Pijnacker in 1944

INLEIDING

De gemeente Pijnacker bestaat in 1944 uit de dorpen Pijnacker en Delfgauw. Delfgauw vormde aanvankelijk een deel van Vrijenban. Vrijenban is echter al per 1 januari 1921 opgeheven en het grondgebied is grotendeels toegevoegd aan Delft en voor een gering deel aan Pijnacker. Delfgauw behoort sedertdien tot de gemeente Pijnacker. Vroegere buurtschappen als Hof van Delft, Biesland, Abtsregt, Ackersdijk en Vrouwenregt vallen onder de gemeente Delft. De gemeente Ruyven is al in 1846 opgeheven. Het gebied is toegevoegd aan Pijnacker.

JAAROVERZICHT

Als men op de informatie uit de kranten van dat jaar afgaat, is Pijnacker in 1944 een rustig dorp dat, naar het lijkt, weinig gewaar wordt van de gruwelen van de oorlog. Er zijn verhalen over bewoners van Pijnacker en het gruwelijke lot dat hen zou hebben getroffen, maar de officiële bevestiging is er vaak niet. 

Het jaar kenmerkt zich vooral door onzekerheid en schaarste. Onzekerheid over het al dan niet voortduren van de oorlog en schaarste aan juiste informatie, schaarste aan woonruimte, schaarste aan goederen, schaarste aan eerste levensbehoeften. Het dagelijks leven is er voortdurend mee doordesemd. De kranten bestaan wegens papierschaarste vaak uit niet meer dan twee pagina’s. Eén pagina waarin de zogenaamde successen van de Duitse troepen in Rusland en Frankrijk worden bezongen en waarop, naast nuttige informatie, ook ander gecensureerd “nieuws” kan worden aangetroffen en één pagina met advertenties van bedrijven, maar vooral van particulieren. Particulieren die datgene wat ze maar enigszins kunnen missen verkopen om zo geld vrij te spelen om daarmee aan te schaffen wat op dat moment van meer belang is. Ook ontstaat een levendige ruilmarkt. Het gaat om kleding, benodigdheden voor een baby, fietsen met of zonder banden en om schoenen, opvallend veel schoenen. Bij bepaalde voorwerpen wordt nogal eens gezegd dat het “oude kwaliteit” (o.k.) moet zijn. Kennelijk wordt daarmee bedoeld vooroorlogse kwaliteit. 

Van de bedrijven vallen vooral die in de land- en tuinbouw op. Van andere bedrijven wordt niet veel bekend. Gedurende het gehele jaar maakt D. van Wijk reclame voor thermische vloeren in o.m. Volk en Vaderland. Er zijn in dat jaar twee gevallen van handlichting, voor melkboer Leendert Hofman en kleermaker Marcel Franz Fresco. Deze 18-jarige jongens verkrijgen het recht, om -hoewel minderjarig- een bedrijf te voeren. De scheepswerf van Van der Kley aan de Vlielandseweg komen we tegen en de smederij van Hoogerwaard in Delfgauw. Er zijn meer bedrijven maar ze treden niet in de publiciteit. Indrukwekkend veel bedrijven houden zich bezig met landbouw en tuinbouw. Zij zijn van groot belang voor de werkgelegenheid. Zeer regelmatig vragen ze tuindersknechts en/of veilingschippers, halfwassen of jongens. Soms zijn die werkverbanden onvermoed duurzaam. In 1944 is er zelfs iemand die 40 jaar bij dezelfde tuinder heeft gewerkt (J. v.d. Velden bij tuinder van Geest). Maar losarbeiders, die slechts voor een korte periode of voor een seizoen bij een tuinder terecht kunnen en dus een onzeker bestaan leiden, komen veel voor. Deze arbeiders moeten eind van het jaar 1944 een loonbelastingboekje gaan ophalen. De land- en tuinbouwbedrijven bieden niet alleen werk maar produceren voorts een belangrijk deel van het benodigde voedsel. Grote hoeveelheden slaplanten, suikermaisplanten, andijvieplanten, bloemkoolplanten (Lecerf,  Eureka en Alpha), spruitenplanten, meloenplanten, komkommerplanten en allerlei soorten overige koolplanten zijn bij hen te koop. Millenaar en van Sitters telen tabak. Daarnaast worden veel groenten gekweekt. Er wordt in de tuinen veel gewerkt met platglas. Een belangrijk deel van de productie verdwijnt naar Duitsland. Dat leidt tot binnenlandse tekorten. De veeteeltsector wordt het hele jaar door geplaagd met uitbraken van mond-en-klauwzeer en , in februari, met schurft.

Aan het eind van het jaar komen veel flinke diefstallen voor op de bedrijven (30 kisten aardappelen, 6 schapen, een flinke hoeveelheid brandstof, hectoliters aardappelen, een paar honderd kilo vette kaas). De situatie wordt ook steeds nijpender. Niet uit te sluiten is dat, gelet op de omvang,  ook het verzet achter de diefstallen zit. Er is een steeds grotere groep onderduikers voor wie men de zorg op zich neemt. 

In de rechtspraak komen ook nu dorpsgenoten voor. Een delict waar zeer zwaar aan getild wordt is het overtreden van distributievoorschriften. Van Winden en Rijneveld worden dat pijnlijk gewaar. Voor het overige gaat het om het afromen van melk (van Buijtene, Duijndam), belediging van een volksgroep (Flinterman), het van school houden van een kind en het niet laten inenten van kinderen (meerdere ouders). De ordehandhaving is in het dorp verzekerd. Aan de Emmastraat is een bureau voor de rijksveldwacht geopend. Remijn heeft daar de beschikking over een motor met zijspan. Mevrouw Remijn moet de arrestanten van eten voorzien. Opperwachtmeester der rijkspolitie is ene A.K. B. 

Het gemeentehuis aan de Oostlaan is te klein geworden. In het gebrek aan ruimte is voorzien door een aantal vertrekken van de aangrenzende ambtswoning in gebruik te nemen. Daar zijn het bureau van de gemeentesecretaris, het kantoor van de gemeentearchitect, de tekenkamer, het kadaster en laatstelijk de typistes met de telefooncentrale met een wachtkamer voor publiek. Er zijn al plannen ontworpen voor de bouw van een nieuw raadhuis maar vanwege de oorlog zijn die plannen opgeschort.

In 1944 is nog doorlopend sprake van besmettelijke ziekten. Uit gegevens tot en met augustus volgt dat er elke week wel één of meer gevallen van roodvonk en/of difterie zijn. In de week van 30 april 1944 is sprake van een typheuse vorm van paratyphus en van een geval met paratyphus van de gastro-enteritische vorm. Later, in juni, komt typhus opnieuw voor. In mei 1944 wordt door Pijnacker en de omringende gemeenten een gemeenschappelijke regeling gemaakt waarin het geneeskundig schooltoezicht wordt ingesteld.  Ook in 1944 worden al EHBO-examens afgenomen. En er worden kennelijk geen concessies gedaan, want er worden vier kandidaten afgewezen. Onder de namen van de geslaagden o.m die van H. van Lemoen, een EHBO-er van het eerste uur.

De oorlog leidt in sommige kringen ertoe dat mensen van verschillende godsdienstige groeperingen de handen ineen slaan om gezamenlijk weerstand te bieden aan de maatregelen van de Duitse bezetter (verzet, onderduik, sociaal werk). Ook in Pijnacker gebeurt dat. Religieus Pijnacker blijft tegelijkertijd zorgvuldig in de eigen kring of maakt er één bij. Iedere richting zoekt naar versterking van de eigen positie. Het katholieke volksdeel heeft het plan om in Delfgauw een bijkerk van de H. Sacramentsparochie te bouwen. Men heeft al een plek op het oog. De hervormden krijgen van het classicaal bestuur toestemming om een tweede predikantsplaats te vestigen. De tweede man, dominee van Dam uit Sint Oedenrode, die een beroep aanneemt in juni 1944, arriveert eerst in 1945 in het dorp. De kerkelijke gemeente wordt verdeeld in Oost en West. In Delfgauw kampen de hervormden met gebrek aan plaatsruimte. Men kerkt eerst in het verenigingsgebouw aan de Schoolkade, daarna in de Openbare Lagere School. Uiteindelijk wordt een pand aan de Delftsestraatweg, waar de C.J.M.V. “Soli Deo Gloria” is gevestigd, aangekocht door het kerkbestuur met de bedoeling om daar een zelfstandige gemeente te vestigen. De christelijk gereformeerden kerken in het pand Oostlaan 10. Leden van de gereformeerde gemeente die zijn aangewezen op diensten gehouden in Zoetermeer vragen herhaaldelijk om ook diensten te houden in Pijnacker. In het voorjaar van 1944 komen ze voor het eerst bijeen in een kleuterschool in Pijnacker.

In het onderwijs lijkt alles zijn gangetje te gaan en wordt zo goed en zo kwaad als het kan doorgewerkt met zo min mogelijk beïnvloeding door de bezetter. Velen steekt als een graat in de keel dat ze een Ariërverklaring hebben moeten tekenen om hun baan te kunnen behouden. Er is één ontwikkeling die nadere aandacht verdient. De Nederlandse aanhangers van het fascistisch gedachtengoed willen alle sociaal werk bundelen in de Nederlandsche Volksdienst. Deze dienst wordt in juli 1941 opgericht naar het voorbeeld van de National Sozialistische Volkswohlfahrt. Leider van de NVD is Frederik Willem van Vloten. Volgens de statuten is het doel van de NVD:  steun aan slachtoffers van bombardementen, verstrekking van voedsel, kleding en babyuitzetten aan aanstaande moeders, jeugdtandverzorging, wijkverpleging en -zoals blijkt- kleuterzorg. De zorg strekt zich slechts uit tot arische gezinnen. Bejaarden en gehandicapten komen in ieder geval niet voor zorg in aanmerking. In de geconfiskeerde jeugdtehuizen van het Leger des Heils worden jongelui geronseld voor de Jeugdstorm en de SS. In juli 1943 begint de NVD in Pijnacker een kleuterschool in het gebouwtje aan de Juliana van Stolberglaan (nu: Julianalaan). Naar het schijnt hebben de daar reeds aanwezige kleuters plaats moeten maken. Op 26 juli 1944 meldt de krant dat 10 kinderen uit Pijnacker en circa 35 kinderen uit Delft de school bezoeken. De Delftse kinderen worden dagelijks naar Pijnacker gereden. Leidster is mej. C.J.A. Sey. De kosten voor opname houden verband met de inkomsten van de ouders; wie niet betalen kan is vrijgesteld. De maximumvergoeding is bepaald op ƒ 0,25 per dag. waarvoor een kind ook gevoed wordt. Er wordt veel aan gymnastiek gedaan om afwijkingen in de lichaamshouding te voorkomen of te verbeteren. Maar ook aan de geestelijke ontwikkeling wordt aandacht besteed, waarbij uit de methode Fröbel overgenomen wordt, wat bruikbaar is. De lust tot initiatief wordt bevorderd; de zin voor netheid en orde aangekweekt; de gemeenschapszin gestimuleerd. Onderwijs ondergedompeld in een ideologie. 

Pijnacker blijft voorlopig -nu de droef stemmende verhalen over Pijnackernaren in de echte oorlog het dorp nog niet bereikt lijken te hebben- verschoond van al te ernstig onheil. Er raakt een kind te water in de Delfgauwsevaart, twee koeien worden door de bliksem gedood en een juffrouw uit Delft, die op een avond het erf van de heer van de Haas te Delfgauw afrijdt komt in een sloot terecht. Ernstiger is het ongeval dat de 83-jarige heer en mevrouw van Zeyl overkomt. Ze bezoeken hun dochter in de Oude Leede en worden ’s avonds opgehaald door een melkwagen. Bij hun huis in Delfgauw gearriveerd maakt de wagen een draai en kantelt. De man valt achterover, hij mankeert niets. De vrouw komt onder een wiel terecht en wordt ernstig gewond. In het Hippolytusziekenhuis herstelt ze van haar val.

Veel jonge mensen die graag willen trouwen lopen op tegen het woningtekort. Er zijn er die trouwen en gaan inwonen bij de ouders van één van hen. Anderen gaan ongetrouwd naarstig op zoek naar een zitkamer met slaapkamer of naar een kamer, gemeubileerd of ongemeubileerd, met of zonder gebruik van keuken. Van gepubliceerde verkopen van onroerend goed blijkt niet of nauwelijks. De panden Uitpad 12 (onder-en bovenverdieping), 13 en 14, alle drie verhuurd, worden te koop aangeboden.

In juni zijn er 6 gevallen van mond- en klauwzeer [Goudsche Courant 12 september 1944, blz ...]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 heeft het Bezuidenhoutkwartier in Den Haag te lijden van bombardementen. Een daar wonende Maas Geesteranus besluit zijn persoonlijke bezittingen, waaronder een arrenslee, in veiligheid te brengen bij boer Rodenburg in Delfgauw, die een stuk land en eendenkooi van de familie pacht. In die tijd zijn vijf familieleden eigenaar van enige percelen weiland in Delfgauw, tezamen ruim 8 hectare, te weten Frederik Anton Nanningh (Frits 1890-1988), Iza Cornelia Maria (1907-2005), Jan Albert (1904-1994), Walrave (1907-1999), Rudolf (1911-2003). Zij hebben die percelen geërfd in 1936 van hun ongetrouwde tante Jeanette Cornelie (1875-1936), die het vermoedelijk heeft geërfd van haar vader Frederik Anton (1834-1894), De pachter is Johannes Rodenburg, die in 1949 door koop eigenaar wordt van de percelen. Van de vijf familieleden zijn in 1944 Jan en Walrave in Nederlands-Indië, Ruud in Leiden, Iza in Utrecht. Hoewel niet zeker, kan Frits toen in Den Haag gewoond hebben, in ieder geval trouwt hij daar in 1929. Het lijkt aannemelijk dat Frits Maas Geesteranus is geweest die in 1944 persoonlijke bezittingen naar Delfgauw heeft gebracht. Na de oorlog zijn de persoonlijke bezittingen weer opgehaald, maar de arrenslee is achtergelaten. Misschien was ruimtegebrek de reden, in ieder geval is de eigenaar hem nooit meer komen ophalen. De boer, die geen gevoel had voor cultuurhistorische waarden, laat de slee in een vervuilde schuur staan onder hooi en kippenstront. Jan de Bruyn, opgegroeid als boerenzoon in Schipluiden, heeft van jongs af aan belangstelling voor boerenantiek. Hij gaat de boer op om aardewerk, oud gereedschap tot en met boerenwagens te verzamelen. Na jaren van verwaarlozing in de schuur van boer Rodenburg koopt de Bruyn de slee voor f 1000 onder de voorwaarde dat hij deze de eerste 5 jaar niet zal doorverkopen. Men houdt kennelijk toch rekening met de kans dat de eigenaar zal terugkomen en de slee zal opeisen. Dat is echter nooit gebeurd. De slee wordt schoongemaakt en in bruikleen 15 jaar lang in de hal van het gemeentehuis van Pijnacker geplaatst. 

Op 23 juni 1944 wordt om 14.30 uur een aanslag gepleegd op het distributiekantoor in Pijnacker. De overvallers, die voorgeven van de Rijksverkeersinspectie te zijn, ontvoeren de leider van het kantoor en nemen grote aantallen bonnen mee. Dit zijn nog aardige of spannende verhalen over de oorlog, maar de oorlog heeft ook scherpe kanten. 

Vanaf oktober wordt het verkrijgen van voedsel steeds moeilijker. Pijnacker is een land-en tuinbouwgebied waar nog wel eens wat te halen valt, maar dit kan niet voorkomen dat sommige gezinnen al vroeg in de herfst in ernstige problemen komen. Op 25 oktober 1944 wordt in Pijnacker een centrale keuken in werking gesteld en er zal in Delfgauw een uitdeelpost worden geplaatst. Op 9 november 1944 wordt gemeld dat een uitdeelpost van de centrale keuken van Pijnacker in Delfgauw is gevestigd. Het eten wordt van 12 tot 13 uur uitgereikt. Veel mensen melden zich dagelijks bij de post. 

Als de oorlog voorbij is wordt door velen pas beseft wat een leed ook in Pijnacker is aangericht. Allereerst de treurige, onvergeeflijke, ondergang van een aantal joodse inwoners, door Edwin van Baarle met zorg en eerbied beschreven. Bij een telling in 1941 melden zich in Pijnacker 11 personen als zijnde van joodse afkomst. Degenen die de oorlog niet overleefd hebben zijn al vóór 1944 vermoord. En dan de vermoorde verzetsmensen en degenen die omkwamen toen ze in het kader van de Arbeitseinsatz soms op zeer gevaarlijke plaatsen gedwongen arbeid moesten doen. 

Op 10 januari 1944* overlijdt in Frankfurt am Main de in Pijnacker geboren Antonius Henricus Verbakel. Hij is smid. Hij ligt op het Nationaal Ereveld Loenen         

Op 10 april 1944 overlijdt de in Pijnacker geboren Jacob Dijkshoorn in Berlin-Spandau, Stadtkreis Berlin na een kortstondige ziekte, aldus de overlijdensadvertentie. Hij is bakkersknecht en kennelijk via de Arbeitseinsatz in Duitsland terecht gekomen. De ouders geven van zijn overlijden kennis op 26 april 1944. Ze wonen op de Ackersdijkseweg 26 in Pijnacker. Ook zijn werkgever, Kees v.d. Berg, brood-en banketbakkerij, Achterom 145-147 Delft, plaatst een advertentie.  Jacob werkte daar vier jaar tot grote tevredenheid.    

Op 20 april 1944 wordt Adriaan Hendrikus Aernout Goldberg door de Duitsers gefusilleerd. Adriaan wordt na de oorlog in een massagraf in Brussel gevonden.   Hij heeft nu een plaats op de Erebegraafplaats in Bloemendaal.

Op 4 september 1944 wordt Marinus Jacobus Schoonbeek door de Duitsers gefusilleerd. Marinus woonde voor de oorlog in Pijnacker en was sergeant bij de marechaussee. Hij zat in de oorlog in het verzet. Hij maakte oa. tekeningen van fortificaties in Delfgauw.  

Op 28 september 1944 wordt in Noordwijk door de Duitsers gefusilleerd de in Pijnacker geboren Jörgen Bech. Hij is student.                                                                    

Op 15 december 1944 wordt in Den Haag door de Duitsers gefusilleerd de in Pijnacker geboren David Nicolaas Verburg. Hij is electricien. 

In 1944 wordt ook door de Duitsers gefusilleerd de in Pijnacker wonende en op 5 maart 1912 geboren Cornelis Erends. Hij is het slachtoffer van represaille vanwege de moord op een landverrader in Haarlem. 

PERSONEN
echtscheiding
huwelijk02-06-1944A Keet en H.M. Keet-Wachtman; 35-jarig huwelijk; Delftsestraatweg 171 

ondertrouw07-06-1944Pieter Cornelis van der Marel 


24-04-1944  Pieter Bronmeijer; 7 jaar; ouders J. Bronmeijer en E.G. Bronmeijer-van Reeuwijk; Delftsestraatweg 113 

Dirkje Vingerling

Op 2 januari 1944* wordt in Pijnacker geboren Dirkje Vingerling. Ze is een dochter van Abraham Vingerling en Sara Notenboom. Ook Dirk. Dirkje Vingerling trouwt op 9 december 1966 in .... met Pieter Bleijerveld. Ook Peter. Hij wordt geboren.  Hij is een zoon van.....Dirkje en Pieter krijgen kinderen [Onno getrouwd met Marieke van Stuivenberg; ze hebben een zoon Max; Taco]. .......................................................................................................Dirkje overlijdt op 12 mei 2009 in Katwijk aan Zee.BRONNEN internetWieWasWie; Google Search; Open Archieven; Geneanet; Collectie Delft; Straat; Stamboomonline; Ancestry.com; FamilyTreeSeeker.com; De Stamboom van ZuidlandDelftsche Courant 6 januari 1944, blz. 2STAMBOOMDirkje Vingerling (1944-2009) - Pieter Bleijerveld ( )Abraham Vingerling (1913-1985) - Sara Notenboom (1915-2002)Leendert Vingerling (1866-1938) - Lena van der Wijden (1874-1950)Pieter Vingerling (1833-1901) - Neeltje Boertje (1838-1913)Barend Vingerling (1795-1857) - Lena Herrewijnen (1805-1853) Cornelis Jansz Vingerling (1745-1804) - Dina Rietdijk (1757-1822)Jan Jansz Vingerling (1715-....) - Annetje Barentsdr Looij (1712-1754)Jan Jansz Vingerling (1672-1717) - Lijsbeth Cornelisdr. de Vries (1687-1726)VOOROUDERSvoorouders  van Dirkje Vingerlingvader Abraham Vingerling  wordt geboren op 22 januari 1913 in Nieuw-Beijerland.  Hij is een zoon van Leendert Vingerling en Lena van der Weijden. Sara Notenboom wordt geboren op 1 april 1915* in Pijnacker. Ze is een dochter van Hendrik Notenboom en Wijntje den Braver.  Abraham en Sara trouwen op 17 mei 1939* in Pijnacker.  Ze krijgen vier  kinderen [Lena Vingerling12 april 1940 Zoetermeer-22 maart 2008..; Wijntje Vingerllng 15 september 1942 Zoetermeer-31 december 1995 Velsen; Dirkje Vingerling 2 januari 1944 Pijnacker-12 mei 2009 Katwijk aan Zee; Sara .....-.......] ..................................=Abraham is......=op 6 januari 1944 biedt Abraham ter ruiling aan een paar z.g.a.n herenschoenen, zwart, maat 45 voor werkschoenen of rubberlaarzen.=ze wonen op het adres Delftsestraatweg 50. Het huis is in 1979 afgebroken. Er is een nieuw huis gebouwd. =Abraham overlijdt op 1 april 1985 in IJmuiden. =Sara overlijdt op 17 augustus 2002* in IJmuiden.grootvader Leendert Vingerling wordt geboren op 8 februari 1866* in Zuidland.  Hij is een zoon van Pieter Vingerling en Neeltje Boertje. Lena van der Weijden wordt geboren op 8 april 1874* in Nieuw-Beijerland.  Ze is een dochter van Abraham van der Weijden en Jannetje van Bellen. Leendert en Lena trouwen op 20 december 1900* in Nieuw-Beijerland.  Ze krijgen zes kinderen [Pieter 3 december 1901* Nieuw-Beijerland-29 november 1968* Den Haag; Dirkje 4 januari 1904 Nieuw-Beijerland-15 augustus 1904* Nieuw-Beijerland; Dirkje 6 december 1905* Nieuw-Beijerland-27 maart 1992* Waalwijk; Abraham Vingerling 20 januari 1909 Nieuw-Beijerland-2 april 1910* Nieuw-Beijerland; Cornelis Vingerling mei 1911 Nieuw-Beijerland-23 januari 1912* Nieuw-Beijerland; Abraham 22 januari 1913* Nieuw-Beijerland-1 april 1985*  IJmuiden]....................................=Leendert is boer=Lena is de weduwe van Huibert Boender. =Leendert is weduwnaar van Bastiaantje Maria Vlaskamp. Hij trouwt haar op 16 oktober 1889* in Nieuw-Beijerland.=Leendert overlijdt op 15 oktober 1938* in Rotterdam. =Lena overlijdt op 13 januari 1950* in Rotterdam.overgrootvader Pieter Vingerling wordt op 27 september 1833* geboren in Zuidland. Hij is een zoon van Barend Vingerling [24 april 1795* Rockanje-12 mei 1857* Zuidland] en Lena Herrewijnen [22 maart 1805* Zuidland-25 oktober 1853* Zuidland]. Neeltje Boertje wordt op 11 juni 1838* geboren in Goudswaard. Zij is een dochter van Matthijs Boertje [7 december 1814 Goudswaard-25 juli 1857 Goudswaard] en Cornelia Weijers [28 juni 1813 Piershil-2 september 1843* Oud-Beijerland]. Pieter en Neeltje trouwen op 1 mei 1858* in Goudswaard.  Ze krijgen acht kinderen [N.N. Vingerling 23 februari 1859* Zuidland-23 februari 1859* Zuidland; Lena Vingerling 17 augustus 1860* Zuidland-11 oktober 1911* Piershil; Barend Vingerling 14 september 1862* Zuidland-15 april 1920* Piershil; Martijntje Vingerling 10 december 1864* Zuidland-20 november 1935* Nieuw-Beijerland; Leendert Vingerling      8 februari 1866* Zuidland-15 oktober 1938* Rotterdam; Cornelia Vingerling 3 november 1868* Zuidland-7 februari 1869* Zuidland; Cornelia Vingerling 10 februari 1870* Zuid-Beijerland-22 januari 1910* Nieuw-Beijerland; Dina Vingerling 5 oktober 1874* Nieuw-Beijerland-7 februari 1931* Nieuw-Beijerland]......................................-Pieter is arbeider-Pieter overlijdt op 16 januari 1901* in Nieuw-Beijerland.-Neeltje overlijdt op 12 april 1913* in Nieuw-Beijerland voorouders van Lena van der Weijdenvader Abraham van der Weijden wordt geboren op 23 juli 1840* in Nieuw-Beijerland. Hij is een zoon van Floor van der Weijden [7 december 1813 Nieuw-Beijerland-...   ] en Dirkje van der Sluis [......-........] Jannetje van Bellen wordt geboren op 2 april 1842* in Nieuw-Beijerland. Ze is een dochter van Jan van Belle en Lijntje van de Polder. Abraham en Jannetje trouwen op 6 mei 1864* in Nieuw-Beijerland.  Ze krijgen zeven kinderen [Jan van der Weijden 31 december 1864* Nieuw-Beijerland-22 juni 1936* Utrecht; Dirkje van der Weijden 14 juli 1867* Nieuw-Beijerland-20 december 1944* Nieuw Beijerland; Lijntje van der Weijden 2 september 1870* Oud-Beijerland-4 maart 1928* Rotterdam; Lena van der Weijden 8 april 1874* Nieuw-Beijerland-13 januari 1950* Rotterdam; Floris van der Weijden 12 januari 1877* Nieuw-Beijerland-.....; Bastiaantje Neeltje van der Weijden 9 februari 1880* Nieuw-Beijerland-.....; Korstiaan van der Weijden 23 januari 1883* Nieuw-Beijerland-7 april 1966......]..................................=Abraham is ....=Abraham overlijdt op 20 september 1915* in Nieuw-Beijerland=Jannetje overlijdt op 17 december 1931* in Nieuw-Beijerland. voorouders van Sara Notenboomvader Hendrik Notenboom wordt geboren op 9 juli 1887* in Pijnacker. Hendrik is een zoon van Christiaan Notenboom en Sara Zegwaard.  Wijntje den Braver wordt geboren op 20 januari 1891* in Oudshoorn.  Ze is een dochter van Adrianus den Braver en Martijntje van der Schee.  Hendrik en Wijntje trouwen op 24 juni 1914*  Ze krijgen elf kinderen [Sara Notenboom 1 april 1915* Pijnacker-17 augustus 2002* IJmuiden; Adrianus Notenboom 22 oktober 1916* Pijnacker-27 september 2000* ...; Leentje Notenboom 14 januari 1918 Pijnacker-27 juni 1997 .....; Christiaan Cornelis Notenboom 29 januari 1920 Pijnacker-29 september 1999 Delft; Martijntje Notenboom 1 juli 1922 Pijnacker-4 maart 1999 Burgh-Haamstede; N.N. ......-......; Neeltje Notenboom...1926 Pijnacker-19 september 1930* Delft; Wijntje Notenboom 27 mei 1928 Pijnacker-20 maart 1987 Leiden; N.N. Notenboom....-....; Neeltje Notenboom 23 september 1932 Pijnacker-17 september 1997 Pijnacker; Aaltje Notenboom 6 april 1934 Pijnacker-31 juli 1995 Zoetermeer]. .........................................=Hendrik is bouwknecht en tuinder =Hendrik wordt op 15 maart 1907* ingeloot (nr. 3) bij de werving voor de Nationale Militie en ingelijfd bij het Regiment Grenadiers en Jagers. =hij gaat op 25 juli 1908* en op 29 september 1911* met groot verlof.=Wijntje overlijdt op 21 augustus 1962* in Delft. =Hendrik overlijdt op 25 mei 1971 in Pijnacker.grootvader Christiaan Notenboom  wordt geboren op 20 maart 1857* in Pijnacker. Sara Zegwaard wordt geboren op 3 november 1861* in Pijnacker.   Christiaan en Sara trouwen op 18 mei 1883* in Pijnacker.  Ze krijgen zeven kinderen [Cornelis 21 mei 1884* Pijnacker-12 juli 1911* Pijnacker; Leentje Neeltje Elisabeth 2 augustus 1885* Pijnacker-.....; Hendrik 9 juli 1887* Pijnacker-25 mei 1971* Pijnacker; Tieleman 5 september 1889* Pijnacker-.....; Paulus 25 december 1890* Pijnacker-10 december 1949* Wassenaar; Neeltje Elisabeth Helena 31 juli 1894* Pijnacker-31 december 1926* Wateringen; Arie 20 januari 1897* Pijnacker-5 februari 1897* Pijnacker]. ....................................-Christiaan is.....-Sara overlijdt op 2 juli 1930* in Pijnacker-Christiaan overlijdt op 25 januari 1942* in Pijnackervoorouders van Wijntje den Braver vader Adrianus den Braver wordt geboren op 15 november 1865* in Ter Aar. Hij is een zoon van Jan den Braver en Gerritje Kolderdijk. Martijntje van der Schee wordt geboren op 23 mei 1869* Oudshoorn. Ze is een dochter van Willem van der Schee en Wijntje vna Dam. Adrianus en Martijntje trouwen. Ze krijgen negen kinderen [Neeltje den Braver 26 oktober 1889* Oudshoorn-28 mei 1968* Pijnacker; Wijntje den Braver 20 januari 1891* Oudshoorn-21 augustus 1962* Delft; Jan den Braver 4 oktober 1892* Oudshoorn-15 april 1942* Rotterdam; Willem den Braver 13 november 1893* Oudshoorn-1 januari 1967* Delft; Martijntje den Braver 1 juli 1896* Koudekerk-10 november 1958* Delft; Aaltje den Braver 14 maart 1899* Koudekerk-3 augustus 1970* Delft; Adriana Hendrica den Braver 25 september 1901* Ter Aar-12 mei 1979* Delft; Adrianus den Braver 4 juli 1904* Berkel en Rodenrijs-27 oktober 1982* Delft; Maria den Braver 7 juli 1907* Berkel en Rodenrijs-4 november 1982.....]................................=Adrianus is....=Adrianus overlijdt op 15 augustus 1939*in Pijnacker=Martijntje overlijdt op 22 oktober 1937* in Delft.

Hazina van der Gaag

Op 3 januari 1944* overlijdt in ziekenhuis Bethel te Delft de in Delfgauw wonende Hazina van der Gaag (62 jaar). 

Ze is de echtgenote van Arij Droppert. 

Ze wonen in Delfgauw, Noordeindseweg 37. 

Zie voor een levensbericht over hen onder 30 augustus 1877

bronnen 

internet

WieWasWie; Google Search; Open Archieven;  Straat

Delftsche Courant 6 januari 1944, blz. 2; Delftsche Courant 26 februari 1944, blz. 2;

Maria Hendrika RuigrokOp 3 januari 1944* overlijdt "na een kortstondige ziekte"in Pijnacker Maria Hendrika Ruigrok.  Ze is op 25 februari 1916 in Pijnacker getrouwd met  Johannes Andreas Kerkvliet.  Ze wonen Vlielandseweg 28. Zie verder over haar onder 25 juni 1889BRONNENgeraadpleegde bronnenWieWasWie; CBG Verzamelingen fa

Dirkje Rensen

Op 3 januari 1944* overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren  Dirkje Rensen. 

Ze is de echtgenote van Coenraad van Bergen (1873-1923). 

Ze wonen in Schipluiden. 

Zie voor haar levensbericht onder 18 oktober 1875

bronnen 

internet

WieWasWie; Google Search; Open Archieven; Collectie Delft 

http://www.stamboomonderzoek.com/mamayn/getperson.php?personID=I3408

Pieter Evert van Bostelen

Op 7 januari 1944 wordt in Delft geboren Pieter Evert van Bostelen. 

Hij is een zoon van Pieter van Bostelen en Pieternella Dina Maria Stekelenburg. 

Pieter van Bostelen (vader) wordt in Vlaardingen geboren op 14 februari 1907*. 

Hij is een zoon van schipper Albertus van Bostelen en Maria Anna van Gestel. Roepnaam Anna.

Albertus van Bostelen (grootvader vaderszijde) wordt geboren op 9 september 1866* in Voorschoten. 

Hij is een zoon van Bruin van Bostelen en Jaapje Hagemans

Bruin van Bostelen (overgrootvader) wordt geboren op.....1834 in Oegstgeest.

Hij is een zoon van Albert van Bostelen (1793-1847) en Jacoba Maria Kranenburg (1799-...)

Jaapje Hagemans (overgrootmoeder) wordt geboren op  Ook Hogeman en Hageman.

Bruin en Jaapje (overgrootouders) trouwen op ..... 

