Pijnacker in 1919

ALGEMEEN

bedrijven

Geen stof, roos en onrein te bekennen waar Lax is geweest. Lax geeft een verfrissende haarwassching. op 31 mei 1919 te verkrijgen bij de drogist P. van Etten in Pijnacker.

Op 3 juni 1919 is in de raad aan de orde een schriftelijke vraag van raadslid M. van Winden. Waarom is de raad niet gehoord over de oprichting van fabrieken in de onmiddellijke nabijheid van kerk, rentenierswoningen, enz ? De voorzitter antwoordt dat het gaat om de voorgenomen oprichting van een lakverffabriek. Het verstrekken van vergunningen voor bedrijven die onder de Hinderwet vallen, is aan B&W. Er zijn nimmer bezwaren tegen de oprichting van dergelijke inrichtingen gemaakt. Over de lakverffabriek is nog geen beslissing genomen.weigering is niet zo gemakkelijk als men denkt. Bij beroep op G. S. zal de vergunning alsnog worden verstrekt.

In St. Crt. 1919,132 staan de statuten afgedrukt van de R.K. Middenstandsvereeniging "De Hanze'' te Pijnacker 

In een Bijvoegsel bij de Ned.St.Crt van 29 september 1919, nr. 208 zijn afgedrukt de statuten van de Coöperatieve Verduurzamingsvereeniging "De Kroon". Opgericht door een tuinder uit Rijswijk, twee uit Zoetermeer en vier uit Pijnacker [Pieter Bregman, Cornelis Machiel Rodenburg, Simon van der Kooy en Adrianus Johannes van der Kley]

Op 7 oktober 1919 vindt een gemeenteraadsvergadering plaats. Goedgevonden wordt, op voorstel van den voorzitter, een adres aan de koningin te richten om het maximum getal vergunningen voor de verkoop van sterke drank in Pijnacker te bepalen op drie.

Op 12 december 1919 wordt gemeld dat overeenkomstig het advies van de commissie voor financiën, B. en W. van Delft voorstellen niet in te gaan op het verzoek van de ondernemer van de omnibusdienst tussen Delft en Pijnacker, W.J. van Noort, waarbij deze de gewone subsidie van ƒ 500 voor 1920 met ƒ 100 verhoogd wenst te zien. 

In de raadsvergadering van december 1919 wordt op een verzoek van enige neringdoenden om een verordening te maken met daarin om 9 uur winkelsluiting afwijzend beschikt.

BRONNENkrantenDelftsche Courant 31 mei 1919, blz. 12; Delftsche Courant 5 juni 1919, blz. 3; Algemeen Handelsblad 14 juni 1919, blz. 2; Ned. Stcrt. 29 september 1919, blz. 49; Delftsche Courant 8 oktober 1919, blz. 3; Delftsche Courant 12 december 1919, blz. 2; Delftsche Courant 19 december 1919, blz. 5

belastingen

In de raadsvergadering van 21 februari 1919 worden behandeld de reclames inzake de hoofdelijke omslag, dienst 1918. Gehandhaafd worden de aanslagen van W. J. Brouwer, N. van Boelen, wed. S. Verburg, J. Dijkshoorn, J. v. d. Meer, P. C. de Vreede. Afschrijving is verleend aan A. van der Meer ƒ 9.80, P. Koene ƒ 9.80, F. H. Stam ƒ 4.37, P. G. Westmaas ƒ 7.70, J. J. de Hoog ƒ 10.67, weduwe L. Lemmers ƒ 5.60, M. van Leeuwen ƒ 28.—. J van Winden ƒ 16.80, C. C. Lalleman ƒ 7.70, C. Post ƒ 26.60, P. C. Hederik H. B. ƒ 0.75.

In april 1919 wordt de in Pijnacker gestationeerde W. Ooms, commies 3e klasse bij de dienst der directe belastingen, bevorderd tot commies 2e klasse. 

In juni 1919 deelt de Minister van Financiën aan de gemeente mee dat er geen termen aanwezig zijn om Pijnacker in de 7e klasse van de personele belasting te brengen. 

Op 3 juni 1919 worden door de raad vastgesteld het kohier der schoolgelden 2e kwartaal 1919 en het kohier hondenbelasting, dienst 1919

In de raadsvergadering van december 1919 wordt opgemaakt het kohier der schoolgelden over het 3e en 4e kwartaal. De heer G. v. d. Stoep deelt mede dat hij voor 1920 een gemeentelijke belasting wil invoeren volgens progressie

BRONNENkrantenDelftsche Courant 25 februari 1919, blz. 2; Delftsche Courant 14 april 1919, blz. 2;  Delftsche Courant 19 december 1919, blz. 5

burgerwacht

Op 2 april 1919 wordt gemeld dat de raad met zes leden heeft vergaderd. Aan B. en W. is een krediet toegestaan voor de oprichting van een burgerwacht, waarop van regeringswege sterk wordt aangedrongen. De kosten van lokaalhuis, schoonhouden der geweren, verleturen bij de oefeningen komen alle voor rekening der gemeente. Op 18 april 1919 wordt in het lokaal van de heer G. C. van Schie een vergadering gehouden, die ten doel heeft een afdeling van de vrijwillige landstorm en burgerwacht op te richten. De vergadering wordt geopend door de burgemeester, die in enkele woorden het doel van de bijeenkomst uiteenzette en daarna het woord gaf aan de luitenant Van Pelt. Spreker schetste in korte woorden de toestanden welke op het ogenblik in Oost-Europa voorkomen en het gevaar dat ook in ons land dergelijke woelingen dreigen. Hij wees er daarom op dat het zo nodig is, dat alle gedemobiliseerden een tijdelijke verbintenis sluiten bij de vrijwillige landstorm, opdat de regering dan in tijden van nood op een betrouwbaar leger kan rekenen. Uit de overige bevolking kan dan een burgerwacht gevormd worden om de plaatselijke belangen tegen roverijen en plunderingen van buitenaf te verdedigen. Door de aanwezigen werden aan spreker verschillende vragen gesteld, welke hij naar genoegen beantwoordde. Nadat ook ds. De Bruin en pastoor Bruning nog een aanmoedigingswoord gesproken hadden, gaven zich onmiddellijk een vijftigtal gedemobiliseerden voor de landstorm op, terwijl dit aantal voor de burgerwacht reeds dadelijk een zeventigtal beliep. In het sluitingswoord wees de burgemeester er nog op, dat het van zeer groot belang is, dat niet alleen de werklieden en arbeiders zich aanmelden, maar zeker in de eerste plaats de boeren en tuinders en hun zoons zich horen aan te sluiten. 

Op 10 mei 1919 wordt gemeld dat in de verschillende vergaderingen van de sectiës van de burgerwacht, die in den loop van deze week gehouden zijn, werden tot commandanten gekozen: sectie A I: J. J. de Hoog en tot ondercommandanten C. Soeterbroek en P. Zegwaard; sectie B: commandant S. Kouwenhoven, ondercommandanten J J. Vonk en J. van der Hoeven; sectie C: commandant H. van Dam, ondercommandanten A Starreveld en D. Frans; sectie D: commandant A. Harteveld. ondercommandanten J.G. de Vreede en Ph. Weerheim; sectie A II: commandant Th. C. Tetteroo, ondercommandanten M. M. Verkade en C. van Aalst. Tot commandant van de burgerwacht werd gekozen J. L. Hesselt van Dinter en tot 2e commandant J. L. Blok. 

De statuten van "De Pijnackerse Burgerwacht" zijn op 2 oktober 1919 opgenomen in een Bijvoegsel van de Staatscourant.

In de gemeenteraadszitting van 10 november 1919 wordt behandeld een dankbetuiging van het bestuur der burgerwacht voor de verleende subsidie voor pijlschieten  

BRONNENkrantenDelftsche Courant 2 april 1919, blz. 5; Delftsche Courant 19 april 1919, blz. 10; Delftsche Courant 10 mei 1919, blz. 3; Ned. Stcrt  2 oktober 1919, blz. 4; Delftsche Courant 14 november 1919, blz. 2

cultuur

De christelijke zangvereeniging „Halleluja" gaf donderdagavond 30 januari 1919 in de school van de Ned. Herv. gemeente in Pijnacker een uitvoering voor begunstigers en genodigden, die in groten getale waren opgekomen, zodat het ruime schoolgebouw geheel gevuld was. Het met veel zorg samengestelde programma werd uitgevoerd en getuigde van ernstige studie onder leiding van de bekwame directeur, de heer Blok. Ik zou te veel van onze plaatsruimte moeten vergen, indien we de zangnummers één voor één gingen bespreken. Echter kan men niet nalaten te vermelden enige keurig uitgevoerde nummers orgel en viool door de dames A. Sonneveld en E. Stoorvogel. Het zeer stille en aandachtig luisterende publiek en bij het einde van elk der uitgevoerde nummers het krachtig applaus, waren blijken van erkentelijkheid, zowel vóór de zang als voor de muziek. 

Op 8 juni 1919 en 9 juni 1919 vindt in Katendrecht plaats het nationaal concours voor muziek- en zanggezelschappen, georganiseerd door het Katendrechts Fanfarekorps ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan. Onder de deelnemende verenigingen bevindt zich Excelsior uit Pijnacker. 

In de raadsvergadering van 10 november 1919 wordt het verzoek om subsidie door het bestuur der Harmonievereeniging in handen van B. en W. gesteld.  

In de raadsvergadering van december 1919 wordt aan de muziekvereniging met 5 tegen 2 stemmen     ƒ 100 subsidie toegekend voor aankoop van instrumenten. 

BRONNENkrantenDelftsche Courant 1 februari 1919, blz. 2; Rotterdamsch Nieuwsblad 30 mei 1919, blz. 1; Delftsche Courant 14 november 1919, blz. 2; Delftsche Courant 19 december 1919, blz. 5

distributie

De heer Harteveld vraagt in de raadsvergadering of binnen korte tijd het distributiebureau niet kan worden opgeheven, waarop de voorzitter antwoordt, dat dit z. i. over circa zes weken zal kunnen geschieden, doch dat dan echter voor de distributie van brood nog een regeling zal moeten worden getroffen, wat dan ook, zoals de heer Harteveld zegt, zijn bedoeling is. 

Aan de heer W. Stoorvogel werd op zijn verzoek ontslag verleend als directeur van het levensmiddelenbedrijf per 1 augustus 1919. De heer K. W. Geul zal hem als zoodanig vervangen tegen een bezoldiging later te bepalen. 

BRONNENkrantenDelftsche Courant 5 juni 1916, blz. 3; Delftsche Courant 12 augustus 1919, blz. 3

gemeente

Op 1 januari 1919 is het aantal inwoners 2623 waarvan 1380 mannen en 1243 vrouwen

Op 21 februari 1919 vergadert de raad. Afwezig is de heer P. van Leeuwen De voorzitter opent de vergadering. De notulen van de beide vorige vergaderingen worden gelezen en goedgekeurd. Worden benoemd de leden van de commissie tot wering van schoolverzuim. Worden benoemd de leden in het stembureau voor de verkiezing van een lid in de Prov. Staten.  Op een verzoek van P. Hogervorst, om hem een strook grond te verkoopen! aan de oostzijde van de Stationstraat van 220 m2, wordt besloten die grond te verkopen voor ƒ 4,- per m2 . 

In het avondblad der ,,N. R. Ct." van 14 maart 1919 komt het Kamerverslag voor waaruit blijkt, dat de heer v. d. Berg wederom de grenswijziging der gemeente Delft in de Kamer ter sprake heeft gebracht. Men leest als volgt: ,,De heer v. d. Berg heeft met genoegen gezien, dat deze minister bij Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland aangedrongen heeft voorstellen te doen tot grenswijziging van Delft. Deze gemeente en de plattelandsgemeenten lijden onder den ongewenschten toestand. De besturen der plattelandsgemeenten zien dit echter niet in tot dusverre". Ik moet u eerlijk zeggen, dat die laatste woorden getuigen van grote pedanterie. Wat voor de gemeente Delft goed is, is daarom nog niet goed voor de betrokken gemeenten aan wie een gedeelte wordt toebedeeld. Ik weet heel goed dat ons lijden eerst begint indien de thans aanhangige grenswijziging ten uitvoer wordt gelegd; anders zou de dubbele raad niet met algemene stemmen het ontwerp hebben verworpen. U dank zeggende voor de aangeboden plaatsruimte, teken ik ... Een lid van de dubbele raad van de gemeente Pijnacker. 

De voorzitter leest in de raad van eind maart 1919 voor de missive van Geeputeerde Staten regelende de jaarwedden van de burgemeester, wethouders, secretaris en ontvanger. Daaruit blijkt, dat die wedden respectievelijk zullen zijn ƒ 1650, ƒ 150, ƒ 1500 en ƒ 900 met 4 driejaarlijkse verhogingen van de wedden van de burgemeester en de secretaris van elk ƒ 35. Voorts schreven Gedeputeerde Staten dat de jaarwedde van de burgemeester en de secretaris tezamen is gekort met ƒ 900, omdat deze betrekkingen in één hand zijn. De burgemeester verliet hierop de vergadering. Weer binnen gekomen werd hem meegedeeld, dat nu Gedeputeerde Staten de raad vrijheid geven hogere bedragen voor te stellen, de raad besloten had een voorstel te doen de jaarwedde met ƒ 500 te verhoogen. De voorzitter [Hesselt van Dinter] het woord nemende, zegt het voorstel van de raad zeer te waarderen, doch weigerde de voorgestelde verhoging te aanvaarden, daar hij met de tegenwoordige regeling tevreden is. De jaarwedden van de wethouders en ontvanger werden hierop overgenomen zoals GS voorstellen. In behandeling kwam ook de voorgestelde jaarwedde van de veldwachter als volgt: vrije woning, vrije bovenkleding, aanvangsjaarwedde minimum f 750.— met 8 verhoogingen van ƒ 50 na 1, 2, 4, 6, 8, 10, 12 en 14 jaren. De voorzitter deelt mee dat de veldwachter 12 dienstjaren heeft. Na enige discussie werd besloten de aanvangsjaarwedde te bepalen op ƒ 850, zodat de jaarwedde zal zijn f 1200. Een verzoek van de gemeentewerkman om verhoging van jaarwedde werd aangehouden. 


