Afstemmend lesgeven

Wat is een afstemmende aanpak?

Een afstemmende aanpak wordt gekenmerkt door:

  • Het opwekken en ondersteunen van nieuwsgierigheid en interesse in de lesmaterie
  • Een accepterende houding ten aanzien van negatieve gevoelens die studenten uiten
  • Het trachten begrijpen van en afstemmen op het perspectief van studenten
  • Het bieden van een betekenisvolle uitleg en duiding van uw les

Dankzij deze afstemmende benadering zal de interesse van studenten in de leerstof toenemen, en zullen ze zich begrepen, erkend, en gesteund voelen. Ze hebben het gevoel dat ze bij u terecht kunnen als er iets is. Kortom, ze kunnen en mogen zichzelf zijn en functioneren dus autonoom.

Een afstemmende aanpak in de praktijk

Voor een inspirerend filmfragment over afstemmend lesgeven in het hoger onderwijs en een bijhorende zelfkennistest, klik hier.

Uit de lespraktijk gegrepen

"In de lessen sociaal recht start ik altijd met de lesdoelen van de dag mee te geven en maak ik duidelijk waarom het bijwonen van de les zinvol is. Lessen recht worden vaak gedacht nogal saai te zijn, maar ik probeer in mijn powerpoints zoveel mogelijk te verwijzen naar actualiteit, bv. stakingen bij de nmbs of discriminatie op de arbeidsmarkt, ... Ik merk dat die zaken de studenten altijd kunnen interesseren. Waar mogelijk probeer ik ook mijn doceermomenten af te wisselen met korte discussiemomenten bijvoorbeeld over de voor- en nadelen van bepaalde CAOs. Ik probeer studenten op hun gemak te stellen door zelf een toegankelijke indruk te geven. Ik loop bijvoorbeeld rond in het auditorium tijdens de discussiemomenten wat nadien de drempel verlaagt om antwoorden in groep te delen."

In het modulaire vak ‘Beheerscontrole’ maken studenten verschillende opdrachten die ik zo levendig mogelijk probeer te maken door met cases uit echte bedrijven te werken. Studenten krijgen bijvoorbeeld een filmpje te zien van een consultant die met een bestaande case aan de slag is gegaan in een bedrijf en die de studenten om een oplossing vraagt. Studenten bedenken in groepjes een oplossing voor dat probleem die ze nadien komen voorstellen aan de hand van een rollenspel waarin wij leidinggevenden van het bedrijf spelen. Dit gaat ook door in een vergaderruimte om het realistisch gehalte te verhogen. Op basis van de presentaties kiezen we de beste suggesties eruit en vragen we die studenten om dit voor de volledige studentengroep te presenteren. Nadien overlopen we nog eens in groep enkele aandachtspunten, waarbij we ons niet enkel concentreren op de ‘fouten’, maar ook op wat we echt waarderen (ook bij de groepjes die niet zijn uitgekozen).”

Prof. Sophie Hoozée

Wenst u het afstemmend lesgeven in de praktijk toe te passen en zoekt u meer tips en concrete voorbeelden? Klik dan hier voor onze inspiratiegids.