Ze krijgen acht kinderen [Jacoba van Bostelen 4 juni 1863* Oegstgeest-12 april 1923* Leiden; Reinier van Bostelen.....1865 Oegstgeest-24 april 1867* Voorschoten; Albertus van Bostelen 9 september 1866* Voorschoten-8 februari 1939* Vlaardingen; Reinier Hermanus van Bostelen 7 mei 1868* Voorschoten-8 augustus 1868* Voorschoten; Maartje Hendrika van Bostelen 12 augustus 1869* Voorschoten-22 januari 1949* Alphen aan den Rijn; Mietje van Bostelen 21 april 1871* Voorschoten-4 oktober 1905* Alphen; Jakob van Bostelen 27 juli 1873* Voorschoten-8 juli 1874* Voorschoten; Clara Willemiena van Bostelen 15 mei 1875* Voorschoten-30 december 1875* Voorschoten]

----------------------

-Bruin is.....

-Bruin overlijdt op  13 oktober 1888* in Voorschoten

-Jaapje overlijdt

Maria Anna van Gestel (grootmoeder vaderszijde) wordt geboren op 27 mei 1866* in Tilburg. De akte vermeldt: Maria Anna.

Ze is een dochter van Johannes van Gestel en Antonia de Kanter

Johannes van Gestel (overgrootvader) wordt geboren op 26 juni 1833* in Tilburg

Hij is een zoon van Peter van Gestel en Cornelia van Meuwen

Antonia de Kanter (overgrootmoeder) wordt geboren op 18 november 1832* in Tilburg

Ze is een dochter van Peter de Kanter en Petronella Vermeulen

Johannes en Antonia (overgrootouders) trouwen op 1 september 1859* in Tilburg

Ze krijgen vier kinderen (Johanna Maria van Gestel 30 mei 1857* Tilburg-12 augustus 1878* Tilburg; Peter Norbert van Gestel 19 juni 1861* Tilburg-1 december 1916* Tilburg; Adrianus Cornelis van Gestel 26 maart 1864* Tilburg-22 juni 1896* Alphen aan den Rijn; Maria Anna van Gestel 27 mei 1866* Tilburg-.....)

------------------

-Johannes is.....

-Johannes overlijdt op 12 april 1887* in Tilburg

-Antonia overlijdt op 18 maart 1903* in Tilburg

Albertus en Maria (grootouders vaderszijde) trouwen op 30 januari 1918* in Leiden.. 

Ze hebben zeven kinderen [Joanna van Bostelen 19 februari 1889* Antwerpen-7 april 1976* ...; Bruin van Bostelen....-....;  Adrianus van Bostelen 8 oktober 1900* Vlaardingen-8 mei 1979*....; Jo van Bostelen.....-....Bert van Bostelen....-......;  Toon van Bostelen.......-.......; Pieter van Bostelen 14 februari 1907* Vlaardingen-....1989 Oosterhout].

--------------------

-Albertus is schipper en loswerkman (1918); hij vaart met een klein schip op Delft. Zo doet hij ook wel eens de Voldersgracht aan. In een huis aan die gracht werkt Maria als kokkin. Ze gaan ongehuwd samenwonen in Vlaardingen aan het West Nieuwland. Albertus koopt een nieuw schip waarmee hij schepen in de haven van Rotterdam van brandstof voorziet.

-ze wonen 30 jaar ongehuwd samen en trouwen pas daarna; in een KB staat"...op het verzoek van Albertus van Bostelen en Maria Anna van Gestel, [...] strekkende ter bekoming van brieven van wettiging voor hunne kinderen [...] en die zij verzuimd hebben vóór of bij het aangaan van dat huwelijk te erkennen en te wettigen ...voorts bij afzonderlijke akte van den vier en twintigsten april negentienhonderd achttien voor den Ambtenaar van den burgerlijke stand der gemeente Vlaardingen door de supplianten erkend,..."

Bij de voltrekking van het huwelijk tussen Albertus van Bostelen en Maria Anna van Gestel is verzuimd om de kinderen te wettigen en te erkennen. Hierdoor zijn er geen familierechtelijke betrekkingen ontstaan tussen de kinderen en hun moeder én tussen de kinderen en Albertus van Bostelen. Dit verzuim kon slechts hersteld worden bij Koninklijk Besluit. Hiertoe hebben de beide echtelieden een verzoek aan Koningin Wilhelmina gericht. Feitelijk is het verzoek behandeld door het Ministerie van Justie dat eerst advies heeft ingewonnen bij de Hoge Raad alvorens de Koningin is geadviseerd (artikel 1:329 Oud BW).

-Albertus overlijdt op 8 februari 1939* in Vlaardingen.

-Maria overlijdt op ........

Pieternella Dina Maria Stekelenburg (moeder) wordt geboren op 6 juni 1912* in Rotterdam. Roepnaam Nel. 

Ze is een dochter van Joannes Christianus Stekelenburg en Dina Wilhelmina Cornelia Schrauwen.  

Joannes Christianus Stekelenburg (grootvader moederszijde) wordt geboren op 31 augustus 1877* in Schoonhoven.

Hij is een zoon van Willem Johannes Stekelenburg en Albien Julie Joanna van Groen

Willem Johannes Stekelenburg (overgrootvader) wordt geboren op 2 maart 1844* Schoonhoven

Albien Julie Joanna van Groen (overgrootmoeder) wordt geboren op....1849 Amsterdam

Willem en Albien (overgrootouders) trouwen op 31 augustus 1870* in Schoonhoven.

Ze krijgen vier kinderen [Wilhelmus Joannes Stekelenburg 14 juni 1871* Schoonhoven-4 februari 1880* Amsterdam; Jozina Maria Stekelenburg 22 augustus 1872* Schoonhoven-,,,,; Joseph Joachim Stekelenburg 4 december 1874* Schoonhoven-4 december 1874* Schoonhoven; Joseph Joachim Stekelenburg 1 september 1875* Schoonhoven-.....; Joannes Christianus Stekelenburg 31 augustus 1877* Schoonhoven-12 november 1934* Rotterdam; Joseph Albertus Marie Stekelenburg 22 maart 1891* Rotterdam-27 oktober 1892* Rotterdam] 

--------------------------

-Willem is goud-en zilversmid 

-het woonhuis Lopikerstraat 48 wordt door de goudsmid Willem Johannes Stekelenburg in 1873 nieuw gebouwd en betrokken, met een nieuwe naastgelegen goud- en zilversmidswerkplaats. De werkplaats is aangebouwd onder dezelfde kap als het huis. De werkplaats doet na Stekelenburg jarenlang dienst als pakhuis en berging.

-Willem overlijdt op 14 april 1899* in Rotterdam.

-Albien overlijdt op 19 maart 1926* in Nijmegen.

Dina Wilhelmina Cornelia Schrauwen (grootmoeder moederszijde) wordt geboren op 9 juli 1877* in Rotterdam. 

Ze is een dochter van Pieter Schrauwen en Christina van der Pluijm

Pieter Schrauwen (overgrootvader) wordt geboren op 21 augustus 1849* in Rotterdam.

Christina van der Pluijm (overgrootmoeder) wordt geboren op 4 januari 1856* in Rotterdam. 

Pieter en Christina (overgrootouders) trouwen op 28 februari 1877* in Rotterdam.

Ze krijgen tien kinderen [Dina Wilhelmina Cornelia Schrauwen 9 juli 1877* Rotterdam-3 juli 1924* Rotterdam; Pieter Hubertus Schrauwen...1879 Rotterdam-28 februari 1944* Rotterdam; Anna Hester Schrauwen 12 juni 1881* Delfshaven-20 januari 1941* Rotterdam; Maria Schrauwen 8 juli 1883* Delfshaven-7 mei 1887* Rotterdam; Pieter Schrauwen 21 augustus 1884* Delfshaven-28 februari 1886* Rotterdam; Pieter Schrauwen ..oktober 1886 Rotterdam-22 december 1886* Rotterdam; Christiaan Schrauwen 7 december 1887* Rotterdam-....; Henri Schrauwen 31 januari 1890* Rotterdam-25 juni 1890* Rotterdam; Helena Schrauwen 28 maart 1891* Rotterdam-....; Arie Schrauwen 5 maart 1897* Rotterdam-18 november 1955* Rotterdam]

---------------------------

-Pieter is ....

-Pieter overlijdt op 9 juli 1904* in Rotterdam.

Joannes en Dina (grootouders moederszijde) trouwen op 18 april 1900* in Rotterdam.

Ze krijgen zes kinderen [Wilhelmus Johannes Stekelenburg 21 juni 1900* Rotterdam-25 oktober 1901* Rotterdam; Christina Pieternella Stekelenburg 18 oktober 1901* Rotterdam-17 november 1901* Rotterdam; N.N. Stekelenburg 30 oktober 1902* Rotterdam-30 oktober 1902* Rotterdam;  Dina Wilhelmina Cornelia Stekelenburg 12 oktober 1903* Rotterdam-.....; Joannes Christianus Stekelenburg 14 december 1904* Rotterdam-....; Wilhelmus Johannes Stekelenburg 27 juli 1906* Rotterdam-....; Jacobus Josephus Maria Stekelenburg 21 april 1908* Rotterdam-....; Christiaan Pieter Stekelenburg 19 februari 1911* Rotterdam-....; Pieternella Dina Maria Stekelenburg 6 juni 1912* Rotterdam-....] 

-----------------------

-Joannes is......

-ze wonen aan de Zwaanshals, Pannekoekstraat en Vogelensang. De familie is katholiek. 

-Dina overlijdt op 3 juli 1924* in Rotterdam.

-Nel woont dan enige tijd bij een oom en tante aan de Schiedamsedijk. Ze is coupeuse bij een naaiatelier. 

-Joannes overlijdt op....in.....

Pieter en Pieternella (ouders) trouwen (1) op 4 juli 1934* in....... 

Ze krijgen acht kinderen [Dina Wilhelmina Cornelia van Bostelen....-.....; Albertus van Bostelen.....; Anna Maria van Bostelen.....-....; Johanna van Bostelen....-........;  Joannes Christianus van Bostelen.....; Pieter Evert van Bostelen.....; Pieternella Dina Maria van Bostelen......-......; Kristine van Bostelen....-......]. 

Pieter van Bostelen trouwt (2) op...1959 in ..... met Cornelia Elisabeth Johanna Spoor. Roepnaam Cor. 

Ze is een dochter van Dirk Jan Spoor en Johanna Kardolus.

Dirk Jan Spoor (grootvader moederszijde) wordt geboren op 13 april 1892* Delft-...... 

Hij is een zoon van Casper Spoor en Cornelia Elisabeth Haakman

Casper Spoor (overgrootvader) wordt geboren op 1 februari 1849* in Delft

Cornelia Elisabeth Haakman (overgrootmoeder) wordt geboren op 10 juni 1850* in Weesp

Casper en Cornelia (overgrootouders) trouwen op 15 januari 1873* in Delft.

Ze krijgen tien kinderen [Jacob Hendrik Cornelis Spoor 26 september 1871* Delft-.....; Maria Elisabeth Spoor 8 augustus 1873* Delft-....; Maria Elisabeth Spoor 22 september 1874* Delft-........; Elzelina Cornelia Spoor 18 oktober 1876* Delft-1 maart 1941* Rijswijk; Casper Spoor 1 oktober 1879* Delft-.....; Elisabeth Dirkje Spoor 29 maart 1882* Delft-28 september 1882* Delft; Matthijs Nicolaas 15 augustus 1883* Delft-.....; Dirk Jan 1 september 1885*Delft-.....; Dorothea 11 mei 1887 Delft-16 september 1887 Delft; Cornelia Elisabeth 1 september 1892 Delft-.....]

-----------------

-Casper is .....

-Cornelia overlijdt op 1 januari 1918* in Delft

-Casper overlijdt op 21 januari 1922* in Delft

Johanna Kardolus (grootmoeder moederszijde) wordt geboren. 

Ze is een dochter van Arie Kardolus en Johanna Maria de Leijer

Arie Kardolus (overgrootvader) geboren 19 december 1864* Delft

Johanna Maria de Leijer (overgrootmoeder) geboren 6 maart 1870* Tilburg

Arie en Johanna (overgrootouders) trouwen op 25 februari 1891 in Delft. 

Ze krijgen kinderen [Johanna 13 april 1892 Delft-....; Arie 30 juli 1893 Delft-....; Elisabeth Johanna 2 februari 895 Delft-....; Cornelis 22 november 1896 Delft-...; Pieter 5 oktober 1898 Delft-....; Adriana 27 augustus 1900* Delft-.... Schiedam; Jacobus 15 juli 1902 Delft-.....; Johannes Marinus 27 november 1905 Hof van Delft-...; Wouter 12 maart 1908 Hof van Delft-....; Theodorus 6 augustus 1909 Hof van Delft-.....; Maria Johanna 15 april 1911 Delft-....; Pieter 5 oktober 1898 Delft-....; Jacobus 15 juli 1902 Delft]

-------------------

-Arie is slagersknecht en gistwerker bij de NG&SF

-Arie overlijdt op 23 april 1954* in Delft

-Johanna overlijdt op 5 december 1963* in Delft

Dirk en Johanna (grootouders moederszijde) trouwen op 23 april 1913 in Delft.

Ze krijgen kinderen [Casper Arie 24 april 1914 Delft-.....]

---------------------

-Dirk is .....

-Dirk overlijdt op 1 december 1967 in Delfgauw.

-Johanna overlijdt

Pieter en Cornelia (ouders) krijgen één kind [Dirk Jan 3 augustus 1961 .....]

------------------------

-Pieter gaat naar de openbare lagere school in Vlaardingen. Zijn onderwijzer is Koos Vorrink, de leider van de Arbeiders Jeugd Centrale en latere voorzitter van de PvdA. 

-Daarna gaat hij naar de ambachtsschool in Schiedam. Na voltooiing van zijn opleiding als lasser werkt hij bij een bedrijf aan de Vulkaanhaven in Rotterdam. Als het Duitse bedrijf terugkeert naar Dusseldorf in Duitsland kan hij meeverhuizen. Zijn vader verhindert dit. De 17-jarige Pieter gaat werken bij metaalbedrijf Braat in Delft als lasser van stalen ramen.

-Op z'n 21e jaar fietst hij via familie in Tilburg naar familie in Sittard. Hij wordt machinist bij de Staatsmijn Maurits. Hij verblijft enige tijd in een gezellenhuis en kan dan een kamer huren bij het echtpaar van Leeuwen-Spreij. Zij spelen een belangrijke rol in zijn leven. 

-Hij keert uiteindelijk weer terug in Vlaardingen en pakt zijn baan bij Braat weer op. 

-In 1929 vertrekt hij voor een jaar naar Nibe in Denemarken om daar voor een bedrijf te werken waarmee Braat samenwerkt. Terug in Delft maakt hij bij Braat carrière, van lasser wordt hij maatvoerder, tekenaar op de tekenkamer en tenslotte chef van de afdeling werkvoorbereiding.

-Bij Braat leert hij Jan Stekelenburg kennen en via hem diens zus Pieternella. 

-In 1939 wordt hij lid van de gemeenteraad van Pijnacker voor de A.R.P. 

-In 1940 wordt de christelijke lagere school in Delfgauw geopend. Pieter is als medeoprichter van de schoolvereniging bij de stichting daarvan nauw betrokken. Vier lokalen van de openbare school worden daarvoor bestemd.

-In 1943 wordt hij ouderling in de NK kerk in Pijnacker. Hij is betrokken bij de problemen rond dominee Dingstee, die na de oorlog enige tijd was geïnterneerd wegens Duitse familiebanden en tenslotte werd ontslagen als predikant

-In 1945 wordt mede dankzij de inspanningen van Pieter de christelijke kleuterschool geopend. Later is hij als voorzitter van de vereniging ook betrokken bij de stichting van een christelijke VGLO-school

-Kort na de oorlog wordt de Oranjevereniging Prinses Irene in Delfgauw opgericht. Pieter is voorzitter van die vereniging. Hij stapte op toen de vereniging door hem verfoeide kermissen ging organiseren. Hij werd nadien voorzitter van de Pijnackerse Oranjevereniging

-Ze wonen op Vrijenbanstraat 74 (later: Schimmelpenninck van der Oyeweg) in Pijnacker.  

-Nel overlijdt op 21 september 1954* in ziekenhuis Bethel in Delft aan niervergiftiging.

-Cornelia is een collega van Pieter bij Braat. Haar vader Dirk Jan is kapper op Buitenwatersloot 11 en 11a in Delft. Hij woont van 1924 tot 1949 op nr. 11 en van 1949 tot 1966 op nr. 11a. Naast de kapperszaak is "Café Spoor", waar de grootvader van Cor ooit kastelein is geweest.

-In 1966 woont Joannes Christianus van Bostelen (Jan) in bij D.J. Spoor op nr. 11a. 

-Pieter en Cornelia verhuizen na zijn pensionering in 1972 naar Oosterhout (N-B)

-Pieter overlijdt op.....1989 in Oosterhout. 

Pieter Evert van Bostelen trouwt op.... met Frederiek de Groot. 

Ze krijgen drie kinderen [Pieter Arie....1966....; Pieternella Dina Maria ....1969....; Paulus Immanuel .....1971.....-......]

bronnen

internet

WieWasWie; Google Search; Open Archieven;

Delftsche Courant 10 januari 1944, blz. 1 

stamboom

Pieter Evert van Bostelen (1944-...) en Frederiek de Groot (...)

Pieter van Bostelen (1907-1989) en Pieternella Dina Maria Stekelenburg (1912-1954)

Pieter van Bostelen (1907-1989) en Cornelia Elisabeth Johanna Spoor (....)

Albertus van Bostelen (1875-.....) Anna Maria van Gestel (.....)

Bruin van Bostelen (1834-13 oktober 1888 Voorschoten) en Jaapje Hagemans (......)

Albertus van Bostelen (1793-1847) en Jacoba Kronenburg (1799-....)

Jacob van Bostelen (1762-1830) en Maartje van Greuningen (....)

Albert Jacobsz van Bostelen (1733-1808) en Antje Teunis de Jong (1739-1766)

Albert Jacobsz van Bostelen (1733-1808) en Ariaantje Harmense Kroes (1745-1793)

Jacob Hermansz van Bostelen (.....Borssele-9 januari 1761 Leiden) en Lijsbeth Aalbertse van Swanenburg (...1706 Leiderdorp-....)

Jacob Hermansz van Bostelen (.....Borssele-9 januari 1761 Leiden) en Geertje Pieters Verkerk (....). Van hem zegt men "geboren in Borsselen in Vriesland"

Herman .....van Bostelen

Janna Annie Cornelia Rodenburg

Op 9 januari 1944* wordt in Pijnacker geboren Janna Annie Cornelia Rodenburg. 

Ze is een dochter van Cornelis Rodenburg en Antje van der Elst.

Cornelis Rodenburg (vader) wordt geboren op 9 december 1921* in Pijnacker. 

Hij is een zoon van 

Antje van der Elst (moeder) wordt geboren op 3 juli 1922* in Pijnacker. 

Ze is een dochter van 

Cornelis en Antje (ouders) trouwen. 

Ze krijgen twee kinderen [Janna Annie Catharina 9 januari 1944-.....; N.N. (mnl) 19 mei 1945 Delft-19 mei 1945 Delft]. 

----------------------

-Cornelis is tuindersknecht

-Antje overlijdt op 4 november 2000* in Harderwijk. Ze wordt op 8 november 2000* begraven in Ermelo. 

-Cornelis overlijdt.

Janna Annie Cornelia Rodenburg trouwt op 6 september 1965* in Pijnacker met Ferdinand Arnold Heidenrijk. 

Hij wordt geboren op 6 februari 1940* in Amsterdam. 

Hij is een zoon van Albertus Martinus Heidenrijk en Johanna Catharina Portegijs.

Albertus Martinus Heidenrijk (vader) wordt geboren op 12 januari 1907*. 

Hij is een zoon van Marinus Hendrik Heidenrijk en Sina van Ede.

Marinus Hendrik Heidenrijk (grootvader vaderszijde) wordt geboren op 1 oktober 1876

Hij is een zoon van 

Sina van Ede (grootmoeder vaderszijde) wordt geboren op 18 november 1875

Ze is een dochter van 

Marinus en Sina (grootouders vaderszijde) trouwen. 

Ze krijgen kinderen. 

-------------------

-Marinus is....

-Marinus overlijdt op 28 augustus 1930. 

-Sina overlijdt op 11 september 1913.

Johanna Catharina Portegijs (moeder) wordt geboren op 29 januari 1915.

Hij is een zoon van Dirk Jacobus Portegijs en Grietje Roos.

Dirk Jacobus Portegijs (grootvader moederszijde) wordt geboren op 14 januari 1876

Hij is een zoon van 

Grietje Roos (grootmoeder moederszijde) wordt geboren op 29 juni 1881

Ze is een dochter van 

Dirk en Grietje (grootouders moederszijde) trouwen. 

Ze krijgen kinderen. 

------------------

-Dirk is ....

-Grietje overlijdt op 1 juni 1955. 

-Dirk overlijdt op 3 april 1958. 

Albertus en Johanna (ouders) trouwen. 

Ze krijgen kinderen [Erika 1941; Paula 1944; Johanna Catharina 1949; Alberta Martina 1953; Louisa Helena 1955; Rudolf Hans 1956]. 

------------------

-Albertus is......

-Albertus overlijdt op 5 juni 1972*

Janna en Ferdinand krijgen drie kinderen [Wijnand Alexander 26 juli 1966*.....; Lianne Hester 1971......; Anouk Desiree 1977......]

---------------------------

-Janna is.....

-Janna overlijdt

-Ferdinand overlijdt

bronnen

internet

Google Search; Open Archieven; en de sites http://www.kunstenaarsduo.nl/genealogie/Records/II1277.html

Antonius Henricus Verbakel

Op 10 januari 1944* overlijdt in Frankfurt am Main de in Pijnacker geboren Antonius Henricus Josef Verbakel. 

Hij is een zoon van H.J. Verbakel en M.C. Verbakel-van der Ploeg.  

Zie voor zijn levensbericht onder 19 maart 1923*.

---------------------

-hij is smid. 

-zijn ouders wonen Vlielandseweg 157.

-hij is in het kader van de Arbeitseinsatz naar Duitsland gstuurd. 

-hij ligt begraven op het Nationaal Ereveld Loenen. 

bronnen

internet

CBG Verzamelingen fa; Google Search; Open Archieven; Collectie Delft 

https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/158878/antonius-henricus-verbakel

Elizabeth Schuring

Op 11 januari 1944* overlijdt in Pijnacker Elizabeth Schuring (66 jaar). 

Ze is de weduwe van Wilhelmus F. Boers. 

Ze woont op de Westlaan.

[CBG Verzamelingen fa]

Johannes Daniël van Overbeek

Op 12 januari 1944 overlijdt in Pijnacker Johannes Daniël van Overbeek (60 jaar). Hij is de echtgenoot van Anna Elisabeth Ruygrok. Ze wonen Vlielandscheweg 14. Er zijn twee kinderen [G.M. en M.G.]. Hij wordt begraven in het familiegraf op Oostende in Voorburg.

bronnen

[CBG Verzamelingen fa; Nieuwsblad 14 januari 1944, blz. 2; De Tijd 14 januari 1944, blz. 2; De Gooi-en Eemlander 15 januari 1944, blz. 2; Nieuwe Brabantsche Courant 15 januari 1944, blz. 4

Hendrik Jan Hoogerdijk

Op 19 januari 1944 wordt in Pijnacker geboren Hendrik Jan Hoogerdijk. Hij is een zoon van Hendrik Jan Hoogerdijk en Cornelia Helena van Buijtene. Ze wordt geboren. Ze is een dochter van Johannes van Buijtene en Maartje van der Kooij.

Hendrik Jan Hoogerdijk is ongehuwd. 

bronnen

...en de sites

http://www.wimhoogerdijk.info/pafg23.htm


Abraham VingerlingOp 22 januari 1913 wordt in Nieuw-Beijerland Abraham Vingerling geboren. Hij is een zoon van Leendert Vingerling en Lena van der Weijden. Abraham trouwt op 17 mei 1939* in Pijnacker met Sara Notenboom. Sara wordt geboren op 1 april 1915 in Pijnacker. Ze is een dochter van Hendrik Notenboom en Wijntje den Braver. Ze krijgen vier  kinderen [Lena Vingerling 12 april 1940 Zoetermeer-22 maart 2008..; Wijntje Vingerling 15 september 1942 Zoetermeer-31 december 1995 Velsen; Dirkje Vingerling 2 januari 1944 Pijnacker-12 mei 2009 Katwijk aan Zee; Sara Vingerling ….-......]…………………………….-Abraham is......-op 4 december 1942 is te koop een z.g.a.n. speelgoed stoommachine.-op 31 december 1942 wil men een paar bruine meisjesschoenen maat 32 ruilen voor maat 33 of 34 -ze wonen in 1942-1944 op het adres Delftsestraatweg 50. -op 6 januari 1944 biedt Abraham ter ruiling aan een paar z.g.a.n herenschoenen, zwart, maat 45 voor werkschoenen of rubberlaarzen.-Abraham overlijdt op 1 april 1985 in IJmuiden.-Sara overlijdt op 17 augustus 2002* in IJmuiden.
BRONNENkrantenDelftsche Courant 4 december 1942, blz. 2; Delftsche Courant 31 december 1942, blz. 7
Jacoba de Vreede Op 22-01-1944 overlijdt in Nootdorp Jacoba de Vreede [83 jaar]. BRONNENgeraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fa








Marinus van der Vorm

Op 24 januari 1944 vieren Marinus van der Vorm en Johanna Cornelia van der Elst hun 25-jarig huwelijksfeest. Ze wonen Emmadwarsstraat 26 in Pijnacker. Ze hebben zeven kinderen: Pieternella, Riena, Otto, Coba, Adriaan, Jacob en Annie.

bronnen

Delftsche Courant 10 januari 1944, blz. 2

Wilhelmina van der Elst

Op 27 januari 1944 wordt in Pijnacker geboren Wilhelmina van der Elst. Ze is een dochter van Paulus van der Elst en Wilhelmina Huisman. 

Wilhelmina van der Elst trouwt op 13 december 1963 in Pijnacker met Aad van den Bos. Hij wordt geboren in Delft op 14 mei 1941. Hij is een zoon van Nicolaas van den Bos en Sjaan Steiger.

Maartje Offers

Op 28 januari 1944* overlijdt in Tholen de, in Pijnacker getrouwde, beroemde operazangeres Maartje Offers. Zie voor haar levensbericht onder 27 februari 1891*.

bronnen

Google Search; Collectie Delft

Adriana Elizabeth van der Marel

In januari 1944 wordt in Pijnacker geboren Adriana Elizabeth van der Marel. Ze is een dochter van Arie van der Marel en Jacoba Elizabeth Bak.

Arie van der Marel (vader) wordt geboren 8 augustus 1913 in Nootdorp. Hij is een zoon van landbouwer Teunis van der Marel en Adriana Sonneveld.

Teunis van der Marel (grootvader vaderszijde) wordt geboren op 7 oktober 1875 in Nootdorp. Hij is een zoon van landarbeider Cornelis van der Marel [geboren 1 november 1831 Vlaardingerambacht - overleden 30 juli 1898 Nootdorp] en Klaasje van Klaveren [geboren 2 februari 1837 Nootdorp-overleden 26 november 1883 Nootdorp]. Ze trouwen op 1 mei 1857 in Nootdorp. Ze krijgen acht kinderen [Geertruida 1858- 1938; Aart 1862-1947; Johanna Maria 1865-1948; Johannes 1866-1942; Marinus 1868-1936; Marijtje 1872-1876; Arie 1874-1892; Teunis 1875-1944]

Adriana Sonneveld (grootmoeder vaderszijde) wordt geboren op 8 oktober 1886* in Vrijenban. Ze is een dochter van landbouwer Leendert Sonneveld [geboren 6 februari 1854 Pijnacker - overleden 15 januari 1932 Pijnacker] en Jannetje Bregman [geboren 13 augustus 1856 Delfgauw - overleden 24 december 1940 Pijnacker]. Ze trouwen op 20 maart 1878 in Vrijenban. Ze krijgen twee kinderen [Gerrit 1882-1957; Adriana 1886]. 

Teunis en Adriana (grootouders vaderszijde) trouwen op 29 mei 1907* in Pijnacker. Ze krijgen vier kinderen [Cornelis 1908*-1997; Arie 1913-1990; N.N.]. Teunis overlijdt in 1944 in Nootdorp.

Jacoba Elizabeth Bak (moeder) wordt geboren in 1918. Ze is een dochter van 

Arie en Jacoba (ouders) trouwen in 1942. Ze krijgen vier kinderen [Adriana Elizabeth 1944-1944; E.A.; A.E.; A.J]. Arie overlijdt op 10 januari 1990. Jacoba overlijdt op 4 februari 2010 in Berkel en Rodenrijs. Ze wordt begraven in Pijnacker.

Adriana Elizabeth van der Marel overlijdt op... januari 1944 in Pijnacker.

bronnen

Google Search; Ancestry.com;

Clasina Adriana Oosterman

Op 11 februari 1944* zal Clasina Adriana Oosterman onder haar nieuwe naam Maria Debora in het Klooster van het Gezelschap J.M.J.  in Den Bosch haar eeuwige geloften afleggen. Ze is een dochter van B. Oosterman en Joh. Oosterman-V/ink 

Gerardus Adrianus Tas

Begin februari 1944 gaat veehouder Gerardus Adrianus Tas (1909-...) uit Pijnacker in Schipluiden in ondertrouw met Catharina Helena Goeijenbier uit Schipluiden.

bronnen

Delftsche Courant 3 februari 1944, blz. 2

Anton Marie van der Heijden

Op 7 februari 1944 wordt in Pijnacker geboren Anton Marie van der Heijden.

Anton overlijdt op 28 januari 2001 in Butzville, New Jersey USA

bronnen

Ancestry.com 


Marinus van DiepenOp 16 februari 1944 trouwt de 21-jarige Marinus van Diepen, geboren in Rotterdam en wonende in Pijnacker in Rotterdam met de 24-jarige Pleuntje Dirkje Soek, geboren in Hillegersberg en wonende in Rotterdam. Zij is een dochter van Dirk Soek en Tennigje Cornelia Euser. Hij is een zoon van Johannes Godefridus van Diepen en Maria Jannetje van der Toolen. BRONNENarchievenArchieven.nl.

A.M. Kouwenhoven

Op 26 februari 1944* zijn A.M. Kouwenhoven en P.A. Kouwenhoven-Brouwer 25 jaar getrouwd. Ze wonen Katwijkerlaan 9

[CBG Verzamelingen fa]

Leonardus Maria van Winden

Op 29 februari 1944* overlijdt in Delft Leonardus Maria van Winden (6 jaar). Hij is een zoon van A.P.F. van Winden en A..C.M. van Winden-Verburg. Ze wonen Kerkweg 74 in Pijnacker.

bronnen

[CBG Verzamelingen fa; Delftsche Courant 4 maart 1944, blz. 2

Maartje Janny Ruig

Op 1 maart 1944 wordt in Zaandam geboren Maartje Janny Ruig. Roepnaam Marjan. Ze is een dochter van .... Maartje trouwt op .....in ..... met Jan van der Velden. Hij wordt geboren op....  Hij is een zoon van .....Maartje en Jan krijgen kinderen

.................................-ze wonen in Pijnacker -Maartje overlijdt op 10 april 2018 in Voorburg (74 jaar). BRONNENinternethttp://pknpijnackerdelfgauw.nl/kerkdelfgauw/agenda/afscheidsdienst-marjan-van-der-velden/overige bronnenCBG Verzamelingen; Collectie Delft; Google Search naam

Abraham Bregman

Op 5 maart 1944 vieren Abraham Bregman en H. Bregman-Sonneveld in Pijnacker hun 25-jarig huwelijksfeest. Ze wonen Klapwijkseweg 53 in Pijnacker.

bronnen

Delftsche Courant 19 februari 1944, blz. 2

Johanna Stam

Op 5 maart 1944 overlijdt in Delft in het Oude en Nieuwe Gasthuis de in  Pijnacker, Noordeindseweg 26, wonende Johanna Stam. Ze is de echtgenote van F.W. Bade. Zie voor haar levensbericht onder 1885.

Delftsche Courant 6 maart 1944, blz. 2

Johan Lugtigheid

Op 9 maart 1944 trouwt Johan Lugtigheid uit Delfgauw in Nieuwerkerk aan den IJssel met Adriana Maaskant. Ze gaan wonen op het adres Noordeindseweg 66 in Delfgauw

Delftsche Courant 24 februari 1944, blz. 2

N.N. van Geest

Op 10 maart 1944 wordt in Pijnacker levenloos geboren N.N. van Geest. Een kind van M.A. van Geest en A.P. Tetteroo

bronnen

Delftsche Courant 14 maart 1944, blz. 2

Johannes Jozeph Koot

Op 11 maart 1944 overlijdt in Pijnacker de 22-jarige ongehuwde Johannes Jozeph Koot.

bronnen

Delftsche Courant 14 maart 1944, blz. 2

J. Smit

Op 14 maart 1944 vieren J. Smit en P.A.M. Smit-Sleeuwenhoek hun 25-jarig huwelijksfeest. Ze wonen Wilgenweg 18 in Pijnacker.

bronnen

Delftsche Courant  1944, blz. 2

N.N. Steenbergen

Op 14 maart 1944 wordt in Pijnacker levenloos geboren N.N. Steenbergen. Ze is een dochter van P.J.H. Steenbergen en N.J. Lankhorst.