Op 3 juni 1919 vergadert de gemeenteraad. Afwezig zijn de heren P. van Leeuwen en C. Koetsier. Er wordt besloten de jaarwedde van M. Krul vast te stellen op f 20 per week, in te gaan op 1 januari 1919 plus vrije woning onder voorwaarde dat het nieuwjaar wensen niet meer zal geschieden. 

Op 3 juni 1919 worden door de raad benoemd N.W. Kluiters tot opperbrandmeester ter vervanging van H.S. Vroomans, voorts A.Kranenburg tot assistent-opperbrandmeester i.p.v. J. van der Ploeg en tot brandmeesters Th.C. Tetteroo, J.G. Ravenek, Th. van Leeuwen en B. van der Burg.Delftsche Courant 5 juni 1916, blz. 3

Op 22 juli 1919 komt de raad bijeen. Afwezig zijn P. van Leeuwen, C. Koetsier en M. van Winden. De gemeenterekening over 1918 wordt met algemene stemmen vastgesteld in ontvangst f31.118, 215, uitgaaf op f 30.874,915. Batig slot f 243,30. Eenige verzoeken om subsidie- en loonsverhoogingen worden aangehouden tot de vaststelling der a.s. gemeente-begrooting. Daarna worden vastgesteld de lonen van brandweerlieden bij het verlenen van diensten als volgt: voor de brandweermannen van 's morgens 7 tot 's avonds 7 uur 50 cent per uur; van 's avonds 7 uur tot 's morgens 7 uur en des Zondags op 70 cent per uur. Voor de brandmeester op f 1.- per uur. 

In de raadsvergadering van augustus 1919 worden de geloofsbrieven van de nieuwe leden onderzocht. Er wordt besloten tot toelating. Aan de burgerwacht werd een subsidie van ƒ 125 toegekend voor eventuele onkosten en voor het houden van een wedstrijd onder de leden.

In de raadsvergadering van 27 augustus 1919 wordt goedgekeurd een af- en overschrijving en verhoging van de begroting 1919 en om de gelden van de verkoop van gemeentegrond weer te bestemmen voor aflossing van geldleningen. Ook werd goedgekeurd om de huizen in de gemeente opnieuw te laten nummeren en daarna te laten inschrijven. 

In de eerste week van september 1919 zal in Pijnacker bij de verschillende secties van de burgerwacht een schietwedstrijd van de leden van die secties plaats hebben. Vrijdag 12 september 1919 zal gekampt worden tussen de beste schutters der verschillende secties op de oefenplaats in de kom der gemeente. Door het bestuur van de vereniging is een totaal bedrag van ƒ 80 aan prijzen beschikbaar gesteld. 

Op 4 september 1919 wordt gemeld dat tot wethouder zijn gekozen M. van Winden [RK] en G. van der Stoep [AR]

Op 7 oktober 1919 vindt een gemeenteraadsvergadering plaats. Op voorstel van den heer Van Buysen wordt besloten een adres aan de regering te richten en daarin te wijzen op de nadelige gevolgen welke grenswijziging voor deze gemeente zou hebben. 

Op 8 oktober 1919 schrijft een lezer: "Naar wij vernemen zal het dan toch gebeuren. De beide bloeiende en goed beheerde plattelandsgemeenten Vrijenban en Hof van Delft zullen ten offer vallen aan de grootsteedsche neigingen der opvolgende regeeringen van Delft. Zij zullen ten deele opgaan in deze tot over de ooren in de schuld zittende gemeente en ten deele in Pijnacker en Schipluiden en zulks terwijl buiten Delft, behalve de beide in salaris vooruitgaande burgemeesters van Pijnacker en Schipluiden, nagenoeg niemand er vóór is. De gemeenteraden en de dubbele raden in alle vier de plattelandsgemeenten hebben zich er nadrukkelijk tegen verklaard, voor het meerendeel met algemeene stemmen. En toch zullen wij er aan moeten gelooven. Wie had kunnen denken dat zoo iets in Nederland mogelijk zou zijn ! Er zal nu wel niets meer tegen te doen zijn, Immers is het niet denkbaar dat eenig Kamerlid hst vraagstuk met zoodanigen ernst in studie zal nemen dat hij zich genoopt gaat gevoelen tot krachtig verzet tegen zulk een onrecht. Wij Vrijenbanners en Hof van Delftenaren hebben niets achterwege gelaten om in het licht te stellen dat er geen gegronde redenen bestaan voor de inlijving bij Delft en er blijft ons niets meer over dan ons aan de willekeur der overheid te onderwerpen, doch medeburgers laten wij het niet doen zonder eenparig protest. Niet dat ik er voor ons eenig goed gevolg van verwacht. Neen, ik reken erop dat wij over eenige maanden mede zullen hebben te boeten voor de dwaasheden van Delft en dan zal men aldaar eerst recht leeren inzien dat ook het overgroote Delft geen zelfstandige groote stad kan zijn; dat zij voor de in uitzicht gestele verbeteringen in haar beheer en bedrijf afhankelijk blijft van Den Haag en dat het verkieslijker zou zijn geweest daartoe met de buitengemeenten in aller belang eendrachtig samen te werken dan eerst deze beiden op te slokken. Drinkwater, electriciteit, rioleering, openbare reiniging en wat al meer! Er schijnt een noodlot van grootheidswaanzin op Delft te drukken; fouten zijn op fouten gestapeld en de gevolgen zijn niet te overzien. In het tekort aan duinwater is met grootmoedige medewerking van Hof van Delft tijdelijk door Den Haag voorzien. Aansluiting aan de toekomstige rijksrivierwaterleiding zal het eenige duurzame redmiddel zijn. Afdoende verbetering der openbare reinheid is alleen te bereiken door aansluiting aan het Haagsche riolennet, waarschijnlijk gepaard met gedeeltelijke demping der schilderachtige doch vieze, stinkende grachten. Intusschen gaat Delft den toestand verergeren door den inhoud der verkeerde rioleering in den Wippolder op een binnen de bebouwde kom gelegen punt op Delflands boezem op te malen. Voor het electrisch bedrijf zijn tonnen gouds uitgegeven, om niet te zeggen verkwist. Niet tevreden met verlichting en drijfkracht op eigen gebied heeft men zijn net tot over Zoetermeer uitgespreid en is men tot in Bergschenhoek te vergeefs met het groote Rotterdam gaan wedijveren voor het leveren van stroom aan gemeente- en polderbesturen. En nu gaat men waarlijk bij Den Haag om bijstand aankloppen. Waarom daar niet in ootmoed mede begonnen ? Grootheidswaan anders niet. Er is een tijd geweest - tientallen jaren geleden heeft een in Delft vergrijsd inwoner mij er van verhaald - dat Delft een .deftig stadje" was, dat er renteniers waren, die er voor hun pleizier gingen wonen; dat Zondags in den voormiddag een half dozijn trotsche tweespannen op de groote markt stonden te trappelen van ongeduld om voorname Delftsche ingezetenen in eigen koets uit de kerk naar huis te rijden. Die tijd is lang voorbij. De ouderwetsche groote heerenhuizen zijn, na een tijdperk. van sterke daling in waarde, voor hooge prijzen ingekocht door rijksinstellingen, door bankierskantoren, door R. K. gestichten en door volks- en studentenhuizen; het verleden keert niet terug en niemand verliest bij dezen natuurlijken loop van zaken. Dat de vroedschap van Delft dit niét begrijpt is een van haar grootste fouten. Een der voornaamste drijfveeren van Delft in deze aangelegenheid is het vangen van eenige goudvisschen, doch men vergeet dat deze soort vleugels heeft, die haar in staat stellen zich naar goedvinden uit den gemeentelijken poel op te heffen en de vrije lucht te kiezen. Een heeft dit reeds gedaan; het door hem verlaten huis heeft het aantal Delftsche banken met een vermeerderd. Niemand blijft voor zijn genoegen in Delft, elkeen, die kan, ontvlucht de slecht gereinigde straten, wallen en grachten. Er zal waarlijk een krachtig en verstandig burgemeester noodig zijn voor het nieuwe vergrootte Delft. Ik zal den moed bewonderen van hem, die den nalatenschap van den tegenwoordigen durft aanvaarden. Waarom heeft men dien man zoolang bestendigd? Burgemeesters behooren evenals professoren met hun 70e jaar in te rukken. J. A. van der Kloes. Vrijenban, 7 October 1919". 

In de gemeenteraadszitting van 10 november 1919 wordt behandeld het voorstel van de heer Van Winden om de vergadering voortaan met gebed te openen. Dit voorstel wordt met 4 tegen 2 stemmen aangenomen. Een voorstel van den heer v. d. Leeuw, om het presentiegeld van de leden van den raad vast te stellen op ƒ 3.50 per vergadering en per lid werd zonder hoofdelijke stemming aangenomen. Den rijksveldwachter P. Kooy zal worden medegedeeld, dat hij bij beter toezicht op straatschenderijen van gemeentewege een subsidie zal ontvangen. Voorts wordt behandeld een schrijven waarin door Gedeputeerde Staten goedkeuring wordt verleend tot aankoop van een stenen gebouw aan den Kerkweg. De herschatting van de localiteiten voor verkoop van sterken drank zal door bekwame schatters geschieden. Ingekomen is een schrijven van Gedeputeerde Staten, waarin erop wordt gewezen, dat volgens het college van Delft, de kosten van de voorgenomen schoolbouw door het gemeentebestuur van Vrijenban, geheel ten laste van Delft zullen komen. 

In december 1919 ligt er een wetsontwerp voor tot wijziging van de grenzen van de gemeente Delft, Schipluiden en Pijnacker, en de opheffing van de gemeenten Hof van Delft en Vrijenban. Als beide Kamers het snel in behandeling nemen, kan zoals wordt voorgesteld, de wet nog vóór 1920 in het Staatsblad komen, maar met het oog op het naderende Kerstreces is dat niet meer waarschijnlijk. In de memorie van toelichting wijzen' de ministers van Binnenlandse Zaken en van Financiën er op, dat de verruiming van haar grenzen voor de gemeente Delft, met een zielental van circa 36.000, hoe langer hoe meer levensbelang wordt. Juist aan die zijden, waarheen de bebouwing zich hier bij voorkeur richt — het Westen en het Noorden — is de grens der gemeente Delft reeds lang overschreden en de uitbreiding van de kom vindt dan ook op dit ogenblik binnen de gemeentegrenzen plaats aan de z. o.-zijde, alwaar in den Wippolder nog enig bouwterrein beschikbaar is. In deze polder, waarvan intussen slechts een klein gedeelte (50 H.A.) onder Delft, het grootste deel onder Vrijenban ligt, is thans een oppervlakte van 12 H.A. bebouwd. Na aftrek van een deel dat voor straten, pleinen en plantsoenen nodig is, een ander deel dat aan het Rijk is aangeboden voor karzerneterrein, alsmede een gedeelte dat voor gebouwen van de Technische Hoogeschool is te bestemmen en reeds door het rijk is aangekocht, blijft nog geen 20 H.A, voor verdere bebouwing over. Volgens het thans opgemaakte ontwerp zullen naar de gemeente Delit overgaan de onmiddellijk aan de stedelijke bebouwing aansluitende delen der gemeenten Hof van Delft en Vrijenban, zodanig afgerond, dat zij voor geruime tijd een geleidelijke stadsontwikkeling verzekeren. zomede stroken gronds aan weerszijden van de Schie onder Vrijenban, Hof van Delft en Schipluiden. Langs de Schie en de nabij gelegen Rotterdamseweg vindt men tussen Delft en Overschie reeds vrij veel bebouwing en meerdere fabrieksterreinen, terwijl daar in de toekomst ontwikkeling van industrie is te wachten. Zelfs het uiterste deel van die bebouwing heeft korter verbinding met Delft dan met Pijnacker, welke gemeente trouwens niet op toevoeging van bedoelde, thans in Vrijenban gelegen, weg is gesteld. De overblijvende delen van Hof van Delft en Vrijenban, welke bij deze voorgenomen uitbreiding van het grondgebied van Delft niet als zelfstandige gemeenten kunnen blijven voortbestaan, worden volgens het ontwerp gevoegd onderscheidenlijk bij de gemeente Schipluiden en bij de gemeente Pijnacker. Het plan tot opheffing van de gemeenten Hof van Delft en Vrijenban ontmoet krachtig verzet bij de besturen en vele ingezetenen dier gemeenten. Die besturen voeren hoofdzakelijk aan, dat zij steeds behoorlijk voor de stedelijke gedeelten van hun gemeente gezorgd hebben ; dit zij -zegt de regering- toegegeven, maar weerlegt geenszins klemmende redenen om de gehele stedelijke verbouwing met voldoende terrein voor uitbreiding, onder één centraal gezag te brengen. Ook is aan Delft ten aanzien van de buitenwijken, gebrek aan samenwerking met de buitengemeenten verweten. Afgescheiden van de vraag of dit verwijt gegrond is, ligt in het feit dat het gedaan wordt een aanwijzing te meer van de bezwaren welke de administratieve scheiding tusschen Delft en de stedelijke deelen van Hof van Delft en Vrijenban oplevert. Ten aanzien van de watervoorziening, welke in Delft des zomers veel te wensen overlaat, is tussen Delft en Rotterdam bereids in beginsel overeenstemming verkregen en wordt naar een, zij het wellicht voorlopige, oplossing gestreefd. Intussen is tevens in overweging een, gemeenschappelijke regeling ter zake van de watervoorziening van Delft, Hoek van Holland., Maassluis, Schiedam en Vlaardingen. Deze aangelegenheid, welke Hof van Delft en Vrijenban aanleiding gaf tot bedenking tegen de voorgenomen opheffing van die gemeenten, staat mitsdien de grensuitbreiding van Delft niet in de weg. Voorgesteld wordt te bepalen, deze grenswijziging te doen ingaan per januari 1920. Wij ontvingen de Kon. Boodschap bevattende 't wetsontwerp tot wijziging van de grenzen der gemeenten Delft, Schipluiden en Pijnacker en opheffing van de gemeenten Hof van Delft en Vrijenban, zoals die aan de leden der Staten-Generaal is toegezonden. 

