseweijer en Maria van Dijk. Ze is de echtgenote van Juda Roos. Ze wonen Vlielandseweg 67.BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 453geraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fakrantenAlgemeen Handelsblad 27 augustus 1958, blz. 2; De Telegraaf 27 augustus 1958, blz. 4

Cornelia Christina Maria Peeters 

Op 27 augustus 1958* wordt in Pijnacker geboren Cornelia Christina Maria Peeters. Roepnaam Christl. Ze is een dochter van P.L.J. Peeters en Th.E.M. Peeters-de Wild. Ze hebben al een dochter Monique. Ze wonen Vlielandseweg 85. 

BRONNENkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

L.A. Ruinard

Op 6 september 1958* trouwt L.A. Ruinard met Truusje van der Horst. Ze wonen Stationsstraat 60

BRONNENkrantenDe Tijd 9 september 1958, blz. 8overige bronnenCBG Verzamelingen fa

Ineke van Woensel

Op 11 september 1958* wordt in Pijnacker geboren Ineke van Woensel. Ze is een dochter van ...van Woensel en .....van Woensel-Wolterbeek. Ze wonen Goudenregensingel 8

BRONNENkrantenAlgemeen Handelsblad 15 september 1958, blz. 2 ; overige bronnenCBG Verzamelingen fa

Johanna Theodora van Parreeren

Op 15 september 1958* wordt in Pijnacker geboren Johanna Theodora van Parreeren (Hanneke). Ze is een dochter van J.M. van Parreeren en A.M. van Parreeren-Stolle. Ze hebben al een dochter Loesje. Ze wonen Emmastraat 119.

BRONNENkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa
Jannette Adriana van der EndeOp 16 september 1958 wordt in Delfgauw Jannette Adriana van der Ende geboren. Roepnaam Jannet. Ze is een dochter van … in …. Jannet trouwt op…in… met ….Gerard van der Velden. Hij is geboren op … in …. Hij is een zoon van …. Jannette en Gerard krijgen kinderen: Esther van der Velden; Marlies van der Velden] ………………………………-Jannette is van beroep-Gerard is van beroep-Jannette overlijdt op 24 november 2023 in Delfgauw
BRONNENgeraadpleegde bronnenTelstar Onlineinternet Telstar Online met foto

Bernardus Hendrikus van den Braak

Op 21 september 1958 wordt in Pijnacker geboren Bernardus Hendrikus van den Braak (Bert). Hij is een zoon van .... en ,,,,, 

...................................................

-Bert is ongehuwd. 

-Hij is een geroemd kenner van de parlementaire geschiedenis en beschikt over een grote parate feitenkennis. Als medewerker van het Parlementair Documentatie Centrum is hij nauw betrokken bij websites over parlement en politiek en beheerder van het omvangrijke biografisch archief, het databestand over Nederlandse politici. Hij promoveert in 1998 op een lijvig proefschrift over de Eerste Kamer en publiceert regelmatig in tijdschriften en dagbladen. Hij is medewerker van het Montesquieu instituut. Zie over hem verder op de site van het MI

BRONNENinternet https://www.montesquieu-instituut.nl/id/vg9fgopssxzu/b_h_bert_van_den_braak?start_tab0=10 (met foto)krantenoverige bronnen

Arnoldus Cornelius Hogervorst

Op 24 september 1958* zijn Arnoldus Cornelius Hogervorst en Cornelia Philomena Hogervorst-van Vliet 40 jaar getrouwd. Ze wonen Oostlaan 28.

BRONNENkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

J.A.Rengers

Op 25 september 1958 woont J.A. Rengers in Pijnacker. Hij is werkzaam bij Unilever grondstoffenmaatschappij. Hij ontvangt in september 1958 de eremedaille in zilver, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.

BRONNENkrantenHet Parool 25 september 1958, blz. 2overige bronnen

Cornelia VolkerOp 26 september 1958* overlijdt in Pijnacker "na een langdurige ziekte" Cornelia Volker A.F. dr. (83 jaar). Ze woont Westlaan 61.BRONNENkrantenDe Telegraaf 1 oktober 1958, blz. 8geraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fa

Willem van den Berg

Op 26 september 1958 overlijdt in Pijnacker "nog geheel onverwacht" Willem van den Berg. Hij is de echtgenoot van Petronella van der Sar. Ze hebben kinderen: L. van den Berg, C, van den Berg, A. van den Berg. Ze wonen Oudeleedeweg 155 in Pijnacker. 

BRONNENkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

G.A. Kuyper

Op 2 oktober 1958 woont dr. G.A. Kuyper in Pijnacker. Hij fotografeert verdienstelijk

BRONNENkrantenAlgemeen Handelsblad 2 oktober 1958, blz. 9overige bronnen

H.Ph Elzes 

Op 2 oktober 1958 woont H.Ph.Elzes in Pijnacker. Zijn echtgenote is M. Elzes-Buitelaar

BRONNENkrantenNieuwsblad van het Noorden 2 oktober 1958, blz. 4  overige bronnen
voorouders van H.Ph Elzesvader Elze Elzes wordt geboren op ...1867 in.... Hij is een zoon van ...en....  Hij trouwt (1) op...in....met  Anje Kruizinga. Ze wordt geboren op...in.... Ze is een dochter van ...en.... Anje overlijdt op  ...in.... Elze trouwt (2) op ....in.... met R. Zwiers. Elze en .... krijgen kinderen [K.H.Elzes; A. Elzes; H. Elzes; M. Elzes; ...Elzes; E.R. Elzes; H.Ph. Elzes; J. Elzes; E. Elzes; F. Elzes; A.H. Elzes].......................-Elze overlijdt op 1 oktober 1958 in Haren, Stationsweg 12BRONNENkrantenNieuwsblad van het Noorden 2 oktober 1958, blz. 4  overige bronnen

E. Draisma

Op 7 oktober 1958 woont E. Draisma in Pijnacker. Zijn echtgenote is U. Draisma-Runia.

