#2 betekenisvolle uitleg

Een derde component van een afstemmende lesgeefstijl omvat het duiden van de meerwaarde van een bepaalde opdracht of inspanning. Dit is niet onbelangrijk, want lesgevers moeten ook regels en afspraken voor hun vak invoeren en ze moeten soms oninteressante stukken studiemateriaal bespreken, waartoe de studenten zich niet spontaan aangetrokken voelen. Het is dan belangrijk dat deze regels en het oninteressante studiemateriaal goed gemotiveerd worden, onder meer door een zinvolle, realistische en concrete uitleg geven waarom de afspraak wordt geïntroduceerd of waarom de leerstof toch de aandacht van de studenten verdient. Het geven van dergelijke redenen zorgt er voor dat de persoonlijke meerwaarde voor de studenten duidelijk wordt.

Omgekeerd kunt u ook studenten uitnodigen om mee na te denken over de praktische relevantie van de leerstof, door hen bijvoorbeeld de vraag te stellen: 'Stel je voor, je bent afgestudeerd en werkt als handelsingenieur in een bedrijf naar keuze. Hoe zou het model dat we net gezien hebben van pas kunnen komen in dat bedrijf? Hoe zou je dit model toepassen?'

Uit de lespraktijk gegrepen

Soms vragen studenten de lesgever van ‘algemene scheikunde’ waarom dit vak tot de opleiding behoort. De lesgever probeert die vraag te beantwoorden door op verschillende manieren de meerwaarde van haar vak te duiden. Allereerst situeert ze haar vak binnen de brede opleiding en maakt ze duidelijk dat het vak ‘algemene biochemie’ op huidig vak verder bouwt. Daarnaast probeert ze waar mogelijk de leerstof te relateren aan concrete voorbeelden en toepassingen zodat de praktische meerwaarde voor het vak duidelijker wordt.