In de raadsvergadering van december 1919 wordt besloten dat aan T. v. d. Hoet een toelage op zivn nensioen zal worden gegeven tot een bedrag door B&W vast te stellen. Delftsche Courant 19 december 1919, blz. 5. Ingekomen is een schrijven van Gedeputeerde Staten dat het presentiegeld voor de leden van de gemeenteraad wordt vastgesteld op ƒ 3.— per vergadering en per lid. 

Bevolking in 1919. 

Bevolking in 1919. Bevolking op 31 Dec. 1918 1380 mannen, 1243 vrouwen, 2623 totaal; geboren in 1919 41 mannen, 44 vrouwen, 85 totaal; gevestigd in 1919 85 mannen, 106 vrouwen, 191 totaal. Vermeerdering 126 mannen, 150 vrouwen, 176 totaal. Overleden in 1919 14 mannen, 11 vrouwen, 25 totaal. Vertrokken in 1919 84 mannen, 84 vrouwen 168 totaal. Vermindering 98 mannen, 95 vrouwen, 193 totaal. Bevolking op 31 December 1919 1407 mannen. 1299 vrouwen, 2706 totaal. Aantal huwelijken 16. Levenloos geboren 4. 

BRONNENkrantenDe Dordrechtsche Courant 23 december 1919, blz. 9; Delftsche Courant 22 maart 1919, blz. 9; Ned. Stcrt. 27 mei 1919, blz. 4; Delftsche Courant 5 juni 1916, blz. 3; Delftsche Courant 25 juli 1919, blz. 3; Delftsche Courant 12 augustus 1919, blz. 3; Delftsche Courant 29 augustus 1919, blz. 3; Delftsche Courant 30 augustus 1919, blz. 2; De Maasbode 4 september 1919, blz. 2;  Delftsche Courant 8 oktober 1919, blz. 2-3; Delftsche Courant 14 november 1919, blz. 2; Delftsche Courant 2 december 1919, blz. 2; Delftsche Courant 19 december 1919, blz. 5; Delftsche Courant 6 februari 1920, blz. 2

geslaagden

Op 10 mei 1919 wordt gemeld dat de heer A. P. Stoorvogel uit Pijnacker in Den Haag is geslaagd voor het examen kantoorstenografie (130 lettergrepen per minuut) Nederlands, systeem Pont. 

Op 19 juli 1919 wordt gemeld dat aan de Vakschool voor meisjes aan de Haagse Louise Henriettestraat het diploma voor kostuumnaaien B [coupeuse] is uitgereikt aan J. van Diepen uit Pijnacker.

Op 22 juli 1919 wordt gemeld dat M. van der Kooij uit Pijnacker is geslaagd voor het examen tekenen M.O. [akte M.d.]

Op 7 augustus 1919 slaagt J.L. Blok uit Pijnacker in Den Haag voor het examen Frans L.O. 

Op 24 november 1919 slaagt E. Stoorvogel uit Pijnacker voor het examen vrije oefeningen en orde-oefeningen der gymnastiek

Na verdediging van stellingen is op 17 december 1919 de op 6 april 1890 in Pijnacker geboren Delinus Visser bevorderd tot doctor in de rechtswetenschappen. Hij woont dan in Rotterdam. Hij is een zoon van Jan Visser en Suzanna Katharina Ysbrandina Schoenmakers. Delinus heeft een zus, Angenieta Catharina Visser, die eveneens in Pijnacker is geboren en wel op 30 augustus 1891.

Bij het in december 1919 door de federatie van handels- en kantoorbediendenvereeniging gehouden examen, slaagde de heer A. P. Stoorvogel Wz. voor Nederlandse handelscorrespondentie 

BRONNENkrantenDelftsche Courant 10 mei 1919, blz. 3; Delftsche Courant 19 juli 1919, blz. 3; De Maasbode 22 juli 1919, blz. 2; De Maasbode 7 augustus 1919, blz. 3; Ned. St.crt 18 september 1919, blz. 3; De Maasbode 25 november 1919, blz. 2; Delftsche Courant 17 december 1919, blz. 2; Delftsche Courant 19 december 1919, blz. 2

gezondheidszorg

Eind februari 1919 wordt bij een soldaat die thuis in Pijnacker bij zijn ouders verblijft vlektyphus geconstateerd. De krant meldt daarbij uit Rotterdam: 'Hoewel in het algemeen gesproken de vlektyphus geen grote getallen van uitbreiding meer vertoont, wekt het toch de bezorgdheíd, dat in de laatste tijd het verplegend personeel in de ziekenhuizen op de meest noodlottige wijze wordt geteisterd. Stierf voor een veertien dagen in het grote ziekenhuis reeds een pleegzuster, die naar alle waarschijnlijkheid door deze ziekte was aangetast‚ gisteren zijn een tweetal pleegzusters overleden, van wie de ziektesymptomen zeer nadrukkelijk op vlektyphus wijzen, terwijl nog enkele anderen door deze kwaadaardige ziekte op het ziekbed zijn geworpen. Men schrijft zulks toe aan infectie bij de ontluizíng der binnengebrachte patienten, zodat ongetwijfeld maatregelen genomen dienen te worden om door meer doelmatige kleding de zusters tegen dit gevaar te beschermen".  

Aan alleen de Spaanse griep zijn in Pijnacker tot en met november 1918 vier mensen overleden. In oktober-november 1918 sterven 19 mensen aan de Spaanse griep en bijkomende complicaties. Bij een bevolking van 2600 personen een percentage van 0,88%. Maar er waren ook gemeenten met 10% sterfte: IJzendoorn, Brakel, Nederhemert, Kesteren, Kortenhoef, Spaarndam, Ransdorp, Wijk bij Duurstede en Nigtevecht

In de periode 9 februari 1919 tot 15 februari 1919 is er in Pijnacker één geval van roodvonk.

De Commissaris der Koningin in de provincie Zuid-Holland heeft in februari 1919 benoemd tot lid van de Gezondheidscommissie voor de Vereniging van Gemeenten te Zoetermeer, de heer J. .W. van der Sloot, arts te Pijnacker, wiens aftreden volgens het rooster zal plaats hebben op 1 juli 1921.

Op 26 februari 1919 wordt gemeld dat bij L. Hofman, die als soldaat met verlof thuis is, vlektyfus is geconstateerd.

In de periode 23 februari 1919 en 1 maart 1919 is er één geval van tyfus en zijn er twee gevallen van roodvonk.

Op 3 juni 1919 vraagt M. van Winden in de raad of het niet beter zou zijn om in plaats van een wijkzuster een tweede geneesheer of een vrouwelijke verloskundige te benoemen. De voorzitter zegt dat de benoeming van een wijkzuster geheel uitgaat van het Groene Kruis, welke vereniging zonder gemeentelijke subsidie werkt en dat de gemeente daar dus niets over te zeggen heeft. deaanstelling vva een tweede geneesheer is zo ingrijpend dat daarover niet in deze vergadering beslist kan worden.

BRONNENkrantenDe Dordrechtsche Courant 26 februari 1919, blz. 9; Ned. Stcrt. 16 januari 1919, nr. 13, Bijvoegsel; Ned. Stcrt 19 februari 1919, nr. 42, Tweede Bijvoegsel; De Maasbode 20 februari 1919, blz. 2; Tilburgsche Courant 26 februari 1919, blz. 1; Ned. Scrt. 5 maart 1919, blz. 7; Delftsche Courant 5 juni 1919, blz. 3

godsdienst

Op 23 januari 1919 werd in de Gereformeerde kerk in Pijnacker het nieuwe orgel, door de heer Raar te Delft gebouwd, plechtig in gebruik genomen. Dr. Van Katwijk van Zwammerdam, de stichter van het orgelfonds, hield daarbij een rede. Het orgel voldeed ten volle. Het instrument heeft een sprekend front, bevat 6 spel en pedaal. Het is een sieraad voor het gebouw.

Op 17 februari 1919 viert de Pijnackerse pastoor J.J. Bruning zijn 25-jarig priesterambt.

Heden, 17 februari 1919, was 't feest in de parochie van den H. Joannes de Doper alhier. Haar beminde herder, de zeereerwaarde heer J. Bruning, vierde zijn zilveren priesterfeest. Het feest werd geopend met een plechtige intocht van het station af naar de kerk op de vooravond van de jubilédag. Gekomen aan de pastorie, werd de zeereerwaarde jubilaris opgewacht door een dertigtal bruidjes en geleid naar de portiek van de met groen en vlaggen getooide pastorie. Hier werd de jubilaris in een kort welkomstwoord begroet door de voorzitter van de feestcommissie. De zeereerwaarde jubilaris dankte daarop in enige welgekozen woorden voor de hulde hem gebracht. De menigte stroomde daarop naar de smaakvol versierde kerk, welke spoedig tot in de uiterste hoeken was gevuld. Een plechtig lof, door drie eerwaarde heren volgde, waarin het koor op keurige wijze enige nummers van Haagh en uit Gregorius Magnus ten gehore gebracht. Na het lof werd door de feestcommissie, bij monde van haar voorzitter, het cadeau aan de jubilaris aangeboden. De feestcommissie had ruim f 3300 ingezameld. De volgende dag werd de feestviering voortgezet. Des morgens en ook onder de feestmis, naderde de gehele parochie tot de H. Tafel tot intentie van de jubilaris. Om half tien begon de plechtige hoogmis Wij merkten in het priesterkoor o.m. op de vicaris-generaal, Mgr. M.R. J. Möllman en pastoor Kersbergen. De feestrede werd gehouden door een broer van de jubilaris, de oud-missionaris E. Bruning. Het zangkoor voerde uit de mis "Salve Regina" van Stehle, en tot slot de Priestercantate van Haagh. Na afloop van de plechtige hoogmis was er een receptie in de pastorie, waar de zeer eerwaarde jubilaris door velen werd gelukgewenst. Het feest werd besloten met een kinderfeest op school. 

Op 11 april 1919 wordt gemeld dat in Pijnacker een afdeling van de R.K. Volksbond is opgericht met 100 leden. Later werd dit de Katholieke Arbeiders Bond.

BRONNENkrantenDelftsche Courant 24 januari 1919, blz. 2; De Maasbode 3 januari 1919, blz. 3; De Maasbode 19 februari 1919, blz. 3; De Tijd 11 april 1919, blz. 2

infrastructuur

Op 21 februari 1919 heeft in de raad een bespreking met T. Kostering plaats over de mogelijkheid van het maken van een rijweg over zijn eigendom naar het station Berkel, ten gerieve van de bewoners van de Oude Leede. Over de eisen van Kostering zal nader worden onderhandeld. 

Van de directie van de H. IJ. S. M. was bericht ontvangen, dat zij voor het onderhoud van de Groene Kade puin en koolas beschikbaar wil stellen, mits belanghebbenden bereid zijn dit over de weg te brengen. Indien belanghebbenden hiertoe niet geneigd zijn, zal de maatschappij de weg gelijk maken met groene zoden en klei; verder gaat de verplichting van de maatschappij niet, aangezien het een weg 2e klasse is. 

BRONNENkrantenDelftsche Courant 25 februari 1919, blz. 2; Delftsche Courant 29 augustus 1919, blz. 3

koop en verkoop

Op 20 januari 1919 biedt J. Verbakel, Uitpad, Pijnacker te koop aan tien iepen, gewaterde stambomen, gemiddeld lang 4,75 meter en dik 40 centimeter 

Ten overstaan van Notaris De Gidts te Pijnacker zal op woensdag 2 april 1919, 's voorm. 9.30 uur à contant worden verkocht op de woning, bewoond door de heer L. Koetsier, in de Katwijkse buurt te Pijnacker, wegens beëindigng van het bedrijf, zijn boereninspan, bestaande in: 20 stuks hoornvee, gebeterd van mond- en klauwzeer, 12 beste koeien, gekalfd of aan de uring, 7 beste vaarkoeien, 1 stier 2 jaar, 2 lijnpaarden, 1 jaarlings merrie en dito hengst, kippen, 2 melkwagens met toebehoren, 3 boerenwagens, een dogkar, een hittenkar, 2 hondenkarren, slobberwagen, kruiwagens, 2 hooiharken, (Houward) hooischudder, hooiberrie, bergheef, lange en 2 korte spillen, zaaimachine, 2 grasmachines (zo goed als nieuw), 1 veur- en 1 tweeveurwielploeg, span zware en lichte eggen, landrolkoppel en lichtkettingen, stier- en koekettingen, 2 gierhokken, varkenskok, landhekken, tuigkast, 5 gareeltuigen. stierbord, pekslbakken, ladders, ploeg-en wagenzwingen, schapenruif, palen, klaven, grampels, schoppen, rieken, kaaspers, vaten, planken en standaards, takkenbossen, brandhout, enig huisraad enz. enz.  

Op 2 mei 1919 biedt de in Pijnacker werkzame Rijksveldwachter P. Kooij drie h.h. honden van 5 weken oud te koop aan.

Op 17 mei 1919 biedt M. van Ewijck, Oostlaan 164 in Pijnacker te koop aan een best lopend motorrijwiel voor de spotprijs van f 50.  Dagelijks te bezichtigen.

Op 30 juli 1919 wordt in het Bondshotel in Pijnacker verkocht een hectare haver, uitmunten te veld staande tegenover het gebouw van de groentenveiling.

Op 9 augustus 1919 heeft P.J. van Mullem, Noordeinde 24a, Pijnacker, prima turf te koop, afgehaald voor f 7,50 per duizend en thuisbezorgd door geheel Zuid-Holland voor f 9,50 per duizend. 