Delftsche Courant 18 maart 1944, blz. 2

Jos van Kan

Op 15 maart 1944 wordt in Den Haag Jos van Kan geboren. Hij trouwt op 6 juli 1979 met de keramiste Coby Brinkers. Hij vestigt zich in 1979 op het adres Reginastraat 1 in Delfgauw.  

Willemijntje Maria Hofman

Op 16 maart 1944 overlijdt in Pijnacker Willemijntje Maria Hofman (19 jaar). 

Delftsche Courant 17 maart 1944, blz. 2

Op 22 maart 1944 trouwt Willem Bastiaan van der Stoep in Middelharnis met Cornelia P. Tiemens uit Middelharnis

Krantenbank Zeeland Eilanden-nieuws 27 mei 1944, blz. 2;

A.E. van der Helm

Op 23 maart 1944 gaat chauffeur P.J. van der Kooy (38 jr), Aschvest Delft in ondertrouw met A.E. van der Helm (36 jr), Noordeindseweg 61 Delfgauw.

Delftsche Courant 24 maart 1944, blz. 1

In maart 1944 gaan huisschilder W.B. van der Stoep uit Pijnacker en P.C. Toemeris uit Middelharnis.  

Krantenbank Zeeland Eilanden-nieuws 25 maart 1944, blz. 1;

Johanna Jacoba van Leeuwen

Op ...maart 1944* overlijdt in Pijnacker Johanna Jacoba Van Leeuwen. Ze is de weduwe van Adrianus Leonardus van Geest. Ze woont Delftsestraatweg 48

[CBG Verzamelingen fa]

Anna Burgina Gravesteijn

Op 27 maart 1944 wordt in Pijnacker geboren en gedoopt Anna Burgina Gravesteijn. Ze is een dochter van Gerrit Gravesteijn en Hendrika Lijntje Veenman (Riek).

Gerrit Gravesteijn

Hendrika Lijntje Veenman.

Gerrit en Hendrina (grootouders) trouwen. Ze krijgen kinderen [Arie Gerrit; Anna Burgina]. Ze wonen Vrijenbanstraat 46 in Delfgauw.

Anna Burgina Gravesteijn trouwt in 1967 in Pijnacker met Lourens de Zeeuw (Loet). Hij wordt geboren in 1944 in Pijnacker. Hij is een zoon van

Anna en Lourens krijgen twee kinderen, beiden in 's-Gravenzande geboren [Jaco 1968 's-Gravenzande; Adriana Hendrika 1971 's-Gravenzande]. Lourens overlijdt in 1989 in 's-Gravenzande.

Delftsche Courant 28 maart 1944, blz. 1 en de sites

http://www.vtwout.nl/gravesteijn/gravesteijn.htm


Michael Petrus Henricus van GennipOp 29 maart 1944 trouwt de 25-jarige in Helmond geboren en in Pijnacker wonende ingenieur Michael Petrus Henricus van Gennip in Rotterdam met de 24-jarige in Delft geboren en in Rotterdam wonende Eve Lambertine Baptista Pourquié. Zij is een dochter van leraar Jean Francois Gerome Pourquié en Elisabeth Maria Groenewegen. Hij is een zoon van onderwijzer Simeon van Gennip en Johanna Hendrica Maria Cornelia van Moorsel.………………………………-het huwelijk is op 17 mei 1974 door echtscheiding ontbondenBRONNENarchievenArchieven.nl

Hendrika Margriet Kaptein

Op 4 april 1944 wordt in Pijnacker geboren Hendrika Margriet Kaptein. Ze is een dochter van Martinus Ewoud Kaptein en Gerdina de Bruijn.

Hendrika Margriet Kaptein trouwt op 13 oktober 1965 in Pijnacker met Leendert Hoogerdijk. Hij wordt geboren. Hij is een zoon van 

Hendrik en Leendert krijgen drie kinderen: Martina 30 juli 1966 Nootdorp; Danielle 29 april 1968 Nootdorp; Leendert 11 januari 1970 Nootdorp.

bronnen

http://www.wimhoogerdijk.info/pafg31.htm#502

Neeltje van der Toolen

Op 5 april 1944 overlijdt in Delft de in Pijnacker geboren Neeltje van der Tolen. Ze is de echtgenote van Johannis Frederik Neeleman. Zie voor haar levensbericht onder 28 juni 1874.

bronnen

Delftsche Courant 8 april 1944, blz. 1 en de sites

https://www.jrpoot.eu/tng/getperson.php?personID=I40082&tree=1

Johannes van Hagen

Op 6 april 1944 overlijdt in Wateringen de in Pijnacker geboren Johannes van Hagen. Zie voor zijn levensbericht onder 3 mei 1866.

Google Search en de sites

C.J. Langeveld 

Op 6 april 1944 gaat veehandelaar C.J. Langeveld (33 jr), Klein Delfgauw 4, Delfgauw, in ondertrouw met M.M. Lammers (27 jr), Jacob Gerritstraat 4 Delft.

Delftsche Courant 8 april 1944, blz. 2

Frieda de l'Orme

Op 9 april 1944 (Grasmaand) verlooft Frieda de l'Orme uit Pijnacker, Emmapark 44, in Hotel "De Dolle Hoed" in Lochem met Wolfgang Schmeltz uit Leiden, Fagelstraat 43.

[CBG Verzamelingen fa]

 Jacob Dijkshoorn

Op 10 april 1944 overlijdt de in Pijnacker geboren Jacob Dijkshoorn in Berlin-Spandau, Stadtkreis Berlin na een kortstondige ziekte, aldus de overlijdensadvertentie. Hij is bakkersknecht en kennelijk via de Arbeitseinsatz in Duitsland terecht gekomen.  De ouders geven van zijn overlijden kennis op 26 april 1944. Ze wonen op de Ackersdijkseweg 26 in Pijnacker. Ook zijn werkgever, Kees v.d. Berg, brood-en banketbakkerij, Achterom 145-147 Delft, plaatst een advertentie.  Jacob werkte daar vier jaar tot grote tevredenheid.  Zie voor Jacobs  levensbericht onder 29 mei 1925.

Google Search; Delftsche Courant 27 april 1944, blz. 2; Delftsche Courant 5 juni 1944, blz. 2

en de sites https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/37912/jacob-dijkshoorn

Nelly Tetteroo

Op 13 april 1944* trouwt Nelly Tetteroo van Kerkweg 58 met Reinier Schuring van Westlaan 24. Ze gaan wonen op Kerkweg 60

BRONNENoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Netty Tetteroo

Op 13 april 1944* trouwt Netty Tetteroo van Kerkweg 58 met Gerard Schuring uit Berkel. Ze gaan wonen in Berkel, Heerenstraat 22

BRONNENoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

N.N. Veerman

Op 14 april 1944 wordt levenloos geboren N.N. Veerman. Het is een kind van Leendert Reinier Veerman en D. Veerman- van Tilborg. Ze wonen Emmadwarstraat 25 in Pijnacker.

Delftsche Courant 17 april 1944, blz. 1

Gerardus Adrianus Tas

Medio april 1944 trouwt de in Pijnacker geboren Gerardus Adrianus Tas (34 jaar) in Schipluiden met Catharina Helena Goeijenbier (28 jaar). Catharina verhuist van Schipluiden A8 naar Pijnacker, Nieuwkoopseweg 36. Ze gaan in Pijnacker wonen.  

bronnen

Delftsche Courant 22 april 1944, blz. 1

Adriaan Hendrikus Aernout Goldberg

Op 20 april 1944 wordt Adriaan Hendrikus Aernout Goldberg door de Duitsers gefusilleerd. Adriaan wordt na de oorlog in een massagraf in Brussel gevonden. Hij heeft nu een plaats op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal. Zie voor zijn levensbericht onder 8 juni 1919.

bronnen

...en de sites

http://www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu/Dbase/Biografie_G/Adriaan_Hendrikus_Aernout_GOLDBERG.html

J.A de Vreede

Op 20 april 1944* zijn J.A de Vreede en H.A. de Vreede-Geelen 12,5 jaar getrouwd. Ze hebben vier kinderen Jan, Wim, Hans en Peter. Ze wonen Stationsstraat 94. 

[CBG Verzamelingen fa]

Henrica Maria Verbakel

Op 24 april 1944 wordt in Pijnacker geboren Henrica Maria Verbakel (Henny). Ze is een dochter van .... Verbakel en ....v.d. Broek. Ze wonen op het adres Oostlaan 21 in Pijnacker.

[CBG Verzamelingen fa; De Tijd 28 april 1944, blz. 2

A. Croin

Op 24 april 1944 woont A. Croin Noordeinde 2 (Noordweg) in Delfgauw

Delftsche Courant 24 april 1944, blz. 2; 



Adrianus Petrus Maria Ammerlaan

Op 27 april 1944 wordt geboren Adrianus Petrus Maria Ammerlaan. Hij is een zoon van 

Adrianus Petrus Maria Ammerlaan trouwt met Irene Maria Josephina van Paassen. Ze wordt geboren. Ze is een  dochter van Franciscus Cornelis van Paassen en Agnes Maria Lidwina Zwinkels.

Franciscus Cornelis van Paassen (vader) wordt geboren. Hij is een zoon van Cornelis Wilhelmus van Paassen en Hildegard Waidbacher. 

Cornelis Wilhelmus van Paassen (grootvader vaderszijde) wordt geboren op 21 augustus 1906 in Hof van Delft. Hij is een zoon van bouwman Johannes Wilhelmus van Paassen [geboren 19 september 1869 Hof van Delft-overleden 11 maart 1947 Schipluiden] en Adriana Maria Groenewegen [geboren 10 juli 1873 Naaldwijk-overleden 7 maart 1936 Schipluiden ]. Ze trouwen op 6 mei 1899 in Naaldwijk. Ze krijgen twaalf kinderen [Wilhelmus Cornelis Antonius 22 februari 1900 Hof van Delft-2 februari 1970; Nicolaas Johannes 15 februari 1901 Hof van Delft-8 december 1903; Gijsbertus Johannes 8 februari 1902 Hof van Delft-11 december 1980 Delft; Catharina Adriana 5 maart 1903- 1 maart 1981 Delft; Nicolaas Christianus 3 mei 1904-1976 Delft; Johannes Petrus Gerhardus 16 juli 1905 Hof van Delft-29 mei 1986 Delft; Cornelis Wilhelmus 21 augustus 1906 Hof van Delft-23 november 1967 Delft; Arnoldus Anthonius 6 juni 1908 Hof van Delft-13 mei 1925 Schipluiden; Johanna Gertrudis 6 oktober 1909 Hof van Delft; Wilhelmus Jacobus 10 november 1910 Hof van Delft-22 februari 1919 Hof van Delft; Henricus Nicolaas 22 juni 1912 Hof van Delft-10 januari 1986 Den Hoorn]

Hildegard Waidbacher (grootmoeder vaderszijde) wordt geboren op 28 augustus 1910 in Eisenerz (Oostenrijk). Ze is een dochter van Ignatz Waidbacher en Theresia Greifensteiner. 

Cornelis en Hildegard (grootouders vaderszijde) trouwen op 3 oktober 1934 in Rijswijk. Ze krijgen twaalf kinderen [Johannes Ignatius; Theresia Adriana Margaretha; Wilhelmus Cornelius; Adriana Maria; Franciscus Cornelis; Dorothea Maria; Maria Josefina; Catharina Hildegarda; Johanna Lidwina; Cornelia Gerarda Maria; Margaretha Maria; Josephina Theresia Maria]. 

Agnes Maria Lidwina Zwinkels (moeder) wordt geboren. Ze is een dochter van ...  

Franciscus en Agnes (ouders) trouwen. Ze krijgen zes kinderen [Hildegardus Agnes Maria; Franciscus Gerardus; Irene Maria Josephina; Bartholomeus Johannes Maria; Maria Gerarda; Catharina Maria]. Franciscus overlijdt

Adrianus en Irene krijgen kinderen.

bronnen

Google Search

Cornelia Catharina Meijer

Op 28 april 1944 overlijdt in Gouda Cornelia Catharina Meijer (62 jaar). Ze woont dan in Zevenhuizen. Ze wordt geboren op 13 augustus 1881 in Pijnacker. Ze is een dochter van Cornelis Martinus Meijer  en Apolonia van Velzen. Zie voor haar levensbericht onder 13 augustus 1881.

BRONNENarchievenStreekarchief Midden-Holland; internethttp://www.samh.nl/genealogie/bronnen-na-1811/burgerlijke-stand-overlijden/1629934/

Nicolaas Rensen

Op 28 april 1944 wordt in Pijnacker geboren Nicolaas Rensen (Nico). Hij is een zoon van

Nicolaas Rensen trouwt met Sonja Beckers. Ze wordt geboren. Ze is een dochter van.  Ze bezoekt van 1950-1958 de Beatrixschool in Pijnacker.

Nicolaas en Sonja krijgen kinderen. Nicolaas overlijdt op 1 februari 2014 in Pijnacker.

(ou

A.W. van Tol

Op 29 april 1944 vieren A. W. van Tol en A.A. van Tol-Broer, Westlaan 51, Pijnacker,  hun 35-jarig huwelijksfeest.

[CBG Verzamelingen fa; Delftsche Courant 17 april 1994, blz. 2

C.  Harteveld

Op 30 april 1944 vieren C.  Harteveld Azn en N. Harteveld-de Wit hun 25-jarig huwelijksfeest in Pijnacker. Ze wonen Oude Leedeweg 119 in Pijnacker.

Delftsche Courant 17 april 1994, blz. 2

C.W. Haket

Op 1 mei 1944 zijn Cornelis W. Haket en Maria Haket-van der Meer uit Pijnacker 50 jaar getrouwd. Ze wonen Klapwijkseweg 1

[CBG Verzamelingen fa; De Tijd 17 april 1994, blz. 1

Elisabeth Gerritje Koetsier

Op 1 mei 1944 overlijdt in Gouda de in Nieuwerkerk aan de IJssel wonende Elisabeth Gerritje Koetsier. Ze wordt geboren op 20 november 1902 in Pijnacker . Ze is een dochter van Cornelis Koetsier en Gerritje Elisabeth van der Eijk. Ze trouwt in 1930 met Nicolaas van der Kooij. Zie voor haar levensbericht onder 20 november 1902.

BRONNENarchievenStreekarchief Midden-Holland

Willem van Wijk

Op 7 mei 1944 overlijdt in ziekenhuis Bethel in Delft de in Pijnacker geboren Willem van Wijk (79 jaar). Hij is de echtgenoot van Lidewij Elisabeth 't Hart. Ze wonen Katwijkerlaan 3 in Pijnacker. Zie voor zijn levensbericht onder 6 juli 1864.

[CBG Verzamelingen fa; Stamboomforum; Delftsche Courant 9 mei 1944, blz. 2; Delftsche Courant 10 mei 1944, blz. 2;

E.P. van der Laar

Op dinsdag 9 mei 1944 hoopt een bekend plaatsgenoot, de heer E. P. van der Laar, zijn 70e verjaardag te vieren. De heer v. d. Laar, die een Delfgauwenaar in hart en nieren is, heeft zeer veel voor zijn woonplaats gedaan en bekleedde vooraanstaande functies in het verenigingsleven. Op zijn verjaardag zal het de heer v. d. Laar dan ook zeker niet aan belangstelling ontbreken. Zie over hem onder 1874.

[Delftsche Courant 4 mei 1944, blz. 2

Johannes de Hoog

Op 9 mei 1944 zijn Johannes de Hoog Nzn en Jacoba Wilhelmina de Hoog-Neeleman 50 jaar getrouwd. Ze wonen Oude Leedeweg 149 in Pijnacker.

Delftsche Courant 27 april 1994, blz. 2; Delftsche Courant 25 mei 1944, blz. 2

Op 11 mei 1944 gaat Pieternella Gravesteijn in Pijnacker in ondertrouw met Willem van Mullem.

Jan Bazuin

Op 11 mei 1944 zijn Jan Bazuin en Petronella Bazuin-van Mullem 50 jaar getrouwd.  Ze wonen Katwijkerlaan 39 in Pijnacker.

Op 11 mei 1944 gaan de 25-jarige tuindersknecht G.A.A. van Wingerde en de 22-jarige J.C.G. Droppert, Noordeindseweg 37, Pijnacker, in Delft in ondertrouw.

Delftsche Courant 12 mei 1944, blz. 1;

C. Th. van Vliet

Medio  mei 1944 verhuist C. Th. van Vliet van Ackersdijkseweg 6. Pijnacker, naar Schipluiden, Oostveenseweg 6.

Delftsche Courant 15 mei 1944, blz. 1;

Petrus Marinus van der Ende

Op 16 mei 1944 trouwt in Pijnacker Petrus Marinus van der Ende met Amanda Wilhelmina Elisabeth Adriani. Zie voor zijn levensbericht onder 24 februari 1916

http://www.pjvandeburgt.nl/van%20de%20burgtframeset.htm?van de burgt000363.htm

Catharina Petronella Welling

Op 19 mei 1944 overlijdt in Delft Catharina Petronella Welling (45 jaar). Ze is de echtgenote van M. van der Kooij.

Ze wonen Delfgauwseweg 206 in Delft. Ze wordt begraven op de N.H. begraafplaats in Pijnacker.

Delftsche Courant 20 mei 1944, blz. 2;

Op 19 mei 1944 wonen in Delfgauw P. Wittekoek en N. Wittekoek-van Muijen

De Standaard 19 mei 1944, blz. 2

Op 21 mei 1944 wordt in Pijnacker geboren Anton Schotte. Hij is een zoon van L. Schotte en T. Schotte-Verhaar. Ze wonen Oude Leedeweg 87 in Pijnacker.

[Delftsche Courant 22 mei 1944, blz. 6

Trijntje Sonneveld

Op 22 mei 1944 overlijdt in Pijnacker Trijntje Sonneveld. Ze is de echtgenote van Pieter Sonneveld. Zie voor haar levensbericht onder 23 februari 1864.

http://www.sonneveldweb.nl/getperson.php?personID=I17464&tree=2; http://members.upc.nl/y.galen2/vgs/Westland/gn40725.html

Piet van der Helm

Op 22 mei 1944* overlijdt in het sanatorium in Bilthoven Piet van der Helm. Hij is pleegkind van Johannes Cornelis Ruigrok en Wilhelmina Jacoba Elisabeth Ruigrok-Termorshuizen uit Pijnacker.

[CBG Verzamelingen fa]

Op 24 mei  1944 overlijdt in Delfgauw  Post van der Burgstraat 18 Cornelis van der Kleij (27 jaar). Zie voor zijn levensbericht onder 1917

Delftsche Courant 24 mei 1944, blz. 2; Delftsche Courant 10 juli 1944, blz. 2

Op 24 mei 1944 wordt in Delft geboren Willemina Grietje Hazeu. Ze is een dochter van A.C Hazeu en K. Hazeu-Rensen. Ze wonen Noordeindseweg 62 a Delfgauw.

Delftsche Courant 30 mei 1944, blz. 2

Op 26 mei 1944* wordt in Rotterdam, Sint Franciscus ziekenhuis, kamer 33, geboren Johannes Josephus Horsten. Hij is een zoon van J.A.M. Horsten en B.J. Horsten-Kop. Ze wonen Emmapark 8.

[CBG Verzamelingen fa]

Op 27 mei 1944* wordt in Pijnacker geboren Maria Antonia Adriana Vos. Ze is een dochter van C.M. Vos en N.E. Vos-van Brakel. Ze hebben twee kinderen [Nelly en Ina]. Ze wonen Juliana van Stolberglaan 13.

[CBG Verzamelingen fa]

Hendrikus Johannes WigmoreOp 28 mei 1944* overlijdt in Delft de in Pijnacker wonende Hendrikus Johannes Wigmore (23 mnd). Roepnaam Henny.  Hij is een zoon van D. Wigmore en F. Wigmore-Lomeijer. Zijn woonadres is Emmapark 39.BRONNENgeraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fakrantenDelftsche Courant 31 mei 1944, blz. 1

Op 29 mei 1944 wordt in Pijnacker Koningshof 18 de verlovingsreceptie gehouden van Rie de Vogel en Frans Birkhoff, Orionlaan 39 in Hilversum

Krantenbank Zeeland Eilanden-nieuws 27 mei 1944, blz. 4;


H.B. Bekker

Op 29 mei 1944* zijn H.B. Bekker en A. Bekker-Sluiter 30 jaar getrouwd. Ze hebben een pleegdochter Vilma. Ze wonen Stationsstraat 26

[CBG Verzamelingen fa]

Op 29 mei 1944* verlooft Rie de Vogel uit Pijnacker, Koningshof 18, met Frans Birkhoff uit Hilversum.

[CBG Verzamelingen fa]

Op 1 juni 1944 trouwt Pieternella Gravesteijn in Pijnacker in  met Willem van Mullem. Hun huwelijk wordt diezelfde dag bevestigd in de Gereformeerde kerk in Zoetermeer.

Op 2 juni 1944 vieren A Keet en H.M. Keet-Wachtman hun 35-jarig huwelijksfeest. Ze wonen in Delfgauw, Delftsestraatweg 171

Delftsche Courant 19 mei 1944, blz. 2

Op 3 juni 1944 verlooft Nel Sonneveld, Overgauwseweg 42, Pijnacker,  met Jan Huysman, Hesselt van Dinterlaan 9, Pijnacker

[CBG Verzamelingen fa; Delftsche Courant 31 mei 1944, blz. 2

Op 6 juni 1944 gaat Wolfgang Schmeltz, Fagelstraat 43, Leiden, in ondertrouw met Frieda de l'Orme, Emmapark 44 in Pijnacker

[Het Nationale Dagblad 6 juni 1944, blz. 2

Johannes Hoogerdijk

Op 6 juni 1944 trouwt (1) Johannes Hoogerdijk in Pijnacker met Jaantje Metzelaar. Zie voor haar levensbericht onder 23 mei 1926.

http://www.wimhoogerdijk.info/pafg23.htm

Op 8 juni 1944 trouwt Cornelis Jacobus Langeveld, Noordeinde 4 Delfgauw met Margaretha Maria Lammers Jacob Gerritstraat 4 Delft

Delftsche Courant 19 mei 1944, blz. 2


Op 22 juni 1944 gaat tuinder J.N. van Rijn, van Brachtstraat 15, Pijnacker, in ondertrouw met E.W. Rieff, Simonsstraat 62 in Delft

[Delftsche Courant 23 juni 1944, blz. 2;

Rond 24 juni 1944 verhuist A.J van der Loos  van Schipluiden naar Pijnacker, Kerkweg ...

[Delftsche Courant 24 juni 1944, blz. 2;

Op 25 juni 1944 wordt in Delft geboren Maria Magdalena Elisabeth van der Helm. Ze is een dochter van J.A.H. van der Helm en J.J.E. van der Schot. Het gezin woont in Pijnacker

[Delftsche Courant 27 juni 1944, blz. 2;

In juni 1944* zijn G. Smit en M. Smit-de Vreede 40 jaar getrouwd. Ze wonen op de Westlaan

Leonardus Gerardus Antonius de Vreede

Op 3 juli 1944 wordt in Pijnacker geboren Leonardus Gerardus Antonius de Vreede (Leo). Hij is een zoon van 

Leonardus Gerardus Antonius de Vreede trouwt met Cisca Smit. Ze wordt geboren Ze is een dochter van

Leonardus en Cisca krijgen twee kinderen [Sandra en Monique]

www.telstar-online.nl 1 juli 2015, blz. 18

Wilhelmus Hubertus Van Bergen Henegouw

Op 10 juli 1944 overlijdt in Pijnacker Wilhelmus Hubertus Van Bergen Henegouw. Is tuinder en concierge van het parochiehuis. Hij is begraven op 13 juli 1944 in Pijnacker. Zie voor zijn levensbericht onder 28 september 1881.

Genealogieonline (met bidprentje) en de sites 

https://www.geni.com/people/Wilhelmus-van-Bergen-Henegouw/6000000015314124656

Op 11 juli 1944 wordt in Delft geboren Theodorus Arnoldus Johannes v. d. Maarel. Hij is een zoon van Th. A.J. v.d. Maarel en M.H. v.d. Loos. Het gezin woont in Pijnacker.

[Delftsche Courant 14 juli 1944, blz. 2;

Op 12 juli 1944* zijn C. van der Toolen en M. van der Toolen-van Mullem 55 jaar getrouwd.

[CBG Verzamelingen fa]

Op 15 juli 1944 verlooft Wien Sonneveld, Katwijkerlaan 107, Pijnacker, met Jannie v.d. Erve van de "Leeuwenakker", Bergschenhoek.

[Delftsche Courant 12 juli 1944, blz. 2;

Op 15 juli 1944* zijn J.A. van Beek en A. van Beek-van der Bulk. Ze wonen Nieuwkoopseweg 40

[CBG Verzamelingen fa]

Geertruida Kostering

Op 16 juli 1944* wordt in Pijnacker geboren Geertruida Kostering . Roepnaam Trudi. Ze is een dochter van H. Kostering en A. Kostering-Winkel. Ze wonen Katwijkerlaan 55b.

BRONNENoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Op 16 juli 1944 wordt in Delft geboren Hendrika Sonneveld. Ze is een dochter van J. Sonneveld en J.P. Rodenburg. Het gezin woont Noordeindseweg 46 in Pijnacker.

[Delftsche Courant 18 juli 1944, blz. 1;

Op 19 juli 1944 trouwt bakker Gerrit Westmaas, Delftsestraatweg 64 Pijnacker  met Cornelia van Mourik, Zuideinde 65, Delft.  Ze zijn op 22 juni 1944 in ondertrouw gegaan.

Op 27 juli 1944 gaat electricien G. van Bommel, Vrijenbanstraat 34, Pijnacker in Delft in ondertrouw met A.C. van Es, Simonsstraat 80 Delft

[Delftsche Courant 28 juli 1944, blz. 2

Op 28 juli 1944 overlijdt in Delft Willem Arie Roskam (5 wk). Hij is een zoon van H. Roskam en L. den Bakker. Het gezin woont Vlielandseweg 101 Pijnacker

[Delftsche Courant 1 augustus 1944, blz. 1

In juli 1944 zijn S. de Bloois en zijn echtgenote 25 jaar getrouwd. Ze wonen Delftsestraatweg 147 in Delfgauw.

Delftsche Courant 14 juli 1944, blz. 2; 

Op 2 augustus 1944 trouwt Catharinus van der Vliet in Delft met Hendrina Weerheim. Catharinus woont Delftsestraatweg 177 in Delfgauw

Delftsche Courant 19 juli 1944, blz. 2; 

Op 4 augustus 1944 wordt in Beilen geboren Herman Willem Moes. Hij is een zoon van W. Moes en L. Vos. Ze wonen in Pijnacker.

[Delftsche Courant 3 augustus 1944, blz. 2

Op 9 augustus 1944 trouwt H.C. Noordam in Pijnacker met Aart van der Wulp. Zie voor haar levensbericht onder 8 februari 1911.

Op 11 augustus 1944 wordt in Delfgauw Klaartje van Buijtene geboren.

Ze overlijdt op 26 november 2014 in Pijnacker.

[http://newsgroups.derkeiler.com/Archive/Soc/soc.genealogy.benelux/2014-11/msg00138.html]

Medio augustus 1944 verhuist A.M. Lansbergen van Schipluiden, Zouteveenseweg 16, naar Pijnacker, Zuideindseweg 16

[Delftsche Courant 18 augustus 1944, blz. 2

Op 15 augustus 1944 vieren W.A. Breevaart en C.M. Breevaart-Dubois hun 25-jarig huwelijksfeest. Ze wonen Delftsestraatweg 258 in Delfgauw

Ze hebben twee kinderen: Corrie en Rien

Delftsche Courant 29 juli 1944, blz. 2; 

Dirk Gravesteijn

Op 21 augustus 1944 trouwt Dirk Gravesteijn in Pijnacker met Anna Hendrika van Zandwijk (An). Ze trouwen voor de wet op 21 augustus 1944 in Pijnacker en op 23 augustus 1944 in de NH kerk in Pijnacker. Dirk is melkboer. Zie voor zijn levensbericht onder 30 april 1917.

http://web.inter.nl.net/users/a.gravesteijn/parentelen/ag/ag-0089.htm


Jan BosscheOp 22 augustus 1944 overlijdt in Rotterdam om 18.30 uur de in Overschie geboren en in Pijnacker wonende  72-jarige Jan Bossche. Hij is weduwnaar van Petronella ‘t Hart. Hij is een zoon van Willem Bossche en Dirkje van GeenenBRONNENinternethttps://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=100&miadt=184&milang=nl&mizk_alle=Pijnacker&miview=tbl [1944]

Op 23 augustus 1944 trouwt Anthonius Maria Hoogervorst (Toon) in Pijnacker met Maria Johanna Jozephina Ammerlaan (Marie). Zie voor haar levensbericht onder 1918.

Op 28 augustus 1944 overlijdt in Delfgauw Paulina Adriana Poot. Ze is een dochter van Arie Poot en Bastiaantje Maria Hofman. Zie voor haar levensbericht onder 3 maart 1933


Nicolaas van der Kooij 

Op 31 augustus 1944 trouwt de 41-jarige Nicolaas van der Kooij geboren in Pijnacker en wonende te Nieuwerkerk aan den IJssel in Rotterdam met de 42-jarige Anna Metzelaars, geboren in Bottrop [Dld] en wonende in Rotterdam. Hij is een zoon van Willem van der Kooij en Gerardina van der Pol. Zij is een dochter van Josef Metzelaars en Anna PietermannBRONNENarchievenArchieven.nl.

R.G. Boiten

Eind augustus 1944 gaat in Veendam F. Jager (24 jr) uit Veendam in ondertrouw met R.G. Boiten (23 jr) uit Pijnacker.

De Noord-Ooster 2 september 1944, blz. 1

Sjanie Hoogerdijk

Op 1 september 1944 wordt in Pijnacker geboren Sjanie Hoogerdijk. Ze is een dochter van Johannes Hoogerdijk en Jaantje Metzelaar. 

bronnen

....en de sites

http://www.wimhoogerdijk.info/pafg23.htm

Marinus Jacobus Schoonbeek

Op 4 september 1944 wordt in Vught door de Duitsers gefusilleerd de uit Pijnacker afkomstige Marinus Jacobus Schoonbeek. Zie voor zijn levensbericht onder 24 mei 1912.

bronnen

..en de sites

http://www.thuisinbrabant.nl/object?id=brabantcloud_bhic_1634-011790; http://www.nmkampvught.nl/biografieen/schoonbeek-marinus-jacobus/

Jan Herbert

Op 11 september 1944 overlijdt in Rotterdam de in Pijnacker  geboren meubelmaker Jan Herbert. Hij is de echtgenoot van Maria van Beek en nadien van Apolonia Schaap. Zie voor zijn levensbericht 26 december 1867.

bronnen

...en de sites

https://geneakatwijk.webtrees.net/individual.php?pid=I35150&ged=katwijk

Op 14 september 1944 vieren C.N. Kerklaan en C.C. Kerklaan-van Leeuwen, Vlielandseweg 2, Pijnacker hun 35-jarig huwelijk.

Delftsche Courant 2 september 1944, blz. 2

Trijntje Bregman

Op 24 september 1944 wordt in Pijnacker geboren Trijntje Bregman. Ze is een dochter van tuinder

Trijntje Bregman groeit op in Den Haag. Ze trouwt met Gijs Wildeman. Hij wordt geboren. Hij is een zoon van 

Trijntje en Gijs krijgen vier kinderen, een zoon en drie dochters. Hij is vakbondsbestuurder. Zij volgt de huishoudschool, brengt het tot cheffin in een banketbakkerswinkel en eindigt als pedicure in Zeist van 1994-maart 2015.

bronnen

....en de sites

http://www.geheugenvanzeist.nl/wiki/Wildeman,_pedicure

Jörgen Bech

Op 28 september 1944  wordt in Noordwijk door de Duitsers gefusilleerd de in Pijnacker geboren Jörgen Bech. Hij is student. Zie voor zijn levensbericht en foto onder 13 maart 1920.

https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/7596/jorgen-bech; http://www.bloggers.nl/jurgenbechverzetsheld


M.N. de Hoog

Op 30 september 1944 wordt in...geboren M.N de Hoog. Roepnaam Maarten. 

..............................-ze wonen in Oudewater

Op 4 oktober 1944 wordt geboren Petrus Ammerlaan.

 

Op 8 oktober 1944 wordt in Delft geboren Hendrina Helena Johanna Maria Vonk. Ze is een dochter van L.C.M. Vonk en C.A. Bouwer. Het gezin woont in Pijnacker, Emmastraat 41.

[Delftsche Courant 12 oktober 1944, blz. 1]

Op 10 oktober 1944 wordt in Pijnacker Bernardus van der Elst geboren. Hij is een zoon van Leendert van der Elst en Martina van Maanen.

Bernardus van der Elst trouwt op 15 mei 1968 in Zoetermeer met Anneke Waltman. Ze wordt geboren op 27 juli 1944 in Zoetermeer. Ze is een dochter van Leendert Waltman en Wilhelmina Berkenbos.

Bernardus en Anneke krijgen twee kinderen [Marleen Wilhelmina 2 november 1971 Delft; Martijn 26 februari 1976 Naaldwijk].