BRONNENkrantenTrouw 8 oktober 1958, blz. 2overige bronnen
voorouders van E. Draisma vader Thomas Draisma wordt geboren op .... in .... Hij is een zoon van ...en.... Thomas trouwt op ....in.... met Antje Tijsma.  Ze wordt geboren op ...1890 in... Ze is een dochter van ...en... Thomas en Anje krijgen kinderen [G. Draisma; W. Draisma; A. Draisma; E. Draisma; E.Draisma; S. Draisma]......................-Thomas overlijdt op...1953 in ....-Anje overlijdt op 7 oktober 1958 in Leeuwarden, Verlengde Schrans 76BRONNENkrantenTrouw 8 oktober 1958, blz. 2overige bronnen

Peter van Velzen

Op 11 oktober 1958* wordt in Pijnacker op Monnikenweg 5 geboren Peter van Velzen. Hij woont in 2019 in Pijnacker. Er is over hem op You Tube een video met een interview door Erik Bevaart gemaakt door Wim Meijer Producties

BRONNENinternethttp://www.landsend.nl/deelnemers1.html; https://www.youtube.com/watch?v=1LrHch8O6V0; https://www.transfermarkt.nl/peter-van-velzen/profil/spieler/299831; https://www.wikiwand.com/en/Peter_van_Velzen kranten

Cornelis Josephus Ruigrok

Op 25 oktober 1958* om 17.30 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en aldaar wonende ongehuwde monteur-chauffeur Cornelis Josephus Ruigrok (25 jaar). Hij is een zoon van Franciscus Arnoldus Ruigrok en Johanna Apolonia van Winden.

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 561krantenoverige bronnen

Nicolaas Vonk

Op 29 oktober 1958 overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren Nicolaas Vonk. Zie verder over hem onder 2 februari 1880.

BRONNENinternethttps://www.geni.com/people/Nicolaas-Vonk/6000000060497441897

Nicolaas van der Elst

Op 29 oktober 1958 wordt in Pijnacker geboren Nicolaas van der Elst. Hij is een zoon van Paulus van der Elst en Wilhelmina Huisman. Nicolaas van der Elst trouwt op 23 juni 1987 in Pijnacker met Jolanda van Velden. Ze wordt geboren in Pijnacker op 25 mei 1967. Ze is een dochter van Arie van Velden en Annie Drop. Nicolaas en Jolanda krijgen drie kinderen [Josien 24 april 1991 Delft-...; Nick 18 augustus 1993 Pijnacker-....; Casper 3 april 1997 Pijnacker-....]

BRONNENkranten

A.J. van der Kooy 

Op 3 november 1958 woont A.J. van der Kooy in Pijnacker. Zijn echtgenote is J.C. van der Kooy-van den Berg. Ze hebben drie kinderen [Ger van der Kooy; Ciny van der Kooy; Huub van der Kooy].

................BRONNENkrantenHet Vrije Volk 3 november 1958, blz. 6overige bronnen
voorouders van J.C. van den Bergvader Huibert Floris van den Berg wordt geboren op...in...  Hij is een zoon van ...en.....  Huibert trouwt op...in....met C.J. Vink. Ze wordt geboren op....in..... Ze is een dochter van ...en.... Huibert en C. krijgen twee kinderen [J.C. van den Berg; L. van den Berg]......................-ze wonen in Delft, Voldersgracht 30-Huibert overlijdt op 2 november 1958 in DelftBRONNENkrantenHet Vrije Volk 3 november 1958, blz. 6overige bronnen

Martijntje den Braver 

Op 10 november 1958* om 17.00 uur overlijdt in Delft de in Koudekerk geboren en in Pijnacker wonende Martijntje den Braver (62 jaar). Ze is een dochter van Adrianus den Braver en Martijntje van der Schee.Ze is de echtgenote van Willem Dirk Huisman.

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 601krantenoverige bronnen

Teunis Philippus Schotte

Op 12 november 1958* zijn Teunis Philippus Schotte en Klazina Willemina van Staalduinen 50 jaar getrouwd . Ze wonen Oude Leedeweg 83.

BRONNENkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Johanna Maria de Haan

Op 14 november 1958* om 16.15 uur overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren en in Delft wonende Johanna Maria de Haan (67 jaar). Ze is een dochter van Jacobus Wilhelmus de Haan en Haar echtgenoot is Gerardus Johannes Smit en Jacoba Petronella Meijs.

BRONNENarchieveSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 611krantenoverige bronnen

B. Rip

Op 15 november 1958* zijn B. Rip en D. Rip-Verkade 25 jaar getrouwd. Ze hebben vijf kinderen [Jacob Rip, Martinus Rip, Coby Rip, Boudewijn Rip, Frits Rip]. Ze wonen Kerkweg 41.

BRONNENkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

J. Temme

Op 29 november 1958 woont J. Temme in Pijnacker. Hij krijgt bij de Prijsvaag Bibliotheekgebouw Leeuwarden een eervolle vermelding voor het ontwerp met het motto BOOM DER KENNIS

BRONNENkrantenTrouw 29 november 1958, blz. 10overige bronnen

Simon Hofman

Op 11 december 1958 trouwt in Pijnacker Simon Hofman Vlielandseweg 34  Pijnacker met Martina Maria Hazeu Delfgauw Delftsestraatweg 93. Ze gaan wonen Acacialaan 19 Pijnacker [trouwkaart]


Helena Cornelia van der Helm

Op 11 december 1958* om 6.30 uur overlijdt in Delft de in Overschie geboren en in Pijnacker wonende Helena Cornelia van der Helm. Hij is de weduwnaar van Leonardus Cornelis Kerklaan. Ze is een dochter van Leonardus van der Helm en Cornelia Petronella Vieveen.


BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 668krantenoverige bronnen

Pieter van Veen

Op 13 december 1958 is Pieter van Veen 25 jaar getrouwd met Gertje van Veen-Deelstra. Ze hebben kinderen [Annie van Veen; Iet van Veen; Kees van Veen; Gijs van Veen; Gerry van Veen; Nanda van Veen; Alex van Veen; Simone van Veen; Eduard van Veen]. Ze wonen Kerkweg 67.

BRONNENkrantenGereformeerd gezinsblad 29 november 1958, blz.  3overige bronnen

..van Schie

Op 19 december 1958 woont ...van Schie in Pijnacker, Oudeleedeweg 7a. Hij vraagt een RK meisje voor dag en nacht, rond 17 jaar in een gezin met kleine kinderen en voor eenvoudig schrijfwerk

BRONNENkrantenHet Vrije Volk 19 december 1958, blz. 12

Lodewijk Ravenek

Op 20 december 1958* overlijdt om 23.50 uur in Delft de in Pijnacker geboren en aldaar wonende carosseriebouwer Lodewijk Ravenek (39 jaar). Hij is een zoon van Willem Ravenek en Maria Elizabeth Bregman. Zijn echtgenote is Gerritje van Geest.