Op 12 augustus 1919 heeft voor de heren slepers W. de Winter uit Pijnacker, C81, een jong Belgisch paard, rood schimmel, te koop

Op 15 september 1919 wordt in Pijnacker in het Bondshotel wegens diens overlijden de inventaris verkocht van de groentendrogerij en zouterij van Cornelis Blad. O.a. een Cornwall stoomketel van 20 m2 V.O., een stoommachine van 12 P.K., Stoompompen, Electro-Motoren, draaistroom 220/380 V. van 1-15 P.K., Drijfwerken, Drijfriemen, Reservoirs, Electr. Goederenlift, Exhauster. Bieten- en Koolsnij-machines, Stroohakmachines, Snijboonentafels, Bascules, Smalspoor 50 cm., Transporteur. Handkarren, IJzeren Vlet, Electr. Licht- en Krachtleidingen, Stoom- en Waterleidingen, Ribbenbuizen, geperforeerde Platen, Droogkast. Manden, Vaten enz.

Op 18 september 1919 om 13.30 uur worden op een tuin aan de Stationsstraat in het openbaar verkocht de aldaar wassende 334 roe aardappelen [bravo's], in diverse percelen.

Openbare verkoping - om gereed geld - op maandag 11 november 1919, v.m. 10 uur, op de tuin van de heer L. van Geest, aan de Pijnackersche weg onder de gemeente Vrijenban, ten overstaan van de Notaris H. J. J. van Buijsen te Delft, van 1600 broeiramen met Amerikaanse grenen lijsten en Belgisch glas. Te bezichtigen één uur voor de aanvang van de verkoping.

Openbare verkoping wegens opheffing van het bedrijf op woensdag 12 november 1919 om 9.30 uur, op de tuin van den Heer J. N. Notenboom aan de Zuideindseweg van Delfgauw, onder de gemeente Pijnacker ten overstaan van de notaris H.J.J. van Buijsen te Delft, van: Broeiramen en tuindersgereedschappen, waarbij 3000 broeiramen met Amerikaanse grenen lijsten en Belgisch glas, opgeveer 1000 dubbele rietmatten, 120 meter rails met lorrie en mestbak, een in goede staat zijnde ijzeren Westlandse schuit, groots 12 ton en geheel compleet, voorts ribben, planken, schroten, palen, vlonders, kruiwagens, enige tuindersgereedschappen en hetgeen meer ten verkoop zal worden aangeboden. Te bezichtigen één uur voor de aanvang van de verkoping. De tuin met woonhuis is inmiddels te huur, te bevragen bij de heer J. N. Notenboom.

Openbare verkoping - om gereed geld - op maandag 11 november 1919, v.m. 10 uur, op de tuin van de heer L. van Geest, aan de Pijnackerseweg onder de gemeente Vrijenban, ten overstaan van de notaris H. J. J. van Buijsen te Delft, van 1600 broeiramen met Amerikaanse grenen lijsten en Belgisch glas. Te bezichtigen één uur voor de aanvang der verkoping.  

Op 22 november 1919 biedt A. Bregman uit Pijnacker drie iepenbomen te koop aan.

BRONNENkrantenRotterdamsch Nieuwsblad 20 januari 1919, blz. 3.; Delftsche Courant 8 maart 1919, blz. 2; Nieuwe Rotterdamsche Courant 2 mei 1919, blz. 11; Delftsche Courant 17 mei 1919, blz. 7; Delftsche Courant 26 juli 1919, blz. 4; Delftsche Courant 9 augustus 1919, blz. 4; Rotterdamsch Nieuwsblad 12 augustus 1919, blz. 10; Nieuwe Rotterdamsche Courant 29 augustus 1919, blz. 12; Nieuws van het Noorden 2 september 1919, blz. 6; Delftsche Courant 15 september 1919, blz. 4; Delftsche Courant 25 oktober 1919, blz. 7; Delftsche Courant 22 november 1919, blz. 4

land- en tuinbouw


Dinsdagavond 18 maart 1919 had in de openbare lagere school te Pijnacker de eindles plaats van de tweejarige tuinbouwwintercursus, opgericht door de Coöp. Groentenveiling Pijnacker, ten overstaan van het bestuur van die veiling, de rijkstuinbouwleraar voor Zuid-Holland en de heer P. Sonneveld, wethouder van de gemeente. De volgende negen leerlingen verwierven een diploma van met vrucht gevolgd tuinbouwonderwijs: J. Eijgenraam, W. P. Termoshuizen, G. Sonneveld Jr, W. Sonneveld Pz., W. Koetsier Wz., A. A. v. .Winden Cz., Th. Lindeman, J. A. v. Winden en S. J. v. Etten. Leraren aan de cursus waren de heren P. Miedema uit Vrijenban en J. de Jong uit Rotterdam. 

Ingevolge artikel 33 van het K.B. 13 november 1918 (Stbl. No. 588), zoals dat is aangevuld bij K.B. 28 juni 1919 (Stbl. no. 455) wordt op 5 december 1919 bekend gemaakt dat de wijzigingen, die door overdracht van scheurplicht in de aanwijzing der te scheuren percelen zijn gebracht, van 4 december 1919 tot 10 december 1919 bij ondergetekende ter visie liggen. De Secretaris, C. V. A. Hesselt van Dinter, Pijnacker, 4 december 1919. 

BRONNENkrantenDelftsche Courant 24 maart 1903, blz. 3; Delftsche Courant 5 december 1919, blz. 3

misdaad

Een bewoner van Pijnacker werd op Nieuwjaarsdag 1 januari 1919 bekoord door de verschijning van een Delfts meisje aan wie hij zijn liefde demonstreerde door met haar een aantal café's te bezoeken. Daar gebruikte de minnaar meer dan voor het behoud van een helder begrip goed was. In de Ezelsveldlaan miste de Pijnackenaar zijn portefeuille met ƒ 100 waarop hij zeer onverbloemd aan zijn geliefde te kennen gaf dat hij vermoedde dat zij de dievegge was. De liefde veranderde plotseling in haat, hevige ruzie ontstond totdat een agent als arbiter optrad en het tweetal naar het bureau bracht. Er werd op het maagdelijn geen portefeuille gevonden, zodat zij weer in vrijheid gesteld moest worden. Later is echter de portefeuille met inhoud op de plaats van de twist teruggevonden waar deze vermoedelijk door de dievegge was weggeworpen. 

Op 17 februari 1919 wordt gemeld dat tijdens de afwezigheid van de bewoners is ingebroken in de woning van de landbouwer G.T. Er zijn een portefeuille met ruim f 100 en een aantal gouden en zilveren sieraden gestolen.

Op 26 februari 1919 wordt ingebroken in een directiekeet bij de veenderij van het gemeentelijk electriciteitsbedrijf. Er wordt voor een waarde van f 200 aan electradraad en lampen ontvreemd.

Op 25 maart 1919 staat voor de Haagse rechtbank terecht ene P. B. H., 48 jaar, loswerkman te Delft. Hij had op 1 januari 1919 een fiets voor een zekere V. verkocht en van de opbrengst f 4 ontvangen, terwijl hij kon vermoeden, dat dit rijwiel van diefstal afkomstig was. Beklaagde ontkende dit geweten te hebben. De dief van dit rijwiel, als getuige gehoord, verklaarde aan H. gezegd te hebben, dat dit rijwiel gestolen was. De officier van justitie achtte heling hier bewezen en vorderde 9 maanden gevangenisstraf. H. W. K., 28 jaar, loswerkman uit Pijnacker had dit rijwiel gekocht van de vorige beklaagde. Hij bekende volledig. Tegen hem werd eveneens 9 maanden gevangenisstraf geëist.

Op 30 april 1919 wordt ene A. K. uit Pijnacker door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 maand wegens mishandeling.

Op 13 juni 1919 wordt gemeld dat geprobeerd is in te breken in de R.K. kerk. De deur was al geforceerd. de inbrekers werden echter gestoord en namen daarop de benen.

J. V., uit Pijnacker, werd op 26 januari 1919 in het dorp door jongens met sneeuwballen bekogeld. Hij ging in drift de jongens achterna en heeft een jongetje, dat, zoals later bleek, niet meegedaan had aan het gooien, op de grond gegooid en mishandeld, zodat het ventje een breuk in het rechterschouderbeen bekwam. De beklaagde had later niets meer gedaan om zijn verkeerde daad weer goed te maken. Het O. M. bij de Haagse rechtbank vroeg op 25 juni 1919 om een geldboete van f 100 subs. 20 dagen hechtenis. Een draconische straf van zeven weeklonen ! 

Op 25 juni 1919 staat voor de Haagse rechtbank ook terecht de Rotterdamsche kantoorbediende J.V. Aan hem wordt telastegelegd dat hij manometers, scharnieren en andere voorwerpen heeft gestolen uit de Autogene Snij- en Lasfabriek in Pijnacker. Hij bekent de buit te hebben verkocht in Rotterdam. Het O.M. vindt een gevoelige straf geboden en vraagt zes maanden gevangenisstraf. Die straf wordt ook opgelegd.

Op 1 juli 1919 veroordeelt de Haagse rechtbank Chr. van W. uit Pijnacker tot een boete van f 75 of 30 dagen hechtenis.

Op 5 augustus 1919 is er het bericht dat is ingebroken bij de bouwman Ph. Bakker terwijl deze 's morgens op het land was om te melken. Er is door de dieven f 300 meegenomen. Geen spoor van de daders.

Op 19 augustus 1919 wordt gemeld dat de zwerver L.J. de V. een paardendeken heeft gestolen van de boterhandelaar V. uit Pijnacker. De paardendeken lag op een onbeheerd staande wagen in de Doelenstraat in Delft. 

Op 22 oktober 1919 veroordeelt de kantonrechter A. van W. uit Pijnacker wegens overtreding van de Leerplichtwet tot een boete van f 5 of 3 dagen hechtenis.

Op 19 november 1919 wordt G. van W. door de kantonrechter veroordeel tot een boete van f 5 of 3 dagen hechtenis wegens het in den Nieuwen of Drooggemaakten polder van Pijnacker

Op 17 december 1919 veroordeelt de kantonrechter L.N. uit Pijnacker tot een boete van f 2 subs 1 week tuchtschool wegens het na zonsondergang rijden met een rijwiel zonder licht. Voorts A. van W. uit Pijnacker tot een boete van f 5 subs 3 dagen wegens overtreding van de Leerplichtwet.

Delftsche Courant 2 januari 1919, blz. 2; Delftsche Courant 27 februari 1919, blz. 3; Delftsche Courant 25 maart 1919, blz. 3; Delftsche Courant 30 april 1919, blz. 3; Rotterdamsch Nieuwsblad 13 juni 1919, blz. 5; Haagsche Courant 25 juni 1919, blz. 9; Rotterdamsch Nieuwsblad 25 juni 1919, blz. 1; Delftsche Courant 1 juli 1919, blz. 3; Rotterdamsch Nieuwsblad 5 augustus 1919, blz. 8; Delftsche Courant 19 augustus 1919, blz. 2; Delftsche Courant 28 oktober 1919, blz. 2; Delftsche Courant 25 november 1919, blz. 2; Delftsche Courant 22 ecember 1919, blz. 2

nutsvoorzieningen

Op 22 juli 1919 behandelt de raad een schrijven van het G. E. B. te Delft inhoudende dat indien het bovennet voor de electrificatie in de Oude Leede geheel van koperdraad wordt gemaakt de prijs opgegeven in het schrijven van 11 juli en 3 september moet worden gehandhaafd; indien echter de laatste 500 meters van ijzerdraad worden gemaakt zal enige reductie op het opgegeven. bedrag kunnen geschieden. Besloten wordt dit schrijven aan te houden. 

Ingekomen was een antwoord van het G. E. B. te Delft berichtende dat het onderhoud van het bovennet in de Oude Leede, ook het gedeelte van ijzerdraad, in onderhoud blijft bij Delft, dat gedeeltelijke uitvoering met ijzerdraad dit tegen heeft, dat geen stroom voor krachtgebruik geleverd kan worden. Besloten werd te berichten, dat de uitvoering gedeeltelijk met ijzerdraad te maken om reden verondersteld wordt dat kracht daar weinig zal worden gevraagd.

De gemeenteraad vergaderde op woensdag 27 augustus 1919. Ter sprake kwam nogmaals de aanleg van het bovennet van de Oude Leede. De voorzitter deelde mede, dat bij informatie gebleken is, dat indien de laatste 500 meter van het bovennet van koperdraad zal worden gemaakt in plaats van ijzerdraad, dit ƒ 4000 aan de gemeente meer kost. Hierop werd besloten bij het vorige raadsbesluit te blijven en de laatste 500 meter van ijzerdraad te nemen. 

In de raadsvergadering van december 1919 wordt op het adres om verlenging van het electrisch net in de Oude Leede en om straatverlichting in de Vlielandsche buurt besloten om door een deskundige een kostenberekening te doen maken, daar de opgaven van Delft zeer hoog komen. 

BRONNENkrantenDelftsche Courant 25 juli 1919, blz. 3; Delftsche Courant 12 augustus 1919, blz. 3; Delftsche Courant 29 augustus 1919, blz. 3; Delftsche Courant 19 december 1919, blz. 5

onderwijs

Op 3 juni 1919 wordt door de raad een subsidie van f 250 verleend aan de R.K. bewaarschool

In juli 1919 slaagt M.L. de Nooyer uit Pijnacker voor het toelatingsexamen van de Middelbare Technische School in Dordrecht.