Op ...oktober 1944 overlijdt in ... Anthonia van den Berg. Ze is de echtgenote van J. Franke. Ze wonen Noordweg 20b in Pijnacker.

[Delftsche Courant 18 oktober 1944, blz. 2]

Op 20 oktober 1944* wordt in Pijnacker geboren Koert van der Horst. Hij is een zoon van W. van der Horst en J. van der Horst-van Manen

[CBG Verzamelingen fa]

 Leendert Johannes Poot

Op 21 oktober 1944 overlijdt in Pijnacker de in Vrijenban geboren Cornelis Leendert Johannes Poot (68 jr).  Echtgenoot van Hendrika Sonneveld. Ze hebben vier kinderen. Ze wonen Zuideindseweg 21 in Pijnacker. Hij wordt op 24 oktober 1944 begraven op de NH begraafplaats in Pijnacker.  Zie voor zijn levensbericht onder 1876.

Delftsche Courant 24 oktober 1944, blz. 2; Dagblad van Rotterdam 7 november 1944, blz. 2; Delftsche Courant 17 november 1944, blz. 1 en de sites 

https://www.jrpoot.eu/tng/getperson.php?personID=I4483&tree=1

Op 24 oktober 1944 overlijdt in Delft Pieter Schildkamp (76 jr). Hij is de echtgenoot van A. Vlaardingerbroek. Ze wonen Kerkweg 80, Pijnacker

[Delftsche Courant 29 oktober 1944, blz. 1]

Op 25 oktober 1944 overlijdt in Delft Joannes Berdinus Bartholomeus de Bruin. Hij is een zoon van J.H. de Bruin en J.J. Schotting. Ze wonen Delftsestraatweg 164a.

[Delftsche Courant 30 oktober  1944, blz. 1]

Begin november 1944 worden geboren in Pijnacker: 

zoon van C.C. Vis-Koppenol

dochter van P. Vonk-de Groot

zoon van J.J. H. van der Horst-van Manen

zoon van P.M.M. van Winden-Belt

zoon van M.B.A. Bos-Buis

zoon van G. Kaptein-Noordam

Jacoba Johanna Anthonia Frensch

Op 1 november 1944 wordt in Pijnacker geboren Jacoba Johanna Anthonia Frensch

Ze is een dochter van Petrus Josephus Frensch (7 augustus 1912-5 juli 1998) en Barbara Petronella Dobbe (14 oktober 1917-4 december 2007)

Jacoba Johanna Anthonia Frensch trouwt met 

Hij wordt geboren

Hij is een zoon van 

Jacoba en ..... krijgen kinderen

----------------------

-Jacoba is huisvrouw

-Jacoba overlijdt op 21 maart 2014 in Delft.

Op 24 november 1944* zijn C.G. Spruyt en J. Spruyt-Nieuwenhuis 40 jaar getrouwd. Ze hebben vijf kinderen [Rie, Elly, Joos, Rita, Mirjan]

[CBG Verzamelingen fa]

In november 1944 gaat Th. Bierman (26 jr) Zoetermeer in ondertrouw met C.J. van Leeuwen (20 jr) en trouwen

In november 1944 overlijdt

LC. van Vliet (21 jr)

J. de Wit (68 jr) weduwnaar van T. v.d. Heiden

[Dagblad van Rotterdam 7 november 1944, blz. 2]

Wilhelmus Hermanus Theodorus Daemen

Op 5 november 1944 wordt in Vlaardingen geboren Wilhelmus Hermanus Theodorus Daemen.

Wilhelmus overlijdt in Pijnacker op 8 maart 2001

[Ancestry.com en de sites

Johannes Gerardus van der Meer

Op 9 november 1944 wordt in Pijnacker geboren Johannes Gerardus van der Meer. Hij is een zoon van Johannes Thomas Adrianus van der Meer en Dina Maria Cornelia van Dijk

Johannes overlijdt circa 1981

bronnen

Ancestry.com en de sites

Op 9 november 1944 gaat tuindersknecht J.H. Smit (30 jr), Overgauwseweg 3, Pijnacker in Delft in ondertrouw met C.J. van Ooijen (24 jr) Koornmarkt 71 Delft

[Delftsche Courant 11 november 1944, blz. 1]

Aria Cornelia Rodenburg

Op vrijdag 17 november 1944* overlijdt in Pijnacker Aria Cornelia Rodenburg. Ze is een dochter van Johannes Rodenburg en Cornelia Adriana Schippers. Aria Cornelia Rodenburg trouwt met Leendert Pieter Notenboom. Ze woont met hem in Utrecht.

BRONNENAncestry

Jannetje van der Elst

Op 22 november 1944 wordt in Pijnacker geboren Jannetje van der Elst. Ze is een dochter van Hendrik van der Elst en Hendrika Rensen.

Jannetje van der Elst trouwt op 16 september 1964 in Pijnacker met Jan Hayes. Hij wordt geboren in Pijnacker op 7 januari 1945. Hij is een zoon van Hotse Hayes en Corrie Hoogeveen.

bronnen

Huib van der Elst/Ben Buitenhuis, De Genealogie van der Elst, 2005

Op 23 november 1944 wordt in Delfgauw geboren Arnoldus Jacobus Hermanus van Wingerde. Hij is een zoon van G.A.A. van Wingerde en J.C.G. Droppert. Ze wonen Noordeindseweg 37 Delfgauw

Delftsche Courant 23 november 1944, blz. 2

In november 1944 worden in Pijnacker geboren:

zoon van A.A. Kluiters-van Luyk

zoon van M.H.M. Schuring - van der Meer

een dochter van M.J. van Diepen-van der Toolen

een dochter van P. Bekkers-Ketting

een dochter van B.P. Frensch-Dobbe

een dochter van A.M.C. van der Heide-de Hoon

een zoon van J. Roodenburg-van der Salm

een dochter van G.M. Hoogerdijk-'t Hart

een zoon van C.C. Dijxhoorn-van der Lugt

een zoon van J.C. van der Pol-Boer

een zoon van M.C. van der Meer-van Dijk

In november 1944 overlijdt:

W.A. Tas (16 mnd)

[Delftsche Courant 17 november 1944, blz. 2

In november worden in Pijnacker geboren:

een dochter van J.A van Rheenen-Camijn

een dochter van P.J. Zegwaard-Rodenburg

een zoon van ?n. Datema-de Koning

een dochter van A.M. Boonekamp-van Haastert

een dochter van C.W. van der Quast-Epping

een dochter vana M.A. G. Olsthoorn-Schilte

In november 1944 gaat in Pijnacker M.P. van der Meer (25 jr) Benthuizen in ondertrouw met H.P. van der Vorm (24 jr)

In november 1944 trouwt F. Jeeninga (24 jr) in Pijnacker met J.C. Riet (26 jaar) Rotterdam

In november 1944 overlijdt 

A. Maat (77 jr), wdnr van M. Ham

G.W. Both (43 jr)  echtg van S.W. Groenheijde

B. Hager (20 jr)

[Dagblad van Rotterdam 22 november 1944, blz. 2]

Op 23 november 1944 wordt in Delft geboren Arie Zeegers. Hij is een zoon van J. Zeegers  en M. Westmaas. Ze wonen in Pijnacker, Vrijenbanstraat 14

[Delftsche Courant 25 november 1944, blz. 1]


Johannes Baptist HoedelmansOp 26 november 1944 overlijdt om 21.00 uur in Pijnacker de in Bergen op Zoom geboren en in Rotterdam wonende  huisschilder Johannes Baptist Hoedelmans  [71 jaar]. Hij is een zoon van  Christiaan Hoedelmans en Cornelia van der Meer. Hij is weduwnaar van Lucia Martina van den Bergh.BRONNENinternethttps://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=100&miadt=184&milang=nl&mizk_alle=Pijnacker&miview=tbl [1944]

Machtilda Johanna Maria van der Krogt

Op 1 december 1944 wordt in Delft geboren Machtilda Johanna Maria van der Krogt. Ze is een dochter van Reinier Antonius van der Krogt en Antonia Maria van der Sman. Ze is administratief medewerkster.

Reinier Antonius van der Krogt (vader) wordt geboren op 23 juli 1920 in Delft. Hij is een zoon van 

Antonia Maria van der Sman (moeder) wordt geboren op 18 januari 1915 in Delft Ze is een dochter van 

Reinier en Antonia trouwen (ouders) trouwen op 17 juni 1942 in Delft. Ze krijgen zes kinderen [Machtilda Johanna Maria 1 december 1944 Delft-9 november 1994 Delfgauw; Johannes Reinier Joseph 21 juni 1946 Delft; Maria Antonia Petronella 23 januari 1948; Eva Johanna Maria 8 juni 1949 Delft; Reinier Antonius Jozef 21 december 1951 Delft; Petrus Cornelis J/ozef 15 januari 1956]. Reinier is werkleider bij de Delftse Stichting Sociale Werkvoorziening. 

Hij overlijdt op 25 februari 1995 in Delft. Antonia overlijdt op 29 juni 2000 in Delft. 

Machtilda Johanna Maria van der Krogt trouwt op 25 augustus 1965 in Delft met de electriciën Leonardus Johannes Maria Kluiters (Leo). Hij wordt geboren op 25 augustus 1940 in Delfgauw. Hij is een zoon van Christiaan Kluiters en Suzanna Halverhout.

Christiaan Kluiters

Suzanna Halverhout

Christiaan en Suzanna

Machtilda en Leonardus krijgen twee kinderen [Christiaan Johannes Kluiters 25 juli 1967 Delfgauw; Wilhelmus Leonardus Kluiters 11 juni 1968 Delfgauw

Machtilda overlijdt op 9 november 1994 in Delfgauw.

bronnen

Ancestry.com en de sites

http://vanderkrogt.net/kwartierstaat/index.html;

Op 1 december 1944 overlijdt Cornelis Petrus Groenewegen (88 jr) Noordeinde van Delfgauw 61 Delfgauw

Dinsdag is in Delfgauw overleden de heer C. P. Groenewegen, die in het verenigingsleven van Delfgauw een voorname plaats heeft ingenomen. De overledene was o.a. geruime tijd voorzitter van de IJsvereniging "Voorwaarts". Hij was een eenvoudig man, wars van het gebruik van veel woorden, maar wiens adviezen op hoge prijs werden gesteld. Stiptheid was zijn devies. De overledene bereikte de leeftijd van bijna 89 jaar. Hij werd in Delfgauw geboren en woonde er zijn hele leven.

Delftsche Courant 6 december 1944, blz. 2; Delftsche Courant 8 december 1944, blz. 2; 

Op 7 december 1944 wordt in Delft geboren Pieter Jelles Kiesling. Hij is een  zoon van Ch. Kiesling en A. van Baaren, Vrijenbanstraat 36

[Delftsche Courant 11 december 1944, blz. 1]

Op 7 december 1944* wordt in Pijnacker geboren Pim Engelsman. Hij is een zoon van W. Engelsman en P.J. Engelsman-de Ruyter. Ze wonen Vlielandseweg 23

[CBG Verzamelingen fa]

David Nicolaas Verburg

Op 15 december 1944 wordt  in Den Haag door de Duitsers gefusilleerd de in Pijnacker geboren David Nicolaas Verburg. Hij is electricien. Zie voor zijn levensbericht onder 12 november 1898.

bronnen

Google Search en de sites 

https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/158973/david-nicolaas-verburg

Op 15 december 1944* overlijdt in een interneringskamp in Menado Willem de Gidts (56 jaar).  Het bericht bereikt de familie via het Zendingsbureau in Oegstgeest

[CBG Verzamelingen fa]

Alida Maria Baks

Op 19 december 1944 wordt in Alblasserdam geboren Alida Maria Baks (Alma)

Alida overlijdt op 20 mei 2011 in Pijnacker

bronnen

Ancestry.com en de sites

Maria Mathilda Auguste Hesselt van Dinter

Op 22 december 1944  overlijdt in Vlaardingen de in Pijnacker geboren Maria Mathilda Auguste Hesselt van Dinter.  Ze is de echtgenote van Jan Backer. 

bronnen

...en de sites

http://www.mygenlog.com/Genealogy/getperson.php?personID=I055944&tree=Labije

Cornelis Rensen 

Op 24 december 1944 wordt in Delfgauw geboren Cornelis Rensen (Cees). 

Cornelis overlijdt op 9 januari 2013 in Pijnacker (68 jaar).

bronnen

Ancestry.com en de sites

Fokke van Eeken

Rond 25 december 1944 zit Fokke van Eeken in Pijnacker ondergedoken. 

bronnen

Google Search en de sites 

http://members.ziggo.nl/netuser/1944_Herinneringen.htm

Op 27 december 1944* overlijdt Catharina Wilhelmina Kop (67 jaar). Ze is de weduwe van Joh. van Mierlo. 

Op 31 december 1944 wordt geboren Elizabeth Adriana van der Marel. Ze is een  dochter van Arie van der Marel en Jacoba Elizabeth Bak

Maria Johanna van Schijndel

Op ... december 1944 wordt in Pijnacker geboren Maria Johanna van Schijndel.

Ze is een dochter van Petrus Martinus van Schijndel en Louise Marie Metzelaar.

Petrus Martinus van Schijndel

Louise Marie Metzelaar

Petrus en Louise

Ze krijgen kinderen

-------------------

-Petrus is tuindersknecht

-ze wonen in Pijnacker

-Petrus overlijdt

Maria Johanna van Schijndel 

Op 8 januari 1945* overlijdt om 2.00 uur in Delft Maria Johanna van Schijndel (14 dagen)

Aangifte wordt gedaan door de 58-jarige koetsier Andries Johannes Frederik Reichholdt uit Pijnacker.

bronnen

internet

Open Data BS overlijdens Delft; 

archieven

Archief Delft BS overlijden, AR0015_00663, 1945, aktenr. 39

Dirk Gravesteijn

In november 1944 wordt in Pijnacker geboren Dirk Gravesteijn. Hij is een zoon van Jan Gravesteijn en Wilhelmina van den Berg. 

Jan Gravesteijn (vader) wordt geboren op 5 augustus 1895 in Pijnacker. Hij is een zoon van Arie Gravesteijn en Geertruide Verhoeff

Wilhelmina van den Berg (moeder) wordt geboren op 12 december 1902 in Zevenhuizen. Ze is een dochter van Willem Arend van den Berg en Maria van Bergen Bravenboer.

Jan en Wilhelmina (ouders) trouwen op 25 juni 1924 in Zevenhuizen.  Ze krijgen elf kinderen [Arie 1924 Pijnacker; Maria Geertruida 1926 Pijnacker; Willem Arend 1930 Pijnacker-6 juli 1937 Pijnacker; Geertrui 1931 Pijnacker; Wilhelmina 1934 Pijnacker; N.N. ...augustus 1935 Pijnacker-...augustus  1935 Pijnacker; Elisabeth Sophia 1938 Pijnacker; Willem Arend 1940 Pijnacker; Jan 1942 Pijnacker; Dirk 1944 Pijnacker; Sophia Geertruida 1946 Pijnacker]

Dirk Gravesteijn trouwt

.....en de sites

http://www.vtwout.nl/gravesteijn/gravesteijn.htm

In 1944 wordt in Pijnacker Robbert Ammerlaan geboren. Hij is een zoon van een Rotterdamse boekhandelaar. Het gezin woont in het Emmapark in Pijnacker. Hij trouwt. Ze krijgen drie zoons. Robbert is uitgever. 

Vanaf 1975 spreekt hij regelmatig prins Bernhard met de bedoeling diens memoires te boekstaven. Het boek komt er niet, Beatrix houdt het tegen. 

Van 1999 tot begin 2012 is hij directeur van de Bezige Bij. 

In 2014 begint hij de uitgeverij Hollands Diep. 

Op 13 december 2014 is hij gast in de rubriek "Tien Geboden" van Trouw. Daarin noemt hij de dood van zijn eerste zoon en de suïcide van zijn moeder. Hij merkt op dat die gebeurtenissen "zorgden voor periodes van intense somberheid die alleen door de nabijheid van anderen en de troost die kunst soms kan bieden te dragen zijn geweest."

Johan Slappendel

In 1944 wordt in Pijnacker geboren Johan Slappendel. Hij is een zoon van tuinder... Groeit op in Bleiswijk.

Johan Slappendel trouwt met Marjan

Johan en Marjan krijgen vier kinderen. Johan is huisarts. Ze wonen vanaf 1970 in Scherpenzeel. In 2008 stopt hij met de huisartsenpraktijk. Hij gaat in de politiek en wordt fractievoorzitter van het CDA.

bronnen

....en de sites

https://www.cda.nl/gelderland/scherpenzeel/mensen/toon/johan-slappendel/

In 1944 wordt in Pijnacker geboren Renate van den Dool. Ze is 

een dochter van. 

Ze is graficus en woont in Heerewaarden.

Marie Gravesteijn

Op ......1944 trouwt in Pijnacker Marie Gravesteijn (Riet) met Jan Lijst. Zie voor haar levensbericht onder 1920.

bronnen

.....en de sites

http://www.vtwout.nl/gravesteijn/gravesteijn.htm

Pieternella Gravesteijn

Op ....1944 trouwt in Pijnacker Pieternella Gravesteijn (Pie) met Willem van Mullem. Zie voor haar levensbericht onder 1919. 

bronnen

.....en de sites

http://www.vtwout.nl/gravesteijn/gravesteijn.htm

Cornelis van Driel

Op ....1944 wordt in ....geboren Cornelis van Driel.

Cornelis overlijdt in Pijnacker op 1 april 1982.

bronnen

Ancestry.com en de sites

In 1944 wonen in Pijnacker B.C.J. van der Meer en E.R. van der Meer-Behle

Ze hebben in april 1944 de volgende kinderen: Tonneke, Johan, Basje en Herman

De Telegraaf 29 april 1944, blz. 4

In 1944 wonen in Delfgauw H. de Ruyter en M.C. de Ruyter-van der Kley

Delftsche Courant 13 januari 1944, blz. 2

In 1944 wordt in Overschie geboren Klaas Dekker. Hij is een zoon van 

In 1944 wordt in Pijnacker geboren Bernardus van der Ende. Hij is een zoon van Gerardus Cornelis Franciscus van der Ende en Adriana Cecilia Oosterman.

In 1944 wordt in Pijnacker geboren Pim Engelsman. Hij is kunstschilder en woont sinds 1974 in Ermelo.

In 1944 wonen in Pijnacker S.A. Post en E.G. Post-van Veen 

Delftsche Courant 1 februari 1944, blz. 2

In 1944 wonen in Pijnacker E. Sikkema en R.R. Sikkema-Folkerts

Nieuwsblad van het Noorden 15 februari 1944, blz. 2

In 1944 wordt gefusilleerd door de Duitsers de in Pijnacker wonende en op 5 maart 1912 geboren Cornelis Erends. Hij is het slachtoffer van represaille vanwege de moord op een landverrader in Haarlem. 

De Vrije Pers 2 november 1944, nr. 22, blz. 1; De Fluistervink 6 november 1944, blz. 1

In 1944 wonen in Pijnacker L. Groenewegen en C.E. Groenewegen-Kerklaan

Delftsche Courant 4 maart 1944, blz. 2

A.C. van Oosten

In 1944 wordt in Pijnacker geboren A.C. van Oosten (Aad).

Hij is 35 jaar lang betrokken bij meerdere activiteiten binnen de gemeente. In 1974 begint hij als lid en voorzitter van Hobbyclub Doewat, waar hij meer dan 10 jaar diverse knutselprojecten en vakantiekampen voor de opgroeiende jeugd van Pijnacker organiseert. Op speelse wijze leren de kinderen hier hoe op sociale en maatschappelijk verantwoorde manier met elkaar om te gaan. Hij zorgt ervoor dat voornamelijk ook de kinderen uit minder financieel daadkrachtige families aan de hobbyclubs en- kampen mee kunnen doen. Jarenlang is hij ook vrijwilliger bij de zeer populaire activiteiten van de Oranjevereniging Pijnacker waar hij zich vooral met de elektrotechnische zaken bemoeit. Maar zijn grootste vrijwillige activiteiten liggen op het gebied van de sport. Hij wordt trainer bij de atletiekvereniging De Koplopers waar hij tot 2006 trainingen geeft. En in 1996 richt hij de loopgroep ‘Lekker Gelopen’ op. Sinds die tijd geeft hij iedere zondagochtend looptrainingen aan een grote groep lopers. De groep bestaat inmiddels uit 40 tot 50 lopers die hij opleidt tot ware marathonlopers. Hij verzorgt de trainingen, stelt de looproutes vast en stelt individuele loopschema’s op. Bij de langere routes zorgt hij ervoor dat voldoende fourage onderweg aanwezig is.

Hij zorgt ervoor dat de groep kan deelnemen aan beroemde nationale en internationale marathons en andere lopen, hij verzorgt de inschrijvingen etc. Dankzij hem hebben al meer dan 150 lopers hun eerste marathon gelopen. Sinds een aantal jaren heeft hij een eigen website opgericht die als communicatiemiddel dient tussen de lopers en de organisatie. Het vormt een aanvullende ondersteuning in het delen van kennis en kunde en vooral het plezier van het lopen.

...en de sites

[http://www.landloperspijnacker.nl/verslagen/koninklijke-onderscheiding; http://gbpn.nl/koninklijke-onderscheidingen-binnen-pijnacker-nootdorp/;

ALGEMEEN



bedrijven

D. van Wijk uit Pijnacker adverteert op 7 januari 1944 met de thermische vloer. Direct op beton, voetwarm, isoleert de kou, dempt geluid. Luxe afwerklaag ter vervanging van linoleum, prachtige kleuren, weinig onderhoud. 

Op 28 april 1944 biedt hij Albino-cement te koop aan. Helder wit blijft Uw boerderij.

Op 23 juni 1944 biedt hij behalve de cement Gevelbeschermer 2 te koop aan 

Volk en Vaderland 7 januari 1944, blz. 7;  Krantenbank Zeeland De landstand in Zeeland 28 april 1944, blz. 8; Krantenbank Zeeland De landstand in Zeeland 23 juni 1944, blz. 8;

Bij beschikking van de kantonrechter in Delft d.d. 27 januari 1944 zijn aan Leendert Hofman, melkhandelaar, wonende te Pijnacker, Vlielandseweg 34, geboren in Pijnacker op 24 december 1925, rechten van meerderjarigheid voor het drijven van een melkhandel, het slijten van melk, de koop en verkoop van melkproducten en het aangaan van verbintenissen als zelfslijtende melkveehouder 

Delftsche Courant 5 februari 1944, blz. 2; Ned. Staatscourant 1944/28, blz. 10

In elke provincie wordt in februari 1944 een gewestelijke afdeling van de bedrijfsgroep hotel-, café-, restaurant-, pension- en aanverwante bedrijven ingesteld en binnen het rayon van de gewestelijke afdeeling Zuid-Holland wordt een plaatselijke afdeling van Bedrijfshoreca ingesteld o.m. in Delft voor de gemeenten Berkel, Delft, 's-Gravenzande, De Lier, Monster, Naaldwijk, Pijnacker, Schipluiden en Wateringen

Delftsche Courant 22 februari 1944, blz. 1

Bij beschikking van de kantonrechter te Delft van 20 april 1944 is aan Marcel Franz Fresco, geboren te Düsseldorf 9 juli 1925, wonende te Pijnacker, Vlielandscheweg 51, handlichting verleend tot het aankopen en verkopen van stoffen en fournituren, het afsluiten van koopcontracten, het in ontvangst nemen van gelden en het geven van kwijting daarvoor, het aanvragen en aannemen van vergunningen en contingenten, het aannemen en ontslaan van personeel, een en ander voorzover deze handelingen in verband staan met de uitoefening van het kleermakersbedrijf 

Ned. Staatscourant 28 april 1944/83, blz. 12; Delftsche Courant 6 mei 1944, blz. 2

Op 14 januari 1944 vraagt D. van der Kooy, Delftsestraatweg 179 Delfgauw wie vanwege zijn ziekte de teelt (oogst 1944) van zijn tuinderij geheel voor eigen rekening wil overnemen. Gebruik van glas enz inbegrepen

Delftsche Courant 14 januari 1944, blz. 2

Op maandag 22 mei 1944 om 15.00 uur vergadert de Kring Delft van de Vakgroep schoenherstellers, waaronder die uit Delfgauw in Zaal Koot aan de Beestenmarkt. 

Delftsche Courant 17 mei 1944, blz. 2

In 1944 is er op de Vlielandseweg en de Klapwijkseweg de scheepswerf van H.J.A. van der Kley. Er worden schepen gebouwd, gerepareerd en verhuurd.

Delftsche Courant 1 mei 1944, blz. 2

In juni 1944 heeft  J. Hoogerwaard een hoefsmederij  en landbouwsmederij in Delfgauw.

Delftsche Courant 12 juni 1944, blz. 2

belastingen

Officieele publicatie van 27 november 1944 van den inspecteur der belastingen te Delft le afdeeling Loonbelasting van losse arbeiders in de gemeenten Delft, Pijnacker, Wateringen en Schipluiden. In verband met de uitvoering van de Negende beschikking op het Besluit Loonbelasting 1940, moeten losse arbeiders zich voor de afgifte van het loonbelastingboekje 1945 aanmelden. In Pijnacker kan dat bij de dienstgeleider te Pijnacker, Noordweg 12 op dinsdag 28 november en donderdag 30 november tussen 14.00 uur en 17.00 uur.

[Delftsche Courant27 november 1944, blz. 1]

cultuur

gemeente

Er zijn luchtfoto's van Pijnacker, gemaakt op 19 september 1944

https://originals.dotkadata.com/Luchtfoto/show?id=117979#!1&id=118106

En van Delfgauw op 16 september 1944 gemaakt

https://originals.dotkadata.com/Luchtfoto/show?id=124418#!1&id=124418

In Pijnacker was tijdens de oorlog aan de Emmastraat een bureau voor de rijksveldwacht geopend. De latere groepscommandant Remijn had daar de beschikking over een motor met zijspan; zijn vrouw moest – tegen vergoeding - de arrestanten eten geven. 

In 1944 is A.K.B.  opperwachtmeester der rijkspolitie in Pijnacker. 

Delftsche Courant 16 februari 1944, blz. 2; en de sites http://noitdorpsche-historien.nl/wp/?page_id=1017.

Er is in Pijnacker een Bureau van de Voedselcommissaris. Daar werkt in 1944 de 23-jarige P.L. van der Sman uit Delft

[Delftsche Courant 5 mei 1944, blz. 2

De voortdurende groei van de gemeente en de daarmee verband houdende ' uitbreiding van de gemeentelijke bemoeiingen deden reeds geruimen tijd behoefte gevoelen aan meer bureauruimte voor de secretarie, aldus de N. R. C.   Nu de uitvoering der ontworpen plannen tot stichting van een nieuw raadhuis aan het Emmapark door den oorlog voor langen tijd moet worden opgeschort, heeft men in het gebrek aan ruimte voorzien door steeds meer vertrekken van de aangrenzende voormalige ambtswoning in gebruik te nemen. Naast het bureau van den gemeentesecretaris hadden het kantoor van den gemeentearchitect en. de teekenkamer daar onderdak gevonden, terwijl thans ook de typistes met de telefooncentrale en het kadaster er zijn ondergebracht. Hierdoor heeft men thans achter de balie een behoorlijke wachtkamer voor het publiek vrij gemaakt, terwijl de overige ambtenaren zich niet meer zoo behoeven te behelpen als tot nu toe het geval was. Is door de laatste verandering dus wel een groote verbetering verkregen, eerst met den bouw van het nieuwe raadhuis kan een afdoende oplossing worden gevonden.

[Delftsche Courant 27 mei 1944, blz. 2

Het hoofd van het Gemeentebestuur van Pijnacker maakt bekend, dat bij besluit van 23 juni 1944 no. 46, door den Commissaris der Provincie Zuid-Holland de wijziging van het uitbreidingsplan, regelende de bestemming in hoofdzaak voor het landelijk deel der Gemeente Pijnacker is goedgekeurd. Het plan ligt voor een ieder met uitvoerige kaart ter gemeentesecretarie ter inzage. Pijnacker,  12 juli1944.

Het Hoofd van het Gemeentebestuur van Pijnacker, w.g. P. H. W. G. v. d. Helm

[Delftsche Courant 15 juli 1944, blz. 2

Tot nadere aankondiging zal de gemeentesecretarie, Oostlaan 4, zaterdagochtend uitsluitend tusschen 10 en 11 uur geopend zijn voor het doen van aangiften voor de Burgerlijke Stand.

[Dagblad van Rotterdam 22 november 1944, blz. 2]

geslaagden

In januari 1944 slaagt F.P.M. Ruijgt uit Pijnacker voor het Staatspraktijkdiploma handel en administratie .

Haagsche Courant 5 januari 1944, blz. 1 en de sites

gezondheidszorg

In de week 2 januari 1944 is er één geval van roodvonk 

Ned. Staatscourant 18 januari 1944/12, blz. 9; Delftsche Courant 19 januari 1944, blz. 1

In de week van 9 januari 1944 zijn er twee gevallen van roodvonk 

Ned. Staatscourant 26 januari 1944/18, blz. 11; Delftsche Courant 28 januari 1944, blz. 1

In de week van  16 januari 1944 drie gevallen van roodvonk, één van difterie 

Ned. Staatscourant  2 februari 1944/23, blz. 10; Delftsche Courant 3 februari 1944, blz. 2

In de week van 23 januari 1944 drie gevallen van roodvonk 

Ned. Staatscourant 10 februari 1944/29, blz. 5

In de week van 30 januari 1944 één geval van roodvonk 

Ned. Staatscourant 15 februari 1944/32, blz. 7; Delftsche Courant 16 februari 1944, blz. 1;

In de week van 6 februari 1944 twee gevallen van roodvonk en twee gevallen van difterie. 

Ned. Staatscourant 23 februari 1944, blz. 5; Delftsche Courant 24 februari 1944, blz. 2

Op 11 februari 1944 vraagt het bestuur van het Wit-Gele Kruis afd. Pijnacker, Kerkweg 6, z.s.m. een RK. wijk-kraamverpleegster. Brieven met opgave verlangd salaris worden ingewacht.

De Tijd 11 februari 1944, blz. 2

In de week van 13 februari 1944 twee gevallen van difterie.

Ned. Staatscourant 1 maart 1944/43, blz. 11; Delftsche Courant 2 maart 1944, blz. 2

In de week van 20 februari 1944 vijf gevallen van roodvonk en twee gevallen van difterie.

Ned. Staatscourant 7 maart 1944/47, blz. 7; 

In de week van 27 februari 1944 een geval van roodvonk en een geval van difterie.

Ned. Staatscourant 15 maart 1944/53, blz. 7; Delftsche Courant 16 maart 1944, blz. 2

In de week van 5 maart 1944 een geval van roodvonk en een vier gevallen van difterie.

Ned. Staatscourant 22 maart 1944/58, blz. 7; Delftsche Courant 24 maart 1944, blz. 1

In de week van 12 maart 1944 vier gevallen van roodvonk en een twee gevallen van difterie.

Ned. Staatscourant 22 maart 1944/63, blz. 7; Delftsche Courant 30 maart 1944, blz. 2

In de week van 19 maart 1944 een  geval van roodvonk.

Ned. Staatscourant 22 maart 1944/68, blz. 5; Delftsche Courant 8 april 1944, blz. 1

In de week van 26 maart 1944 drie gevallen van difterie.

[Ned. Staatscourant 13 april 1944/72, blz. 5; Delftsche Courant 15 april 1944, blz. 1

In de week van 2 april 1944 twee gevallen van roodvonk, één geval van difterie.

[Ned. Staatscourant 20 april 1944/77, blz. 9; Delftsche Courant 22 april 1944, blz. 1

In de week van 9 april 1944 drie gevallen van difterie.

[Ned. Staatscourant 26 april 1944/81, blz. 5; Delftsche Courant 29 april 1944, blz. 2 

In de week van 16 april 1944 één geval van roodvonk.

[Ned. Staatscourant 3 mei 1944/86, blz. 8; Delftsche Courant 5 mei 1944, blz. 2

In de week van 30 april 1944 is in Pijnacker sprake van een geval van roodvonk en een geval van difterie, een geval van een typheuse vorm van paratyphus en van een geval van paratyphus van de gastro-enteritische vorm 

[Ned. Staatscourant 17 mei 1944/96, blz. 5; https://www.ntvg.nl/system/files/publications/1944105470001a.pdf]

In de week van 7 mei 1944 is in Pijnacker sprake van één geval van dysenteria bacillaris, vijf gevallen van roodvonk en twee gevallen van difterie 

[Ned. Staatscourant 25 mei 1944/101, blz. 7; https://www.ntvg.nl/system/files/publications/1944105470001a.pdf; Delftsche Courant 26 mei 1944, blz. 2

In de week van 14 mei 1944 is in Pijnacker sprake van 3 gevallen van roodvonk.

[Ned. Staatscourant 2 juni 1944/106, blz. 9; Delftsche Courant 3 juni 1944, blz. 1

In de week van 21 mei 1944 is in Pijnacker sprake van 2 gevallen van roodvonk en één geval van difterie.

