#2 hulp op maat

Samenhangend met het voorzien van optimale uitdagingen is het belangrijk studenten hulp op maat te bieden. Dit impliceert vooreerst dat u als lesgever een accurate inschatting kunt maken van de voorkennis en capaciteiten van de studenten. Soms zijn er misverstanden over de voorkennis van studenten en kunnen lesgevers verrast zijn door de hoeveelheid problemen bij het geven van oefeningen. Zo kunnen studenten beweren begrippen te kennen, maar blijkt tijdens de oefening dat ze deze nog niet kunnen toepassen. Via een zelftest kan u als lesgever een beter zicht krijgen op deze kennis. Ook een korte quiz of brainstorm (bv. "Wat komt er in jullie op als ik 'commensale flora' zeg?") kunt u hiervoor gebruiken.

Op basis van de ingeschatte voorkennis kunt u als lesgever hulp op maat bieden. Dit kunt u onder meer doen door vragen te stellen aan studenten en hen uit te nodigen tot interactie, maar ook door extra aandacht te hebben voor verbale en non-verbale signalen van studenten (bv. als studenten u vragend aankijken of er rumoer in het auditorium ontstaat). Zo kunt u inschatten of uw boodschap bij de studenten overkomt en of u best langer bij een stuk blijft hangen. Naar gelang uw inschatting kan u bijvoorbeeld het tempo van de les aanpassen of extra informatie ter beschikking stellen zodat studenten zich kunnen voorbereiden of hun verschil in voorkennis zelfstandig kunnen wegwerken.

Uit de lespraktijk gegrepen

"Tijdens de les discrete wiskunde schrijft de lesgever een bewijs aan het bord. Op een bepaald moment stopt ze de les en vraagt de studentengroep welke vragen er over dit stuk zijn. Ze merkte immers op dat er rumoer ontstond, studenten haar vragend aankeken en sommigen met hun smartphone aan de slag gingen. De lesgever beslist een pauze in te lassen en haar redenering nog eens op het bord te zetten. Na de pauze bouwt ze samen met de studenten de redenering opnieuw op."

“Elk academiejaar heb ik studenten met een heel diverse voorkennis waar ik in mijn verschillende vakken probeer op in te spelen. In het modulaire vak ‘Beheerscontrole’ bijvoorbeeld is er een verplichte online toegangstest die nagaat of internationale studenten over de nodige voorkennis beschikken. Andere studenten mogen deze test ook vrijwillig afleggen en velen doen dat ook. Zij oefenen op die manier gekende concepten ook nog eens in. Wanneer studenten niet slagen voor deze test, krijgen zij te zien waar ze de nodige voorkennis kunnen bijspijkeren. In het vak ‘Kostenberekening- en analyse’ vraag ik studenten om bepaalde rijen over te laten zodat ik goed aanspreekbaar ben en beter kan helpen tijdens een reeks oefeningen die steeds volgt op een lesblok theorie. Ik voorzie ook extra oefeningen tijdens het laatste lesblok voor wie de leerstof nog niet helemaal onder de knie heeft. Bij ‘Analytisch boekhouden en kostencalculatie’ stop ik mijn les een half uur vroeger om bepaalde zaken opnieuw uit te leggen. Veel studenten maken dankbaar gebruik van dit “vragenhalfuurtje” en het zijn ook niet altijd dezelfde studenten die naar voor komen om me aan te spreken.”

Prof. Sophie Hoozée.