Op 27 augustus 1919 wordt gemeld dat mej. R. Donders uit Rotterdam is benoemd tot onderwijzeres aan de R.K.-school in Pijnacker

Op 7 oktober 1919 vindt een gemeenteraadsvergadering plaats.  Vastgesteld wordt de regeling van de uitbetaling der jaarwedden aan onderwijzers en de huurwaarde der woningen van de hoofden der openbare scholen. Op verzoek wordt aan A. W. Swart eervol ontslag verleend als hoofd der O. L. School no. 1. De heer Van Winden stelt voor over te gaan tot opheffing van de openbare lagere school no. 2. Bij opheffing zouden twee leerkrachten uitgespaard kunnen worden. De heer Van der Leeuw heeft dit voorstel met genoegen vernomen en meent dat opheffing ook in het belang van het onderwijs is. omdat dan aan de vereenigde school drie leerkrachten geplaatst kunnen worden. De voorzitter antwoordt hierop dat drie leerkrachten aan de school no. 1 toch wel aan te brengen zijn, omdat de nieuwe onderwijswet toelaat een derde leerkracht aan te stellen buiten bezwaar van de gemeentekas en dat een dergelijk voorstel ook zonder vereniging der scholen wel te wachten is. De heer Van der Stoep kan zich met het voorstel van den heer Van Winden verenigen. School no. 2 voldoet niet meer aan de eisen in de wet gesteld en de anti-revolutionaire partij wil zelf ook een school stichten. De heer Van Buysen verwachtte in deze kwestie een preadvies van B&W. De voorzitter antwoordt dat het niet mogelijk was dit te geven daar eerst zaterdag het definitieve voorstel van den heer Van Winden is ingekomen. Besloten werd dit voorstel aan te houden. Na uitvoerige bespreking' wordt zonder hoofdelijke stemming aangenomen het verzoek van de R. K. Diac. Land- en Tiunbouwbond om een subsidie van ƒ 75 voor wintercursussen onder voorwaarde dat de cursus toegankelijk is voor iedereen. Eveneens wordt z. h. s. het verzoek van de groentenveiling toegestaan om een verlicht en verwarmd schoollokaal voor het geven van tuinbouwonderwijs en tuinbouwboekhouden. 

In de gemeenteraadszitting van 10 november 1919 wordt behandeld het in de vorige vergadering aangehouden voorstel van den heer H.-v. Winden, tot opheffing van de O. L. school no. 2. Een verzoek van de bewoners uit de Ketenbuurt en van het bestuur van de Nederlandsche Onderwijzersbond om niet tot opheffing over te gaan, was ingekomen. Na levendige discussie werd het voorstel met 4 tegen 3 stemmen aangenomen.  

In de op 10 november 1919 gehouden raadsvergadering te Pijnacker is met 4 tegen 3 stemmen, die der katholieken en anti-revolutionairen, besloten de school in de Katwijksche buurt, alwaar nog ongeveer 40 kinderen school gaan, op te heffen!!! De bewoners van deze buurtschap hebben natuurlijk onmiddellijk tegen dat onchristelijk besluit protest aangetekend. Een adres naar Gedeputeerde Staten is reeds verzonden met verzoek tot nietigverklaring van dit raadsbesluit. De christelijke partij had geen erbarmen met de kinderen die door dat besluit in 't vervolg elken dag een uur naar een andere school konden gaan lopen. Maar het is te hopen en te verwachten dat de H.H. Gedeputeerden er anders over denken zullen. 

Op 4 december 1919 wordt gemeld dat de raad van Rotterdam H.J. Prins uit Pijnacker als tweede heeft geplaatst op de voordracht voor de benoeming tot leraar in het handtekenen aan de tweede H.B.S. met 5-jarige cursus. De Rotterdamse gemeenteraad behandelt de zaak. Voorgedragen worden de heren H. A. Polderman uit Winschoten, H. J. Prins uit Pijnacker en J. A. Eble uit Rotterdam. Bij eerste stemming kreeg de eerste kandidaat 4 stemmen, de tweede 15 en de derde 11. Bij tweede vrije stemming won de heer H. J. Prins het met 13 stemmen, doordat er een paar blanco stemmen waren uitgebracht. 

In de raadsvergadering van december 1919 wordt benoemd tot hoofd van de openbare lagere school no. 1 de heer H. Bezemer. Den heer van Buysen vraagt of de heer Bezemer per 1 januari reeds in functie kan treden, waarop de voorzitter antwoordt dat de heer Bezemer hem gezegd heeft van wel.

In de besloten raadsvergadering van december 1919 vindt de aanbesteding plaats voor de onderbouw van een bijzondere school voor de gereformeerde gemeente. De laagste inschrijver is Th. C. Tetteroo uit Pijnacker. 

Woensdag 24 december 1919 heeft de heer A. W. Swart alhier zijn betrekking als hoofd van de O.L. school no. 1 neergelegd. De burgemeester, vergezeld van de wethouders, herdacht in enige gevoelvolle woorden de verdiensten van de heer Swart als onderwijzer en legde vooral nadruk op zijn ijver en getrouwe plichtsbetrachting in zijn betrekking als hoofd der school betoond en wenste hem na de vervulling van zijn ruim 42-jarige loopbaan een welverdienderust toe. De kinderen zongen hem een afscheidslied toe en overhandigden hem een klein souvenir. Getroffen door deze blijken van belangstelling betuigde de heer Swart zijn innigen dank en sprak ook enige woorden tot het personeel waarmede hij zo'n lange tijd in de beste harmonie had samengewerkt, waarna deze plechtigheid onder het toedienen van enige versnaperingen aan de kinderen eindigde.

BRONNENkrantenDelftsche Courant 5 juni 1919, blz. 3; De Dordrechtsche Courant 18 juli 1919, blz. 1;  Rotterdamsch Nieuwsblad 27 augustus 1919, blz. 1; Delftsche Courant 8 oktober 1919, blz. 3; Delftsche Courant 14 november 1919, blz. 2; Delftsche Courant 17 november 1919, blz. 6; De Maasbode 4 december 1919, blz. 2; Delftsche Courant 19 december 1919, blz. 5; Delftsche Courant 20 december 1919, blz. 2; Delftsche Courant 27 december 1919, blz. 2

onheil

Op 24 juli 1919 raakt in Pijnacker de landbouwer C.J. Hoogendijk te water en verdrinkt. De man was naar het land gegaan om te melken.

BRONNENkrantenProv. Geldersche en Nijmeegsche Courant 25 juli 1919, blz. 2

onroerend goed

Ten overstaan van Notaris De Gidts te Pijnacker, zal bij veiling, verhoging en afslag, op 5 februari 1919 en 12 februari 1919, voormiddags om elf uur, in het Bondshotel, wegens vertrek naar elders, worden verkocht een woonhuis met pakhuizen op de hoek van de Katwijkse Buurt en het voorhoekje te Pijnacker. Wegens de grootte, ± 5 aren, geschikt voor velerlei doeleinden.

Op een verzoek van P. Hogervorst, om hem een strook grond te verkopen aan de oostzijde van de Stationstraat van 220 m2, wordt op 21 februari 1919 door de raad besloten die grond te verkopen voor ƒ 4,- per m2 . 

Op 18 maart 1919 en 26 maart 1919 worden verkocht tuinland en drie woonhuizen in de Katwijkse buurt en een rentenierswoning met tuin en moestuin aan de Vlielandseweg nabij het station.

In de vergadering van de raad van eind maart 1919 deelt de voorzitter mede, dat van Gedeputeerde Staten goedgekeurd is terug ontvangen het raadsbesluit waarbij aan de woningbouwvereniging een krediet is toegestaan van ƒ 110.660.-, en dat tot aanbesteding kan worden overgegaan van 16 huizen. Goedgevonden wordt dat de bouwvereniging deze huizen uitbesteed onder de ambachtslieden van deze gemeente onder voorwaarde dat de aannemingssom komt nabij de begroting. In 1919 zijn door de woningbouwvereniging, drie  in de Stationsstraat en een rij van 13 in de "nieuwe straat gemaakt door door de Coop. Groenten Verduurzaam Vereeniging de Kroon te Pijnacker" Die dertien huizen zijn de nummers 1 t/m 25 in de latere Emmastraat. De drie in de Stationsstraat zijn de winkel op de hoek en de twee huizen daarna. Na de winkel was een tandarts gevestigd in de 50-er jaren. Lucas van Es en Storre in de andere woning

In de vergadering van de raad van eind maart 1919 deelt de voorzitter mede, dat van Gedeputeerde Staten goedgekeurd zijn terug ontvangen de raadsbesluiten tot verkoop van gemeentegrond tot een bedrag van f 2.685.50, welke som besteed zal worden tot buitengewone aflossingen van geldleningen. Op een vraag van de heer M. van Winden antwoordde de voorzitter dat er nu totaal aan grond langs de Stationstraat verkocht is voor f 14.427, zoodat er reeds nu een winst is gemaakt van + ƒ 1000,- behalve het complex grond dat nog onverkocht is. Ingekomen was ook een verzoek tot verkoop van 200 m2 grond aan de Stationsstraat tevenover de toegangsweg naar de zouterij ,,De Kroon". Besloten werd in het midden van het bouwterrein geen grond te verkopen, doch aan verzoeker te berichten, dat hij wel grond kan kopen naast het laatst verkochte perceel. 

Openbare vrijwillige verkoping, wegens sterfgeval H. J. J. van Buijsen, Notaris te Delft, is voornemens op woensdag 9 april 1919 bij veiling en op woensdag 16 april 1919 bij afslag, beide dagen des voormiddags a.s. 11 uur, in het Koffiehuis "Het Raadhuis" te Pijnacker, publiek te verkopen: twee percelen uitmuntend best weiland, met een gedeelte weg, gelegen in de Oude of Hoge Polder, aan de Zuidweg te Pijnacker, kadastrale sectie C, nrs. 330, 331, 333 en 1029, te zamen groot 2.55.98 hectaren, gedeeltelijk bezet met veen, mondeling verhuurd aan de heer M. van Leeuwen te Pijnacker, voor ƒ 335 per jaar. Grondbelasting 1919 ƒ 14,88; polderlasten 1918 per hectare f 12,-; sluisgelden f 8,50 per hectare. In bod gesteld op f 9.300 Te aanvaarden onder gestanddoening van de lopende huurovereenkomst, dadelijk na de betaling van de kooppenningen. Betaling der kooppenningen op 1 juni 1919. Te bezichtigen iedere werkdag. Nadere inlichtingen te bekomen ten kantore van genoemde notaris, Hypolitusbuurt 28 te Delft,

Bij de in april 1919 gehouden aanbesteding voor het bouwen van 13 woningen aan de Stationsstraat n Pijnacker door de bouwvereniging „Pijnacker", is ingeschreven als volgt: voor timmerwerken door: B. van der Burg voor ƒ 33000, A. Kranenburg ƒ 32500, N. W. Kluiters ƒ 32700, Gebr. Schotte ƒ 31980; voor metselwerk door: J. Bijsterveld voor ƒ 34600, M. Schuring ƒ 34385, Th. C Tetteroo ƒ 34120, A. Lalleman ƒ 33860. Het werk is gegund aan de Gebr. Schotte en A. Lalleman. 

Op 3 juni 1919 volhardt de raad in de afwijzing van het verzoek van C. Bijsterveld over verkoop van grond. Voorts gaat de raad onder voorwaarden akkoord met de verkoop van 400m2 grond in de Stationsstraat aan D.C. Apon.

Bij Koninklijk Besluit van 13 juni 1919, n°. 36 zijn aan de gemeente Pijnacker, ingevolge de bepalingen der Woningwet, tegen een rente van 4,25 pct., voorschotten uit 's Rijks kas verleend van ten hoogste       f 12.968,90 (annuïteit 4,446 pct., gedurende 75 jaren te voldoen) en van ten hoogste f 98 400, annuïteit 4,856 pct., gedurende 50 jaren te voldoen), teneinde die gemeente in staat te stellen voorschotten van gelijke bedragen te verlenen aan de vereniging Pijnacker, aldaar, ten behoeve van de aankoop van grond en de bouw van 16 arbeiderswoningen, benevens buitengewone jaarlijkse bijdragen in de betaling van de annuïteit van het bouwvoorschot van ten hoogste f 140,275 en f 2034,14.  

Bij de eind juni 1919 gehouden aanbesteding van drie middenstandswoningen door de bouwvereniging „Pijnacker" werd voor de timmerwerken ingeschreven door A. Kranenburg voor ƒ 10900, door B. van der Burg voor ƒ10880, door N. W. Kluiters voor f 10600 en door de gebrs. Schotte voor ƒ10390; voor de metselwerken door H. Schuring voor f 12790, door C. Bijsterveld voor f 12375, door Th. C. Tetteroo voor f 12250 en door A. Lalleman voor ƒ 12255, allen uit Pijnacker Voor de 13 woningen, die in aanbouw zijn, werd voor het electrisch licht ingeschreven door P. v. d. Regt uit Delft voor ƒ 1035 en door T. Kemp, alhier, voor ƒ 884. 