[Ned. Staatscourant 8 juni 1944/110, blz. 5; Delftsche Courant 10 juni 1944, blz 2

In mei 1944 komen de burgemeesters van Pijnacker en omringende gemeenten overeen een gemeenschappelijke regeling te zullen treffen m.b.t. het geneeskundig schooltoezicht.

[Ned. Staatscourant 2 mei 1944/85, blz. 12; Delftsche Courant 4 mei 1944, blz. 2

In de week van 4 juni 1944 is in Pijnacker sprake van 3 gevallen van roodvonk en 4 van difterie.

[Ned. Staatscourant 21 juni 1944/119, blz. 5; Delftsche Courant 23 juni 1944, blz. 1;

In de week van 11 juni 1944 is in Pijnacker sprake van 1 geval van roodvonk en 1 geval van tyfeuze paratyphus

[Ned. Staatscourant 28 juni 1944/124, blz. 7; Delftsche Courant 2 juni 1944, blz. 1;

Op vrijdag 16 juni 1944 en maandag 19 juni 1944 zijn in Pijnacker de examens afgenomen voor E.H.B.O. door dr. J. M. J. Vuylsteke uit Rotterdam. Voor het eenheidsdiploma slaagden de dames W. van Tol, B. Das, N. Notenboom. M. Sonneveld, A. van Dam. C. can der Lugt, T. Hazeu,  B. Groen, W Groenheide, A. van Lemoen en N. de Raaf en de heren A. de Bruin, H. van Lemoen en W. Schoonboom. Afgewezen werden 4 kandidaten. De cursisten toonden hun dankbaarheid aan de cursusleider dr. Lubbers, door hem na afloop een fraaie mand met fruit aan te bieden.

[Delftsche Courant 24 juni 1944, blz. 2;

 In de week van 18 juni 1944 is in Pijnacker sprake van 1 geval van roodvonk.

[Ned. Staatscourant 7 juli 1944/131, blz. 11;

In de week van 25 juni 1944 is in Pijnacker sprake van 1 geval van paratyfus van de tyfeuze vorm, 1 geval van roodvonk en 4 gevallen van difterie.

[Ned. Staatscourant 12 juli 1944/134, blz. 7; Delftsche Courant 13 juli 1944, blz. 2;

In de week van 2 juli 1944 is in Pijnacker sprake van 4 gevallen van roodvonk en 2 gevallen van difterie.

[Ned. Staatscourant 19 juli 1944/139, blz. 7; Delftsche Courant 21 juli 1944, blz. 4;

In de week van 16 juli 1944 is in Pijnacker sprake van één geval van difterie.

[Ned. Staatscourant 2 augustus 1944/149, blz. 8; Delftsche Courant 4 augustus 1944, blz. 2

In de  week van 23 juli 1944 is in Pijnacker sprake van 2 gevallen van roodvonk

[Delftsche Courant 12 augustus 1944, blz. 2

In de  week van 30 juli 1944 is in Pijnacker sprake van één geval van difterie

[Ned. Staatscourant 16 augustus 1944/159, blz. 8; Delftsche Courant 17 augustus 1944, blz. 2

In de  week van 13 augustus 1944 is in Pijnacker sprake van vier gevallen van roodvonk en drie gevallen van difterie

[Ned. Staatscourant 31 augustus 1944/170, blz. 5; Delftsche Courant 2 september 1944, blz. 2

In de week van 27 augustus 1944 is in Pijnacker sprake van vier gevallen van roodvonk

[Ned. Staatscourant 26 september 1944/183, blz. 3;

In de week van 3 september 1944 is in Pijnacker sprake van drie gevallen van roodvonk en twee gevallen van difterie

[Ned. Staatscourant 17 oktober 1944/195, blz. 4;

Op 6 september 1944 schrijft C. Treels uit Delfgauw:

Hiermede betuig ik mijn hartelijken dank aan Dr. E. Verschuyl, Dr. Kok, Directrice en Zusters van Bethel voor de zorgvuldige behandeling tijdens de langdurige ziekte van mijn dochter aan haar bewezen.

Delftsche Courant 6 september 1944, blz. 2

godsdienst

rooms-katholiek

Er zijn op 18 januari 1944 in Delfgauw geruchten  dat men, wanneer de tijdsomstandigheden dit toelaten, een bijkerk van de H. Sacramentsparochie wil bouwen. Voorheen is dit plan ook meermalen naar voren gekomen. Thans heeft men reeds een plaats hiervoor op het oog.

Midden februari 1944 viert de voormalig pastoor van Pijnacker, Jac. J. Bruning,  in Huize Sint Bavo in Haarlem zijn gouden priesterjubileum. Er zijn talrijke oud-parochianen en het kerkbestuur uit Pijnacker aanwezig.

In 1944 is de gereformeerde predikant Jakobus Albertus Meijer nauw betrokken bij het plaatselijke LO-werk ten behoeve van de onderduikers.

De „Derde Orde" heeft op 14 december 1944 een Kerstactie op touw gezet om behoeftige parochianen der R. K. Kerk met de a.s. Kerstdagen te steunen. Men zal trachten om hier en daar wat kleren te krijgen teneinde deze aan de meest behoeftigen uit te reiken.

Delftsche Courant 14 december 1944, blz. 2

hervormd

Sedert 1943 worden in Delfgauw kerkdiensten gehouden uitgaande van de kerkeraden der Hervormde gemeenten Delft en Pijnacker. Hiertoe werd gebruikt het z.g. Vereenigingsgebouw aan de Schoolkade. Nu dit gebouw niet meer ter beschikking is voor kerkdiensten, wordt voor deze diensten gebruik gemaakt van lokaliteiten in de Openbare Lagere School. Door een handige schikking heeft men thans haast evenveel plaatsen als in het Vereenigingsgebouw, zoodat de diensten weer normaal voortgang hebben.

Op 1e Pinksterdag wordt om 10 uur in de Openbare Lagere School een dienst van de Ned. Herv. Gem gehouden ol.v. de kandidaat G. Taverne uit Den Haag.

Daar de plaatsruimte wat beperkt is worden zij, die elders ter kerke kunnen gaan verzocht de plaatsen te Delfgauw over te laten voor hen, die moeilijk naar Delft of Pijnacker kunnen komen.

Het provinciaal kerkbestuur van Zuid-Holland heeft goedkeuring verleend aan het besluit van het classicaal bestuur van Den Haag tot vestiging van een tweede predikantsplaats bij de Ned. Herv. Gem. van Pijnacker. zulks met ingang van 1 juni 1944. Ds. van Dam uit Sint Oedenrode wordt beroepen in juni 1944. Hij neemt de beroeping aan. Maar eerst in 1945 doet naast ds. Gerrit Jan van Dingstee ds. Abraham Cornelis van Dam zijn intrede. De gemeente wordt bij die gelegenheid in een wijk Oost en een wijk West verdeeld.

Het gebouw aan de Delftsestraatweg in Delfgauw, dat bij de C.J.M.V. „Soli Deo Gloria" in gebruik is, is aangekocht door de kerkvoogdijen van de Ned. Herv. gemeenten van Delft en Pijnacker. De commissie van beheer is samengesteld uit inwoners van Delft. Het ligt in de bedoeling hier een zelfstandige gemeente te vestigen

gereformeerde kerk

De uit Pijnacker afkomstige kandidaat C.  van der Vaart preekt op 11 juni 1944 in Kolhorn.

gereformeerde gemeente

De Zoetermeerse gemeente had ook leden in het buurdorp Pijnacker en die vroegen herhaaldelijk of er in hun woonplaats diensten belegd konden worden. "Besloten wordt met ds. Kersten te spreken over de zaak Pijnacker nl. een station of een gemeente te stichten, " noteerde de scriba in de notulen van 10 augustus 1943. In het voorjaar van 1944 kwam men in een kleuterschool voor het eerst bijeen. A.J. Sonneveld werd ouderling in Pijnacker.

De verkiezing van een diaken werd op 7 juli 1944 nog even uitgesteld, maar op 7 december 1944 notuleerde de scriba in Zoetermeer: "Besloten wordt een diaken te stellen in het station Pijnacker en werden als candidaten gesteld P. Zwemstra en J. v.d. Helm en verder wordt besproken of Ds. P. Honkoop catechisatie zal komen houden, wat met de Consulent zal worden besproken. En wil Ds. Honkoop dit wel doen als hij aan de gang kan blijven ook na de oorlog. En Ds. Kersten heeft ook geschreven om een Zondag te komen spreken en zal dan bediening komen houden en zal Br. v.d. Tas deze zaak gaan bespreken bij Ds. Kersten aan huis omreden dat schrijven veel te lang duurt en opbellen niet gaat.” Zwemstra werd gekozen en nam het aan.

christelijk gereformeerden

Op 23 mei 1944 spreekt om 7.30 uur op Oostlaan 10 in Pijnacker de weleerwaarde heer ds. J.A. Riekel.

Op tweede pinksterdag zal op die plaats spreken ds P. Zwier. Aanvang 6 uur.

Op 6 juni 1944 wordt bericht dat in Pijnacker Chr. Ger.godsdienstoefeningen geouden zullen worden om t.z.t. te komen tot het oprichten van een gemeente

Sedertdien is regelmatig gekerkt op Oostlaan 10, veelal met ds P. Zwier.

bronnen

internet

Delftsche Courant 18 januari  1944, blz. 2; Haarlemse Courant 18 februari 1944, blz. 3; Het Vaderland 4 maart 1944, blz. 1; Delftsche Courant 20 mei 1944, blz. 2; Delftsche Courant 27 mei 1944, blz. 2; Delfts Courant 3 juni 1944, blz. 2; De Standaard 9 juni 1944, blz. 1; Dagblad voor Noord-Holland 10 juni 1944, blz. 2; De Gooi-en Eemlander 14 juni 1944, blz. 2; Twentsch Nieuwsblad 22 juni 1944, blz. 1; Delftsche Courant 15 augustus 1944, blz. 2; Krantenbank Zeeland De Zeeuw 21 februari 1944, blz. 1;  Krantenbank Zeeland De Zeeuw 6 maart 1944, blz. 1; Krantenbank Zeeland De Zeeuw 6 juni 1944, blz. 1; Krantenbank Zeeland De Zeeuw 8 juni 1944, blz. 1; Krantenbank Zeeland De Zeeuw 21 juni 1944, blz. 1;

en de sites http://www.dominees.nl/search.php?srt=g&id=12699; http://www.digibron.nl/search/detail/012e38fc82af34ace4f02808/ruim-jarig-bestaan-gereformeerde-gemeente-zoetermeer

koop en verkoop

Op 7 januari 1944 vraagt W. van Buuren uit de Emmadwarstraat 37 in Pijnacker een, desnoods defecte, bascule te koop 

Op 8 februari 1944 heeft deze W. van Buuren uit Pijnacker een bascule te koop voor f 115 

Delftsche Courant 7 januari 1944, blz. 2; Rotterdamsch Nieuwsblad 8 februari 1944, blz. 2

Op 12 januari 1944 biedt Fransen van de Westlaan in Pijnacker nieuwe leren beenkappen te koop aan. 

Op 25 februari 1944 biedt Fransen Westlaan 65 in Pijnacker een z.g.a.n. donkergroene wollen mantel maat 50 te koop aan voor f 50 

Delftsche Courant 12 januari 1944, blz. 2; Delftsche Courant 25 februari 1944, blz. 2

Op 14 januari 1944 biedt L. Vollebregt, Stationsstraat 90, een mooi wit dwergkeesje voor f 50,-. Het dier is zeer vertrouwd bij kinderen en kamerzindelijk

Krantenbank Zeeland De landstand in Zeeland 14 januari 1944, blz. 8;

Op 18 januari 1944 biedt Leenhouts Delfgauwseweg 319 Delfgauw te koop aan een tweepersoons Engels ledikant  met Auping matras voor f 60

Delftsche Courant 18 januari 1944, blz. 2

Op 21 januari 1944 vraagt D. van Wijk een baby-uitzet te koop en een éénpersoons wollen- en gestikte en moltondeken. Op 11 februari 1944 verschijnt de advertentie nog steeds.

Krantenbank Zeeland De landstand in Zeeland 21 januari 1944, blz. 8; Krantenbank Zeeland De landstand in Zeeland 11 februari 1944, blz. 8;

Op 22 januari 1944 vraagt de Bruin, van Brachtstraat 14, in Pijnacker te koop een in goede staat zijnd tafelkleed.

Delftsche Courant 22 januari 1944, blz. 2

Op 28 januari 1944 biedt P. Zegwaard Azn, Klapwijkseweg 55, Pijnacker, te koop aan een originele Amerikaanse 32 volt, 600 Watt Wincharger. Luxe uitvoering. Geheel compleet op mast, 3 batterijen van elk 200 Amp. Nog maar enkele maanden oud, ruim 30 lampen, 3/4 p.k motor, schakelbord, enz. prijs f 2850. Dagelijks in werking te zien.

Delftsche Courant 28 januari 1944, blz. 2

Op 4 februari 1944 vraagt van Herk uit Pijnacker, Emmadwarsstraat 4, te koop een in goede staat zijnde avondjapon, maat 42-44 

Delftsche Courant 4 februari 1944, blz. 2

Op 7 februari 1944 wil M. Borst, Westlaan 18, Pijnacker, luiers en babykleertjes kopen.

Delftsche Courant 7 februari 1944, blz. 2; Delftsche Courant 18 februari 1944, blz. 2

Op 7 februari 1944 wil van Aalst, Kerkweg 84, Pijnacker, een paar z.g.a.n. damesschoenen, maat 39, ruilen voor maat 38.

Delftsche Courant 7 februari 1944, blz. 2

Op 7 februari 1944 heeft v. d. Ende Delftsestraatweg 196 Delfgauw te koop een zware mangel f 25; pitriet wieg, bedje met kussentje oude kwaliteit     f 50; corset met buikband nieuw f 30; een wit kinderledikantje f 15

Delftsche Courant  7 februari 1944, blz. 2

Op 11 februari 1944 vraagt Lanen, Katwijksebuurt 30,  Pijnacker, te koop een plusfourpak voor een 12-jarige. 

Delftsche Courant 11 februari 1944, blz. 2

Op 11 februari 1944 biedt Reatsch Noordeindseweg 25 Delfgauw te koop aan een wringer in zeer goede staat

Delftsche Courant  11 februari 1944, blz. 2

Op 11 februari 1944 biedt C. Mast Zuideindseweg 76 Delfgauw te koop aan een huiskamerameublement voor f 650 (handwerk)

Delftsche Courant 11 februari 1944, blz. 2

Op 14 februari 1944 heeft Vonk, Vrijenbanstraat 4, Delfgauw, te koop een tweepits gasstel voor f 20; een éénpits gasstel voor f 12 een nieuw elektrisch theelichtje voor f 18

Delftsche Courant 14 februari 1944, blz. 2

Op 14 februari 1944 vraagt J. Boender, Oude Leedeweg 35 in Pijnacker, te koop een babycape en een 2-persoons ledikant. 

Op 1 juni 1944 vraagt hij een goed onderhouden kinderwagen te koop Hij herhaalt de advertentie op 5 juni 1944.

Op 22 juni 1944 vraagt hij te koop een goed onderhouden kinderledikantje met matrasje

Op 27 juli 1944 vraagt hij te koop een goed onderhouden kinderstoel en box met vlonder

Delftsche Courant 14 februari 1944, blz. 2; Delftsche Courant 1 juni 1944, blz. 2; Delftsche Courant 5 juni 1944, blz. 2; Delftsche Courant 22 juni 1944, blz. 2;

Delftsche Courant 27 juli 1944, blz. 2;

Op 16 februari 1944 wonen in Pijnacker W. Schoonboom  en A.J. Schoonboom-de Witte

Krantenbank Zeeland De Zeeuw 16 februari 1944, blz. 2

Op 18 februari 1944 vraagt J.M. Weijgertse, Oude Leedeweg 20 in Pijnacker te koop een in goede staat zijn hobbelpaard; 

Delftsche Courant 18 februari 1944, blz. 2

Op 18 februari 1944 wil B. Delfgauw, Zuideindseweg 64 in Pijnacker wil een paar kinderschoentjes maat 21 ruilen voor maat 25 

Delftsche Courant 18 februari 1944, blz. 2

Op 18 februari 1944 vraagt  J.D. Admiraal Delftsestraatweg 176 Delfgauw te koop een poppenwagen

Delftsche Courant 18 februari 1944, blz. 2

Op 18 februari 1944 vraagt H.J Hoogendijk Delftsestraatweg 159 Delfgauw te koop een babycape met slobbroek

Delftsche Courant 18 februari 1944, blz. 2

Op 24 februari 1944 vraagt J. Wesdorp Post van de Burgstraat 22 Delfgauw, te koop een in goede staat zijnde moderne kinderwagen. Wil den goeden prijs betalen

Delftsche Courant 24 februari 1944, blz. 2

Op 25 februari 1944 biedt van Steenbergen Delftsestraatweg 232 Delfgauw te koop aan een bordeauxrode dameshoed nieuw model z.g.a.n f 20

Delftsche Courant 25  februari 1944, blz. 2

Op 26 februari 1944 biedt N.L. van Baarle Zuideindseweg 33 Delfgauw te koop aan een kort im. nieuw zwart bontjasje f 50; een nieuw wollen matelpakje oude kwaliteit f 125; jongenswinterjas 14-15 jaar f 25 en kinderwagen goed onderhouden, oude kwaliteit f 70

Delftsche Courant 26 februari 1944, blz. 2

Op 29 februari 1944 vraagt van der Toolen, Emmadwarsstraat 18, Pijnacker, een paar damesschoenen met hoge hak, maat 39, te koop 

Delftsche Courant 29 februari 1944, blz. 2

Op 29 februari 1944 vraagt C. Koppert Zuideindseweg 11 Delfgauw, te koop een flink konijnenhok

Delftsche Courant 29 februari 1944, blz. 2

Op 3 maart 1944 wordt door v.d. Pol, Noordeindseweg 7, Delfgauw, te koop gevraagd een in goede staat zijnd jasje voor jongen leeftijd 6-7 jaar of grote om te vermaken

[Delftsche Courant 3 maart 1944, blz. 2

Op 4 maart 1944 vraagt Treels rijwielhandel Delfgauw te koop een herenregenjas en kostuum 46-48. Tevens damesregenmantel maat 44. Wil den goeden prijs betalen.

[Delftsche Courant 4 maart 1944, blz. 2

Op 6 maart 1944 heeft Verkaart Delftsestraatweg 228 Delfgauw te koop een paar voetbalschoenen maat 43 f 15

[Delftsche Courant 6 maart 1944, blz. 2

Op 6 maart 1944 heeft P. van Schie, Oude Leedeweg 7, Pijnacker, te koop een salonameublement bestaande uit een driezitsbank, twee fauteuils, twee haardbankjes, twee stoelen, tafel en dressoir, olijfgroen, damastbekleding, alles in prina staat f 950

Delftsche Courant 6 maart 1944, blz. 2

Op 17 maart 1944 heeft G. de Hoog, Overgauw 59, Pijnacker, te koop een grammofoon met eiken kast en platen f 90.

Delftsche Courant 17 maart 1944, blz. 2

Op 20 maart 1944 vraagt J. Hille Vrijenbanstraat 58 Delfgauw het boek "Kunstlicht in de fotografie" van Liempt.

Delftsche Courant 20 maart 1944, blz. 1

Op 25 maart 1944 wordt door Vliegenthart, Vrijenbanstraat 70, Delfgauw, te koop gevraagd een zomermantel maat 44. Wil de goede prijs betalen.

[Delftsche Courant 25 maart 1944, blz. 2]

Op 29 maart 1944 wil Schouwstra Delftsestraatweg 200 Delfgauw een nieuwe zwarte dameshoed  matelotje voor een hoed met grote rand

Op 29 maart 1944 wordt door Verschoor Delftsestraatwe 236 Delfgauw te koop gevraagd een meisjesmantel leeftijd 9-10 jaar

[Delftsche Courant 29 maart 1944, blz. 2]

Op 31 maart 1944 heeft P.  Most, Oude Leedeweg 115, Pijnacker, een pick-up met versterker in pracht salonkast met platen voor f  700 te koop

Delftsche Courant 31 maart 1944, blz. 2

Op 4 april 1944 vraagt P. van der Nat, Wilgenweg 21, Pijnacker, te koop een goed onderhouden kinderwagen, oude kw. 

Delftsche Courant 4 april 1944, blz. 2

Op 4 april 1944 heeft van Dommelen, Zuideindseweg 68 Delfgauw, te koop een accordeon 3 rijer 80 bassen f 80

Delftsche Courant 4 april 1944, blz. 2;

Op 4 april 1944 vraagt Zeegers Vrijenbanstraat 14 Delfgauw te koop een paar kinderschoentjes maat 19 of 20, waskastje met wasstel

Delftsche Courant 4 april 1944, blz. 2

Op 4 april 1944 vraagt Droppert Noordeindseweg 37 Delfgauw te koop een tweepersoons Engels ledikant

Delftsche Courant 4 april 1944, blz. 2

Op 5 april 1944 vraagt Post, Willem van Windenstraat 10, Pijnacker, te koop een paar beenstukken, geen beenkappen.

Delftsche Courant 5 april 1944, blz. 2

Op 8 april 1944 vraagt Van der Burgh Delftsestraatweg 166 Delfgauw te koop het boek Natuurkunde boek A van Van Ingen Schenau

Delftsche Courant 8 april 1944, blz. 2

Op 11 april 1944 heeft A. van der Hoeven, Oude Leedeweg 93, Pijnacker te koop een z.g.a.n. haardkachel met vloerplaat voor f 90

Delftsche Courant 11 april 1944, blz. 2

Op 11 april 1944 vraagt Rodenburg, Overgauwseweg 51, Pijnacker, te koop een tweedjas of regenjas, maat 50, en pr meisjesschoenen, maat 38, alles in goede staat.

Delftsche Courant 11 april 1944, blz. 2

Op 11 april 1944 vraagt A.J. van der Helm, Oude Leedeweg 22, Pijnacker te koop een in goede staat zijnde kinderwagen, oude kwaliteit.

Rotterdamsch Nieuwsblad 11 april 1944, blz. 4

Op 11 april 1944 heeft van Leeuwen, Delftsestraatweg 137, Delfgauw, een open haardje te koop f 25

[Delftsche Courant 11  april 1944, blz. 2

Op 13 april 1944 vraagt H. Schickendantz, Delftsestraatweg 99, Delfgauw, te koop een in prima staat zijnde gashaard.

[Delftsche Courant 13 april 1944, blz. 2

Op 13 april 1944 vraagt Nolet, Delftsestraatweg 71. Delfgauw te koop een winterjas voor zijn zoontje van 11 jaar voor f 10- f 12

[Delftsche Courant 13  april 1944, blz. 2

Op 15 april 1944 vraagt W. van Herk, Emmadwarsstraat 4, Pijnacker, te koop 1,5 à 2 stel terra velours overgordijnen.

Delftsche Courant 15 april 1944, blz. 2

Op 18 april 1944 heeft J. van Wijk, Vlielandseweg 62, Pijnacker, te koop een grammofoon met platen f 60, een damesfiets zonder banden f 50. 

Delftsche Courant 18 april 1944, blz. 1

Op 18 april 1944 heeft Z. Wenteler, Kerkweg 78, Pijnacker, te koop overgordijnen voor f 15. 

Op 4 mei 1944 biedt hij te koop aan een groot zwaar massief eiken dressoir voor f 150

Op 23 mei 1944 vraagt hij te koop een keukenuitzet

Op 26 mei 1944 vraagt hij te koop een jongenspakje 6 jaar en twee meisjesjurken 12 à 14 jaar

Op 7 juni 1944 vraagt hij te koop een driewieler kar

Op 10 juli 1944 vraagt hij te koop een buitenband 26 x 1 3/8

Op 15 augustus 1944 vraagt hij te koop grammofoonplaten, liefst populaire muziek

[Delftsche Courant 18 april 1944, blz. 2; Delftsche Courant 4 mei 1944, blz. 2; Delftsche Courant 23 mei 1944, blz. 2; Delftsche Courant 26 mei 1944, blz. 2; Delftsche Courant 7 juni 1944, blz. 2; Delftsche Courant 10 juli 1944, blz. 2; Delftsche Courant 15 augustus 1944, blz. 2

Op 18 april 1944 heeft J.vd. Pol, Noordeindseweg 7 Delfgauw te koop een paar hoge schoenen maat 43 en een paar beenkappen samen f 30; een wringerbok f 10; een muziekstandaarden twee muziekboeken; zangboek van Johannes de Heer en psalmenboek f 25

Delftsche Courant 18 april 1944, blz. 2; 

Op 18 april 1944 wil Den Hoed, Noordeindseweg 2 Delfgauw een jongensplusfourpak voor 10-12 jaar ruilen voor een tweed- of regenjas leeftijd 16 jaar

Delftsche Courant 18 april 1944, blz. 2; 

Op 18 april 1944 wil Meyer Delftsestraatweg 65 Delfgauw een paar blauwe damesschoenen maat 40 3/4 hak ruilen voor damesschoenen maat 39 platte hak

Delftsche Courant 1 april 1944, blz. 2; 

Op 19 april 1944 heeft wed. de Kroon, Achterom 112, Pijnacker, te koop een antieke grote driehoekige kast f 150 en een herencostuum maat 52 f 20

[Delftsche Courant 19 april 1944, blz. 2

Op 20 april 1944 vraagt van der Does, Oude Leedeweg 19, Pijnacker, te koop een goed wollen vloerkleed 3 bij 4

[Delftsche Courant 20 april 1944, blz. 2

Op 22 april 1944 biedt A. van der Neut, Katwijksebuurt 85,  Pijnacker, te koop aan eem goed onderhouden herenrijwiel  met massieve ronde banden f 80

[Delftsche Courant 22 april 1944, blz. 2

Op 22 april 1944 biedt Jac v.d. Burg, Zuiderstraat 20, Pijnacker, te koop aan een salamanderkachel gehereel compleet, Pijp en plaat f 80

[Delftsche Courant 22 april 1944, blz. 2

Op 24 april 1944 vraagt A. van Berkel Delftsestraatweg 222 Delfgauw te koop 10 vierkante meter dakbedekking, onverschillig wat, oud of nieuw

Delftsche Courant 24 april 1944, blz. 2; 

Op 26 april 1944 vraagt P. Bregman, van Brachtstraat 48, Pijnacker, te koop een opvouwbaar wandelwagentje

[Delftsche Courant 26 april 1944, blz. 2

Op 26 april 1944 vraagt Dijkxhoorn, Vrijenbanstraat 82 Delfgauw een zomermantel maat 44 te koop om te vermaken

Delftsche Courant 26 april 1944, blz. 2; 

Op 29 april 1944 biedt Ravenek, Klapwijkseweg 29, Pijnacker,  te koop aan een paar bruine lage schoenen maat 35 f 12 en een ronde mahoniehouten tafel f 15

[Delftsche Courant 29 april 1944, blz. 2

Op 29 april 1944 wil A. van Es, Westlaan 21, Pijnacker, ruilen een paar pumps maat 41 voor gesloten schoenen met lage hak  Moeten in goede staat zijn.

[Delftsche Courant 29 april 1944, blz. 2

Op 1 mei 1944 heeft Post, Delftsestraatweg 55 en 59 Delfgauw te koop een kindercommode f 120; twee crapaux, 4 stoelen en een tafel f 300; buffet f 175; linnenkast f 275; boekenkast f 150 en diverse kleine zaken (oa. stoel, spiegel droogrek, lijsten, porcelein, bloementafeltjes, trapleer) f 150

Op 3 mei 1944 heeft hij te koop kindercommode f 75; buffet f 100; linnenkast f 200; boekenkast f 100; 2 trapleren f 35; 3 bloementafeltjes f 20; een tafel f 25; een spiegel f 7,50; schilderijlijsten f15; glaswerl f 20; ged. servies f20; stoel f 10; klok f 35

Delftsche Courant 1 mei 1944, blz. 2; Delftsche Courant 3 mei 1944, blz. 2; 

Op 2 mei 1944 vraagt C.D. van der Dool, Emmastraat 35, Pijnacker, ter overname een paar damesschoenen maat 41-42, in goede staat.

[Delftsche Courant 2 mei 1944, blz. 2

Op 3 mei 1944 wordt met spoed te koop gevraagd twee rackets door Steenbergen Delftsestraatweg 232 Delfgauw

Delftsche Courant 3 mei 1944, blz. 2; 

Op 4 mei 1944 wordt door v.d. Lugt Delftsestraatweg 212 Delfgauw te koop gevraagd kinderschoentjes maat 24-25 of ruilen voor damesschoenen maat 37,5

Delftsche Courant 4 mei 1944, blz. 2; 

Op 10 mei 1944 vraagt J.M.M. Heijmerikx, Delftsestraatweg 10, Pijnacker te koop een meisjesrijwiel zonder banden, wielen 28 x 1,5. Liefst ruilen met een damesrijwiel.

[Delftsche Courant 10 mei 1944, blz. 2; Delftsche Courant 27 mei 1944, blz. 2

Op 10 mei 1944 vraagt H. Sonneveld, Kerkweg 39 en 45 in Pijnacker te koop een herenrijwiel, liefst met trommelremmen, met of zonder banden

[Delftsche Courant 29 maart 1944, blz. 2]

[Delftsche Courant 10 mei 1944, blz. 2; Delftsche Courant 15 mei 1944, blz. 2

Op 10 mei 1944 vraagt Meijer, Delftsestraatweg 65 Delfgauw, te koop een keukenmat 2.20 lang x 1.20 breed Mag ook breder zijn

Delftsche Courant 10 mei 1944, blz. 2

 

Op 15 mei 1944 vraagt mw Daamen, Emmapark 37, Pijnacker, een bontmantel te koop. Ze vraagt opgave van kleur, prijs en bontsoort

[Delftsche Courant 15 mei 1944, blz. 2

Op 15 mei 1944 heeft Keizer Delftsestraatweg 166 Delfgauw te koop een groot leesglas voor f 25

[Delftsche Courant 15 mei 1944, blz. 2

Op 20 mei 1944 vraagt A. van Mourik, Delftsestraatweg 222, Delfgauw te koop een broedmachine capaciteti 200-250. Bascule tot 100 kg met gewichten

Delftsche Courant 20 mei 1944, blz. 2

Op 20 mei 1944 heeft C. K/oppert Zuideindseweg 11 Delfgauw te koop een Hollandse herder.

Op 22 mei 1944 biedt Bergshoeff, Oude Leedeweg 123, Pijnacker, te koop aan een kolenfornuis voor f 20.

[Delftsche Courant 22 mei 1944, blz. 2

Op 22 mei 1944 vraagt P. Rodenburg, Westlaan 59, Pijnacker, te koop een stofzuigerslang.

[Delftsche Courant 22 mei 1944, blz. 2

Op 23 mei 1944 vraagt Hogervorst, Oostlaan 31, Pijnacker, te koop een rieten kindermandje voor de fiets en een mica scherm.

[Delftsche Courant 23 mei 1944, blz. 2

Op 27 mei 1944 vraagt de Jong, Noordeindseweg 62 Delfgauw, ter overname een damescorset met binnenband, taille ong 95 cm

Delftsche Courant 27 mei 1944, blz. 2

Op 30 mei 1944 vraagt D. Slappendel, Oude Leedeweg 68, Pijnacker,  te koop een kinderstoel en box.

[Delftsche Courant 30 mei 1944, blz. 2

Op 31 mei 1944 heeft Pl. P. v.d.Ende, Delftsestraatweg 196 Delfgauw, te koop een stevige box z.g.a.n. f 25; grote mangel f 10

Delftsche Courant 31 mei 1944, blz. 2

Op 31 mei 1944 heeft Meijer Delftsestraatweg 65, Delfgauw, te koop een damesstrohoed f 10

Delftsche Courant 31 mei 1944, blz. 2

Op 5 juni 1944 heeft A. Koornneef, Noordweg 69, Pijnacker, een zesdelig konijnenhok te koop.

