#4 interesse & nieuwsgierigheid

Door uw les of practicum af te stemmen op de interesses van uw studenten, kunt u de de intrinsieke motivatie van uw studenten aanspreken en zo hun nieuwsgierigheid voor de leerstof ontlokken. U kan uw les op een enthousiaste, krachtige manier starten door bijvoorbeeld een teaser te gebruiken. Ook doorheen de les kan u spelelementen trachten te verwerken zoals een korte quiz, een anekdote of een kruiswoordraadsel met enkele centrale theoretische concepten voor de studenten. Dergelijke spelelementen aanbrengen kan zinvol zijn om de lessfeer te optimaliseren, om eventuele voorkennis te activeren, maar ook om de aandacht te trekken en vast te houden. Net zoals wijzelf raken ook studenten soms afgeleid. Door een verrassend element wordt hun aandacht terug bij de les getrokken, wat een hernieuwde kans biedt om zich verder te focussen op de lesinhoud.

Het inzetten van competitie en uitdaging kan eveneens een element zijn dat de motivatie van studenten doet toenemen, maar enige voorzichtigheid is geboden. Zo kunnen sommige studenten competitie eerder als beoordelend gaan zien, waardoor het verliezen van de competitie als faalervaring wordt benaderd. Door via de competitie in te zetten op succeservaringen worden studenten echter bevestigd in wat ze onder de knie hebben en eventuele werkpunten worden dan eerder als uitdaging gezien.

Belangrijk is ook dat de spelvormen ingebed zijn in de leerdoelen voor uw vak (= constructive alignment), waardoor een student zowel plezier beleeft tijdens de les, maar zich tegelijk ook de leerstof voldoende eigen maakt. Digitale tools zoals 'Kahoot' en 'Socrative' bieden bovendien de nodige ondersteuning om dergelijke spelelementen te implementeren, maar zijn zeker niet noodzakelijk. Ook door middel van kaartjes of handopsteking kan een spelvorm (bv. stellingen, open vragen) worden geïmplementeerd in een les.

Uit de lespraktijk gegrepen

Studenten uit de Vakgroep Talen en Culturen van Zuid- en Oost-Azië spelen Aksharit (Hindi-scrabble) om zo het Devangari (het schrift van onder andere het Hindi) te leren.

“Voor het vak consumentengedrag werken we met een levensechte business game. In groepjes van zes krijgen studenten de opdracht om een eigen bedrijf te runnen en te concurreren met hun studiegenoten. Het spel bestaat uit acht periodes waarin men steeds bij aanvang van de periode moet beslissen welke producten ze gaan produceren, hoe ze die positioneren, waar ze die verkopen, wie de doelgroep is van hun producten en hoeveel ze aan reclame willen spenderen. Na elke beslissingsperiode loopt het spel en zien ze hoeveel producten ze hebben verkocht, hoeveel winst ze hebben gemaakt en hoe ze door de klanten gepercipieerd worden. Op basis van deze feedback maken ze nieuwe beslissingen voor de volgende periode. Er zijn maar 2 gezamenlijke sessies voor dit business game: 1x waar ik het spel helemaal uitleg en aangeef wat wanneer van hen verwacht wordt; en 1x wanneer alles afgelopen is en waar elk groepje een korte presentatie geeft over hun strategie, hun resultaten, wat ze eruit geleerd hebben en wat ze anders zouden aanpakken de volgende keer. Hierbij krijgen de teams ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan elkaar. Na twee periodes hebben we een individuele strategiebespreking per team. Het business game levert nagenoeg altijd erg boeiende inzichten op die zeer relevant zijn voor hun latere praktijk.”

Prof. Maggie Geuens & Prof. Anneleen Van Kerckhove