Op woensdag 9 juli 1919 zal bij veiling en op woensdag 16 juli 1919 bij afslag, beide dagen om 11 uur, in het Koffiehuis "Het Raadhuis" te Pijnacker, publiek worden verkocht: Twee Huizen en Erven met Tuintjes, aan de Stationsstraat, nrs. 256 en 257 te Pijnacker, kad. Sectie G, nrs 2466 en 2467 te zamen groot 267 aren. Ieder huis bevat: gang, grote voorkamer, achterkamer, keuken en kelder, grote zolder met beschoten kap en tuintje met schuurtje. Verhuurd per stuk en per week voor f 8.-. Te aanvaarden onder gestanddoening van de lopende huurovereenkomsten, dadelijk na de toewijzing. Betaling der kooppenningen op 15 augustus 1919 met bijbetaling van een maand rente op de koopsom van 5% per jaar. Te bezichtigen op maandag en dinsdag vóór de veiling, van 14 tot 17 uur en op de dagen van de veiling en afslag, tussen 9 en 11 uur. In bod gezet voor f 3050 [nr. 256] en f 3000 [nr. 257]

Op de woensdagen 6 augustus 1919 en 13 augustus 1919 wordem op een openbare veiling en afslag vrijwillig verkocht de gebouwen en terreinen van de groentenzouterij en de conservenfabriek, groot één hectare gelegen aan haven, spoorbaan en station van het ZHEM te Pijnacker. In bod gekomen voor f 39.000,- De machinerieën, gereedschappen en inmaakvaten, bestaande in: 2 snijbonenmachines met elk 8 molens, een snijbonenschutmachine, een zuurkoolsnijmachine (Duits merk), dito met opstaande bak, reserve zuurkoolschijf, alle met 11 messen, dubbelstronkboormachine, 3 stronkboren, electromotor 3 pk., dito van 1 pk., drijfas 6 meter met poelies dik 1,25 Eng. duim, 7 drijfriemen, opstand bestaande in 4 dwarsliggers en 5 staande binten, houten vloer van 6 bij 6,5 meter met hekken en werkbank, drijfas met opstand lang 2 meter en 1 duim diameter, 2 inmaakbakken van elk 4500 liter, waterreservoir met zink en 15 meter van 2 en 1,25 duimspijp, koperen kraan, 13 meter pijp, waterpomp en 13 meter duimspijp, een waterton 400 liter, houten schut, 100 groentenmanden, een grote partij vaten lambiek, een partij kleine vaatjes 5 tot 10 liter, nieuwe duigen en bodems voor ruim 400 vaten, vatenbodems en stoppen, een partij sokken en bochten, 18 bos nieuw bandijzer, 2 slangen van 10 en 6 meter, dik 1,25 duim, een cementen rioolbuis en ring, een pomp, goten, een slijpsteen, planken, een werkbank, trappen, ladders, een lantaarn, een oliekan, een wasbak, 3 dekkleden, een schop, een spoelbak, 2 bascules, 3 groentenwagens, groentenbak, bakwagen, 2 tafels, 8 lange zitbanken, 25 zitbankjes , kuipersschaaf, 8 bakjes, varkenshok, ijzerbeslag voor kuipers, sparren, brandhout, trottoirbanden, kleerkast, verbandtrommel, tuindersschuit met deklast, enz. enz., worden verkocht op 12 augustus met recht van naasting voor de koper van het onroerend goed. 

Notaris De Gidts te Pijnacker zal in het Bondshotel aldaar bij veiling, verhoging en afslag op de woensdagen 6 augustus 1919 en 13 augustus 1919 om 11.00 uur, in het openbaar vrijwillig verkopen 10 woonhuizen met tuintjes aan de Stationsstraat te Pijnacker, verhuurd voor ƒ 3,10 bij de week. Voor zelfbewoning komt zeer waarschijnlijk 1 oktober gelegenheid. Op 22 juli 1919 komt in de raad ter sprake de zeer slechte watervoorziening van de huizen aan de Stationstraat. Burgemeester en Wethouders zeggen dat reeds herhaaldelijk op verbetering is aangedrongen en dat dit ook door de eigenaar is beloofd, doch dat men steeds in gebreke blijft de nodige verbetering aan te brengen. Besloten wordt een termijn te stellen binnen welke de nodige verbetering moet zijn aangebracht. Wordt de verbetering niet aangebracht dan zullen de huizen onbewoonbaar verklaard worden. Op 26 juli 1919 wordt gemeld dat de verkoop is uitgesteld. Op 5 augustus 1919 is er het bericht dat de tien in 1914 voor wijlen de heer Cornelis Blad gebouwde woningen nu onbewoonbaar zijn verklaard wegens de slechte bouw en de slechte drinkwatervoorziening. 

In de raad van augustus 1919 wordt besloten tot verkoop van 20m2 bouwgrond aan D.C. Apon en 10m2 bouwgrond aan C. Bijsterveld. Het is grond gelegen aan de Stationsstraat. Voorwaarde is dat de grond binnen een jaar bebouwd moet zijn met een woonhuis. Ingekomen is een verzoek van het bestuur der bouwvereniging ,,Pijnacker", of de raad wederom geneigd is een subsidie te verlenen voor de bouw van 12 arbeiderswoningen aan de Stationstraat. De heer A. Harteveld vroeg of het niet wenselijk zou zijn eerst te onderzoeken in welk gedeelte der gemeente huizenbouw het meest nodig is, waarna werd besloten het bestuur te vragen hieromtrent een onderzoek in te stellen. 

Aan het bestuur van de bouwvereeniging zal worden bericht, naar aanleiding van haar schrijven, om plannen op te maken van den bouw van eenige huizen in wijk A, C en D, naar gelang h. i. behoefte daaraan is. 

Op 3 september 1919 en 17 september 1919 worden wegens een sterfgeval verkocht [1] en afgeslagen een fabriek uitstekend ingericht voor groentenzouterij en drogerij [Cornelis Blad B.V.] Ook geschikt voor velerlei andere doeleinden, als zuivelfabriek enz. Voorzien van stenen en ijzeren fabriekschoorsteen aan de Kerkweg te Pijnacker, gunstig gelegen, ook aan vaarwater, bij de haven, spoorbaan en station der Z.H.E. Spoor, groot ruim 13 aren met daarachter gelegen 2,25 hectaren wei- en tuinland. zeer geschikt voor bouwterrein. benevens daarbij gelegen bij de week verhuurde vijftien woonhuizen met tuintjes en 2 percelen bouwterrein aan de Stationsstraat. Voor zelfbewoning van vijf woonhuizen komt zeer waarschijnlijk per 1 oktober 1919 de gelegenheid. 

Op 23 september 1919 en 30 september 1919 worden verkocht in het notarishuis aan de Gelderschekade in Rotterdam [1] een perceel dijkweiland in de Nieuwe Droogmakerij van de Oude of Hoge Polder en [2] onder Vrijenban een perceel weiland en weg aan de Overgauwseweg in de Zuidpolder, groot 2.59.40 hectaren. Beide percelen verhuurd aan C. Schuring uit Pijnacker voor f 720 per jaar. De huur eindigt Kerstmis 1919. 

Op dinsdag 23 september 1919, bij afslag en op dinsdag 30 september 1919, telkens des namiddags te 7 uur (zomertijd) in het Café „Van Ouds het Raadhuis" te Pijnacker zal Notaris R. Gerritsen te 'sGravenhage is voornemens in het openbaar en vrijwillig verkopen [1] een perceel weiland gelegen aan het westelijk gedeelte van den Onderweg nabij de Katwijkerlaan te Pijnacker, kadaster sectie B No. 1140, groot 2.5.20 hectaren, verhuurd aan D. Millenaar tot Kerstmis 1919 voor ƒ 290 per jaar en [2] een peroeel weiland gelegen aan het oostelijk gedeelte van de Onderweg nabij de Katwijkerlaan te Pijnacker kadaster Sectie B no. 1146, groot 2.17.80, verhuurd aan de weduwe M. Ruijgrok tot Kerstmis 1920 voor ƒ 825 per jaar. Grondbelasting 1919 peroeel 1, ƒ 7,53, perceel II ƒ 7,67. Delflands Sluisgeld ƒ 13,- per hectare Polderlasten: Oude of Hooge Polder van Pijaaoker ƒ 27.— per hectare. Droogmaking in die polder ƒ 23,- per hectare. Combinatie voorbehouden. Aanvaarding en betaling 14 november 1919. De percelen zijn dagelijks te bezichtigen. Nadere inlichtingen worden verstrekt ten kantore van de notaris, Laan van Meerdervoort 123, Den Haag. Perceel 1 staat voor f 5635,91 in bod; perceel 2 voor f 7263, 20

De Engelse bladen melden rond 1 november 1919, dat in Engeland is uitgevonden het bouwen van huizen uit holle cementen stenen. Uit een brief van een Nederlandse betenfabriek blijkt nu, dat er in die fabriek al sedert meer dan een jaar dergelijke stenen worden vervaardigd. In Pijnacker worden er vier woningen van gebouwd, die van gewone baksteenwoningen nauwelijks zijn te onderscheiden. De holten passen juist boven elkaar, wat voor de ventilatie zeer wenselijk is. Desverlangd wordt, door enige holten vol te gieten, de muur aanzienlijk versterkt, b v. wanneer er een verdieping bovenop gebouwd moet worden. Dergelijke woningen worden op den weeksten grond geplaatst, zonder dat er geheid behoeft te worden, zijn zeer vlug klaar en goedkoper dan van steen. 

Openbare Vrijwillige Verkoping door H. J. J. van Buijsen, notaris te Delft, op woensdag 7 januari 1920 bij veiling en op woensdag 14 Januari 1920 bij afslag, beide dagen des voormiddags om 11 uur in het Koffiehuis „Het Raadhuis" te Pijnacker, van een blok van tien voor enkele jaren nieuw gebouwde arbeiderswoningen met erven aan de Onderweg van de Droogmaking in de Zuidpolder in de Oude Leede te Pijnacker, plaatselijk gemerkt nrs. 41 t/m 50 kad. sectie C nrs. 2510 t/m 2519, te zamen groot 1095 aren. Bevattende ieder huis: gang. voorkamer, achterkamer, kelder en uitgebouwde keuken, daarboven zolder met beschoten kap en binnenplaats of open grond. Voorzien van electrisch licht. Verhuurd ieder huis voor ƒ 2.95 per week. Te veilen in 10 percelen, terwijl bij de afslag verschillende combinaties worden voorbehouden. Te aanvaarden dadelijk na de toewijzing. Betaling van de kooppenningen op 15 februari 1920 met bijbetaling van 1 maand rente der koopsommen ad 5% 'sjaars. Te bezichtigen op maandag en dinsdag voor de veiling en op de dagen der veiling en afslag. Nadere inlichtingen te bekomen ten kantore van genoemden notaris, Hypolitusbuurt 28 te Delft. 

BRONNENkrantenDelftsche Courant 18 januari 1919, blz. 3; Delftsche Courant 15 februari 1919, blz. 3; Delftsche Courant 25 februari 1919, blz. 2; Delftsche Courant 22 maart 1919, blz. 3; Delftsche Courant 12 april 1919, blz. 2; Delftsche Courant 12 april 1919, blz. 10; Delftsche Courant 5 juni 1919, blz. 3; Delftsche Courant 21 juni 1919, blz. 4; Ned. St.crt. 24 juni 1919, blz. 3; Delftsche Courant 30 juni 1919, blz. 3;  Delftsche Courant 10 juli 1919, blz. 4; Algemeen Handelsblad 15 juli 1919, blz. 3; Delftsche Courant 19 juli 1919, blz. 3; De Maasbode 22 juli 1919, blz. 3; Delftsche Courant 25 juli 1919, blz. 3; Eindhovensch Dagblad 5 augustus 1919, blz. 2; De Tijd 5 augustus 1919, blz. 7; De Maasbode 8 augustus 1919, blz. 4; Delftsche Courant 12 augustus 1919, blz. 3; Algemeen Handelsblad 20 augustus 1919, blz. 8; Delftsche Courant 29 augustus 1919, blz. 3; Nieuwe Vlaardingsche Courant 5 september 1919, blz. 9; Delftsche Courant 13 september 1919, blz. 11; Nieuwe Rotterdamsche Courant 25 september 1919, blz. 3; Delftsche Courant 6 november 1919, blz. 3; Delftsche Courant 20 december 1919, blz. 7;

politiek

Op 9 april 1919 wordt gemeld dat voor de gemeenteraad in Pijnacker zijn kandidaat gesteld: door de R. K. Kiesvereeniging de heren M. van Winden, J. C. J. van van der Leeuw, G. C. van Schie, J. J. Vonk. A. E. van der Burg en A. van Winden; door de christelijk-historische kiesvereniging, de heren: P. Sonneveld, A. Harteveld, W. Koetsier, P. Bregman, G. Weerheim, J. R. Kromkamp en W. van Heck; door de A. R. kiesvereniging: G. van der Stoep, F. van Duyn en G. van der Kooy; door enige liberalen, de heren: P. van Buysen en G. van der Meer. 

In de op 23 april 1919 gehouden vergadering van het hoofdstembureau zijn de lijsten voor de op 21 mei 1919 te houden gemeenteraadsverkiezing bij loting als volgt gerangschikt: 1. de lijst ingediend door de anti-revolutionnairen; 2. die der christelijk-historischen; 3. die der roomsch-katholieken en 4. de lijst ingediend door een groep vrijzinnige kiezers. 

Bij de op 22 mei 1919 gehouden gemeenteraadsverkiezing zijn als raadsleden gekozen P. Sonneveld [CHU], A. Harteveld [CHU], G. van der Stoep [AR], M. van Winden [RK], J.C.J. van der Leeuw [RK], G.C. van Schie [RK] en P. van Buysen [Lib]

BRONNENkrantenDelftsche Courant 9 april 1919, blz. 2; Delftsche Courant 24 april 1919, blz. 3; Delftsche Courant 23 mei 1919, blz. 3

post en telefoon

In juni 1919 wordt het bestelloon voor telegrammen gebracht op 25 cent.

In de gemeenteraadszitting van 10 november 1919 wordt behandeld een verzoek om eervol ontslag als telegrambesteller van W. de Lange, met ingang van 1 december 1919

In de gemeenteraadszitting van 10 november 1919 wordt behandeld een schrijven van den directeur der rijkstelegraaf, meldende dat op 1 januari 1920 de exploitatie van het hulptelefoonkantcor door het Rijk wordt overgenomen. 

BRONNENkrantenDelftsche Courant 5 juni 1919, blz. 3; Delftsche Courant 14 november 1919, blz. 2 

sport

Op 10 februari 1919 organiseert de Nootdorpsche IJsclub een hardrijwedstrijd op een baan langs Dwarskade. daarna wordt een wedstrijd gehouden tussen de kampioen van Pijnacker, Theo Lalleman, en C. Mooijman. De laatste wint.

Op 12 februari 1919 is er een hardrijwedstrijd in Pijnacker. Uitslag: 1. Theo Lalleman, 2. A. Tettero, 3. W. Kemp Tz, 4. D. Slootweg, 5. J. v.d. Vliet

BRONNENkrantenDelftsche Courant 11 februari 1919, blz. 3; Delftsche Courant 13 februari 1919, blz. 2

veeteelt

Op 2 januari 1919 is door veehouder J.S. uit Pijnacker met mond- en klauwzeer besmet vee op de Delftse veemarkt aangevoerd. In december 1918 waren er negen veehouders met ziek vee.