[Delftsche Courant 5 juni 1944, blz. 2

Op 5 juni 1944 heeft B.J. Winterman, Vrijenbanstraat 85, Delfgauw, te koop een step met rubberbanden en kogellagers f 25

Delftsche Courant 5 juni 1944, blz. 2

Op 6 juni 1944 heeft Das, Delftsestraatweg 63 Delfgauw, te koop een grammofoonversterker f 165

Delftsche Courant 6 juni 1944, blz. 2

Op 8 juni 1944 vraagt H. van Zandwijk, Oude Leedeweg 15, Pijnacker, te koop een wagenvacht en een Belgisch heerenframe

[Delftsche Courant 8 juni 1944, blz. 2

Op 9 juni 1944 heeft Kamerbeek, Delftsestraatweg 216 Delfgauw te koop een wie f 20 dubbele babywaskom f 10; wollen babyslobbroek f 5;  babycape f 5

Delftsche Courant 9 juni 1944, blz. 2

Op 10 juni 1944 vraagt A. Olieman, Zuideindseweg 60, Delfgauw te koop een paar damesmolieres maat 38

Op 14 augustus 1944 vraagt hij te kooop een tweepersoons spiraal 

Delftsche Courant 10  juni 1944, blz. 2; Delftsche Courant 14 augustus 1944, blz. 2

Op 10 juni 1944 vraagt Nienhuis Vrijenbanstraat 54 Delfgauw een tuinbank te koop 

Delftsche Courant 10 juni 1944, blz. 2

Op 14 juni 1944 vraagt J. v.d. Helm, Oude Leedeweg 22, Pijnacker, te koop weckglazen voor fruit

[Delftsche Courant 14  juni 1944, blz. 2

Op 22 juni 1944 heeft  J. J van Sittert, Katwijkerlaan 141, Pijnacker, te koop een partij schroten ribben, palen voor een knip een bij zes planken voor f 0,60 de meter

[Delftsche Courant 22  juni 1944, blz. 2

Op 24 juni 1944 heeft J. v. d Kooij Zuideindseweg 29 Delfgauw te koop z.g.a.n. moderne poppenwagen met toebehoren f 30; twee bloementafeltjes f 7,50 per stuk en een petroleumkachel f 12. Hij vraagt te koop een achterwiel 28 x 1,5

[Delftsche Courant 24  juni 1944, blz. 2

Op 24 juni 1944 vraagt B.C. Ruysbroek, Zuideindseweg Delfgauw voor een zieke te koop een waskom al of niet met kan en een badmuts (duikmuts) 

[Delftsche Courant 24 juni 1944, blz. 2

Op 24 juni 1944 heeft F. Bruns Zuideindseweg 15 Delfgauw te koop een lichtgroen gelakte wastafel met wasstel f 30; kinder w.c.-stoeltje f 10; kinderzitje voor dames- en herenrijwiel f 2,50 per stuk en een mouwstrijkplankje f 1,50

[Delftsche Courant 24 juni 1944, blz. 2

Op 24 juni 1944 heeft J. Hofland, Wilgenweg 8, Pijnacker, te koop drijfhout voor schakels en fuiken voor 5 cent per stuk, een Engelse Lane otterklem f 10, twee fietszitjes voor f 3,50 per stuk Hij vraagt te koop een caviaram

[Delftsche Courant 24 juni 1944, blz. 2

Op 1 juli 1944 heeft J. Letterman, Noordeindseweg 9 Delfgauw een paar damesschoenen te koop maat 38, 3/4 hak voor f 10

[Delftsche Courant 1 juli 1944, blz. 2

Op 1 juli 1944 heeft P.A. van der Vliet , Zuiderstraat 22, Pijnacker, een siciliakonijn met 6 jongen te koop.

[Delftsche Courant 1 juli 1944, blz. 2

Op 3 juli 1944 vraagt Vonk, Vrijenbanstraat 4 Delfgauw te koop een herenrijwiel zonder banden

[Delftsche Courant 3 juli 1944, blz. 2

Op 13 juli 1944 vraagt Ph. Lugtigheid Jr., Noordeindseweg 72, Pijnacker, een kinderstoel en kinderledikant, liefst in goede staat zijnde.

[Delftsche Courant 13 juli 1944, blz. 2

Op 18 juli 1944 vraagt bode A. Lamens, van Brachtstraat 44, Pijnacker, te koop een goed onderhouden kinderstoel.

[Delftsche Courant 18 juli 1944, blz. 2

Op 18 juli 1944 biedt C.J. van Leeuwen, Delftsestraatweg 137 Delfgauw te koop aan Kodak filmapparatuur met projector f 600

Delftsche Courant 18 juli 1944, blz. 2; 

Op 28 juli 1944 vraagt De Jong, Noordeindseweg 62, Delfgauw, ter overname een corset liefst met binnenbandje cica maat 44

Delftsche Courant 28 juli 1944, blz. 2; 

Op 28 juli 1944  biedt Post, Delftsestraatweg 55, Pijnacker,  te koop aan een geheel nieuwe kinderkruiwagen voor f 17,50.

[Delftsche Courant 28 juli 1944, blz. 2

Op 28 juli 1944  biedt J. Timmermans, Delftsestraatweg 47, Pijnacker te koop aan een geheel nieuwe kinderkruiwagen voor f 17,50.

[Delftsche Courant 28 juli 1944, blz. 2

Op 31 juli 1944 biedt Rehorst, Wilgenweg 16, Pijnacker, te koop aan een 3-wieler trekkar voor 2 kinderen. Twee wieltjes mankeren, geverfd (timmermanswerk) voor f 20

[Delftsche Courant 31 juli 1944, blz. 2

Op 2 augustus 1944 vraagt van Toolen, Nieuwkoopseweg 50, Pijnacker, te koop z.g.a.n. 2 lakens, 2 handdoeken en 1 stel heren ondergoed '

[Rotterdamsch Nieuwsblad 2 augustus 1944, blz. 2]

Op 3 augustus 1944 vraagt A.A. van Liende, Koningshof 17 Pijnacker, een kinderwagen te koop

[Delftsche Courant 3 augustus 1944, blz. 2

Op 7 augustus 1944 vraagt Jac. vd. Burg, Zuiderstraat 20, Pijnacker, te koop een tweepersoons sprei en wagenvacht, ook genegen te ruilen voor slopen of lakens

[Delftsche Courant 7 augustus 1944, blz. 2

Op 10 augustus 1944 heeft Kamerbeek, Delftsestraatwrg 216 Delfgauw te koop een meisjesmantel met hoedje leeftijd ca 3 jaar f 10

Delftsche Courant 10 augustus  1944, blz. 2; 

Op 11 augustus 1944 heeft P. Rensen, Noordeindseweg 33, Delfgauw, te koop een paar herenschoenen maat 44 f 10

[Delftsche Courant 11 augustus 1944, blz. 2

Anthonie Elisa Bakker Op 12 augustus 1944 wordt Anthonie Elisa Bakker in Rotterdam gearresteerd en gevangen gezet in het Huis van Bewaring aan de Noordsingel . Hij wordt dan op 14 september 1944 doorgestuurd naar concentratiekamp Amersfoort en zirt daar to 26 september 1944. Hij was eerder al op 9 juli 1943 door de Sichterheitspolizei gearresteerd en opgesloten in cel  7.  Op 19 juli 1943 werd hij  toen vrijgelaten.. Anthonie is op 27 september 1909 in Utrecht geboren.  Hij is radiomonteur en woont in 1943-1944 in Pijnacker, Westlaan  68.BRONNENijnternethttps://www.oorlogsbronnen.nl/tijdlijn/Anthonie-Elisa-Bakker/17/884 [1944]https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=100&miadt=184&milang=nl&mizk_alle=Pijnacker&miview=tbl

Op 21 augustus 1944 wordt door van Eek,  Emmapark 37, Pijnacker te koop gevraagd een paar rolschaatsen met kogellagers en goede stereofoto's

[Rotterdamsch Nieuwsblad 21 augustus 1944, blz. 2]

Op 24 augustus 1944 biedt W. Ravenek, Klapwijkseweg 29, Pijnacker, te koop aan een mahoniehouten ronde tafel.

[Rotterdamsch Nieuwsblad 24 augustus 1944, blz. 2]

Albertus Johannes van Bovenen

Op 31 augustus 1944 wordt de in op 20 augustus 1914 in Pijnacker geboren en in Tilburg, Wilhelminapark 139,  wonende architect Albertus Johannes van Bovenen door de Sicherheitspolizei gearresteerd en op 14 september 1944 doorgestuurd naar Kamp Amersfoort.
BRONNENinternet https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=100&miadt=184&milang=nl&mizk_alle=Pijnacker&miview=tbl  [1944]


Op 31 augustus 1944 heeft Adr. Poot Delftsestraatweg 87 Delfgauw te koop een goed onderhouden kinderwagen, geen nieuw model, oude kwaliteit f 70

Hij vraagt te koop een kookkachel of fornuisje.

Delftsche Courant 31 augustus 1944, blz. 1

Op 4 september 1944 vraagt C. Bergshoeff, Oude Leedeweg 123, Pijnacker, te koop een damesfiets, zonder banden geen bezwaar.

[Delftsche Courant 4 september 1944, blz. 2

Op 1 november 1944 heeft G. Kranenburg, Willem van Windenstraat 2, Pijnacker te koop een grote hondenmand z.g.a.n. f 20

[Delftsche Courant 1 november 1944, blz. 2

Op 6 november 1944 vraagt den Hengst Delftsestraatweg 254 Delfgauw een kinderwagen te koop

[Delftsche Courant 6 november 1944, blz. 2

Op 7 november 1944 biedt Franssen, Westlaan 65, Pijnacker, te koop aan een poppenhuis voor f  25 met drie grote poppen voor f 20 per stuk. Hij vraagt te koop een guitaar. 

[Delftsche Courant 7 november 1944, blz. 2

Op 13 november 1944 is bij A.G. van Sittert, Katwijkerlaan 141 Pijnacker te koop een 15-delig konijnenhokmet voerbakjes voor f 250

[Delftsche Courant 13 november 1944, blz. 2

Op 14 november 1944 vraagt Koetsier Delftsestraatweg 57 Delfgauw te koop een paar hoge schoenen maat 28-29. Ook genegen te ruilen voor een kleine maat.

[Delftsche Courant 14 november 1944, blz. 2

Op 28 november 1944 vraagt Nienhuis Vrijenbanstraat 54 Delfgauw te koop een grote kookpan inhoud circa 7 liter of meer

Delftsche Courant 28 november 1944, blz. 2

Op 30 november 1944 heeft A v.d. Berg Post v.d. Burgstraat 24 Delfgauw te koop een aangeklede babypop f 30 en een gebreid wollen poppenzakje  f 3

Delftsche Courant 30 november 1944, blz. 2

Op 4 december 1944 heeft C. Blijleven, Stationsstraat 98 Pijnacker te koop een z.g.a.n haardkachel voor f 170

[Delftsche Courant 4 december 1944, blz. 2

Op 12 december 1944 vraagt Hoogland,  Emmastraat 28 Pijnacker te koop een kolenfornuis  Is hij kruidenier??

[Delftsche Courant 12 december 1944, blz. 2

landbouw, tuinbouw, veeteelt

Op 20 januari 1944 biedt S.C.W. Zuidam, Klapwijkscheweg 21 in Pijnacker te koop aan 5000 bonenstokken, 3 jaar oud, voor f 35 per 1000 

Delftsche Courant 20 januari 1944, blz. 2

Op 21 januari 1944 biedt J. Timmermans Delftsestraatweg 47 Delfgauw te koop aan ongeveer 12.000 bloemkoolplanten soort Alva

Delftsche Courant 21 januari  1944, blz. 2

Op 22 januari 1944 heeft J.M. van der Kooij Delftsestraatweg 43 Delfgauw te koop 60 ramen slaplanten

Delftsche Courant 22 januari  1944, blz. 2

Op 27 januari 1944 heeft P. Overvoorde Lipkensstraat 16 Delft op zijn tuin in Delfgauw te koop bloemkoolplanten soort Eureka

Delftsche Courant  27  januari  1944, blz. 2

In januari 1944 is er één bedrijf met mond-en klauwzeerbesmetting

[Ned. Staatscourant 2 maart 1944/44, blz. 4; Delftsche Courant 4 maart 1944, blz. 1

Op 1 februari 1944 zijn bij M. Boerefijn, Oude Leedeweg 32, Pijnacker 100.000 mooie, jonge slaplanten te koop 

Op 16 februari 1944 heeft hij te koop een grote partij afgeharde jonge slaplanten 

[Delftsche Courant 1 februari 1944, blz. 2; Delftsche Courant 16 februari 1944, blz. 2].

Op 3 februari 1944 heeft L. van Vliet, Noordweg 29, Pijnacker, verse ruige koemest, ongeveer 25 ton, te koop 

[Delftsche Courant 3 februari 1944, blz. 2

Op 8 februari 1944 heeft A. Koornneef, Noordweg 69, Pijnacker, niet gestookte slaplanten te koop 

Op 4 april 1944 heeft hij te koop bloemkoolplanten (Alpha) 

Op 18 april 1944 heeft hij te koop 100 gr. komkommerplanten met harteblad, koolplanten (Alpha)

[Delftsche Courant 8 februari 1944, blz. 2; Delftsche Courant 4 april 1944, blz. 2; Delftsche Courant 18 april 1944, blz. 1;

Op 10 februari 1944 biedt C. van der Wouden Delftsestraatweg 107 Delfgauw te koop aan 2o-30.000 goed afgeharde jonge slaplanten van plat glas

Delftsche Courant  10 februari 1944, blz. 2

Op 28 februari 1944 roept de Coöp. Land-en Tuinbouwvereniging "Ons Doel" G.A., Kerkweg 1 in Pijnacker, tel.nr. 1, op de benodigde pootaardappelen "op Uw bestelbon" te bestellen. Alles A-gekeurd goed 

[Delftsche Courant 28 februari 1944, blz. 2

In februari 1944 zijn in Pijnacker drie bedrijven besmet met mond- en klauwzeer en één boerderij met schurft.

[Ned. Staatscourant 19 april 1944/76, blz. 3; Delftsche Courant 22 april 1944, blz. 1

Op 3 maart 1944 biedt G. van der Kooy, Oude Leedeweg 29, Pijnacker,  300 rietmatten, 5-bands, te koop aan voor f 1,50 per stuk 

[Delftsche Courant 3 maart 1944, blz. 2

Op 15 maart 1944 heeft A.G. Benschop, Zuiderstraat 3, Pijnacker, rond 100 rietmatten te koop voor f 3 per stuk

[Delftsche Courant 15 maart 1944, blz. 2; Delftsche Courant 27 maart 1944, blz. 2.

Op 28 maart 1944 heeft N. Tetteroo, Katwijkerlaan 58, Pijnacker grote bonen planten te koop. Hij heeft een tuin aan de Noordweg.

Op 29 maart 1944 heeft B. Tetteroo, Katwijkerlaan 58, Pijnacker 1200 witte komkommerplanten te koop. Hij heeft een tuin aan de Noordweg.

[Delftsche Courant 28 maart 1944, blz. 2; Delftsche Courant 29 maart 1944, blz. 2;

Op 30 maart 1944 heeft C. Sonneveld Gz, Delftsestraatweg 53, Delfgauw, te koop  100 rietmatten voor f 2,25 per stuk; 50 rietmatten voor f 1,25 per stuk en partij meloenenplanten (Oranje Ananas) met grootharteblad

Delftsche Courant 30 maart 1944, blz. 2;

Op 31 maart 1944 worden door W. Bakker op het land van de landbouwer W. v.d. Ende aan de Noordeindseweg in Delfgauw de eerste kievitseieren gevonden.

Delftsche Courant 1 april 1944, blz. 2;

In maart 1944 zijn in Pijnacker drie bedrijven besmet met mond- en klauwzeer

[Delftsche Courant 9 mei 1944, blz. 1

Op 11 april 1944 biedt J. de Hoog, Zuideindseweg 82, Delfgauw, te koop aan 10-15.000 slaplanten in grondpot, afgehard.

[Delftsche Courant 11  april 1944, blz. 2

Op 13 april 1944 heeft C.L.J. Kerklaan, Vlielandseweg 13, Pijnacker, te koop een tomatensorteermachine in goede staat voor f 140.

[Delftsche Courant 13 april 1944, blz. 2

Op 17 april 1944 hebben Gebrs. de Graaf, Koningshof 22, Pijnacker,  te koop 1000 meloenenplanten, soort oranje Ananas, in aarden pot.

Op 27 april 1944 hebben ze te koop 500 meloenplanten, soort Oranje Ananas, en 10.000 bloemkoolplanten, soor Lecerf

[Delftsche Courant 17 april 1944, blz. 2; Delftsche Courant 27 april 1944, blz. 2

Op 18 april 1944 heeft J. Mast, Oude Leedeweg 117, Pijnacker te koop een klein partijtje suikermais om te zaaien, tegen vastgestelde prijs. Tevens koolkragen per 1000 stuks f 2,75, 5000 stuks f 12,50 niet franco

[Delftsche Courant 18 april 1944, blz. 2

Op 26 april 1944 biedt A. Boerefijn, Oude Leedeweg 37, Pijnacker, te koop aan witte suikermaisplanten en gele korrelmaisplanten f 12,50 per 1000

[Delftsche Courant 26 april 1944, blz. 2

Op 27 april 1944 heeft A. van der Marel, Overgauwseweg, Pijnacker, meloenenplanten te koop, Oranje Ananas.

[Delftsche Courant 27 april 1944, blz. 2

Op 29 april 1944 biedt A.N. van Heiningen,  Stationsstraat 35, Pijnacker, te koop aan maisplanten tegen de vastgestelde prijs.

[Delftsche Courant 29 april 1944, blz. 2

In april 1944 zijn twee boerderijen besmet met mond- en klauwzeer. Het gaat om 13 dieren.

[Delftsche Courant 1 juni 1944, blz. 2

Op 3 mei 1944 heeft L. Koetsier Delftsestraatweg 45 Delfgauw meloenenplanten te koop (Net) in pot.

Delftsche Courant 3 mei 1944, blz. 2; 

Op 3 mei 1944 roept H. Millenaar, Katwijkerlaan 46, Pijnacker, rokers op om nu tabak te poten. Meer dan 100 Delftenaren roken al van zijn tabak met tevredenheid. Niet te overtreffen! Prijs 3, 5 en 10 cent per stuk.

Op 16 mei 1944 adverteert hij: Tabaksplanten te koop. Koopt voor Uw geld iets goeds en neemt daarom Deli tabaksplanten.

[Delftsche Courant 3 mei 1944, blz. 2; Delftsche Courant 16 mei 1944, blz. 2

Op 4 mei 1944 heeft J.J. van Sittert, Katwijkerlaan 141, Pijnacker, te koop een grote partij tabaksplanten in diverse soorten, ook in grondpot. Vanaf f 10 de 1000.

[Delftsche Courant 4 mei 1944, blz. 2

Op 11 mei 1944  biedt Dijkxhoorn, Delftsestraatweg 69 Delfgauw te koop aan andijvieplanten nr. 5

[Delftsche Courant 11 mei 1944, blz. 2

Op 11 mei 1944  biedt De Jong Noordeindseweg 62, Delfgauw te koop aan bloemkoolplanten Lecerf en 200 bonenstokken voor f 2,50 per 100

[Delftsche Courant 11 mei 1944, blz. 2

Op 15 mei 1944 biedt S de Bruyn, Delftsestraatweg 127 Delfgauw te koop aan  150 groene komkommerplanten

[Delftsche Courant 15 mei 1944, blz. 2

Op 20 mei 1944 biedt S.C.W. Zuidam, Klapwijkseweg 21, Pijnacker, te koop aan jonge Lecerf  bloemkoolplanten.

[Delftsche Courant 20 mei 1944, blz. 2

Op 25 mei 1944 heeft D.L. Dijkxhoorn, Vrijenbanstraat 82 Delfgauw te koop bloemkoolplanten, rode kool-, witte kool- , spruitkool- knollen-, en savoye koolplanten.

Delftsche Courant 25 mei 1944, blz. 2

Op 27 mei 1944 heeft J.G. van Eendenburg, Delftsestraatweg 29 Delfgauw te koop 4-5000 spitskoolplanten en Lecerf bloemkoolplanten

Delftsche Courant 27 mei 1944, blz. 2

Het komt in het tuinbouwvak maar hoogst zelden voor dat een werknemer 40 jaren lang in dezelfde tuin en bij eenzelfde familie werkzaam is. De heer J. v. d. Velden zal in de maand mei 1944 de dag herdenken, dat hij bij de familie van Geest, Delftsestraatweg, in dienst trad en steeds zijn beste krachten aan dit tuindersbedrijf heeft gegeven. Hij krijgt van de baas een geschenk onder couvert en bloemen aangeboden.

Delftsche Courant 25 mei 1944, blz. 2; Delftsche Courant 8 juni 1944, blz. 2

In mei 1944 is opnieuw op een boerderij een dier besmet met mond- en klauwzeer. Er is één boerderij met 13 dieren met schurft.

[Ned. Staatscourant  11 juli 1944/133, blz. 6; Delftsche Courant 12 juli 1944, blz. 1

Op 1 juni 1944 heeft Dijkxhoorn, Delftsestraatweg 69 Delfgauw te koop tomatenplanten voor 2 cent per stuk

Delftsche Courant 1 juni 1944, blz. 2

Op 2 juni 1944 heeft C. Koppert, Zuideindseweg 11 Delfgauw, te koop alle soorten koolplanten. Tevens bruine bonen- en stamboonplanten 

Delftsche Courant 2 juni 1944, blz. 2

Op 6 juni 1944 heeft L. Koetsier, Delftsestraatweg 45, Delfgauw, te koop bloemkoolplanten Lecerf

Delftsche Courant 6 juni 1944, blz. 2

Op 7 juni 1944 heeft Joh. de Hoog, Zuideindseweg 82 Delfgauw, te koop rode kool en savoyekoolplanten

Delftsche Courant 7 juni 1944, blz. 2

Op 12 juni 1944 heeft S. de Bruijn, Delftsestraatweg 127 Delfgauw bloemkoolplanten Lecerf te koop

Delftsche Courant 12 juni 1944, blz. 2

Op 15 juni 1944 heeft G van der Velden, Vrijenbanstraat 86 Delfgauw jonge Lecerf bloemkoolplanten te koop

[Delftsche Courant 15 juni 1944, blz. 2

In juni 1944 is op  drie boerderijen besmetting met mond- en klauwzeer. Er is één boerderij met 13 dieren met schurft.

[Ned. Staatscourant  1 augustus 1944/148, blz. 6;

Op 1 juli 1944 heeft De Jong Noordeindseweg 62 Delfgauw een partij spruitkoolplanten te koop.

[Delftsche Courant 1 juli 1944, blz. 2

Op 13 juli 1944 heeft Ph. Lugtigheid Jr., Noordeindseweg 72, Pijnacker, te koop een partij spruitenplanten, ook per 100 stuks

[Delftsche Courant 13 juli 1944, blz. 2


Anna HartmanOp 19 juli 1944 trouwt in Rotterdam de 21-jarige Anna Hartman, geboren in Rotterdam en wonende in Pijnacker met de 26-jarige Arend Elffers, geboren en wonende te Rotterdam.Ze is een dochter van administrateur van huizen Jan Hartman en Helena Korevaar. Hij is een zoon van architect Gerardus Elffers en Bonjé Smilde.BRONNENarchievenArchieven.nl.

In juli 1944 is op  zes boerderijen besmetting met mond- en klauwzeer. 

[Ned. Staatscourant  5 september 1944/173, blz. 5;


Op 7 augustus 1944 vraagt de firma J. Bosman, Kerkweg 66 Pijnacker, voor direct of later voor het lezen van alle soorten peulvruchten nette meisjes leeftijd ong. 15 jaar. Bij gebleken geschiktheid goed loon. Plaatsing in Pijnacker of Rotterdam. Reiskosten worden vergoed.

[Rotterdamsch Nieuwsblad 7 augustus 1944, blz. 2; Rotterdamsch Nieuwsblad 18 augustus 1944, blz. 2

Anthonie Elisa Bakker

Op 14 augustus 1944 heeft C. Weerheim, Noordweg 23, Pijnacker, een partij ramen te koop voor f 8 per stuk

[Delftsche Courant 14 augustus 1944, blz. 2

Op 16 augustus 1944 hebben de Gebrs. Lijst Delftsestraatweg 151 Delfgauw, te koop een partij jonge stevige andijvieplnten

[Delftsche Courant 16 augustus 1944, blz. 2

Op 18 augustus 1944 wordt meegedeeld: Land. en tuinbouwers van wie het bedrijf geheel of gedeeltelijk door inundatie onbruikbaar is geworden en die thans woonachtig zijn in de gemeente Delft, Pijnacker, Berkel, Rodenrijs en Nootdorp, moeten zich in de week van 13-20 augustus a.s. melden bij de plaatselijke Bureauhouder, O. M. v. d. Vaart, Westlaan 24, Pijnacker. Later zullen zij dan een oproep ontvangen om de desbetreffende schadeformulieren in te vullen, onder overlegging van eigendomsbewijzen, pachtcontracten, veeboekje(s), schapenboekje(s) en een bewijs als geregistreerde bij de P.V.C. van hun voormalige provincie.

[Delftsche Courant 18 augustus 1944, blz. 2; De Residentiebode 18 augustus 1944, blz. 3; De Courant 22 augustus 1944, blz. 2 


Albertus Johannes van Bovenen 

Op 31 augustus 1944 wordt de op 20 augustus 1914 in Pijnacker geboren architect  Albertus Johannes van Bovenen door de Sicherheitspolizei gearresteerd. Hij woont dan in Tilburg, Wilhelminapark 139. Albertus wordt op 14 september 1944 overgebracht naar kamp Amersfoort.BRONNENinternetArchieven.nl

In augustus 1944 zijn vijf boerderijen besmet met mond-en klauwzeer

[Ned. Staatscourant  29 december 1944/232, blz. 5;

Op 3 november 1944 staan in de tuin van de heer Reasch te Delfgauw krokussen in volle bloei

Delftsche Courant 3 november 1944, blz. 2

De mensen uit de stad en ook uit de Wippolder gingen naar de boeren in Delfgauw en ook nog verder om spullen die ze hadden te ruilen tegen eten. Er waren aardige boeren die dat deden. Maar er waren ook boeren die voor een klein beetje eten heel veel vroegen zoals gouden sieraden of bijvoorbeeld een fiets, een gouden ring voor tien eieren. Meneer de Bruin had het nog best goed. Hij werkte bij een tuinder en had eigenlijk best wel te eten. Op die tuin waren ook lage kassen. Veel glas van die kassen was kapot geschoten en daarom had hij ook altijd wel wat hout om te stoken, van de sponningen. Het was hier dus anders dan in de grote stad. [...]

De Duitsers dreven soms alle mensen op straat bij elk, een razzia, en zochten dan de gezonde mannen uit die naar Duitsland moesten. Soms doorzochten ze een hele wijk. Het laatste jaar van de oorlog hielden de Duitsers ook in Delfgauw, bij de Pauwmolen een razzia. Ze doorzochten ook de huizen in de buurt waar meneer de Bruin woonde. Meneer de Bruin is toen snel naar de Wippolder gegaan naar het huis van zijn verloofde. Daar heeft hij zich verstopt. De huizen hadden toen meestal een voorkamer en achterkamer en daartussen zaten schuifdeuren. Daarboven zat een holle ruimte waar je je goed kon verstoppen. Aan het einde van de oorlog kwamen de Duitsers daarachter en als ze een huis gingen doorzoeken staken ze hun bajonet door het plafond in die holle ruimte. Die dag dat meneer de Bruin zich verstopt had kwam zijn zus ’s avonds naar het huis van zijn verloofde toe om te zeggen dat alles weer veilig was.

[http://www.tunoord.nl/archief/WippolderWijkkrant/WippKr_bevrijdingskrant_2005.pdf]

misdaad

Op 26 januari 1944 wordt bij de politie aangifte gedaan van diefstal in Delfgauw van enkele kledingstukken die aan de kapstok hingen

Delftsche Courant  27  januari  1944, blz. 2

Op 19 februari 1944 wordt bij de heer L. aan de Noordeindseweg in Delfgauw door verbreking van een slot ingebroken in een schuur en een konijn buitgemaakt.

Delftsche Courant 19 februari 1944, blz. 1

Medio februari 1944 is er zitting van de Delftse kantonrechter. Voor A. van Buijtene, melkverkoper in Pijnacker, komt mr. A. de Gidts als gemachtigde. Aan van B. is ten laste gelegd, dat hij ter aflevering ln voorraad heeft gehad een hoeveelheid gestandaardiseerde melk, waarvan het procentisch vetgehalte te laag was. Mr. De Gidts zegt, dat het feit niet wordt ontkend. De oorzaak van het lage vetgehalte is n.l. deze. Van B. had een 5 liter bus met 4 liter melk staan en nog een busje met 1 liter taptemelk. Die ene liter moet hij aan een klant afleveren, maar deze was niet thuis. Verdachte dacht er niet meer aan, dat er taptemelk in het busje zit en giet het over in de kan met gestandaardiseerde melk. Voorts voert de gemachtigde aan, dat de melk niet meer bestemd was voor verkoop of aflevering, omdat verdachte zijn laatste klant had bediend en op weg was naar huis, hoewel spreker toegeeft, dat verdachte zou hebben afgeleverd, indien iemand hem nog om melk zou hebben gevraagd. In verband met een en ander verzoekt spr. schuldigverklaring zonder oplegging van straf. De ambtenaar van het O.M. is het met het verweer van de gemachtigde niet eens. Het is namelijk niet na te gaan, dat de melk niet zou zijn verkocht, evenmin als met zekerheid is aan te nemen, dat het hier een onoplettendheid van de verdachte betrof. Waar verd. al meerdere veroordelingen achter de rug heeft eist spr. f 150,— subs. 30 dagen. Na re- en dupliek veroordeelt de kantonrechter de melkverkoper tot f 80,— subs. 1 maand 

Op 10 maart 1944 wordt ingebroken in de rijwielherstelplaats van de heer B. Treels in Delfgauw. Er wordt een ruit ingeslagen.  Een prima fiets met de beste kwaliteit banden wordt buitgemaakt. Ook een in reparatie gegeven rijwiel wordt meegenomen

[Delftsche Courant 10 maart 1944, blz. 2; Delftsche Courant 14 maart 1944, blz. 1]

In een schuur staande aan de Noordeindseweg in Delfgauw, behorende aan L. v. d. S., is rond 10 maart 1944 ingebroken en een tweetal geiten ontvreemd. Een drachtige geit is gespaard evenals een kalf, dat zich in deze schuur bevond. De inbraak is gepleegd door het verbreken van een ruit.

Delftsche Courant 14 maart 1944, blz. 1

Begin mei 1944 staat bij de kantonrechter terecht de tuindersknecht H. J. van O. uit Delft. Hij zou op 2 april 1944 in de Klein Vrijenbansepolder eieren van wilde eenden hebben gezocht. Als getuige is verschenen de opperwachtmeester B. uit Pijnacker. Hij verklaart, dat hij de jongen heeft zien zoeken. De ambtenaar van het O.M. vordert f 25 boete subs. 2 weken tuchtschool. De kantonrechter vonnist conform de eis.

[Delftsche Courant 3 mei 1944, blz. 2

Op 28 juni 1944 dient bij de kantonrechter de volgende zaak: In de gemeente Berkel en Rodenrijs liggen over de vaarten tal van brugjes, die de schippers zelf moeten openen en sluiten. En nu had L. L. uit Pijnacker zo'n brugje wel geopend, maar niet gesloten. Deswege had hij zich te verantwoorden en deelde hij mede. dat hij op andermans grond moest komen om de brug te sluiten. De kantonrechter vond dit echter geen excuus en veroordeelde L. overeenkomstig de eis van het O.M. tot f 10 subs. 5 d.

[Delftsche Courant 28 juni 1944, blz. 1

De teler P. C. J. van Winden, Kerkweg 105 in Pijnacker, had nieuwe aardappelen aan particulieren verkocht voor ƒ 1 per kg. Hedenmorgen 10 juli 1944 werd hij door ambtenaren van de C.C.D. voor de inspecteur voor de Prijsbeheersching in Rotterdam geleid, die van W. een boete oplegde van ƒ5000 met publicatie van het vonnis. De teler W. Rijneveld, Noordweg, Pijnacker, had meloenen verkocht tegen ƒ 1 per kg., terwijl de maximumprijs ƒ0,60 is. R. werd eveneens hedenmorgen voorgeleid en kreeg een boete van ƒ250. terwijl 1400 meloenen verbeurd verklaard werden.

