Verduidelijkend lesgeven

Wat is een verduidelijkende aanpak?

Een verduidelijkende aanpak wordt gekenmerkt door:

  • Het communiceren van heldere verwachtingen op vlak van leerinhoud en gedrag
  • Het bieden van een duidelijk overzicht
  • Het consequent opvolgen van de gemaakte afspraken

Dankzij deze concrete verwachtingen is het voor studenten mogelijk om hun vaardigheden verder uit te bouwen. Ze weten immers goed waar ze naartoe dienen te werken en kunnen daardoor beter en meer gefocust zijn. De studenten hebben op die manier een zekere houvast. Een verduidelijkende, samen met een begeleidende houding, helpt om het competentiegevoel bij studenten te verhogen.

Een verduidelijkende aanpak in de praktijk

Uit de lespraktijk gegrepen

"Het bieden van structuur en duidelijkheid in mijn lessen verschilt sterk van groep tot groep. Zo merk ik dat ik in mijn studentengroep uit de eerste bachelor veel meer zelf de hoofdzaken van de bijzaken moet onderscheiden, terwijl dit in mijn studentengroep uit de derde bachelor niet meer zo sterk hoeft. Daar volstaat het om het bredere kader te schetsen.

Ook met betrekking tot regels en afspraken in mijn les moet ik vaker herhalen in de eerste bachelor wat mijn verwachtingen zijn. Wij hebben bij ons de afspraak dat in onze practicasessies laatkomers enkel tijdens de pauze de les moeten vervoegen. Veel studenten vergeten die afspraak en dan is het als lesgever van belang dat je die afspraken toch consequent blijft herhalen.

Wenst u het verduidelijkend lesgeven in de praktijk toe te passen en zoekt u meer tips en concrete voorbeelden? Klik dan hier voor onze inspiratiegids.