#1 duidelijkheid

Heldere verwachtingen communiceren aan studenten is een belangrijke component van een verduidelijkende lesgeefstijl. Deze verwachtingen kunnen meer op inhoud (bv. welke leerstof moet gekend zijn voor het examen), dan wel op gedrag en regels gericht zijn (bv. al dan niet verplichte aanwezigheid in de les). Dit laatste impliceert dat u als lesgever ook bepaalde grenzen stelt en deze duidelijk naar studenten toe communiceert.

Naast het formuleren van duidelijke (en dus concrete) verwachtingen, kunt u als lesgever ook zorgen voor een duidelijke indeling en overzicht van de lessenreeks. Zo bouwen sommige lesgevers hun powerpointpresentatie steeds op dezelfde wijze op, startend met een inleidend voorbeeld, de eindcompetenties, een overzicht van de les en een situering van de les of het thema binnen het geheel van de cursus. Het formuleren van goede eindcompetenties is hierbij uitermate belangrijk. Klik hier voor enkele tips daarover.

Onder meer door het ontstaan van nieuwe technologische hulpmiddelen (bv. online leerplatformen, powerpoint) is de hoeveelheid cursusmateriaal voor sommige vakken sterk gestegen. Naast lesnota's hebben studenten soms een syllabus, een boek en de powerpointpresentaties. De verscheidenheid aan materiaal kan voor sommige studenten verwarring veroorzaken. Een gelijkaardige structuur voor de verschillende materialen kan hierin helpend zijn.

Uit de lespraktijk gegrepen

“Wat moeten we kennen voor het examen?”

Als lesgever krijgt u die vraag geregeld. Studenten verlangen immers in grote mate naar duidelijkheid over het examen. Die duidelijkheid kan onder meer geboden worden door per les enkele leerdoelen voorop te stellen. Een voorbeeld uit een les van het vak ‘sportpedagogiek’:

  • Het doel van klasmanagement aangeven
  • Formuleren op welke niveaus klasmanagement zich afspeelt
  • Het verschil tussen bewegingstijd en actieve leertijd (ALT) duiden
  • Het verband tussen ALT & instructie aangeven