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 692krantenoverige bronnenTheodorus Maria van der EndeOp 21 december 1958* overlijdt om 13.30 uur tengevolge van een noodlottig ongeval de in Pijnacker geboren en aldaar wonende fabrieksarbeider Theodorus Maria van der Ende (32 jaar). Hij is een zoon van Johannes Bartolomeus van der Ende en Johanna Wilhelmina van der Stap. Zijn echtgenote is Christina Maria Overes. Ze hebben vijf kinderen [Anneke  van der Ende, Simon van der Ende, Tineke van der Ende, Cobie van der Ende, Hansje van der Ende]. Ze wonen Zuiderstraat 8. 
BRONNENgeraadpleegde bronnenArchieven.nlinternethttps://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=100&miadt=184&milang=nl&mizk_alle=Pijnacker&miview=tbl  [1958]krantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Petrus Johannes van Adrichem

Op 28 december 1958* overlijdt in Delft de in De Lier geboren en in Pijnacker wonende Petrus Johannes van Adrichem (79 jaar). Hij is een zoon van Nicolaas van Adrichem en Magdalena Maria Hofstede. Zijn echtgenote is Anna Catharina van der Meer. Ze wonen Stationsstraat 57.

BRONNENarchievenSA Delft BS AR0015 inv.nr.00676, aktenr. 703krantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Wilhelmina Catharina Elisabeth Maria van Schie-Moet 

Op 29 december 1958* overlijdt in Pijnacker Wilhelmina Catharina Elisabeth Maria van Schie-Moet (53 jaar). Ze woont Delftsestraatweg 32.

BRONNENkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Nelleke Blijleven

In 1958 wordt op Emmastraat 105 in Pijnacker Nelleke Blijleven geboren.  Ze is een dochter van Abraham Adrianus Blijleven en Adriana Verboom.Nelleke Blijleven trouwt met Jan van 't Veer. Ze krijgen drie kinderen: Jeanelle van 't Veer wordt geboren op ....in Veenendaal; Brianne van 't Veer wordt geboren op ... in Veenendaal; Frans Abraham Jan van 't Veer (Fabian) wordt geboren op 29 juli 1993 in Veenendaal op Roodvalk 2 

Abraham Adrianus Blijleven (vader) wordt op 4 november 1924 in Pijnacker op de Oudeleedeweg 17 geboren. Hij is een zoon van boeren- en tuindersknecht Frans Blijleven en Neeltje den Braver. Adriana Verboom (moeder) wordt geboren. Ze is een dochter van Abraham en Adriana (ouders) trouwen op 3 november 1953. Ze krijgen vier kinderen. Anna is de tweede. Abraham overlijdt

Frans Blijleven (grootvader vaderszijde) wordt geboren op 10 augustus 1888 in Benthuizen. Hij is een zoon van Abraham Blijleven (geboren 21 juni 1852 Benthuizen - overleden 5 juni 1903 Benthuizen) en Aagje den Hertog (geboren 13 december 1850 Hazerswoude - overleden 24 juni 1927 Benthuizen). Ze trouwen op 24 september 1875 in Benthuizen. Ze krijgen acht kinderen. Frans is de vijfde. Neeltje den Braver (grootmoeder vaderszijde) wordt geboren op 26 oktober 1889 in Oudshoorn. Haar vader doet aangifte van de geboorte; getuigen zijn schoenmaker Nicolaas van Winkel en veldwachter Leendert Buner. Ze is een dochter van boerenknecht Adrianus den Braver (geboren 15 november 1865 Ter Aar - overleden 15 augustus 1939 Pijnacker) en Martijntje van der Schee (geboren 23 mei 1869 Oudshoorn - overleden 22 oktober 1937 Delft). Ze trouwen in mei 1889. Ze krijgen tien kinderen. Neeltje is de oudste. Frans en Neeltje (grootouders vaderszijde) trouwen op 31 januari 1913. Ze krijgen negen kinderen. Abraham is de zesde. Neeltje overlijdt in 1967. Frans overlijdt op 2 juli 1982 in woonzorgcentrum 't Hofland.

BRONNENoverige bronnengeboortekaartjes

P.L.G.van der Meer

Op ...1958 wordt in Pijnacker geboren P.L.G. van der Meer. Hij is doctorandus in de geschiedenis. Hij werkt als onderzoeksmedewerker en informatiespecialist bijde Fryske Academy.

BRONNENinternethttps://www.fryske-akademy.nl/nl/over-ons/medewerkers/medewerkerspagina/news/detail/meer-drs-plg-peter-van-der/ (met foto)

geraadpleegde algemene bronnen

Delpher Kranten (Pijnacker 1958); CBG Verzamelingen fa; Collectie Delft Nadere toegangen; Google Search (Pijnacker 1958)

Pijnacker in 1959ALGEMEENeconomie

Op 28 januari 1959 verkrijgt de firma Van der Meulen uit Pijnacker een perceel aan de Lijsterbesstraat in Leeuwarden. De firma houdt zich vooral bezig met de bouw van eengezinswoningen. 

Op 31 december 1959 adverteren in het Gereformeerd gezinsblad: assurantiekantoor G. van der Stoepwasserij en J. Roques depot van "De Rijswijkse"

BRONNENkrantenFriese Koerier 29 januari 1959, blz. 7; Gereformeerd gezinsblad 31 december 1959, blz. 19

gemeente

Op 22 juli 1959 wordt in Pijnacker de 10.000ste inwoner geboren. Het gaat om Robertus Ton, zoon van G.W. Ton, Acacialaan 25. Van het gemeentebestuur, de beide plaatselijke boerenleenbanken en de Rotterdamse bank gezamenlijk ontving de jonggeborene een spaarbankboekje met f 225. Door de plaatselijke middenstand zullen hem nog verscheidene waardebonnen worden geschonken. 

De gemeenteraad van Pijnacker heeft op vrijdagavond 28 augustus 1959 in een buitengewone vergadering zijn nestor, de heer J. C. J. van der Leeuw (KVP) gehuldigd. De heer Van der Leeuw is veertig jaar lid van de raad. Burgemeester J. Vader sprak het jubilerende raadslid toe en deelde hem mee, dat hij is benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. De burgemeester speldde de heer Van der Leeuw persoonlijk het onderscheidingsteken op de borst. 

