Wilt u graag weten welke motiverende lesstijlen u hanteert? Bent u benieuwd naar uw sterke en eventuele verbeterpunten? Vul dan een van onze vragenlijsten in en ontvang uw individueel profiel.
Om uw lesgeefstijl in kaart te brengen legt onze vragenlijst u verschillende situaties voor die regelmatig voorkomen tijdens het lesgeven. Voor elke situatie worden er acht manieren aangeboden waarop een lesgever kan reageren. U wordt gevraagd om aan te duiden in welke mate elke manier van omgaan met de situatie beschrijft wat u dit (of vorig) academiejaar hebt gedaan.
Er zijn 2 versies voorzien: enerzijds voor lesgevers die voornamelijk aan kleinere groepen practica of werkcolleges geven en anderzijds voor lesgevers die voornamelijk een grotere groepen hoorcolleges geven.
Op het einde van de vragenlijst kunt u een pdf downloaden met uw individueel profiel. Het profiel bestaat uit een cirkel met verschillende motivationele zones, waarvan de rechterhelft de motiverende lesgeefstijlen (i.e. autonomieondersteuning en structuur) weerspiegelt en de linkerhelft de demotiverende lesgeefstijlen (i.e. chaos en controle).
Op dit moment zijn er nog geen normscores beschikbaar om uw eigen score mee te vergelijken. Wel kunnen volgende vragen richtinggevend zijn bij het interpreteren van uw scores:
Wat zijn de kenmerken van uw profiel? Op welke zone scoort u het hoogst? Op welke zone scoort u het laagst?
In welke mate sluit dit profiel aan bij het beeld dat u van uzelf als lesgever heeft?
Waar liggen uw sterktes? Waar is er eventueel ruimte voor verbetering?
Kunt u dit profiel koppelen aan concrete voorbeelden uit uw lespraktijk?
Is er een bouwsteen waaraan u zou willen werken? Indien ja, waarom en hoe zou u dit aanpakken?
Uw positie op deze cirkel is ook niet in steen gebeiteld. Afhankelijk van uw studenten, het (de)motiverende klimaat in uw factulteit of onderzoeksgroep en de werkomstandigheden kan uw positie op deze cirkel verschuiven. Eerder dan de aanpak van een lesgever als motiverend of demotiverend te categoriseren, is het zo dat (de)motiverend lesgeven een dynamisch proces is. Afhankelijk van de omstandigheden en uw eigen motivationele kennis en vaardigheden kan u verschuiven van een meer motiverende naar een minder motiverende benadering en omgekeerd.
Het is zeker niet zo dat uw lesgeefstijl onveranderlijk is. Als lesgever kunt u zich een motiverende lesgeefstijl eigen maken. Met de concrete tips en suggesties op deze website kan u zich alvast laten inspireren.