[Delftsche Courant 10 juli 1944, blz. 2; Haagsche Courant 10 juli 1944, blz. 1

Aan een veehouder uit Pijnacker wordt in juli 1944 ten laste gelegd, dat hij melk ter aflevering in voorraad heeft gehad, waarvan het vetgehalte te laag was. Het OM. eist tegen deze verdachte een boete van ƒ 300, subs. 30 dagen. De raadsman mr. A. de Gidts uit Pijnacker merkt op, dat de ambtenaren van de Keuringsdienst meereden in de auto van de melkrijder en monsters namen uit de bussen, die door zijn cliënt aan de openbare weg waren geplaatst. De verdachte, wiens boerderij 7 à 800 meter van de weg verwijderd ligt, bleef onkundig van het feit, dat gemonsterd werd, terwijl de wet toch duidelijk voorschrijft, dat de monsters in aanwezigheid van de betrokkene moeten worden genomen en deze het recht heeft het nemen van een tegenmonster te vragen. Dr. Meyer, scheikundige van de Keuringsdienst, die als getuige-deskundige wordt gehoord, zegt, dat een en ander wel voorschrift kan zijn, maar  dat dit praktisch onuitvoerbaar is. Het personeel is daarvoor te beperkt. De ambtenaar van het O.M. is het met de zienswijze van de verdediger niet eens en vindt, dat verdachte, die de melk aan de weg plaatst, alle risico's moet dragen. Spreker  persisteert bij zijn eis. Mr. Bennewitz wijst direct vonnis en verklaart de ambtenaar niet ontvankelijk in de door hem ingestelde strafvervolging

[Delftsche Courant 26 juli 1944, blz. 2;

In de nacht van  20 augustus 1944 wordt opnieuw ingebroken in de werkplaats van de rijwielhandelaar Treels aan het Noordeinde te Delfgauw. Een ter reparatie aangeboden rijwiel en een fietsband werden gestolen. Er is geen spoor vn de daders. Het is voor de derde keer dat het bedrijf slachtoffer van inbraak is 

Delftsche Courant 22 augustus 1944, blz. 1

Voor de kantonrechter-plaatsvervanger mr. H. P. Bennewitz moeten zich op 30 augustus 1944 enige inwoners van Pijnacker verantwoorden, omdat zij een kind niet hebben laten inenten vóór het bereiken van de éénjarige leeftijd en voorts geen gevolg hebben gegeven aan de oproep van de burgemeester. M. deelt desgevraagd mee, dat hij zijn zoon Pietje niet heeft laten inenten, omdat hij gewetens-, gemoeds- en medische bezwaren heeft. Dit was een heleboel, maar als de kantonrechter nog eens nader informeert blijken slechts de medische bezwaren over te blijven. En deze vloeien voort uit verdachte's mening, dat het serum tegenwoordig niet meer  "voor 100 % af"  is en van de 1000 ingeënte kinderen er één sterft. Diezelfde sterftekans was er vroeger ook, weet de kantonrechter. Maar de man zegt: Die één op de duizend kan net mijn kind zijn. Hoeveel kinderen heb je? luidt de vraag van mr. Bennewitz. Twaalf gehad en nu nog tien in leven. Ze zijn geen van allen ingeënt? En ben je daarvoor nooit met de rechter in aanraking geweest?  Neen, nooit. Mr. Hille, de ambtenaar van het O. M„ vordert voor het eerste feit (niet laten inenten) ƒ5.— subs. 3 dagen en voor het tweede feit (niet voldoen aan de oproep) ƒ4.— subs. 2 dagen. Het vonnis wordt resp. ƒ3.— subs. 2 dagen en ƒ 2.— subs. 1 dag. Eenzelfde straf krijgen, nadat ook de ambtenaar hetzelfde als in de eerste zaak heeft geëist. L. de K. en v. d. H. De eerste heeft zijn dochtertje Anna niet durven laten inenten, omdat in zijn kennissenkring een kind na de inenting ernstig ziek was geworden. V. d. H. heeft een zuster, van wie een  kind aan de gevolgen was overleden en daarom heeft verdachte zijn zoontje Nicolaas niet laten inenten. Hij heeft 11 kinderen, die kerngezond zijn en nóóit zijn ingeënt. De werkmeester P. J. van V. komt er met een kleinere boete van af en wel van ƒ2.— subs. 1 dag en ƒ I.— subs. 1 dag. Zijn dochtertje Jenneke was even na de eerste verjaardag ingeënt, omdat er tevoren korte tijd geen serum was geweest. De dokter had gezegd, dat hij de zaak wel aan de burgemeester zou doorgeven en daarop had verdachte gerekend. Met deze omstandigheden hield de kantonrechter bij het wijzen van zijn vonnis rekening.

[Delftsche Courant 30 augustus  1944, blz. 1;

Ook staat op 30 augustus 1944 terecht de veehouder Duijndam uit Delfgauw wegens het afromen van bussenmelk. Hij wordt veroordeeld tot een boete van tweemaal f 75 subs 15 dagen

Delftsche Courant 30 augustus 1944, blz. 1

De officier bij de Haagse politierechter wil op 19 september 1944 E. C. van B. uit Pijnacker nog clement behandelen en daarom niet in de gevangenis brengen. Verdachte heeft zich wegens diefstal te verantwoorden, doch er is nog een blanco strafblad, waarom een geldboete werd gevorderd. De politierechter kan zich hiermee verenigen en legt ƒ30 boete of 15 dagen hechtenis op.

[Dagblad van Rotterdam 20 september 1944, blz. 1]

Op woensdag 27 september 1944 berecht de kantonrechter-plaatsvervanger de volgende zaak:  Een timmerman uit Pijnacker, die volgens zijn zeggen „niet voor plezier, maar voor de honger" met een zegen in de Oude Leede had gevist, wordt veroordeeld tot tweemaal  een boete van f 5 subs. 2 dagen. De zegen wordt verbeurd verklaard.

[Delftsche Courant 30 september 1944, blz. 1;

Uit een schuur op een tuin onder de Oude Leede begin november 1944 zijn door middel van braak verscheidene aldaar staande voorwerpen gestolen, w.o. gereedschappen enz. en uit de schuur van tuinder B. in Delfgauw, de schoenen van het personeel en een aantal slangen.

[Delftsche Courant 3 november 1944, blz. 2; Delftsche Courant 9 november 1944, blz. 1]

Op 15 november 1944 wordt gemeld:

Bij den heer J. L. aan de Noordeindseweg te Delfgauw zijn twee schapen uit het weiland gestolen. Blijkbaar zijn de dieren geslacht. 

Bij den heer v. V.,  Delftsestraatweg te Delfgauw werden enige hectoliters aardappelen ontvreemd.

 [Delftsche Courant 15 november 1944, blz. 1]

Op 14 december 1944 in de vroege uren zijn op de tuin van de heer de Br. gelegen aan de Delftsestraatweg 30 kisten aardappelen gestolen.

Delftsche Courant 14 december 1944, blz. 2; 

Op 20 december 1944 worden de volgende diefstallen gemeld:

Van de tuin van de heer v. d. Kl. in Delfgauw is een hoeveelheid aardappelen, die ingekuild lagen, ontvreemd.

Ten nadele van de kaashandelaar de Br. is in Delfgauw een paar honderd kilo vette kaas gestolen.

Brandstoffen zijn eveneens een waardevol bezit. Bij een tuinder aan den Delftsestraatweg is een flink kwantum brandstof in de wacht gesleept. Het gestolene werd waarschijnlijk zelfs per schuit vervoerd.

Delftsche Courant 20 december 1944, blz. 2;

Op 29 december 1944 worden de volgende diefstallen gemeld:

Bij de heer P. v. d. H.  in Delfgauw is des nachts een kalf geslacht; 's morgens vond men kop en ingewanden in de schuur. 

Bij de landbouwer v. Winden in Delfgauw zijn niet minder dan zes schapen gestolen uit een gesloten stal. Geen spoor werd gevonden; bij zijn buurman v. d. Harg werden eveneens twee schapen gestolen. 

Van de tuin van de heer D. v. d. L. aan de Noordeindseweg zijn uit een put een partij kroten en andere groenten ontvreemd.

Delftsche Courant 29 december 1944, blz. 2;

nutsvoorzieningen

Vanaf 16 oktober 1944 wordt slechts electriciteit geleverd tussen 18.30 uur en 22.00 uur. Als gas en electra geheel worden stopgezet kan warm eten bij de centrale keuken worden verkregen. Wie dat wil moet zich opgeven bij het distributiekantoor aan de Oostlaan 38a. Daarvoor moeten bonnen worden ingeleverd.

Met ingang van vrijdag 6 oktober 1944 zijn de uren, waarop gas zal worden geleverd, opnieuw gewijzigd en vastgesteld als volgt: van Maandag t/m Zaterdag van 11.30-13 uur en van 18-18.30 uur; des Zondags van 12.30-14 uur en van 18-18.30 uur. Deze regeling geldt eveneens voor de verbruikers, wonende in de gemeenten Pijnacker en Schipluiden. De Directeur der Bedrijven. 

[Delftsche Courant 5 oktober 1944, blz. 2]

Vanaf maandag 25 september 1944 zal in Pijnacker gas worden geleverd 's morgens van half twaalf tot 1 uur en des avonds van half zes tot half zeven.

Tot nader order wordt geen enkele toeslagkaart voor bijzondere arbeid meer verstrekt. Alle reeds verzonden oproepen zijn hiermede vervallen.

[Dagblad van Rotterdam 25 september 1944, blz. 2]

Vanaf maandag 16 oktober 1944 zal in Pijnacker uitsluitend des avonds tusschen half zeven en 10 uur stroom geleverd worden.

[Dagblad van Rotterdam 16 oktober 1944, blz. 2]

Vanaf maandag 20 november 1944 zal het G.E.B. te Delft de stroomlevering staken en ontvangt dus ook onze gemeente dan geen stroom meer.

[Dagblad van Rotterdam 22 november 1944, blz. 2]

onderwijs

In Pijnacker bestaat in mei 1944 een kleuterverblijf van de Nederlandsche Volksdienst, dat ook door verscheidene Delftse kinderen wordt bezocht. Het ligt in de bedoeling om binnen afzienbare tijd ook te Delft zo'n inrichting te openen. De kosten voor opname houden verband met de inkomsten van de ouders; wie niet betalen kan is vrijgesteld: de maximum vergoeding is bepaald op ƒ 0,25 per dag. waarvoor een kind ook gevoed wordt. Er wordt veel aan gymnastiek gedaan om afwijkingen in de lichaamshouding te voorkomen of te verbeteren. Maar ook aan de geestelijke ontwikkeling wordt aandacht besteed, waarbij uit de methode Fröbel overgenomen wordt, wat bruikbaar is De lust tot initiatief wordt bevorderd; de zin voor netheid en orde aangekweekt; de gemeenschapszin gestimuleerd.

[Delftsche Courant 16 mei 1944, blz. 1

"Daar komen ze!" Elken morgen, omstreeks half 9, weerklinkt die roep voor het bureau van den Ned. Volksdienst op de Markt, als eenige rijtuigen om den hoek. achter het stadhuis, zichtbaar worden. Gistermorgen klonk die kreet toch iets anders dan gewoonlijk; er lag iets bizonder vreugdevols in. Het was voor de ongeveer 35 Delftsche kinderen die het kleuterverblijf van den NV.D. te Pijnacker bezoeken, dan ook een bizondere dag. Hun moeders mochten n.l. mee: mee in het rijtuig, mee naar het kleuterverblijf. Het kostte wat moeite om allen een plaatsje te bezorgen; er moest wat gepast en gemeten worden en toen de rijtuigen reeds volgepropt den tocht naar Pijnacker waren begonnen, kwamen de traditioneele laatkomers aangehold, die ook nog mee moesten en ... er zoo waar nog bij konden! Aan de Juliana van Stolberglaan te Pijnacker staat een aardig gebouwtje; drie ruime lokalen liggen er gelijkvloers licht en luchtig, op het Zuiden. Aan de zonzijde is een grasveld en aan het einde daarvan een gedeeltelijk overdekte groote zandbak. 'Toen de 35 jeugdige Delvenaren gistermorgen arriveerden, waren de 10 speelkameraadjes uit Pijnacker reeds aanwezig. Bijna een jaar is thans het kleuterverblijf te Pijnacker in gebruik Bescheiden begonnen heeft het zich allengs uitgebreid, totdat het maximum aantal kleuters, dat toegelaten kon worden, bereikt was. De jongens en meisjes - kinderen van 3 tot 6 jaar - komen graag naar het kleuterverblijf; de leidster mej. C. J. A. Sey, deelde ons mee. dat de mutatie zeer gering is; wie één keer is toegelaten en de weldaad van een goede leiding en een uitstekende verzorging heeft ondervonden, blijft - op een enkele uitzondering na - komen.

[Delftsche Courant 26 juli 1944, blz. 1;

In 1944 zitten op de ambachtsschool in Delft vier leerlingen uit Pijnacker.

[Delftsche Courant 4 oktober 1944, blz. 1;

onheil

Op 13 juni 1944 begeeft in Delfgauw een carrier het vanwege de te zware vracht. De carrier is beladen met melkbussen. De inhoud van de bussen kan worden behouden. Het vehikel is met paard en wagen naar de bestemming gebracht.

[Delftsche Courant 13 juni 1944, blz. 2;

Op zaterdagmiddag 8 juli 1944 raakt een 3-jarige peuter te water in de Delfgauwse vaart. Een onbekend gebleven persoon bracht het jongetje tijdig op de wal.

In aansluiting op ons bericht omtrent het ongeval van afgelopen zaterdag, waarin sprake was van een onbekende man, die de 3-jarige A. Gordijn van de verdrinkingsdood redde, melden wij nog, dat deze persoon, die de zwemkunst niet verstaat en met risico voor eigen leven in de vaart sprong, de heer P. Wittekoek, van de Vrijenbanstraat in Delfgauw was. Ook de heer B. van Beek, uit de Kon. Emmalaan te Delft, moest zich te water begeven, daar eerstgenoemde het reeds zinkende kind niet meer kon bemachtigen. De geneeskundige dienst bracht het kind naar het Gasthuis. De toestand is bevredigend.

Delftsche Courant 10 juli 1944, blz. 2; Delftsche Courant 12 juli 1944, blz. 2; 

In de namiddag van 16 augustus 1944 brengen de 83-jarige heer en mevrouw van Zeyl uit Delfgauw een bezoek aan hun gehuwde dochter in de Oude Leede in Pijnacker. 's Avonds worden de oudjes per melkwagen naar huis gebracht. Voordat de oude mensen thuis zijn afgestapt, kantelt de wagen bij het draaien, waardoor de heer van Zeyl achterover slaat, doch niet gewond werd. De vrouw valt echter van de wagen en komt onder de wielen terecht. Zij wordt zeer ernstig gewond. Doktershulp was spoedig aanwezig. Mejuffrouw van Zeyl is naar de St. Hippolytusstichting te Delft vervoerd. Haar toestand is redelijk.

[Delftsche Courant 17 augustus 1944, blz. 2;

Bij de smid, de heer Hoogerwaard in Delfgauw, vinden in de derde week van augustus 1944 niet minder dan drie ongevallen plaats tijdens het beslaan van paarden. Een van de knechten wordt zodanig getroffen, dat hij zich onder doktersbehandeling moet stellen. De heer Hoogerwaard wordt tenslotte zelf ernstig aan de hand verwond.

[Delftsche Courant 22 augustus 1944, blz. 2;

Eind augustus 1944 worden bij  de landbouwer van W.  in Delfgauw twee koeien door de bliksem getroffen en gedood

Delftsche Courant 30 augustus 1944, blz. 1

Op 23 november 1944 wordt gemeld: Een juffrouw uit Delft, die maandagavond het erf van de heer v.d. Haas te Delfgauw afkwam, geraakte te water. Haar hulpberoep trok de aandacht van de in nabijheid wonende mej. Overdam, die de onforuinlijke juffrouw wist te redden. Bij de heer v. d. Haas werd zij van droge kleding voorzien.

Delftsche Courant 23 november 1944, blz. 1]

onroerend goed

Op 31 januari 1944 zoekt P. van der Marel, Delftsestraatweg 26 in Pijnacker, mogelijk voor een werknemer, een arbeiderswoning in Pijnacker of omgeving in ruil voor een nette arbeiderswoning in Bergschenhoek 

[Delftsche Courant 31 januari 1944, blz. 2; Rotterdamsch Nieuwsblad 14 februari 1944, blz. 2

Op 11 februari 1944 vraagt W. Vos, Westlaan 68, Pijnacker, te huur in Utrecht voor een jong echtpaar met baby een woning of een deel daarvan met gemeubileerde of gestoffeerde kamers. Bereid deze over te nemen.

[Utrechtsche Courant 11 februari 1944, blz. 4

Op 18 februari 1944 zoekt A. Gravesteijn, Oude Leedeweg 25, Pijnacker, voor jongelui die wensen te trouwen eén of twee ongemeubileerde kamers met gebruik van een keuken.

Rotterdamsch Nieuwsblad 18 februari 1944, blz. 2

Op 12 april 1944 vraagt een echtpaar met een dochter van 11 jaar een kamer met gebruik van keuken, J. Hoogerwaard, Delftsestraatweg 182, Delfgauw.

[Delftsche Courant 12 april 1944, blz. 2

Op 28 april 1944 vraagt mw Duval, Oostsingel 2, Schiedam een zonnige zitkamer en slaapkamer, (on) gemeubileerd, met gebruik van keuken

Delftsche Courant 28 april 1944, blz. 2; 

Op 6 mei 1944 vraagt iemand een bovenetage of kamers te huur in Pijnacker om te kunnen trouwen

[Delftsche Courant 4 mei 1944, blz. 2; Delftsche Courant 8 mei 1944, blz. 2

Openbare verkoping wegens sterfgeval ten overstaan van notaris P. A. H. Bensmann te Delft op de maandagen 24 en 31 juli 1944 des namiddags half drie in het venduhuis der notarissen te Delft a/d. Voldersgracht no. 11a van:

Percelen 1 t/m 4.....

Perceel 5. Het perceel, bestaande uit 3 woningen met erf en tuin aan het Uitpad nrs. 12, 13 en 14 te Pijnacker, kad. sectie C. nrs. 2348 en 2349 tezamen groot 5 are. Verhuurd no. 12 beneden ƒ3,50; boven ƒ 4,-; no. 13 ƒ 3,20 en no. 14 ƒ 2,85 p. w. Max. pr. voor het geheel ƒ7500,—. Aanvaarding terstond na toewijzing onder gestanddoening van de huur. Betalen kooppenningen 31 augustus a.s. met 1 maand rente a 5 %. Bezichtiging maandagen 17 en 24 en woensdag 29 juli a.s. van 11-12 uur. Nadere inl. ten kantore Nickersteeg. Delft, tel. 336

[Delftsche Courant 15 juli 1944, blz. 2

Op 2 augustus 1944 vraagt een echtpaar 1-2 ongemeubileerde kamers te huur, C. Verschoor, Stationsstraat 46, Pijnacker

Delftsche Courant 2 augustus 1944, blz. 2

oorlog

In april 1944 zit Henk Bergwerff ondergedoken in Delfgauw. Hij wordt verraden en gearresteerd en komt uiteindelijk op 20 april 1944 in Duitsland terecht. Hij moet daar werken in het kader van de Arbeitseinsatz

http://www.koosp.nl/wo%20deel%207/wo%20deel%207%201b/index.htm

Op 23 juni 1944 wordt om 14.30 uur een aanslag gepleegd op het distributiekantoor in Pijnacker. De overvallers, die zich voorgaven van de Rijksverkeersinspectie te zijn, ontvoerden de leider van het kantoor, aldus "De Stem van Londen" van 19 juli 1944.

[De Stem van Londen 19 juli 1944;

In de tweede helft van juni 1944 heeft (de landwacht ten spijt) opnieuw een groot aantal overvallen op plaatselijke distributiekantoren plaats gehad, die allen met succes zijn bekroond. Zij hadden plaats te Coevorden, Pijnacker, Nijverdal, Heemse bij Hardenberg, Haarlem en Jutfaas. Zo werd de proviandering van het leger van onderduikers voor geruime tijd verzekerd.

De Waarheid 27 juli 1944, blz. 7

Op 21 juli 1944 vraagt de bewoner van Noordeindseweg 35, Delfgauw, of de vinder tegen beloning wil terugbezorgen de "staalhelm" die de man op een auto rijdend richting Pijnacker heeft laten liggen.

[Delftsche Courant 21 juli 1944, blz. 4


Anthonie Elisa Bakker Op 12 augustus 1944 wordt de op 27 september 1909 in Pijnacker geboren radiomonteur Anthonie Elisa Bakker door de Sicherheitspolizei gearresteerd. Hij woont dan in Pijnacker, Westlaan 68. Hij wordt op 14 september 1944 overgebracht naar kamp AmersfoortBRONNENinternetArchieven.nl

Albertus Johannes van Bovenen



Op 4 september 1944 wordt Marinus Jacobus Schoonbeek door de Duitsers gefusilleerd. Hij woont voor de oorlog in Pijnacker en is sergeant bij de marechaussee. Hij zit in de oorlog in het verzet. Hij maakt tekeningen van fortificaties in Delfgauw.

http://www.nmkampvught.nl/biografieen/schoonbeek-marinus-jacobus/

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 heeft het Bezuidenhoutkwartier in Den Haag te lijden van bombardementen. Een daar wonende Maas Geesteranus besluit zijn persoonlijke bezittingen, waaronder een arrenslee, in veiligheid te brengen bij boer Rodenburg in Delfgauw, die een stuk land en eendenkooi van de familie pacht.  In die tijd zijn vijf familieleden eigenaar van enige percelen weiland in Delfgauw, tezamen ruim 8 hectare, te weten Frederik Anton Nanningh (Frits 1890-1988), Iza Cornelia Maria (1907-2005), Jan Albert (1904-1994), Walrave (1907-1999), Rudolf (1911-2003). Zij hebben die percelen geërfd in 1936 van hun ongetrouwde tante Jeanette Cornelie (1875-1936), die het vermoedelijk heeft geërfd van haar vader Frederik Anton (1834-1894), De pachter is Johannes Rodenburg, die in 1949 door koop eigenaar wordt van de percelen. Van de vijf familieleden zijn in 1944 Jan en Walrave in Nederlands-Indië, Ruud in Leiden, Iza in Utrecht. Hoewel niet zeker, kan Frits toen in Den Haag gewoond hebben, in ieder geval trouwt hij daar in 1929. Het lijkt aannemelijk dat Frits Maas Geesteranus is geweest die in 1944 persoonlijke bezittingen naar Delfgauw heeft gebracht. Na de oorlog zijn de persoonlijke bezittingen weer opgehaald, maar de arrenslee is achtergelaten. Misschien was ruimtegebrek de reden, in ieder geval is de eigenaar hem nooit meer komen ophalen. De boer, die geen gevoel had voor cultuurhistorische waarden, laat de slee in een vervuilde schuur staan onder hooi en kippenstront.

Jan de Bruyn, opgegroeid als boerenzoon in Schipluiden, heeft van jongs af aan belangstelling voor boerenantiek. Hij gaat de boer op om aardewerk, oud gereedschap tot en met boerenwagens te verzamelen. Na jaren van verwaarlozing in de schuur van boer Rodenburg koopt de Bruyn de slee voor f 1000 onder de voorwaarde dat hij deze de eerste 5 jaar niet zal doorverkopen. Men houdt kennelijk toch rekening met de kans dat de eigenaar zal terugkomen en de slee zal opeisen. Dat is echter nooit gebeurd. De slee wordt schoongemaakt en in bruikleen 15 jaar lang in de hal van het gemeentehuis van Pijnacker geplaatst.

[http://www.maasgeesteranus.nl/joomla/documents/Geschiedenis/De%20Arrenslee.pdf]

Op 13 september 1944 wordt gemeld: Met ingang van heden is het een ieder in de navolgende gemeenten: Benthuizen, Bergschenhoek. Berkel-Rodenrijs, Bleiswijk, Delft. Leidschendam, Nootdorp, Pijnacker en Zoetermeer, verboden, vaste brandstoffen te verbruiken, te vervoeren of doen vervoeren of af te leveren, tenzij men in het bezit is van een daartoe strekkende schriftelijke vergunning, afgegeven door de brandstoffencommissie te Delft.  Aan deze vergunning kunnen voorwaarden of bepalingen worden verbonden. Bovenstaand verbruiksverbod geldt niet voor gewoon huishoudelijk verbruik.

[Dagblad voor Leiden en omstreken 13 september 1944, blz. 2]

Zodra de gas- en electriciteitsleveringen geheel zullen worden stopgezet zal er ook in Pijnacker  gelegenheid zijn warm eten van de centrale keuken te betrekken. Om voor de eerste dagen hiervoor in aanmerking te komen moet men zich woensdag 18 oktober  1944 tussen 9 en 12 u. en tussen 2 en 4 uur opgeven aan het Distributiekantoor,Oostlaan 38a, onder vermelding van het aantal gezinsleden waarvoor men de maaltijden wenst. T.z.t. moeten voor het te verkrijgen voedsel de daarvoor aangewezen bonnen ingeleverd worden. 

[Dagblad van Rotterdam 16 oktober 1944, blz. 2]

Op 25 oktober 1994 wordt gemeld: Te Pijnacker zal een centrale keuken In werking worden gesteld. Naar wij uit goede bron vernemen zal in Delfgauw een uitdeelpost worden geplaatst.

[Delftsche Courant 25 oktober 1944, blz. 2]

Op 9 november 1944 wordt gemeld: Een uitdeelpost van de centrale keuken van Pijnacker is te Delfgauw gevestigd. Het eten wordt van 12 tot 13 uur uitgereikt; er is een flinke deelneming.

[Delftsche Courant 9 november 1944, blz. 1]

In verschillende plaatsen (wij noemen Hazerswoude, Nootdorp, Pijnacker, Zoetermeer) hebben de Nederlandsche Binnenlandsche strijdkrachten de volgende gedrukte bekendmaking verspreid, met in de kop het Nederlandsche wapen en rood-witblauw opdruk:  "De Commandant van het District maakt bekend, dat de hieronder te vermelden ingezetenen van Pijnacker wegens zwarten handel en het schandelijk misbruik maken van de nooden hunner landgenooten terstond na de bevrijding door de autoriteiten ter verantwoording zullen worden geroepen. Tesamen met andere landverraderlijke elementen zullen zij op de meest drastische wijze worden berecht. De in deze bekendmaking genoemde personen worden er met nadruk op gewezen, dat de mate van hun bestraffing afhankelijk zal zijn van de wijze, waarop zij zich tot op het uur der bevrijding verder zullen gedragen. Indien mocht blijken, dat zjj zich opnieuw aan zwarten handel schuldig maken dan wel hun verplichtingen tegenover de Nederlandsche Voedselvoorziening saboteeren, dan zou dit onmiddellijk ingrijpen tengevolge kunnen hebben. De ingezetenen van Pijnacker worden op hun plicht gewezen nu reeds feitenmateriaal in te zamelen dat kan leiden tot het onderkennen van zwarte handelaren en andere oorlogsmisdadigers. Nieuw gemelde gevallen van zwarten handel zullen, na, aan een grondig onderzoek te zijn onderworpen, op gelijke wijze worden behandeld. De Nederlandsche Binnenlandsche Strijdkrachten.

DE DISTRICTSCOMMANDANT. 

Volgen de namen en adressen van ingezetenen die zich op ernstige wijze aan zwarten handel hebben schuldig gemaakt. 

[Oranjebulletin 30 november 1944, blz. 1-2]

Op 9 december 1944 worden bij een razzia 300 personen in Delft opgepakt

[http://www.delfia-batavorum.nl/uploads/Afbeeldingen/jaarboeken/Delfia_Batavorum_1994.pdf]

Op den avond van 22 december 1944 kwamen gewapende personen aan een woning te Pijnacker, blijkbaar met het doel een groote buit weg te sleepen. De bewoners van het huis hebben zich echter krachtig verzet, zoodat de heeren uiteindelijk het hazenpad kozen. Ook de vorige week deed zich in die gemeente een dergelijk geval voor. De laatste tijd gebeuren meer dergelijke vervallen, ook in andere plaatsen. De bandieten maken hierbij dikwijls gebruik van de naam "ondergrondsche". Wij wijzen er met nadruk op dat dergelijke rooverijen absoluut niet uitgaan van de verzetsbeweging en dat de bevolking zich krachtig tegen dergelijk optreden moet verzetten. 

BRONNENkrantenDe Marskramer 6 januari 1945, blz. 6

Op 30 december 1944 verzoekt de districtscommandant van de B.S. onder wie Pijnacker ressorteert, het Ornjebulletin om te rehabiliteren de heer A.J. van der Kooy, Oude Leedeweg 71, Pijnacker, die door een betreurenswaardige samenloop van omstandigheden op de lijst van gewaarschuwde zwarthandelaren is geplaatst

[Nederlandsch Nieuws 30 december 1944, blz. 1]

post

Poststukken kunnen in Delfgauw zondagmorgen niet meer worden afgehaald, aangezien het kantoor dan gesloten is.

Delftsche Courant 9 mei 1944, blz. 2

Vanaf maandag 21 november 1944 is het postkantoor in Pijnacker geopend des morgens van negen uur tot half een; des middags van 2 tot 4 uur.

[Dagblad van Rotterdam 22 november 1944, blz. 2]

Op 20 mei 1944 wordt gemeldt dat het hulppostkantoor der posterijen in Delfgauw op zondagen en feestdagen de gehele dag gesloten zal zijn 

Delftsche Courant 20 mei 1944, blz. 2

ruiling

Op 5 januari 1944 wil Dingenouts Noordeindseweg 17 Delfgauw  een paar witte leren schoenen maat 40 ruilen voor gewone lage schoenen met platte had maat 40

Op 25 januari 1944 wil hij een paar bruine sportschoenen maat 38-39 ruilen voor een paar in maat 39-40

[Delftsche Courant 5 januari 1944, blz. 2; Delftsche Courant  25  januari  1944, blz. 2

Op 8 januari 1944 biedt A. Verweij Delftsestraatweg 266 Delfgauw te koop aan een paar nieuwe zwarte oude kwaliteit  damessportschoenen maat 37 voor f 30 of ruilen voor bruine sportschoenen

Delftsche Courant 8 januari 1944, blz. 2

Op 18 januari 1944 wil de weduwe Hazeu, Delftsestraatweg 50 Delfgauw een paar herenschoenen maat 43 ruilen voor maat 44

Delftsche Courant 18 januari 1944, blz. 2

Op 18 februari 1944 wil B. Delfgauw, Zuideindseweg 64, Pijnacker, een paar kinderschoenen maat 21 ruilen voor maat 25

Delftsche Courant 18 februari 1944, blz. 2

Op 22 februari 1944 wil Adr. Dreijhuis, Delftsestraatweg 65, Delfgauw, een paar zwarte damesschoenen met doorlopende hak maat 40 ruilen voor schoene maat 39

Delftsche Courant 22 februari 1944, blz. 2

Op 29 februari 1944 heeft C. Koppert Zuideindseweg 11 Delfgauw, te ruilen een in prima staat verkerende brede cocosloper voor een goede traploper en een middelmaat hondenmand voor een grote.

Delftsche Courant 29 februari 1944, blz. 2

Op 1 maart 1944 wil C. Rensen Noordeindseweg 20 Delfgauw, ruilen een paar jongensschoenen, lage bruine, maat 40 voor maat 37

Op 9 maart 1944 biedt van Zandwijk, Oude Leedeweg 15, Pijnacker, te ruil aan een wollen herentrui voor herenondergoed of werkoverhemden

Delftsche Courant 9 maart 1944, blz. 2

Op 5 april 1944 vraagt A. Benschop, Zuidweg 2, Pijnacker, te ruil een nieuw pak, plusfour, leeftijd 15 jaar in ruil voor grotere maat, leeftijd 16 jaar, ook nieuw, kleur grijs of blauw. Tevens jasje met rijbroek, zwart geverfd voor plusfour, zelfde maat.

Delftsche Courant 5 april 1944, blz. 2 

Op 13 april 1944 wil G. Boon, Delftsestraatweg 97 Delfgauw  een eiken ledikant ruilen voor een tweepersoons opklapbed met eiken ombouw.

[Delftsche Courant 13  april 1944, blz. 2

Op 13 april 1944 wil Mulder, Vrijenbanstraat 38, Delfgauw, een z.g.a.n. wollen zomertweedmantel maat 42, pracht kwaliteit, ruilen voor een lichte zomerswagger.

[Delftsche Courant 13  april 1944, blz. 2

Op 13 april 1944 biedt A. Geluk, Emmadwarsstraat 47, Pijnacker,  ter ruiling aan een z.g.a.n. Hawaiian-guitaar, compleet met muziekboeken en waterproof foudraal tegen een damesmantelpakje maat 40 of herencostuum of vloerkleed 3,5 bij 4,5.  Een paar jongensschoenen, maat 35 of 36 tegen een paar schoenen maat 40 of 41. Meisjeszomermantel ongeveer 12 jaar voor jongenskousen en sportkousen of zomerjapon maat 40

Delftsche Courant 13 april 1944, blz. 2 

Op 18 april 1944 wil van der Lugt Noordeindseweg 59 Delfgauw een paar alage z.g.a.n.  jongensschoenen  maat 29 ruilen voor dito maat 30

Delftsche Courant 18 april 1944, blz. 2; 

Op 20 april 1944 biedt van der Does, Oude Leedeweg 19, Pijnacker, ter ruiling aan een paar bruine pumpschoenen maat 41 hoge hak voor rood of bruin met platte hak maat 40 moeten in goede staat zijn.

Delftsche Courant 20 april 1944, blz. 2

Op 20 april 1944 biedt Hogeboom, Zuideindseweg 73, Pijnacker, ter ruiling aan een paar meisjesschoenen maat 39 tegen een paar bruine meisjesschoenen maat 38 met platte hak Moeten z.g.a.n. zijn.

Delftsche Courant 20 april 1944, blz. 2

Op 27 april 1944 biedt Boender, Oude Leedeweg 97, Pijnacker ter ruiling aan zes nieuwe theedoeken of witte handdoeken of 6 slopen, alles oude kwaliteit voor een japon maat 42

Delftsche Courant 27 april 1944, blz. 2

Op 9 mei 1944 wil  mej. A.J. Moen, Zuideindseweg 6, Delfgauw, twee paar bruine schoenen maat 38 3/4 hak ruilen voor twee paar schoenen maat 38 met platte hak.

Delftsche Courant 9 mei 1944, blz. 2

Op 10 mei 1944 wil H. v.d. Hengel, Vrijenbanstraat 46, Delfgauw, een paar z.g.a.n. damesschoenen maat 38 met 3/4 hak ruilen voor damesschoenen met 38 met platte hak

Delftsche Courant 10 mei 1944, blz. 2

Op 15 mei 1944 wil De Haan Post v.d. Burgstraat 11 Delfgauw een z.g.a.n. ollen damesbadpak ruilen voor en in goede staat zijnd kindermanteltje , leeftijd 3 jaar

[Delftsche Courant 15 mei 1944, blz. 2

Op 31 mei 1944 wil van der Vorm, van Brachtstraat 9, Pijnacker, z.g.a.n. bruine damesschoenen, maat 40 met 3/4 hak ruilen voor damesschoenen maat 40 met platte hak

[Delftsche Courant 31 mei 1944, blz. 2

Op 31 mei 1944 wil Meijer Delftsestraatweg 65 Delfgauw, een blauwe wollen mantel maat 36 ruilen voor een lichte regenmantel maat 40; Vlisco jongensoverhemd oude kwaliteit  z.g.a.n 14 jaar voor een grijs rokje maat 40; grote roodleren beugeltas voor blauwe leren handtas.