Op 21 januari 1919 komt in Rotterdam de Bond van Melkveehouders bijeen over de Amsterdamse melkoorlog. Er wordt besloten tot het instellen van een commissie die zich gaat bezighouden met de vraag hoe producent en consument met elkaar in contact gebracht kunnen worden. In de commissie is opgenomen G. Zonneveld uit Pijnacker.

Op 17 februari 1919 wordt gemeld dat er in januari 1919 bij vier eigenaren mond- en klauwzeer bij het vee is geconstateerd . 

Op 17 maart 1919 wordt gemeld dat in februari 1919 bij drie eigenaren mond-en klauwzeer bij het vee is geconstateerd.

Op 20 juni 1919 wordt gemeld dat in mei 1919 bij 27 eigenaren mond-en klauwzeer bij het vee is geconstateerd.

Op 17 juli 1919 wordt gemeld dat in juni 1919 bij vijf eigenaren met mond- en klauwzeer besmet vee aanwezig was .

Op 15 december 1919 wordt gemeld dat in november 1919 in Pijnacker bij één eigenaar twee gevallen van schurft zijn geconstateerd.

BRONNENkrantenDelftsche Courant 2 januari 1919, blz. 2; Ned. Stcrt.  22 januari 1919 nr. 18, blz. 3; De Telegraaf 22 januari 1919, blz. 2; Ned. Stcrt. 17 februari 1919, blz. 11; Ned. Stcrt 17 maart 1919, nr. 64, Bijvoegsel; Ned. St.crt. 20 juni 1919, nr. 138, Bijvoegsel; Ned. St.crt. 17 juli 1919, nr.157, Bijvoegsel

vereniging

Op 22 juli 1919 kent de raad aan de Oranjevereniging een subsidie toe van f 250 om bij de a.s. feestviering de schoolkinderen te tracteren.

De op 8 april 1919 opgerichte R. K. Volksbond telt op 25 september 1919 in Pijnacker 104 leden

BRONNENkrantenDelftsche Courant 25 juli 1919, blz. 3; Het Centrum 25 september 1919, blz. 2

verhuur en pacht

Op dinsdag 10 juni 1919 wordt in het Bondshotel in Pijnacker voor het seizoen 1919 à contant verhuurd het maaien van grasbermen en viswater, alles toebehorend aan de Oude of Hoge Polder.

BRONNENkrantenDelftsche Courant 4 juni 1919, blz. 4

verkeer

De heer W. Koetsier bespreekt in de raad van 22 juli 1919 de wenselijkheid van een verordening op het snelle rijden met motorrijtuigen in de kom der gemeente. De voorzitter zegt er geen bezwaar tegen te hebben. Er wordt een nieuwe politieverordening voorbereid en daarvan kan al vast een verordening op motorrijtuigen gemaakt worden. Hij vreest echter dat het evenals elders niet veel zal helpen. 

 

Vastgesteld werd een verordening op het rijden van motorrijtuigen in de bebouwde kom der gemeente. Een deskundige zal belast worden met het maken van een uitbreidingsplan van de bebouwde kom der gemeente

In de gemeenteraadszitting van 10 november 1919 wordt de subsidie aan de omnibusonderneming van f 40 op f 100 gebracht. Delftsche Courant 14 november 1919, blz. 2

BRONNENkrantenDelftsche Courant 25 juli 1919, blz. 3; Delftsche Courant 12 augustus 1919, blz. 3

waterstaat

Op 26 mei 1919 wordt gemeld dat P. Sonneveld is gekozen tot voorzitter van de Oude of Hoge Polder.

De raad ontvangt op 3 juni 1919 van de droogmaking in de Oude polder van Pijnacker een foto van een afgebroken watermolen. 

In juni 1919 wordt de heer H. van Dam benoemd in de Nieuwe of Drooggemaakte Polder. Hij vervangt de heer A. Notenboom

BRONNENkrantenDelftsche Courant 26 mei 1919, blz. 2; Delftsche Courant 5 juni 1919, blz. 3

werkgelegenheid

Op 4 februari 1919 vraagt de Nederlandsche fabriek van Autogene Snij- en Laschapparaten te Pijnacker tegen hoog loon kundige instrumentmakers, bekwame autogeenlassers en leerjongens. Attesten van bekwaamheid en aanbevelingen worden ingewacht op het kantoor in Pijnacker.

Op 16 april 1919 vraagt hetzelfde bedrijf voor spoedige indiensttreding bekwame instrumentmakers, voorien van goede getuigschriften.

Op 19 april 1919 vraagt C. Bruynis uit de Stationsstraat een flinke dienstbode voor dag en nacht in een klein gezin. Moet van goede getuigen voorzien zijn. Hoog loon.

Op 8 mei 1919 vraagt C. Bruynis voor direct een kopergieter die zelfstandig werken kan voor een kleine fabriek van apparaten. Brieven met opgave van leeftijd, aanbeveling en verlangd loon.

Op 23 mei 1919 worden bij de Nederlandsche Fabriek van Autogene Snij- en Laschapparaten te Pijnacker gevraagd instrumentmakers, halfwas instrumentmakers, leerling-instrumentmakers, smid-plaatwerkers en autogeenlasschers. Bij schriftelijke sollicitatie opgave van leeftijd, vroegere patroons, verlangd loon en afschriften van attesten.

Op 4 juni 1919 wordt door de weduwe D.N. Verburg een zadelmakersknecht gevraagd, bekend met rijtuigbekleden

Op 8 juli 1919 worden bij de Nederlandsche Fabriek van Autogene Snij- en Laschapparaten te Pijnacker voor direct gevraagd metaaldraaiers en autogene lasschers, beiden van goede getuigschriften voorzien.het kost kennelijk moeite, want op 29 juli 1919 worden opnieuw gevraagd instrumentmakers en halfwas instrumentmakers en een metaaldraaier. De reiskosten voor de sollicitatie worden vergoed. Op 11 augustus 1919 worden tegen hoog loon en premie instrumentmakers gevraagd.

Op 9 augustus 1919 worden bij de Cooperatieve groentenzouterij De Kroon voor direct gevraagd flinke jongens en meisjes.

Op 22 oktober 1919 worden bij de Nederlandsche Fabriek van Autogene Snij- en Laschapparaten te Pijnacker voor direct gevraagd instrumentmakers en autogene lasschers. Bij peroonlijke aanmelding worden reisbiljetten 3de klas vergoed. Ter toelichting diene: de reizigers in de derde klas zaten meestal op houten banken. Op voorstel van de UIC (Internationale spoorwegunie) werd in 1951 besloten in Europa met ingang van de zomerdienstregeling van 1956 (3 juni 1956) over te gaan op een tweeklassensysteem. De toenmalige derde klas werd de huidige tweede klas, de toenmalige tweede klas werd eerste klas. De oorspronkelijke extra luxueuze eerste klas, die in veel treinen al niet aanwezig was, werd afgeschaft. Op 27 oktober 1919 vraagt men leerling-instrumentmakers afkomstig uit de "fatsoenlijke burgerklasse".

BRONNENkrantenRotterdamsch Nieuwsblad 4 februari 1919, blz. 8; Haagsche Courant 16 april 1919, blz. 2; Rotterdamsch Nieuwsblad 19 april 1919, blz. 6; Haagsche Courant 8 mei 1919, blz. 10; Haagsche Courant 23 mei 1919, blz. 2; Haagsche Courant 4 juni 1919, blz. 2; Rotteramsch Nieuwsblad 8 juli 1919, blz. 3; Rotterdamsch Nieuwsblad 29 juli 1919, blz. 11; Delftsche Courant 9 augustus 1919, blz. 4; Haagsche Courant 11 augustus 1919, blz. 6; Haagsche Courant 22 oktober 1919, blz. 6 en Wikipedia

PERSONEN

Adrianus Michael Kouwenhoven

Op 21 februari 1919 trouwt Adrianus Michael Kouwenhoven (24 jaar) met Petronella Adriana Brouwer (24 jaar). Adrianus is een zoon van Petrus Arnoldus Kouwenhoven en Jacoba Ammerlaan. Petronella is een dochter van Wilhelmus Jacobus Brouwer en Petronella Adriana Janssen [bloemenzaak stationszaak]

BRONNENoverige bronnen
Petronella RensenOp 2 maart 1919* overlijdt in Pijnacker Petronella Rensen (25 jaar). Ze is een dochter van P. R. Rensen JznBRONNENgeraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen fa

Bastiaan Leendert Lamens

Op 19 maart 1919 wordt in Pijnacker geboren Bastiaan Leendert Lamens (Bas). Hij is de zoon van Johannes Lamens en Bastiana Helena Ruis. Bastiaan Leendert Lamens trouwt op woensdag 10 augustus 1949 met Aagje Turfboer. Ze gaan wonen Magneetstraat 53 in Scheveningen. Aagje wordt geboren op ... Ze is een dochter van .... Ze krijgen drie kinderen [Johannes; Carolien; Wim]. 

.............................................-hij wordt als jonge knul geronseld voor de Duitse krijgsdienst, wordt na de oorlog veroordeeld en verliest zijn Nederlanderschap.  -Bastiaan en Aagje betrekken na hun huwelijk het huis op Haringstraat 59 in Scheveningen, waar Bastiaan al woont. -Aagje woont voor haar huwelijk op het adres Magneetstraat 53 in Scheveningen. -Bas is vrachtwagenchauffeur en vervoert vooral vis. -ze vieren op 10 augustus 1974 in "De Haard" in de Daguerrestraat 16 hun 25-jarig huwelijksfeest -Bastiaan overlijdt op 6 juni 2007 in Scheveningen. Ze wonen in 2007 Zeekant 26c in Scheveningen. -zoon Johannes Lamens (Hans) wordt op 3 oktober 1950 in Scheveningen op het adres Magneetstraat 53 geboren. Johannes trouwt op vrijdag 28 september 1973 in Den Haag met Betty Tap. Hij woont dan op Kompasstraat 23 in Scheveningen; Betty op Beijersstraat 65. Ze gaan wonen op Beijersstraat 67 in Den Haag. Johannes en Betty krijgen twee kinderen [Jean; Kenneth]. Kleindochter Jean Lamens wordt op 14 juli 1976 in Den Haag geboren in de kraamkliniek aan de de la Reyweg 297. Ook Jeannie. Ze is lerares Engels. Kenneth Lamens wordt op 29 maart 1980 in Den Haag geboren in de kraamkliniek aan de de la Reyweg 297. -dochter Carolien Lamens wordt geboren op....... Ze trouwt met.......... Ze krijgen een kind, Davey. Davey ... -zoon Willem Lamens wordt geboren in 1958. Hij trouwt met Lonny van der Zalm. Ze krijgen een kind, Danny. Lonny overlijdt op 25 juli 1996 in Rijswijk, Jozef Israelslaan 113. Ze wordt op dinsdag 30 juli 1996 begraven op het parochiekerkhof van Rijswijk, Vredenburchweg 67. Willem overlijdt plotseling, 41 jaar oud, op 23 oktober 1999 in Rijswijk. Hij wordt op donderdag 28 oktober 1999 begraven op genoemd kerkhof. Danny Lamens wordt geboren. Na het overlijden van zijn vader en moeder wordt hij opgenomen in het gezin van Hans en Betty.  BRONNENoverige bronnen

P. Sonneveld

Op 1 april 1919* trouwt P. Sonneveld uit Pijnacker met A.P. Hoogendoorn uit Stompwijk.

BRONNENoverige bronnenCBG Verzamelingen fa

Abraham Blijleven

Op 13 april 1919* overlijdt in Benthuizen Abraham Blijleven (2 wk) uit Pijnacker. Abraham is een zoon van Cornelis Blijleven en Jannetje Wilhelmina Frijmann.

C. Harteveld

Op 17 april 1919 gaat C. Harteveld uit Pijnacker [24 jaar] in Rotterdam in ondertrouw met N. de Wit uit Rotterdam [26 jaar]

BRONNENkrantenRotterdamsch Nieuwsblad 22 april 1919, blz. 21
Johannes KneppersOp 2 mei 1919 trouwt Johannes Kneppers uit Hazerswoude (25 jaar) in Pijnacker met Adriana Jacoba Kouwenhoven. Hij is een zoon van Bernardus Kneppers en Gerarda Cornelia van Noort (23 jaar). Adriana is een dochter van Petrus Arnoldus Kouwenhoven en Adriana Jacoba Ammerlaan.

Gerardus Petrus van der Salm

Op 14 mei 1919 trouwt Gerardus Petrus van der Salm uit Den Haag (27 jaar) in Pijnacker met Maria Theodora Ammerlaan uit Pijnacker (26 jaar). Gerardus is een zoon van Jacobus Wilhelmus van der Salm en Catharina Maria van Leeuwen. Maria is een dochter van Leonardus Ammerlaan en Maria Catharina Bremmer

Cornelis Hofman

Op 14 mei 1919 trouwt Cornelis Hofman met Bastiaantje Jacoba Hofman

Arie Albertus Pijnacker

Op ..mei 1919 gaat in Pijnacker vleeshouwer Arie Albertus Pijnacker [30 jaar] uit Delft in ondertrouw met Hendrik Jannetje Nieboer [35 jaar] uit Zandvoort. 

BRONNENkrantenDelftsche Courant 16 mei 1919, blz. 3

Christiaan Leendert Notenboom

Op 24 mei 1919 wordt geboren Christiaan Leendert Notenboom [tuinder nieuwkoopseweg]. Hij treedt in Duitse krijgsdienst en verliest na de oorlog zijn Nederlanderschap. Hij woont in Pijnacker

Pieternella Hendrina van der Vorm 

Op 28 mei 1919 wordt in Pijnacker geboren Pieternella Hendrina van der Vorm (Pietje). Pieternella Hendrina van der Vorm trouwt met Arend Sonneveld. Pieternella overlijdt in Delft op 3 maart 2015 (95 jaar). Ze wordt begraven in Pijnacker.

 Jan Christiaan Notenboom

Op 29 mei 1919 overlijdt Jan Christiaan Notenboom. Hij wordt op 2 juni 1919 begraven. Hij is de echtgenoot van Bastiaantje Hofman. Zie geboorten 22 februari 1848.