BRONNENkrantenAlgemeen Handelsblad 23 juli 1959, blz. 2; De Volkskrant 23 juli 1959, blz. 3; De Tijd-De Maasbode 23 juli 1959, blz. 2

geslaagden

Op 24 april 1959 slaagt B. Los uit Pijnacker aan de TH te Delft voor het examen werktuigkundig ingenieur

Op 5 mei 1959 slaagt L.H. Sondaar uit Pijnacker aan de TH voor het examen elektrotechnisch ingenieur

Op 2 juni 1959 wordt J. de Jong uit Rotterdam bevorderd tot accountant 

Op 3 juni 1959 slaagt aan de RU Leiden E.A.M. van Lamoen uit Pijnacker voor het semi-artsexamen.

In juni 1959 slagen de dames J.H. Huysman en J. Zegwaard uit Pijnacker aan de Koningin Wilhelmina Kweekschool in Rotterdam voor het onderwijzersexamen.

In juni 1959 slaagt T. Draisma aan de TH in Delft voor het propaedeuse examen geodetisch ingenieur

Op 21 juli 1959 slaagt C.M. Swagers uit Pijnacker voorhet examen tolk-vertaler Engels

Op 28 september 1959 slaagt J.M.A. de Groot aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam voor het examen architect HBO 

In oktober 1959 slaagt A.J. Apen voor het kandidaatsexamen theologie 

In november 1959 slaagt J.van Mierlo uit Pijnacker aan de TH in Delft voor het kandidaatsexamen geodetisch ingenieur

BRONNENkranten Trouw 25 april 1959, blz. 2; De Tijd-De Maasbode 25 april 1959, blz. 4; De Tijd-De Maasbode 6 mei 1959, blz. 9; Trouw 2 juni 1959, blz. 2; Trouw 3 juni 1959, blz. 2; Het Vrije Volk 17 juni 1959, blz. 5; De Tijd-De Maasbode 25 juni 1959, blz. 6; Trouw 27 juni 1959, blz. 2; De Tijd-De Maasbode 22 juli 1959, blz. 4; Trouw 23 juli 1959, blz. 2; De Tijd-De Maasbode 28 september 1959, blz. 4;Trouw 6 oktober 1959, blz. 2; Trouw 7 november 1959, blz. 2overige bronnenCBG Verzamelingen fa

godsdienst

In augustus 1959 wordt de neomist J.J. van Haaster benoemd tot kapelaan in Pijnacker.

BRONNENkranten De Tijd-De Maasbode 24 augustus 1959, blz. 10

landbouw en tuinbouw

Op 2 maart 1959 zijn op de Coöperatieve Groenteveilingvereniging te Pijnacker de eerste kaskomkommers aangevoerd door de tuinder F. J. C. v. d. Burg uit Pijnacker. Ze brachten per stuk f 1.51 op. 

In het aanbod van komkommers komen nu voor kaskomkommers, warenhuiskomkommers van het type platglas,en rijenkomkommers. De eerste groep is veruit de grootste. Er kwamen aan enkele veilingen deze week tenminste aanvoeren voor van tegen de 100.000 stuks, te Pijnacker op maandag 13 april 1959 zelfs ruim 130.000 stuks. De afzet van de kaskomkommers verloopt niet bijzonder vlot, omdat er in de belangrijkste afzetgebieden, Engeland en Zweden, een vrij stevige concurrentie bestaat. Rijenkomkommers, die met de warenhuiskomkommers vooral voor West-Dultsland zijn gevraagd, staan hoger genoteerd. 

Op 1 juni 1959 worden op de veiling in Pijnacker de eerste tuinbonen aangevoerd door Gebr. de Graaf uit Pijnacker. Ze brengen f 0,69 de kilo op. 

Op 8 augustus 1959 wordt de eerste boerenkool door C.L. Haket op de veiling aangevoerd. De belangstelling is gering. De prijs die een groentenhandelaar uit Gouda betaalt is 7 cent per kilo. De normale prijs in de winter ligt op 12 cent de kilo. 

Maandagmorgen 30 november 1959 werd de Coöperatieve Groenteveiling Pijnacker en Omstreken door de voorzitter enige minuten stopgezet omdat door het verkopen van een partij sla een recordomzet werd behaald van twaalf en een half miljoen gulden. Vorig jaar werd op 18 november de tien miljoen gulden gehaald. 


BRONNENkrantenGereformeerd gezinsblad 3 maart 1959, blz. 3; De Tijd-De Maasbode 20 april 1959, blz. 10; Friese Koerier 2 juni 1959, blz. 1; Trouw 2 juni 1959, blz. 1; Trouw 10 augustus 1959, blz. 1; Friese Koerier 10 augustus 1959, blz. 2; Gereformeerd gezinsblad 2 december 1959, blz. 3

nutsvoorzieningen

Ongeveer een half uur hebben in de avond van 9 juni 1959 Delft, Rijswijk (ZH), Pijnacker en enkele plaatsen in het Westland als gevolg van een storing in de elektriciteitscentrale van Delft in het donker gezeten. Het uitvallen van deze centrale rond 21.50 uur hinderde ook de telefoonverbindingen in Delft. De oorzaak van de storing is nog niet achterhaald. Vandaag zal een nader onderzoek worden ingesteld.  

Op 5 oktober 1959 wordt gemeld dat uit de oliebronnen van Rijswijk en Pijnacker op het ogenblik per etmaal reeds 70.000 kubieke meter aardgas via het Staatsgasbedrijf aan de Gemeentelijke Gasvoorziening Zuid-Holland afgeleverd. Tegen het eind van dit jaar zal de hoeveelheid tot 85.000 kubieke meter zijn gestegen. 

Op 12 december 1959 wordt gemeld dat besprekingen tussen het Haagse waterleidingbedrijf en „De Tien Gemeten" dat als distributiebedrijf o.a. Zoetermeer, Pijnacker, Zevenhuizen, Moerkapelle, Nootdorp en Bergschenhoek water levert, tot een principieel akkoord hebben geleid. De Tien Gemeten zal Haags water gaan betrekken. Op het ogenblik distribueert De Tien Gemeten water, dat wordt ingekocht bij Rotterdam en Wassenaar. De laatste kan niet veel meer leveren, en van Rotterdam wil De Tien Gemeten niet meer hebben. In feite gebeurt hier precies het omgekeerde van wat Delft heeft gedaan, dat de Haagse leverantie van water opzegde om op het Rotterdamse bedrijf over te stappen. Het Haagse bedrijf — dat via het grote Lek-Duinplan een grote overcapaciteit heeft — breidt hiermede zijn verzorgingsgebied een groot stuk uit. 

