#3 levendig

Samenhangend met voorgaande aanbevelingen is het belangrijk dat de leerstof levendig gebracht wordt. Dit kan onder meer door met praktijkvoorbeelden te werken, casussen aan te brengen, een demonstratie te geven of in te spelen op de leefwereld van de studenten zelf. Door vanuit een probleemsituatie te vertrekken wordt bovendien duidelijk hoe de leerstof een antwoord kan vormen op herkenbare problemen. De leerstof kan ook authentiek gemaakt worden door eens een expert of gastspreker uit te nodigen.

Uit de lespraktijk gegrepen

"We kregen les over EHBO in onze eerste bachelor en de lesgever had een AED toestel meegebracht naar de les. Hij begon de les met een casus van een echte patiënt om nadien wat algemene theorie te geven. Daarna gaf hij een demonstratie van het toestel en mocht een van ons naar voor gaan als proefpersoon. Mijn medestudenten waren ook de hele les geboeid."

“Voor het vak ‘Consumentengedrag’ werken we steeds met levensechte voorbeelden en cases die aansluiten bij de praktijk (bv. een case over TripAdvisor). Studenten nemen deze case thuis zeer grondig door en bereiden tijdens de les in kleine groepjes de antwoorden op enkele vragen voor. Nadien volgt een gezamenlijke bespreking. Hier staan geen punten op, maar de ervaring leert dat studenten toch voorbereid naar de les komen en dat er goede discussies plaatsvinden.”

Prof. Maggie Geuens & Prof. Anneleen Van Kerckhove