E.J. Notenboom

Op 4 juni 1919 vestigt huishoudster E.J. Notenboom uit Pijnacker zich in Renkum, Buunderkamp D 14


Emilius Wilhelmus van der HoevenOp 8 juni 1919 wordt in Pijnacker Emilius Wilhelmus van der Hoeven geboren. Hij is een zoon van Johannes Adrianus van der Hoeven en Elisabetha Geerinck…………………
BRONNENinternetGA Den Haag

Cornelia Bregman

Op ....juni 1919 wordt in Pijnacker Cornelia Bregman geboren. Ze is een dochter van A. Bregman en H. Sonneveld

BRONNENkrantenDelftsche Courant 7 juli 1919, blz. 3

Johannes Anthonius Johannes Verbakel

Op ...juni 1919 wordt in Pijnacker Johannes Anthonius Johannes Verbakel geboren Hij is een zoon van H.J. Verbakel en M.C. van der Ploeg.

BRONNENkrantenDelftsche Courant 7 juli 1919, blz. 3

Maria Gijsberta van Leeuwen

Op ....juli 1919 overlijdt in Pijnacker Maria Gijsberta van Leeuwen [18 maanden].

BRONNENkrantenDelftsche Courant 7 juli 1919, blz. 3

Lodewijk Ravenek

Op 6 juli 1943 wordt Lodewijk Ravenek in Pijnacker geboren. Hij woont in 1943 in Pijnacker, Klapwijkseweg 29.  Lodewijk wordt op 6 juli 1943 door de Sicherheitspolizei gearresteerd en op 16 juli 1943 weer vrijgelaten

BRONNENoverige bronnenArchieven.nl

Jan Johannes Klos

Op ...juli 1919 overlijdt in Pijnacker Jan Johannes Klos [6 jaar]


BRONNENkrantenDelftsche Courant 7 juli 1919, blz. 3

Johannes Lamens .

Op 5 augustus 1919* overlijdt in een sloot aan de Noordweg door verdrinking Johannes Lamens (3 jaar). Hij is een zoon van Johannes Lamens en Bastiana Helena Ruis 


Lodewijk Ravenek
Op 10 augustus 1919 wordt in Pijnacker Lodewijk Ravenek geboren. Hij is een zoon van…. ………………………………=Lodewijk is tuinder =hij woont in juli 1943 in Pijnacker, Klapwijkseweg 29=hij wordt op 6 juli 1943 door de Sicherheitsdienst gearresteerd=ze laten hem op 16 juli 1943 weer vrij  BRONNENgeraadpleegde bronnenArchieven.nl

M. HogervorstOp 14 augustus 1919 gaat M. Hogervorst uit Pijnacker in ondertrouw met J. Jager uit DelfgauwBRONNENkrantenDelftsche Courant 16 augustus 1919, blz. 3

J.C. Notenboom

Op 14 augustus 1919 gaat J.C. Notenboom uit Delfgauw in ondertrouw met W. Jager uit Vrijenban

BRONNENkrantenDelftsche Courant 16 augustus 1919, blz. 3
Lodewijk Ravenek Op 19 augustus 1919 wordt in Pijnacker Lodewijk Ravenek geboren. ………………………….-Lodewijk is….-hij woont in 1943 op Klapwijkseweg 29-hij wordt op 6 juli 1943 in Pijnacker gearresteerd door de Sicherheitspolizei en op 16 juli 1943 weer vrijgelaten
BRONNENarchievengeraadpleegde bronnenArchieven.nlinternet  

https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=100&miadt=184&milang=nl&mizk_alle=Pijnacker&miview=tbl [1943]

Simon Frensch

Op 10 september 1919 trouwt in Delft de in Pijnacker geboren Simon Frensch met Wilhelmina Louisa Verhoek. Hij is een zoon van Pieter Frensch en Theodora Apolonia de Wit. Zij is een dochter van Cornelia Verhoek

Dirk van Buijtene

Op 20 september 1919 wordt in Vrijenban geboren Dirk van Buijtene. Hij is een zoon van Dirk van Buijtene en Neeltje Oliemans. Dirk en Maria krijgen kinderen. Maria overlijdt in Delft op 30 januari 1999. Dirk overlijdt in Delft op 27 maart 2001.

BRONNENSTAMVADERDirk van Buijtene (vader) wordt geboren op 21 augustus 1883 in Pijnacker. Hij is een zoon van ...Neeltje Oliemans (moeder) wordt geboren op 1 september 1882 in Zevenhoven. Ze is een dochter van Samuel Oliemans en Maria Broekhuijzen.  Dirk en Neeltje (ouders) trouwen op 17 mei 1903 in Delft. Ze krijgen vijf kinderen [Arend 1912; Samuel 1916; Jan 1917; Dirk 1919; Maria 1921]. Dirk overlijdt op 27 augustus 1971 in Pijnacker. 

Op 8 oktober 1919 wordt in Pijnacker geboren Arie van der Elst. Hij is een zoon van Arie van der Elst en Janna Catharina Huurman. Arie van der Elst trouwt op 14 december 1950 in Hoek van Holland met E.C. de Groot. Ze wordt op 10 augustus 1924 in Hoek van Holland geboren. Ze is een dochter van Rocus de Groot en T. van Genderen.  Arie en E. krijgen twee kinderen [Jennie 5 juni 1952 Hoek van Holland; Joke 2 juli 1959 Pijnacker] Arie overlijdt op 24 juni 2002 in Pijnacker.

Arendje Maria van Berkel



Jacobus Willem Verkade 

Op 18 november 1919 wordt Jacobus Willem Verkade in ‘s-Gravenzande geboren. Hij is een zoon van….………………………………=Jacobus is groentehandelaar =hij woont in september 1945 in Delft, Oostplantsoen 14=hij wordt op 14 september 1945 gearresteerd met  f 441,60 en 15 benzinebonnen op zak=op 17 september 1945 wordt hij overgebracht naar Pijnacker voor onderzoek door groep IIB=hij mag geen contact hebben met H.P. Jansen en H.L. OuwerslootBRONNENgeraadpleegde bronnenArchieven.nl

Op 9 december 1919 wordt in Vrijenban geboren Neeltje van Buijtene. Ze wordt geboren. Ze is een dochter van Pieter van Buijtene en Clasina Verweij. Neeltje van Buijtene trouwt op 1 april 1943 in Pijnacker met Marinus Johannes Post

Clementie van der Helm

Medio december 1919 overlijdt in Pijnacker op 56-jarige leeftijd  "in het St. Jozefgesticht" de eerwaarde zuster Maria Clemence, in de wereld genoemd Clementie van der Helm.

BRONNENkrantenDe Tijd 18 december 1919, blz. 2

Petrus Adrianus Stephanus Kouwenhoven.

Op 26 december 1919 wordt in Pijnacker geboren Petrus Adrianus Stephanus Kouwenhoven. Petrus Adrianus Stephanus Kouwenhoven overlijdt op 15 augustus 1934 (14 jaar). Hij wordt in Pijnacker begraven

Rinze Frederik Hendrik Hempenius

Rinze Frederik Hendrik Hempenius trouwt op.... in.....  met R.G. Hogervorst (Roelie). Ze wordt geboren. Ze is een dochter van Rinze en R.G. krijgen één kind, zoon .... Rinze is meester in de rechten. Hij is van .... tot .... burgemeester van Pijnacker. Hij is Ridder in de Orde van Oranje Nassau en drager van de gemeentepenning van Pijnacker. Rinze overlijdt na een kortstondige ziekte op 12 januari 1982 in Epe. Hij woont dan op het adres E. Poststraat 7 in Epe. Zijn vrouw keert daarna terug naar Pijnacker. Ze woont in een flat aan de Nobellaan

Johannes Henricus van der Ploeg

In 1919 wordt in Pijnacker geboren Johannes Henricus van der Ploeg. Hij is een zoon van Cornelis Jacobus van der Ploeg en Clementia Maria van der Helm. Johannes Henricus van der Ploeg overlijdt op 2 januari 1920 in Pijnacker.

Cornelis Jacobus van der Ploeg (vader) wordt geboren op 12 oktober 1880 in Pijnacker. Hij is een zoon vanClementia Maria van der Helm (moeder) wordt geboren in 1886 in Zoetermeer. Hij is een dochter van Cornelis en Clementia (ouders) trouwen op 21 mei 1909 in Zoetermeer. Ze krijgen twee kinderen [Johannes Henricus 1919; Cornelia Maria].

In 1919 wordt in .... Riek Klootwijk geboren.  Riek werkt enkele jaren als kinderverzorgster en kraamhulp in Rotterdam. In de oorlog volgt ze de opleiding aan de Rijkskweekschool voor vroedvrouwen in Rotterdam. Ze behaalt het zgn Tesselschade-diploma. Ze werkt daarna enige tijd in Rotterdam in een kraamkliniek. Ze fietst daar naar toe en maakt daarbij hachelijke avonturen mee als de Hofpleinlijn wordt beschoten en gebombardeerd. Van 1948-1951 is ze waarneemster in Slagharen. In 1951 trekt ze in bij haar ouders aan de Mr. Dr. van der Helmlaan. Per fiets en later met de brommer doet ze in Pijnacker haar werk als vroedvrouw.Als ze in 1984 met pensioen gaat heeft ze meer dan 3000 kinderen ter wereld helpen brengen. [Jan Wenteler, Columns & andere verhalen, Pijnacker/Nootdorp 2006, blz. 19-20] 

Geertje Meijer

Op ....1919 wordt in .... geboren Geertje Meijer. Ze is een dochter van Nicolaas Meijer en Helena Breedveld.

Nicolaas Meijer (vader) wordt geboren op 8 september 1885 in Vrijenban. Hij is een zoon van Frederik Willem Meijer en Geertje van den Heuvel. Helena Breedveld (moeder) wordt geboren op 7 februari 1889 in DelftZe is een dochter van Johannes Jacobus Breedveld en Hendrika de Witt. Nicolaas en Helena trouwen op 20 juni 1917 in Delft

................................................Nicolaas is koopman

Geertje Meijer trouwt op in met Jacobus Verweij Hij wordt geboren Hij is een zoon van Geertje en Jacobus krijgen (geen) kinderen

---------------------------Geertje is.......-ze wonen van Brachtstraat 7 in Pijnacker.-Geertje overlijdt op 6 januari 1945 om 12.00 uur in Delft (26 jaar); aangifte wordt gedaan door de begrafenisondernemer Bernardus Gerardus Kempen uit DelftbronneninternetCollectie Delft NT; archieven

In 1919 zijn door de woningbouwvereniging, drie  in de Stationsstraat en een rij van 13 in de "nieuwe straat gemaakt door door de Coop. Groenten Verduurzaam Vereeniging de Kroon te Pijnacker" Die dertien huizen zijn de nummers 1 t/m 25 in de latere Emmastraat [info van Annette Theeuwsen-Kardol]. De drie in de Stationsstraat zijn de winkel op de hoek en de twee huizen daarna. Na de winkel was een tandarts gevestigd in de 50-er jaren.

Lucas van Es en Storre in de andere woning


Jacoba Hagers 

Op .. 1919 wordt in Pijnacker Jacoba Hagers geboren. Ze is een dochter van Johannes Hagers en Jozina van der Pol. De in Rotterdam wonende Jacoba trouwt aldaar op 9 oktober 1940 met de in Capelle aan den IJssel wonende Thomas Prins. Hij is geboren op 26 april 1912 in Capelle aan den IJssel. Hij is een zoon van Gerrit Prins [1886-1967] en Merrigje Korevaar [1885-1913]. BRONNENgeraadpleegde bronnenArchieven.nl

Michael Petrus Henricus van Gennip

Op …. 1919 wordt in Helmond Michael Petrus Henricus van Gennip geboren. Hij is een zoon van onderwijzer Simeon van Gennip en Johanna Hendrica Maria Cornelia van Moorsel. De in Pijnacker wonende Michael trouwt op 29 maart 1944 in Rotterdam met de in Delft geboren en in Rotterdam wonende Eve Lambertina Baptista Pourquié. Ze is een dochter van leraar Jean Francois Jerome Pourquié en Elisabeth Maria Groenewegen. ……………………..=Michael is ingenieur=hij woont in 1944 in Pijnacker; zij in Rotterdam=bij vonnis van 17 mei 1974 is de echtscheiding uitgesproken
BRONNENgeraadpleegde bronnenArchieven.nlinternethttps://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=100&miadt=184&milang=nl&mizk_alle=Pijnacker&miview=tbl

Hana Bialer

Op…. 1919 wordt  Hana Bialer in Warschau [Polen] geboren. Ze is een dochter van koopman Chil Meijer Bialer en Rochma Rechtmann. De ouders wonen in Rotterdam. De in Pijnacker wonende Hana trouwt op 29 april 1942 in Rotterdam met de aldaar wonende Salli Lipszyc. Hij wordt geboren op…. 1919 in Rychswal [Rusland]. Hij is een zoon van Jacob Lipszyc en Regina Szijke……………………-Salli is huidenzouter
BRONNENgeraadpleegde bronnenArchieven.nlinternethttps://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=100&miadt=184&milang=nl&mizk_alle=Pijnacker&miview=tbl [1942]

Bewoners sedert de bouw in 1919: (in onderzoek)

Emmastraat 1

Henk Slootweg

Emmastraat 2

fam. Kool

Emmastraat 3

fam. Ruitenburg

Emmastraat 5

Hanna Loor

Emmastraat 7

fam Lampers

Emmastraat 9

fam Kerkhof

Emmastraat 11

van de Vorm

Emmastraat 13

Geert Sonneveld

Emmastraat 15

Emmastraat 17

de gezusters Sluijter ook wel "het Cocktail Trio"

Emmastraat 19

fam. Klos

Emmastraat 21 

fam Stalman

Emmastraat 23

fam van der Velden

Emmastraat 25

fam van Wijk; Gerard en Conny van Rhenen