BRONNENkrantenAlgemeen Handelsblad 10 juni 1959, blz. 4; Het Vrije Volk 5 oktober 1969, blz. 5; Het Vrije Volk 12 december 1959, blz. 9

onderwijs

In januari 1959 wordt op de Prinses Ireneschool in Pijnacker tot onderwijzeres benoemd mej. J.C. van 't Hoff uit Den Haag en voor tijdelijk mevr. C.A. van Mulken-Noordover uit Nootdorp.

Het bestuur van de vereniging „MESOZ" heeft in maart 1959 als onderwijzer voor het zendingsterrein van de Gereformeerde Kerk van Bunschoten-Spakenburg benoemd de heer J. P. M. Rietkerk te Lisse. Deze heeft de benoeming aanvaard en zal door MESOZ D.V. begin 1960 worden uitgezonden. Zowel broeder Rietkerk als zijn verloofde mej. G. van Manen, onderwijzeres in Pijnacker, zijn inmiddels goedgekeurd voor het verblijf in de tropen. Broeder Rietkerk, die de hoofdakte bezit, zal voor zijn vertrek nog een speciale Nieuw-Guinea cursus volgen aan de Zendings-Hogeschool te Oegstgeest. die 1 oktober aanvangt en 4 maanden duurt. Zijn uitzending kan dus niet eerder dan begin 1960 plaatsvinden.

In juni 1959 wordt C. Poot uit Delft benoemd tot onderwijzer in Pijnacker.

BRONNENkrantenTrouw 13 januari 1959, blz. 2; Gereformeerd gezinsblad 2 april 1959, blz. 2; Trouw 27 juni 1959, blz. 2

onheil

Op zijn tuinderij aan de Noordweg te Pijnacker is op 26 januari 1959 de 30-jarige A. van W. dood aangetroffen in het stookhuis. Toen de man om vijf uur niet thuis was gekomen, ging een knecht op de tuinderij kijken. Hij zag bij het stookhuis de pet van W. hangen. De man bleek dood onder de ketel in het stookhuis te liggen. Hij bleek door kolendamp vergiftigd, terwijl hij een gasmasker droeg. Vermoedelijk was het masker defect. 

Om half zeven in de morgen van 19 maart 1959 staande bomen van de overweg in Pijnacker open, terwijl de trein van 6.10 uur uit Den Haag over het Hofpleinlijntje nadert. De treinbestuurder ziet mensen de overweg passeren en weet de trein tijdig tot stilstand te brengen. Hij stapt uit en constateert dat er nog niemand in het overwegwachthuisje is. Het werk op de tuinderijen in de omgeving begint al vroeg, zodoende is het op dat uur al vrij druk op de weg. Van de spoorwegen vernemen wij dat de betrokken overwegwachter niet tijdig op zijn post is verschenen, 's Nachts is de overweg niet bewaakt, want er vindt geen goederenvervoer plaats op deze lijn. De betrokken trein was de eerste van die dag.

Op de grote verkeersweg tussen Emmen en Coevorden is in de middag van 8 juni 1959 een ernstige autobotsing ontstaan, waarbij de 38-jarige heer Herder Kromkamp uit Pijnacker die tijdelijk in Goor werkte, om het leven is gekomen. Zijn mede-inzittende, de 37-jarige echtgenote van een collega, mevrouw G. Bokhorst uit Vroomshoop, werd zeer ernstig gewond. Ze werdnaar hetDiaconessenhuis in Emmen vervoerd. Het ongeluk geschiedde toen de heer Kromkamp met zijn personenauto op een zware tankwagen van de PAM klapte, die naar links wilde afslaan en geen voorrang verleende. Hoewel de heer Kromkamp uit alle macht heeft geremd, zoals uit de sporen blijkt, mocht dit niet meer baten. De auto werd aan de voorzijde geheel ingedrukt. De heer Kromkamp is gehuwd en heeft drie kinderen. De bestuurder van de tankwagen is H.J.P. uit Deventer.

Op zaterdag 4 juli 1959 heeft een helikopter van de luchtmacht op een weiland van de heer J. Bazuin in de Katwijksebuurt te Pijnacker een noodlanding gemaakt wegens motorstoring. De inzittenden, een luitenant-instructeur en een leerling, wisten het toestel zonder schade aan de grond te krijgen, waar een monteur van de vliegbasis Ypenburg het mankement heeft verholpen.

Op de kruising Blaak-Schiedamsedijk in Rotterdam botsten maandagavond 7 september 1959 een motoragent en een wielrijder: beiden kwamen ten val. De politieman, de 34-jarige W. van der Noll van de Van Adrichemweg liep een gebroken neusbeen en een gekneusde bovenkaak op. De wielrijder, de 34-jarige procuratiehouder A.M.Boetens uit Pijnacker kreeg een hoofdwond, inwendige kneuzingen en vermoedelijk een hersenschudding. Beiden moesten in het Coolsingelziekenhuis worden behandeld. 

In de morgen van 10 september 1959 is de turfstrooiselfabriek aan het Oranjekanaal te Zuidbarge van de firma Vonk uit Pijnacker door brand verwoest. De schade wordt op minstens een ton geraamd. De brand werd omstreeks vier uur ontdekt door een chauffeur die in de nabijheid in een auto lag te slapen. Hij waarschuwde omwonenden en de brandweer te Emmen, die spoedig met twee spuiten aanwezig was. Het gehele bedrijf stond toen reeds in lichterlaaie en brandde geheel af. De meeste machines gingen verloren. Een grote auto kon door de brandweer worden behouden. De harde knallen van de brandende asbestplaten waren kilometers ver in de omtrek te horen. Enige turfschepen, die bij de fabriek lagen, konden tijdig door de brandweerlieden worden weggetrokken. De oorzaak van de brand is nog onbekend. In het bedrijf werkten ongeveer 50 arbeiders. Op 19 december 1959 vindt in Weiteveen de opening plaats van de nieuwe aldaar gebouwde turfstrooiselfabriek van Th G. M. Vonk uit Pijnacker. De opening zal worden verricht door burgemeester W. F. P. Osse van Schoonebeek. De oude turfstrooiselfabriek van de heer Vonk ging enige maanden geleden te Zuidbarge in de vroege morgenuren in vlammen op.

Omstreeks het middaguur op 1 december 1959, even nadat er een schip was gepasseerd, is de Klapwijksebrug te Berkel en Rodenrijs ingestort. De oorzaak van dit ongeluk, dat geen persoonlijke ongevallen tot gevolg had, moet zeer waarschijnlijk worden geweten aan een asbrcuk in het landhoofd. Het verkeer naar Pijnacker is omgelegd via de Westersingel. De Klapwijksebrug wordt! door passerende schippers zelf bediend. Het betreft hier een basculebrug. De breuk deed zich voor toen het brugdek werd neergelaten. Het stortte in het water zonder overigens het Juist gepasseerde vaartuig te raken. 