Delftsche Courant 31 mei 1944, blz. 2

Op 31 mei 1944 wil de Jong Noordeindseweg 62 Delfgauw een witte damesregenjas maat 42 ruilen voor een trainingsbroe of zeilbroek

Delftsche Courant 31 mei 1944, blz. 2

Op 5 juni 1944 wil de Haan Post v.d. Burgstraat 12 Delfgauw, een kindermanteltje met mutsje, leeftijd 2 jaar ruilen voor een manteltje leeftijd 3 jaar en z.g.a.n. schoentjes maat 21 voor maat 23

Delftsche Courant 5 juni 1944, blz. 2

Op 13 juni 1944 wil Z. Wenteler, Kerkweg 78, Pijnacker,  hoge herenschoenen maat 40 ruilen voor lage schoenen maat 42

[Delftsche Courant 13 juni 1944, blz. 2

Op 13 juni 1944 wil A. Olieman, Zuideindseweg 60 Delfgauw een plusfourpak 16 jaar ruilen voor een jongensjas 18 jaar

[Delftsche Courant 13 juni 1944, blz. 2

Op 27 juni 1944 heeft H. Boer, Wilgenweg 6, Pijnacker, te ruilen een paar witlederen damesschoenen maat 5en een paar herenschoenen maat 45 in goede staat voor een paar vetleren werkschoenen ook in goede staat maat 45 of 46

[Delftsche Courant 27  juni 1944, blz. 2

Op 4 juli 1944  wil Huis in 't Velt, Delftsestraatweg 16, Delfgauw een paar jongensschoenen maat 26 ruilen voor dito maat 30

[Delftsche Courant 4 juli 1944, blz. 2

Op 5 juli 1944 wil A. 't Hart, Overgauwseweg 6, Pijnacker, een paar werkschoenen maat 43 ruilen voor damesschoenen maat 42 en een lichtgrijze swagger maat 44 voor een overall maat 54 alles oude kwaliteit

Delftsche Courant 1 maart 1944, blz. 2

Op 13 juli 1944 wil hij een paar werkschoenen maat 43 in zeer goede staat ruilen voor een paar damesschoenen maat 42 of voor 2 paar kinderschoenen maat 32 en 26, moeten ook in goede staat zijn.

Delftsche Courant 5 juli 1944, blz. 2; Delftsche Courant 13 juli 1944, blz. 2

Op 6 juli 1944 wil G. Weijgertse, Oude Leedeweg 18, Pijnacker, een paar z.g.a.n. meisjesschoenen maat 38 ruilen voor maat 39.

[Delftsche Courant 6 juli 1944, blz. 2

Op 31 juli 1944 wil A. Bregman, Klapwijkseweg 53, Pijnacker, een paar leren zomerschoenen maat 38, ruilen voor een paar tennisschoenen maat 40

[Delftsche Courant 31 juli 1944, blz. 2

Op 9 augustus 1944 wil A.C. Rensen, Kerkweg 94, Pijnacker, een paar werkschoenen z.g.a.n. maat 42 ruilen voor maat 45

[Delftsche Courant 9 augustus 1944, blz. 2; Delftsche Courant 14 augustus 1944, blz. 2

Op 10 augustus 1944 wil Kamerbeek, Delftsestraatwrg 216 Delfgauw een paar meisjesschoenen maat 30 ruilen voor maat 34

Delftsche Courant 10 augustus  1944, blz. 2; 

Op 11 augustus 1944 wil W. v.d. Stoep, Zuiderstraat 2, Pijnacker een paar z.g.a.n. hoge herenschoenen ruilen voor een paar vetleren werkschoenen

[Rotterdamsch Nieuwsblad 11 augustus 1944, blz. 2

Op 11 augustus 1944 wil P. Rensen, Noordeindseweg 33, Delfgauw, een nieuwe zwarte uniformjas ruilen voor een werkbroek.

[Delftsche Courant 11 augustus 1944, blz. 2

Op 17 augustus 1944 wil G. van Marel , Oude Leedeweg 2,  Pijnacker, ruilen 4-5 ons wol voor een winterjapon of stof daarvoor en een paar blauwe damesschoenen maat 41 3/4 hak voor dergelijke schoenen met een platte hak, in zeer goede staat.

[Delftsche Courant  17 augustus 1944, blz. 2]

Op 17 augustus 1944 wil W. Mast, Delftsestraatweg 64a Delfgauw een paar kaplaarzen maat 30; een paar molieres maat 30  voor dandalen en molieres maat 33 -34 oude kwaliteit 2 meter gebleekte zijde en 2 meter zwarte zijde oude kwaliteit voor 3,5 m gebleekte zijde of effen, mag ook 2 x 2 meter verschillende zijde zijn

[Delftsche Courant 17 augustus 1944, blz. 2




BRONNENgeraadpleegde bronnenArchieven.nl

Op 25 augustus 1944 wil Koornneef , Zuiderstraat 21, Pijnacker, een tweepersoons opklapbed met nieuw blank eiken ombouw voor een driedelig bedstel en Aupingspiraal. Ook te koop voor f 200

[Delftsche Courant 25 augustus 1944, blz. 2]

Op 25 augustus 1944 wil Luijendijk, Vlielandseweg 55, Pijnacker, ruilen een paar nieuwe hoge zwarte kinderschoentjes maat 26 voor een paar maat 28 nieuw of z.ga.n.

[Delftsche Courant 25 augustus 1944, blz. 2]


Albertus Johannes van BovenenOp 31 augustus 1944 wordt de op 20 augustus 1914 in Pijnacker geboren architect Albertus Johannes van Bovenen door de Sicherheitspolizei gearresteerd. Hij woont dan in Tilburg, Wilhelminapark 139. Albertus wordt op 14 september 1944 overgebracht naar kamp Amersfoort.
BRONNENgeraadpleegde bronnenArchieven.nl

Op 6 november 1944 wil de Vreede Delftsestraatweg 280 een grijzeherenwinterjas oude kwaliteit ruilen voor een wollen herentrui

[Delftsche Courant 6 november 1944, blz. 2

Op 7 november 1944 wil Kunz Delftsestraatweg 75 Delfgauw een jongenswinterjas 7 jaar ruilen voor een twee of gbardine regenjas leeftijd 20 jaar

[Delftsche Courant 7 november 1944, blz. 2

Op 20 november 1944 wil M. Braat Zuiderstraat, Pijnacker een paar z.g.a.n. herenschoenen maat 45 ruilen voor een paar werkschoenen maat 45-46

[Delftsche Courant 20 november 1944, blz. 2

Op 20 november 1944 wil W.A. de Jong Stationsstraat 25a Pijnacker een bruine damesmantel  ruilen voor een jongensjaas 17 jaar, oude kwaliteit

[Delftsche Courant 20 november 1944, blz. 2

Op 21 november 1944 wil Bronmeijer, Delftsestraatweg 113 Delfgauw, een paar z.g.a.n. leren damesschoenen maat 39 voor z.g.a.n. damesschoenen maat 40

Delftsche Courant 21 november 1944, blz. 1]


Johannes Baptist Hoedelmans. 

Op 26 november 1944 overlijdt in Pijnacker Johannes Baptist Hoedelmans. Hij is een zoon van Christiaan Hoedelmans en Cornelia van der Meer. Hij is de weduwnaar van Lucia Martina van den Bergh. 
BRONNENgeraadpleegde bronnenArchieven.nl



Adriana van der Helm




Op 1 december 1944 wil H. Quartel Noordweg 36 Pijnacker een paar herenschoenen maat 45 ruilen

[Delftsche Courant 1 december 1944, blz. 2

Op 8 december 1944 wil Smit Delftsestraatweg 240  Delfgauw vier Richters stenen bouwdozen ruilen voor meccanodozen

[Delftsche Courant 8 december 1944, blz. 2

Op 8 december 1944 wil Groenewegen Post v.d. Burgstraat 10 Delfgauw z.g.a.n. sèdeschoenen 3/4 hak maat 38 ruilen voor meisjesschoenen maat 33

[Delftsche Courant 8 december 1944, blz. 2

Op 13 december 1944 wil Sonneveld Overgauwseweg 65 Pijnacker  twee paar schoenen maat 35 ruilen voor een paar meisjesschoenen. 

[Delftsche Courant 13 december 1944, blz. 2

Op 29 december 1944 wil Benschop, Oostlaan 10, Pijnacker een orgel en een biljart ruilen voor aardappelen

[Delftsche Courant 29 december 1944, blz. 2

varia

Op 22 januari 1944 meldt de bewoner van Zuideindseweg 4 twee textielkaarten  te hebben verloren. Tegen beloning terug te bezorgen.

Delftsche Courant 22 januari  1944, blz. 2

Op 11 februari 1944 vraagt de Bruin, van Brachtstraat 14, Pijnacker,  of iemand een bruin leren dameshandschoen heeft gevonden op de weg van Pijnacker naar Delfgauw. Tegen beloning terug te bezorgen.

Delftsche Courant 11 februari 1944, blz. 2

Op 16 maart 1944 wint E. Hesselt van Dinter, Westlaan 34, Pijnacker, de 16e prijs bij een wedstrijd in slagzinnen voor drukkerij van Oel in Delft.

Delftsche Courant 16 maart 1944, blz. 2

Op 20 maart 1944 beschikt J. Hille Vrijenbanstraat 58 Delfgauw over een gevonden handschoen.

Delftsche Courant 20 maart 1944, blz. 2

Op 21 maart 1944 wordt gevraagd een weggelopen herdershond teruf te bezorgen, J. v.d.Eyk, Delftsestraatweg 188 Delfgauw

Delftsche Courant 21 maart 1944, blz. 2

Op 12 april 1944 is W.A. Mol uit Pijnacker de inzender van een winnende oplossing  van een damprobleem.

Dordrechtsche Courant 12 april 1944, blz. 2

Op 24 april 1944 vraagt F. Bruns Zuideindseweg 15 Delfgauw wie zijn beenpijpen vermoedelijk verloren op de Delftsestraatweg verloren, heeft gevonden

Delftsche Courant 24 april 1944, blz. 2; 

Op donderdag 4 mei 1944 verliest Lugtigheid, Noordeinde 66 Delfgauw, een zweep rijdend van de Beestenmarkt naar Delfgauw. Gelieve terug te bezorgen

Delftsche Courant 6 mei  1944, blz. 2

Degene die in mei 1944 een abonnement wenst op de Residentiebode kan dat opgeven bij de agent H. van Eijk, Noordweg 3 in Pijnacker

[De Residentiebode 23 mei 1944, blz. 4; De Residentiebode 14 september 1944, blz. 4]

De heer H. in Delfgauw heeft in zijn woning een kast staan, die door een gebrek aan het slot, een paar jaar builen gebruik was geweest. Dezer dagen kwam hij op het denkbeeld de kast open te steken. Bij het inspecteren van de inhoud vond hij op 27 juni 1944 o.m een kistje sigaren!

Op 27 juni 1944 verliest P.P Smit, Wilgenweg 18, Pijnacker, zijn persoonsbewijs met vrijstellingskaart van vordering rijwiel.

[Delftsche Courant 27 juni 1944, blz. 2;

Op 22 juli 1944 is bij Eisberg, Oude Leedeweg 11, Pijnacker, een kleine foxterrier (reu) met zwarte plek op rug en kop aan komen lopen. Af te halen tegen de advertentiekosten.

[Delftsche Courant 5 augustus 1944, blz. 2

Op zaterdag 5 augustus 1944 verliest P. v.d. Brugge, Vrijenbanstraat 6, Delfgauw, een badpak, handdoek en kapje op weg van het zwembad in Pijnacker naar de Overgauwseweg

[Delftsche Courant 5 augustus 1944, blz. 2; Delftsche Courant 11 augustus  1944, blz. 2; 

Op 9 augustus 1944 vraagt Adr. Poot, Zuideindseweg 9, Delfgauw, voor een Chr. jongensclub een gummi binnenbal maat 3 of 4

Delftsche Courant 9 augustus  1944, blz. 2; 

Op 21 augustus 1944 wordt gemeld:  Degene, die zaterdag j.l. n.m ± 6 u. onder viaduct Delfgauwseweg een grijs manteltje (van mantelpak) gevonden heeft, wordt dringend verzocht dit tegen goede beloning terug te bezorgen bij: Van Dissel, de Tweeling" Delftsestraatweg 278, Delfgauw. Eigenaresse is ernstig gedupeerd

Delftsche Courant 21 augustus  1944, blz. 2; 

Op maandagmorgen 21 augustus 1944 tussen Delft en Delfgauw, portemonnaie met inhoud waaronder ziekencoupons van Wed. L. de Hoogh. Tegen beloning terug te bezorgen: W. Verhoef, Zuideindseweg 72, Delfgauw.

Delftsche Courant 22 augustus  1944, blz. 2; 

Op 18 augustus 1944 was het 50 jaren geleden, dat de heer E. P. v. d. Laar als correspondent van het dagblad „De Residentiebode" werd aangesteld. Van de redactie mocht hij gelukwensen en bloemen in ontvangst nemen. Ook van andere zijde werden bloemen aangeboden.

Delftsche Courant 22 augustus  1944, blz. 2; 

Op 27 augustus 1944 zijn in de Post van de Burgstraat op initiatief van de heren Wijnmalen, Krapels en Jansen verschillende kinderspelen gehouden Het geheel had een vlot en gezellig verloop

Delftsche Courant 30 augustus 1944, blz. 1

Op 28 augustus 1944 vraagt W. Poot Delftsestraatweg 163, Delfgauw  de jongen die hun zwarte poesje heeft meegenomen bij de brug in Delfgauw vriendelijk dit terug te bezorgen.

Delftsche Courant 28 augustus 1944, blz. 1

Op 2 september 1944 wordt gemeld:  Als bakker H. per rijwiel de brug in het Zuideinde passeert slipt hij, waardoor de met brood gevulde mand in het water terecht komt en de kostbare inhoud grotendeels verloren gaat  en de heer L. v. B. valt op een boerderij aan de Zuideindseweg door één van de zolders en wordt ernstig gewond.

Delftsche Courant 2 september 1944, blz. 1

Op de avond van vrijdag 27 oktober 1944 verliest J.v.d. Eyk. Delftsestraatweg 188 Delfgauw op weg van Delfgauw naar de Oostsingel een bruine leren aktetas met inhoud. De eigenaar is zeer gedupeerd. Tegen grote beloning terug te bezorgen.

Delftsche Courant 30 oktober 1944, blz. 2

Op 28 november 1944 wordt gevraagd of iemand een kinderwagenwiel heeft gevonden op de weg Delft-Pijnacker. Tegen beloning terg te bezorgen op o.m. Kerkweg 64a in Pijnacker

[Delftsche Courant 28 november  1944, blz. 2]

Op 8 december 1944 wil K. van Herk Westlaan 52 Pijnacker een paar nieuwe herenschoenen maat 41 ruilen voor een paar damesschoenen maat 40

veeteelt

In september 1944 zijn er twee bedrijven besmet met mond-en klauwzeer. In november 1944 zijn er 5 bedrijven waar mond- en klauwzeer heerst . Eén bedrijf is nieuw. In december 1944 zijn er zes bedrijven met mond-en klauwzeer, waarvan één nieuw.

BRONNENkrantenNed. Strt. 25 januari 1945, nr. 11, blz. 4; 

verenigingen

Op 22 februari 1944 is om 20.00 uur in de zaal van Van Schie een openbare ledenvergadering van het Nederlandsche Arbeidsfront. De Provinciaal dienstleider Pers en Propaganda A. Akkermans zal daar spreken over "Waarheen gaat het met den Nederlandschen werker ?" 

Delftsche Courant 19 februari 1944, blz. 2

Op 15 maart 1944 beschikt het Nederlandsch Arbeidsfront in Kring 43 (Delfland), plaatselijk kantoor Pijnacker,  niet over een leider.

Officieele mededeelingen van den leider van het Nederlandsche Arbeidsfront 15 maart 1944, blz 45

Op 25 april 1944 om 20.00 uur vindt onder het motto "Ons socialisme uw redding!" een volksvergadering plaats in Café van Schie in Pijnacker. Spreker is ene Hendriks. Kaarten f 0,25 bij T. Lindenburg, J. Koot, A. Croin en J. van Schaik.

Delftsche Courant 24 april 1944, blz. 2

[Delftsche Courant 8 december  1944, blz. 4]

Op 21 februari 1944 meldt de bewoner van Noordeindseweg 10 Delfgauw dat hij een gouden ketting met gouden collier is verloren, een gedachtenis. Tegen beloning terug te bezorgen

Delftsche Courant 21 februari 1944, blz. 2

De vereniging Kinderontspanning in Delfgauw houdt in mei 1944 voor haar jeugdige leden een huisvlijttentoonstelling in "De Bijenkorf". Deze trok veel belangstelling.

Delftsche Courant 4 mei 1944, blz. 2

Het bestuur van de IJsvereniging "Voorwaarts" deelt op 23 november 1944 mee dat de inning van de contributie wordt uitgesteld.

Delftsche Courant 23 november 1944, blz. 2

waterstaat

In het archief van De Noordpolder van Delfgauw zijn lijsten aanwezig met de namen van de leden van het dijkleger. 

werkgelegenheid 

Op 7 januari 1944 vraagt de weduwnaar W. den Uyl, Wilgenweg 2a, Pijnacker, per half januari een nette huishoudster, N.H., kunnende stoppen en naaien. Hij is een arbeider met vier zoons. Goede hulp is aanwezig.Dagblad van Rotterdam 7 januari 1944, blz. 2 

Op 7 januari 1944 vraagt D. van Wijk, wonend bij station Berkel op Polderweg 16 een dienstbode voor dag en nacht. De advertentie is herhaald op 14 januari 1944Krantenbank Zeeland De landstand in Zeeland 7 januari 1944, blz. 8; Krantenbank Zeeland De landstand in Zeeland 14 januari 1944, blz. 8;

Op 8 januari 1944 vraagt P. Bos Tramkade 3a Den Hoorn een tuindersknecht en jongen voor zijn in Delfgauw gelegen tuin.

Delftsche Courant 8 januari 1944, blz. 2

Op 10 januari 1944 vraagt A. Bazuin, Katwijkerlaan 71 Pijnacker een goede verstelnaaister bij kinderen, 1 x per week of  om de 14 dagen

Delftsche Courant 10 januari 1944, blz. 2      

Op 11 januari 1944 vraagt Mevr. Dr. van der Horst, Kerkweg 22 in Pijnacker wegens huwelijk van één van haar twee meisjes, een flinke dienstbode voor dag en nacht. 

Delftsche Courant 11 januari 1944, blz. 2;  

Op 11 januari 1944 vraagt een tuindersgezin, Delfgauwseweg 24, Pijnacker een net meisje voor de dag of voor drie dagen per week, volle kost en goed loon

Delftsche Courant 11 januari 1944, blz. 2

Op 14 januari 1944 wordt door M.F. Bijnsdorp, Oude Leedeweg 77, Pijnacker, gevraagd een tuindersknecht, zo mogelijk veilingschipper 

Delftsche Courant 14 januari 1944, blz. 2

Op 17 januari 1944 vraagt C. v.d. Wouden, Delftsestraatweg 107 Delfgauw een veilingschipper of tuindersknecht

Delftsche Courant 17 januari 1944, blz. 2

Op 18 januari 1944 vraagt L. Koetsier Delftsestraatweg 45 Delfgauw een tuindersknecht of flinke halfwas

Delftsche Courant 18 januari 1944, blz. 2

Op 22 januari 1944 vraagt J.M. van der Kooij Delftsestraatweg 43 Delfgauw een tuindersknecht/veilingschipper

Delftsche Courant  22 januari  1944, blz. 2

Op 27 januari 1944 vraagt P. Overvoorde Lipkensstraat 16 Delft voor zijn tuin in Delfgauw een tuindersknecht (vakman)

Delftsche Courant  27  januari  1944, blz. 2

Op 28 januari 1944 vraagt C. Koppert Delftsestraatweg 129  Delfgauw een jongen of halfwas voor de tuinderijDelftsche Courant  28 januari  1944, blz. 2

Op 31 januari 1944 vraagt W. van den Berg, Oude Leedeweg 48, Pijnacker, een dagdienstmeisje of werkster om direct of per 1 mei in dienst te komen. Zondags vrij 

Mag ook voor dag en nacht zijn.

Delftsche Courant 31 januari 1944, blz. 2; Delftsche Courant 22 februari 1944, blz. 2

Op 2 februari 1944 vraagt mevrouw van Dijk, Emmapark 30 in Pijnacker een alleszins bekwaam eerste meisje voor dag en nacht en een tweede meisje alleen voor de dag.

Rotterdamsch Nieuwsblad 2 februari 1944, blz. 2; Delftsche Courant 2 februari 1944, blz. 2

Op 4 februari 1944 vraagt L Koetsier Delftsestraatweg 45 Delfgauw een tuindersknecht/veilingschipper

Op 30 maart 1944 vraagt hij een halfwas tuindersknecht of flinke jongen. Tevens iemand voor spitwerk.

Op 17 april 1944 vraagt hij een halfwas tuindersknecht of iemand die genegen is tuinwerk te verrichten.

Delftsche Courant  4  februari 1944, blz. 2; Delftsche Courant 30 maart 1944, blz. 2; Delftsche Courant 17 april 1944, blz. 2; 

Op 7 februari 1944 vraagt G.C. Arkesteyn die een tuin heeft op Overgauw 2 in Pijnacker een tuindersknecht of halfwas.

Delftsche Courant 7 februari 1944, blz. 2

Op 10 februari 1944 vraagt Gravesteijn Vrijenbanstraat 46 Delfgauw een hulp om in de ochtenduren in een klein gezin te helpen met huishoudelijk werk

Delftsche Courant  10 februari 1944, blz. 2

Op 11 februari 1944 vraagt het bestuur van het Wit-Gele Kruis, afdeling Pijnacker, een R.K. wijk-kraamverpleegkundige. Brieven met opgave van het verlangde salaris moeten worden gezinden aan het adres Kerkweg 6 in Pijnacker.

De Tijd 11 februari 1944, blz. 2

Op 12 februari 1944 vraagt H. van Elst, Zuideindseweg 46, Delfgauw, een vader met twee grote zoons, een huishoudster of hulp in de huishouding, voor direct of later.

Delftsche Courant 12 februari 1944, blz. 2

Op 12 februari 1944 vraagt mevr. van der Pol, Delftsestraatweg 16, Pijnacker, een flinke dienstbode, zelfstandig kunnende werken. Goede kost en hoog loon. 

De advertentie wordt herplaatst vanaf het adres Koppellaan 1 in Apeldoorn.

Op 16 december 1944 vraagt ze opnieuw een flinke dienstbode voor de dag of voor dag en nacht. Goede kost, goed loon.

Delftsche Courant 12 februari 1944, blz. 2; Delftsche Courant 22 februari 1944, blz. 4; Nieuwe Apeldoornsche Courant 22 februari 1944, blz. ; Delftsche Courant 15 december 1944, blz. 4]

Op 14 februari 1944 vraagt B. Verschoor uit Pijnacker een net dagmeisje of werkster voor twee dagen in de week.

Delftsche Courant 14 februari 1944, blz. 2

Op 23 februari 1944 vraagt Nienhuis, Vrijenbanstraat 54, Delfgauw een net meisje voor de ochtenduren v.g.g.v. in gezin met drie jonge kinderen.

Delftsche Courant 23 februari 1944, blz. 2

Op 26 februari 1944 vraagt het doktersgezin Jongebreur uit Pijnacker per direct een een flink dienstmeisje voor dag en nacht. Adres te bereiken met de trein vanaf Rotterdam-Hofplein in 17 minuten

Krantenbank Zeeland Eilanden-nieuws 26 februari 1944, blz. 4;

Op 15 maart 1944 beschikt het Nederlandsch Arbeidsfront in Kring 43 (Delfland), plaatselijk kantoor Pijnacker,  niet over een leider.

Officieele mededeelingen van den leider van het Nederlandsche Arbeidsfront 15 maart 1944, blz 45

Op 24 maart 1944 vraagt J. Bosman, Kerkweg 66, Pijnacker, meisjes voor het uitzoeken van erwten, bonen en capucijners. Leeftijd vanaf 15 jaar. Bij gebleken geschiktheid goed loon.

Rotterdamsch Nieuwsblad 24 maart 1944, blz. 2 

Op 25 maart 1944 biedt zich een meisje aan als dienstbode voor dag en nacht, liefst in de omgeving van Pijnacker. W. Krijger, van Brachtstraat 5, Pijnacker.

Delftsche Courant 25 maart 1944, blz. 2

Op 28 maart 1944 worden bezorgers voor weekbladen gevraagd voor Pijnacker en de omliggende dorpen.

Delftsche Courant 28 maart 1944, blz. 2

Op 1 april 1944 vraagt W. Poot, Delftsestraatweg 163, Delfgauw, een tuindersknecht met het vak bekend.

Op 14 april 1944 vraagt hij een tuindersknecht of halfwas

Delftsche Courant 1 april 1944, blz. 2; Delftsche Courant 14 april 1944, blz. 2; 

Op 6 april 1944 vraagt D.L Dijkxhoorn, Choorstraat 37, Delft, die in Delfgauw een tuin heeft, een jongen voor de tuin

Delftsche Courant 6 april 1944, blz. 2

Op 18 april 1944 biedt zich een jongen van 15 jaar aan bij voorkeur voor werk bij een teeltboer, G.G. of H.G. , P. Huisman, Noordeindseweg 31 Delfgauw

Delftsche Courant 18 april 1944, blz. 2; 

Op 27 april 1944 wordt een hulp in de huishouding gevraagd  voor dag of voor dag en nacht tegen goed loon door C. v.d. Brugge Vrijenbanstraat 6, Delfgauw

Delftsche Courant 27 april 1944, blz. 2; 

Op 3 mei 1944 vraagt D.W. van Kampen, Koningshof 20 in Pijnacker voor spoedige indiensttreding een flinke boerenmeid voor de boerderij. Ze moet goed met kinderen kunnen omgaan. Goed loon

[De Dordrechtsche Courant 3 mei 1944, blz. 2]

Op 10 mei 1944 wordt in een gereformeerd gezin gevraagd een meisje (15-18 jaar) om behulpzaam te zijn in de huishouding. Goede verzorging en goed tehuis.  A. Hoff, Westlaan 37, Pijnacker

[De Standaard 19 mei 1944, blz. 6]

Op 19 mei 1944* vraagt mevrouw van Wijk, Polderweg 16 in Pijnacker per direct een flink meisje voor de huishouding  in een gezin met 2 kinderen voor dag of dag en nacht

Krantenbank Zeeland De landstand in Zeeland 19 mei 1944, blz. 8; Krantenbank Zeeland De landstand in Zeeland 2 juni 1944, blz. 8; Krantenbank Zeeland De Zeeuw 16 juni 1944, blz. 8; 

Op 1 juni 1944 vraagt D.L. Dijkxhoorn, Choorstraat 37, Delft, die een tuin heeft in Delfgauw, een tuindersknecht en een jongen

Delftsche Courant 1 juni 1944, blz. 2

Op 1 juni 1944 vraagt D. v.d. Kooy, Delftsestraatweg 179 , Delfgauw, een jongen voor tuinwerk

Delftsche Courant 1 juni 1944, blz. 2

Op 2 juni 1944 vraagt L.A. v.d. Berg, Vrijenbanstraat 16 Delfgauw wegens teleurstelling terstond een kraamverpleegster

Delftsche Courant 2 juni 1944, blz. 2

Op 8 juni 1944 vraagt D. v. d Kooy, Delftsestraatweg 179 Delfgauw, een flinke jongen voor tuinwerk

Delftsche Courant 8 juni 1944, blz. 2

Op 15 juni 1944 vraagt C. Knoppert , Zuideindseweg 11 Delfgauw een tuindersknecht

[Delftsche Courant 15 juni 1944, blz. 2

In juni 1944 wordt candidaat  J.v.d. Marel uit Pijnacker benoemd tot hulpprediker in Dieren.

Krantenbank Zeeland De Zeeuw 16 juni 1944, blz. 1;

Op 21 juni 1944 vraagt graslandboer P. Zegwaard van de Klapwijkseweg 75 in Pijnacker twee bekwame seizoenarbeiders voor direct [De boerderij; weekblad gewijd aan den land- en tuinbouw, veeteelt, pluimveehouderij enz., jrg 29, 1944, no 38, 21-06-1944, blz. 4] 

Op 21 juni 1944 vraagt J. Zegwaard van Klapwijkseweg 6 een dienstbode en een aankomend boerenknecht die goed kan melken [De boerderij; weekblad gewijd aan den land- en tuinbouw, veeteelt, pluimveehouderij enz., jrg 29, 1944, no 38, 21-06-1944, blz. 4]            

Op 29 juni 1944 wordt door mevr. Kalis, Westlaan 66, Pijnacker een dagmeisje gevraagd

[Delftsche Courant 29 juni 1944, blz. 2

Op 19 juli 1944 wordt door C.L.J. Kerklaan, Vlielandseweg 13, Pijnacker, gevraagd een werkster voor twee dagen per week, goed loon.

[Delftsche Courant 19 juli 1944, blz. 2

Op 20 juli 1944 vraagt Dijkxhoorn, Delftsestraatweg 69, Delfgauw, een jongen voor de tuin.

Delftsche Courant 20 juli 1944, blz. 2; 

Op 26 juli 1944 wordt door mw v.d. Visch, Willem de Zwijgerlaan 2, Pijnacker, gevraagd in een klein gezin een net meisje van 8.30 uur tot 1800 uur. Zondag vrij.

[Delftsche Courant 26 juli 1944, blz. 2

Op 31 juli 1944 vraagt mevr. Vos Juliana van Stolberglaan 13, Pijnacker spoedig een flink meisje in klein gezin, zelfstandig kunnende werken voor halve of hele dagen of voor dag en nacht. Goed loon

[Rotterdamsch Nieuwsblad 31 juli 1944, blz. 2

Op 2 augustus 1944 vraagt mevr. v.d Meer Juliana van Stolberglaan 15, Pijnacker voor z.s.m. een net dienstmeisje voor hele dagen of dag en nacht

[Delftsche Courant 31 juli 1944, blz. 2

Op 11 augustus 1944 vraagt Schoonboom, Westlaan 67, Pijnacker, een net meisje voor de morgenuren of werkster

[Delftsche Courant 11 augustus 1944, blz. 2

Op 11 augustus 1944 vraagt D.J. Droppert, Delftsestraatweg  272 Delfgauw een fline werkster of  meisje

[Delftsche Courant 11 augustus 1944, blz. 2  https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=100&miadt=184&milang=nl&mizk_alle=Pijnacker&miview=tbl

Op 16 augustus 1944 biedt zich aan een alleenstaande eenvoudige juffrouw, 60 jr., van buiten, als huishoudster. Liefst bij een man alleen in één van de dorpen rond Rotterdam. goede behandeling boven alles (zakgeld). Woont graag buiten, Mej. A. Mulder, p/a. N. Vlasveld. Katwijkcrlaan 50. Pijnacker.

[Rotterdamsch Nieuwsblad 16 augustus 1944, blz. 2]

Jan Bossche Op 22 augustus 1944 overlijdt in Rotterdam de in Pijnacker wonende Jan Bossche. Hij is een zoon van Willem Bossche en Dirkje van Geenen. Hij was eerder getrouwd met Petronella van ‘t Hart. 
BRONNENgeraadpleegde bronnenArchieven.nl


Op 24 augustus 1944 biedt zich aan een hulp in de huishouding per 1 september 1944, liefst in Pijnacker of omgeving. Kuijzen, Oostlaan 39, Pijnacker. 

[Delftsche Courant 11 augustus 1944, blz. 2

Adriaan Jacobus van der Kooij

Op 26 september 1944 wordt in ….. Adriaan Jacobus van der Kooij geboren. Roepnaam Aad.………………………………………...........................................=Adriaan overlijdt op 18 november 2016 in ….=hij is begraven in Pijnacker op de Sint JanshofBRONNENgeraadpleegde bronnenFamilySearch [Pijnacker, Documenten, blz. 7]internet FamilySearch

Op 2 oktober 1944 vraagt W. Vreugdenhil, Vrijenbanstraat 28 Delfgauw, tegen februari ee jongen of halfwas voor de tuin

Delftsche Courant 2 september 1944, blz. 2

Op 4 december 1944 vraagt De Delftsche Courant een bezorger voor Delfgauw. Liefst in bezit van een fiets Goed loon en vergoeding voor fiets

Delftsche Courant 4 december 1944, blz. 2

Menno Tol

Op......1944 wordt in.... geboren Menno Tol

...............................................-Menno overlijdt op....in Pijnacker

overige geraadpleegde bronnen

Google Search (Pijnacker en Delfgauw 1944); Delpher (Pijnacker en Delfgauw 1944)