Begeleidend lesgeven

Wat is een begeleidende aanpak?

Een begeleidende aanpak wordt gekenmerkt door:

  • Het bieden van gepaste hulp en begeleiding aan studenten wanneer nodig
  • Het voorzien van een passende uitdaging voor studenten
  • Het samen constructief nadenken en reflecteren over gemaakte fouten
  • Het communiceren van uw vertrouwen in de vaardigheden van studenten

Deze begeleidende benadering zorgt ervoor dat studenten niet bang zijn om fouten te maken en zich zelfs voldoende bekwaam voelen om uitdagende taken aan te gaan. Fouten zijn voor hen leerkansen om te groeien. Een begeleidende houding helpt om het competentiegevoel bij studenten te verhogen.

Een begeleidende aanpak in de praktijk

Uit de lespraktijk gegrepen

"Tijdens de eerste weken van het nieuwe academiejaar merkt de lesgever politicologie vrij grote verschillen tussen de studenten op. Ze besluit enkele basisconcepten kort opnieuw toe te lichten in de les en een bijkomende tekst op het leerplatform te plaatsen die vrij consulteerbaar is. Ze benoemt in de les welke basiskennis noodzakelijk is om het vak te kunnen volgen en nodigt studenten uit om, indien nodig, de tekst te consulteren thuis en bij bijkomende vragen haar tijdens de pauze of via mail te contacteren. Daarnaast voorziet ze extra literatuur op het leerplatform voor de studenten die iets meer verdieping willen. Doorheen de lessen zelf probeert de lesgever ook na te gaan of studenten de basisconcepten mee hebben door regelmatig vragen te stellen. Wanneer studenten niet helemaal correct antwoorden probeert ze positieve aspecten van het antwoord in de verf te zetten en laat ze andere studenten verder aanvullen door extra vragen te stellen."

"Voor het vak revalidatie en kinesitherapie van het musculoskeletale stelsel: thoracale en cervicale wervelzuil heb ik alle hoorcolleges vervangen door leerpaden op Minerva. Deze leerpaden bevatten onder meer instructievideo’s die ik heb ingesproken, geschreven tekst en illustratiemateriaal. Studenten kunnen zelfstandig en op eigen tempo het leerpad doorlopen en indien nodig de uitleg opnieuw beluisteren of de video sneller afspelen. Door na de verschillende onderdelen meerkeuzevragen te voorzien, kunnen studenten voor zichzelf nagaan of ze de stof goed begrijpen of best enkele zaken hernemen. Tijdens de practicasessies en een responscollege op het einde van de lessenreeks komen we bovendien op de stof terug en krijgen de studenten de kans om verdiepende of verhelderende vragen te stellen. Een tip voor lesgevers is dat je best de stof al een aantal keer via hoorcollege hebt gegeven. Zo kun je beter inschatten waar moeilijkheden voor studenten zitten en welke zaken meer, dan wel minder uitgebreid in het leerpad aan bod hoeven te komen."

Prof. Barbara Cagnie

Wenst u het begeleidend lesgeven in de praktijk toe te passen en zoekt u meer tips en concrete voorbeelden? Klik dan hier voor onze inspiratiegids.