BRONNENkrantenNieuwsblad van het Noorden 27 januari 1959, blz. 2; Het Vrije Volk 20 maart 1959, blz. 11; Algemeen Handelsblad 9 juni 1959, blz. 3; De Volkskrant 9 juni 1959, blz. 3; Het Vrije Volk 9 juni 1969, blz. 1; Leeuwarder Courant 9 juni 1959, blz. 7; De Telegraaf 9 juni 1959, blz. 7; Gereformeerd gezinsblad 7 juli 1959, blz. 2; Het Vrije Volk 8 september 1959, blz. 5; Het Parool 10 september 1959, blz. 7; Het Vrije Volk 1 december 1959, blz. 9; Nieuwsblad van het Noorden 16 december 1959, blz. 18

politiek

Bij de Tweede Kamer-verkiezingen van 12 maart 1959 brengen in Pijnacker 4953 mensen een stem uit, verdeeld over de partijen als volgt:

KVP 1676    33,8% waarvan 150 op Van Rijckevorsel

CHU 1187   24,0%

PVDA 725   14,6%

AR 498      10,0%

VVD 484     9,8%

SGP 274      5,5%

PSP 40        0,8%

GPV 39        0,8%

BP 23           0,5% Boerenpartij

CPN 4          0,1%

WAG 3         0,1% lijst Wagenaar (de Brug-groep, in 1958 uit de CPN gegooid)

BRONNENkrantenTrouw 12 maart 1959, blz. 12; De Volkskrant 13 maart 1959, blz. 1; Het Vrije Volk 13 maart 1959, blz. 24

ruimtelijke ordening

De discussie over de ontwikkeling van het gebied tussen Pijnacker, Zoetermeer, Nootdorp, Den Haag en Delft is hevig en duurt lang.De gemeenten Zoetermeer en Leidschendam zijn tegen het plan Wilsveen. Delft is vóór het plan Reijens dat voorziet in de stichting van een nieuwe stad bij Pijnacker. De regering heeft gekozen voor Wilsveen en heeft het plan Reijens als oplossing van het ruimteprobleem van de agglomeratie Den Haag verworpen. 

BRONNENkrantenDe Tijd-De Maasbode 8 januari 1959, blz. 7

sport

Op goed ijs zijn op donderdag 12 februari 1959 in Elburg de lange-baankampioenschappen van Nederland voor junioren gehouden. In de groep van 18 en 19 jaar legde Wim Bros uit Pijnacker beslag op de eerste plaats.  

De 19-jarige eerstejaars amateur Jan Jansen uit Nootdorp heeft op zondag 21 juni 1959, gesteund door de toejuichingen van zijn dorpsgenoten langs het parcours, de Ronde van Zuid-Holland op verrassende wijze gewonnen. Met nog 35 km te rijden viel de beslissing van de strijd over 302 km volkomen onverwacht. Toen de spoorbomen in Pijnacker zich voor het peloton sloten, ontdekten vijf man een voetgangerstunnel. Met de flets op de schouders renden Jan Jansen, Dick Enthoven, Mik Snijder, Ab van Egmond en Jan Hermes onder de spoorbaan door. De rest van het peloton reageerde niet en verloor negen minuten. Bij het binnenrijden van de finishplaats Nootdorp maakte Jansen zich voor eigen publiek los van de anderen en zegevierde in zijn eerste grote wedstrijd.

Op 23 augustus 1959 vindt de wedstrijd Feijenoord-Sparta plaats met 65.000 man publiek. Leo Horn treedt op als scheidsrechter. Er schijnt nogal wat gepasseerd te zijn wat door Horn niet is opgemerkt. Hij merkt wel op dat Eddy Pieters Graafland zijn knie stevig opheft onder het zitvlak van een -volgens zeggen- irritante Wim van der Gijp. Horn geeft een penalty, vijf minuten voor het einde van de wedstrijd schiet Spartaan Bosselaar het leer in het doel. Het Feijenoordpubliek is woedend op Horn. Men joelt, scheldt hem uit en gooit met kussentjes. "Een redeloze bende", zegt iemand. Horn stuurt vervolgens een fotograaf  "als een hond van het veld". Kort daarna zoekt Horn onder boegeroep angstig de kleedkamer op. P. Bos uit Pijnacker zit in het publiek. 

BRONNENkrantenHet Parool 13 februari 1959, blz. 11; De Volkskrant 13 februari 1959, blz. 9; Het Parool 22 juni 1959, blz. 9; De Volkskrant 22 juni 1959, blz. 8;  Het Vrije Volk 28 augustus 1959, blz. 7

veeteelt

In januari 1959 maakt de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren bij de minister van Binnenlandse Zaken bezwaar tegen het houden van varkens op vuilnisbelten. De Vereniging heeft bericht ontvangen dat ook in Pijnacker daarvan sprake is. De minister is bereid te onderzoeken of er aanleiding bestaat om opheffing van deze zeer ongewenste toestanden te bevorderen. 

BRONNENkrantenLeeuwarder Courant 29 januari 1959, blz. 7
PERSONENJannetje DekkerOp 7 januari 1959 overlijdt in ziekenhuis Bethel in Delft Jannetje Dekker (83 jaar). Ze is de echtgenote van J. Gerling. Ze woont in bij haar dochter die gehuwd is met kantonrechter J.A. de Jong, Willem de Zwijgerlaan 9.BRONNENgeraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fa
Johanna Margaretha RichtersOp 10 januari 1959 overlijdt in Pijnacker Johanna Margaretha Richters (76 jaar). Ze is de echtgenote van Marinus Fuykschot. Ze hebben kinderen: J Fuykschot, E. Fuykschot en J. Fuykschot. Ze wonen Julianalaan 13. Zie verder over haar onder....... 1883BRONNENgeraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fakrantenAlgemeen Handelsblad 14 januari 1959, blz. 7

Gijsbertus DrommelOp 21 januari 1959 overlijdt in Pijnacker Gijsbertus Drommel (73 jaar). Hij is de echtgenoot van L. van Kapel. Ze wonen Stationsstraat 74aBRONNENgeraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fa

M. van de Berg

Op 28 januari 1959 zijn M. van de Berg en J. van de Berg-Harteveld 50 jaar getrouwd. Ze wonen Oude Leedeweg 72.

BRONNENkrantenoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Maria Louise Adriana Quirina Martina Pardoel 

Op 5 februari 1959 wordt in het Hippolytusziekenhuis kamer 107 in Delft geboren Maria Louise Adriana Quirina Martina Pardoel (Marlou). Ze is een dochter van ..Pardoel en ...Pardoel-Willemse. Ze wonen Noordweg 6b

BRONNENkrantenCBG Verzamelingen fa

A.W.W. v. d. Bos

Op 6 februari 1959 woont drs A.W.W. v.d. Bos in Pijnacker. Hij wordt benoemd tot adjunct-secretaris van het Verbond van Prot.-Chr. Werkgevers in Nederland. Hij heeft gestudeerd aan de Economische Hogeschool te Rotterdam. 

BRONNENkrantenTrouw 6 februari 1959, blz. 6
Helena Alida NoordamOp 7 februari 1959 overlijdt in Pijnacker Helena Alida Noordam (72 jaar). Ze woont Wilgenweg 34.BRONNENgeraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fa

J.W. Laméris

Op 11 februari 1959 woont J.W. Laméris in Pijnacker. Hij is een zoon van ...en..... Hij trouwt op...in... met A.J. Colijn. 

BRONNENkranten Trouw 11 februari 1959, blz. 8
voorouders van A.J. Colijnvader Pieter Jacobus Colijn wordt geboren op ...1883 in .....Hij is een zoon van ..... en.... Pieter trouwt op ...in...met....  Ze wordt geboren op ...in... Ze is een dochter van ...en.... Pieter en ...krijgen kinderen [M.Th. Colijn; J. Colijn; P.J. Colijn; A.J.Colijn]....................-huisgenote in 1959 is G. Breekveldt-ze wonen in Utrecht, Stadhouderslaan 58-Pieter overlijdt op 11 februari 1959 in Utrecht BRONNENkranten Trouw 11 februari 1959, blz. 8

Eva Agnes Soeterbroek

Op 19 februari 1959* overlijdt in Pijnacker Eva Agnes Soeterbroek (79 jaar). Ze woont Emmapark 41

BRONNENoverige bronnenCBG Verzamelingen faJoh. J. VederOp 7 maart 1959 woont Johannes J. Veder in Pijnacker. Hij is de echtgenoot van G.J. van WelyBRONNENoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Catharina Maria Olsthoorn

Op 11 maart 1959* overlijdt Catharina Maria Olsthoorn.

BRONNENkranten 

Jan Sonneveld 

Op 14 maart 1959* overlijdt in Pijnacker Jan Sonneveld (80 jaar). Hij is de weduwnaar van Maartje Adriana van Leeuwen. Ze wonen Westlaan 46.

BRONNENkranten overige bronnenCBG Verzamelingen fa

J. Bazuin

Op 21 maart 1959 woont J. Bazuin in Pijnacker, Katwijkerlaan 89. Hij is weduwnaar met drie kinderen.Hij vraagt een flinke huishoudster.

BRONNENkrantenTrouw 21 maart 1959, blz. 14

P. Sonneveld

Op 1 april 1959* zijn P. Sonneveld en A.P Sonneveld-Hoogendoorn 40 jaar getrouwd. Ze wonen Katwijkerlaan 107.

BRONNENkranten overige bronnenCBG Verzamelingen fa

Raymond Henk Overweg

Op 17 april 1959* wordt in Pijnacker geboren Raymond Henk Overweg. Hij is een zoon van G.E. Overweg en H. Th Overweg-Borkus. Ze hebben reeds twee zonen [Rolf Overweg en Bart Overweg]

BRONNENkranten De Tijd-De Maasbode 18 april 1959, blz. 6; De Telegraaf 20 april 1959, blz. 12  overige bronnenCBG Verzamelingen fa
Johannes RensenOp 23 april 1959* overlijdt in Pijnacker Johannes Rensen. Hij is de echtgenoot van Anna Starrenburg. Ze wonen Emmastraat 28.BRONNENgeraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fa

Hermanus Iburg

Op 27 april 1959* overlijdt in Pijnacker de 75-jarige Hermanus Iburg. Hij is de echtgenoot van Aaltje Stollinga en eerder weduwnaar van Louise Falkenhagen. Ze wonen Wethouder van der Vaartlaan 3. Zie voor zijn levensbericht onder 1884. 

BRONNENkrantenAlgemeen Handelsblad 30 april 1959, blz. 4overige bronnenCBG Verzamelingen fa

Bastiana Helena Lamens

Op 7 mei 1959 wordt in Pijnacker geboren Bastiana Helena Lamens. Ze is een dochter van Abraham Lamens en Martijntje Blijleven. Ze trouwt (1) met Frans Bergen Henegouwen. Ze krijgen twee kinderen [Michael en Deborah]. Zescheiden op....... Bastiana Helena Lamens trouwt (2) met ......

BRONNENkranten overige bronnen
kinderen1. Michael Bergen Henegouwen wordt geboren op 9 mei 1983 in Delft, Pootstraat 44. Michael trouwt met Nathalie. Ze       krijgen een kind.          Amber Bergen Henegouwen wordt geboren op 28 mei 2013 in Delft, Aart van der Leeuwlaan 1062
2. Deborah Bergen Henegouwen wordt geboren op 26 februari 1986 in Delft, Pootstraat 44.
Hedser KromkampOp 8 juni 1959* overlijdt in Pijnacker tengevolge van een verkeersongeval Hedser Kromkamp (38 jaar). Hij is de echtgenoot van Wilhelmina Hoppezak. Ze wonen Katwijkerlaan 10. BRONNENgeraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fa

P.C.J. Blaauwhof

Op 18 juni 1959 woont P.C.J. Blaauwhof in Pijnacker. Zijn echtgenote is G.L.A.M. Kok.

BRONNENkranten De Tijd-De Maasbode 19 juni 1959, blz. 8overige bronnen
kinderenPieter Blaauwhof wordt geboren op ...in.....
voorouders van G.L.A.M. Kokvader Petrus Cornelis Dirk Kok wordt geboren op ...1877. Hij is een zoon van ...en..... Petrus trouwt op...in...met A.H. Gielen. Ze wordt geboren op...in.... Ze is een dochter van ...en.... Petrus en A. krijgen kinderen [G.L.A.M. Kok]................................-ze wonen in Rotterdam, Mathenesserlaan 357-hij heeft met L.C.Kok een firma-Petrus overlijdt op 18 juni 1959 in RotterdamBRONNENkranten De Tijd-De Maasbode 19 juni 1959, blz. 8overige bronnen

Joke van der Elst

Op 2 juli 1959* wordt in Pijnacker Joke van der Elst geboren. Ze is een dochter van Arie van der Elst en E.C. de Groot. Joke van der Elst trouwt op 10 mei 1985 in Ouderkerk aan de Amstel met Cor van Leeuwen. Hij wordt geboren op 15 februari 1950 in Ouderkerk aan de Amstel. Hij is een zoon van Gerrit van Leeuwen en Annie van Leeuwen

BRONNENkranten 

J.J. van Schie

Op 6 juli 1959 woont J.J. van Schie in Pijnacker, Oudeleedeweg 7a. Hij vraagt een RK meisje voor dag en nacht, met huiselijk verkeer, in een gezin met vier kleine kinderen.

BRONNENkranten Nieuwsblad van het Noorden 6 juli 1959, blz. 7

Robertus Ton

Op 22 juli 1959 wordt de 10.000e inwoner geboren. Het betreft Robertus Ton, zoon van G.W. Ton, Acacialaan 25 

BRONNENDe Tijd Maasbode 23 juli 1959, blz. 2

Karen Ruinard

Op 18 augustus 1959* wordt in Pijnacker geboren Karen Ruinard. Ze is een dochter van L.A. Ruinard en Truusje Ruinard-van der Horst. Ze wonen Stationsstraat 60.

BRONNENkrantenHet Parool 21 augustus 1959,lz. 10 overige bronnenCBG Verzamelingen fa

J. Scheepstra

Op 31 augustus 1959 woont ir.J. Scheepstra in Pijnacker. Hij is voorzitter der GLV. 

BRONNENkrantenNieuwsblad van het Noorden 31 augustus 1959, blz. 11

Thomas Nicolaas Vermetten

Op 2 september 1959* wordt in Pijnacker geboren Thomas Nicolaas Vermetten. Hij is een zoon van J.B. Vermetten en W. Vermetten-Schotman. Ze wonen Acacialaan 1.

BRONNENkrantenHet Parool 5 september 1959, blz. 8overige bronnenCBG Verzamelingen fa

Kees Lindenburg

Op 5 september 1959* verlooft Rinie den Dulk uit Scheveningen, Menninckstraat 130, met Kees Lindenburg, Adam Pijnackerstraat 2.

BRONNENoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Cornelis Nicolaas Kerklaan 

Op 14 september 1959* zijn Cornelis Nicolaas Kerklaan en Catharina Kerklaan-van Leeuwen 50 jaar getrouwd.

BRONNENoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

J.M.A. de Groot

Op 28 september 1959 woont J.M.A. de Groot in Pijnacker.

BRONNENkrantenDe Tijd-De Maasbode 28 september 1959, blz. 4

Vincent Kuyvenhoven

Op 29 september 1959  woont Vincent Kuyvenhoven in Pijnacker

..................................-Vincent is hoofd van de Groen van Prinstererschool in Den Haag -hij woont in Pijnacker, Margrietstraat 1-hij overlijdt op 29 september 1959 in Pijnacker na een langdurig lijdenBRONNENkrantenTrouw 1 oktober 1959, blz. 14; Algemeen Handelsblad 2 oktober 1959, blz. 7

Op 9 oktober 1959 wordt Tjeerd Allard Heslinga in Pijnacker geboren. Hij is een zoon van A. Heslinga en A.J. Heslinga-Meeske.

...............................-ze wonen in Pijnacker, Julianalaan 30BRONNENkrantenGereformeerd gezinsblad 16 oktober 1959, blz 4

Op 2 november 1959 woont H.Bruinsma in Pijnacker. Hij is voorman-zager bij Kon. Fabriek F.W. Braat N.V. te Delft. Hij ontvangt de bronzen eremedaille, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.

BRONNENkrantenHet Parool 2 november 1959, blz. 3

A. B. Akkersdijk

Op 4 november 1959 woont A. B. Akkersdijk in Pijnacker. Ze is de echtgenote van J.R. Veder. Ze hebben een dochter, Jacqueline.

BRONNENoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Laurentius Leonardus Verburg 

Op 7 november 1959* overlijdt "plotseling" in Pijnacker Laurentius Leonardus Verburg (65 jaar). Hij is de echtgenoot van G.M. Suijkerland. Ze wonen Prins Hendrikstraat 6.

BRONNENoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Helena van der Sman

Op 27 november 1959* overlijdt in Pijnacker Helena van der Sman (65 jaar). Echtgenote van Petrus Wilhelmus van Heyningen.  Helena was eerder getrouwd met Nicolaas Mol. Petrus en Helena wonen Sophiastraat 28.

BRONNENoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Philip Abraham van Borselen

Op 11 december 1959* wordt in Pijnacker geboren Philip Abraham van Borselen. Hij is een zoon van ....van Borselen en ...van Borselen-Hoogeveen, Ze wonen Hesselt van Dinterlaan 8

BRONNENkrantenHet Parool 15 december 1959, blz. 10; Algemeen Handelsblad 16 december 1959, blz. 4

Op 12 december 1959 verlooft Goof Gelderblom uit Pijnacker, Polderweg 24, met Janny Rijneveld uit Rotterdam, Kralingseweg 360.

BRONNENkrantenGereformeerd gezinsblad 9 december 1959, blz. 2; 

Bernard LosOp 17 december 1957 overlijdt in Pijnacker Bernard Los. Zijn echtgenote is C.M. Stortenbeeker. Ze wonen Julianalaan 17.BRONNENgeraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fa

Franca Baetens

Op 31 december 1959 wordt in Pijnacker geboren Franca Baetens. Ze is een dochter van A.M. Baetens en M.W.C. Baetens-Suijker. Ze hebben al een dochter Lizette. Ze wonen Vlielandseweg 87.

BRONNENkrantenDe Tijd-Maasbode 4 januari 1960, blz. 12; Algemeen Handelsblad 5 januari 1960, blz. 4; Het Parool 7 januari 1960, blz. 12overige bronnen

Cornelis Spiering

In 1959 wordt in Pijnacker geboren Cornelis Spiering. Hij is een zoon van ....en..... Cornelis Spiering woont in Capelle aan den IJssel en trouwt (1) in 1981 met J. Kamphuis.  Cornelis Spiering trouwt (2) in 1993 in Rotterdam met S. Sjerp