7.-9.lk

SyvennyN ja sovellan

Lähtökohtia opetukselle

- AISTI - TULKITSE - KOKEILE - USKALLA - TUTKI - KYSY - KERRO - TEE - TUNNE - ETSI - VAIKUTA - 

Detail from "Murals" by Damara Kaminecki is licensed under CC BY-NC 4.0 
Detail from "Pretty In Pink" by Greg Dubois is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

luon ja vaikutan

Matteus Pentti

Yläluokkien kuvataiteen opetuksen lähtökohtana on nuoren oma kuvallinen ympäristö ja sen tutkiminen taiteellisen työskentelyn kautta. Oppilas myös tarkastelee ja tulkitsee häntä ympäröiviä kuvakulttuureja tutustuen erilaisiin kuvantulkintatapoihin ja taidekäsityksiin. Näin oppilas oppii arvottamaan näkemiään kuvia.

Opetuksen sisällöt nousevat ympäristön, median ja taiteen kuvamaailmoista ja nuorta ohjataan pohtimaan niiden merkitystä omassa ja toisten elämässä. Projekteja tehdään itsenäisesti ja yhteistoiminnallisesti. Kuvallisia tehtäviä tehden ja niistä keskustellen nuori oppii tekemään valintoja ja vaikuttamaan omaan ympäristöönsä. 

Yläluokkien kuvataiteen opetuksessa opetellaan ja syvennetään teknisiä taitoja ja harjoitellaan pitkäkestoisen luovan työn hallintaa. Ottamalla lisää vastuuta työnsä ideoimisesta, suunnittelusta, toteuttamisesta ja arvioinnista nuori oppii hyödyntämään kuvallisia keinoja itseilmaisun ja kuvaviestinnän välineenä.

Aiemmin opitut perustaidot otetaan monipuolisesti käyttöön.


Detail from "Light painting" by Dmitry Bondarev is licensed under CC BY-NC 4.0 

OMAT KUVAKULTTUURIT

"Isometric objects" by Sayandip Sarkar is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

NUORTEN TEKEMÄT, JAKAMAT JA KOKEMAT KUVAT

pelien kuvat, sosiaalinen media, meemit, kotitaide, kännykkäkuvat, fanitaide...

YMPÄRISTÖN KUVAKULTTUURIT

Kuva: Matteus Pentti

LUONTO, MEDIA, DESIGN JA ARKKITEHTUURI

mainokset, rakennukset, maisemat, esineet, vaatteet, uutiskuvat, kartat, infografiikka, kuvitukset, logot...

TAITEEN MAAILMAT

TAITEEN TUNTEMUS JA KULTTUURINEN OSAAMINEN

maalaukset, piirrokset, grafiikka, performanssit, installaatiot, patsaat, elokuvat, sarjakuvat...

arviointi

Oppilaan osaamisen arviointi tapahtuu aina suhteessa asetettuihin tavoitteisiin


Arvioinnin tueksi voi käyttää seuraavaa tiivistelmää


10 Oppilaan työssä näkyy selvä oma luova ilmaisu ja ajattelu. Työtä ei olisi voinut tehdä paremmin. Oppilas on mahdollisesti tehnyt työssä jonkin omaperäisen ratkaisun ja lopputulos yllättää opettajankin. “Osaan ja ylitän annetut tavoitteet kehittäen itseäni eteenpäin” -ote työskentelyyn.


9 Oppilas on tehnyt työn erityisen tarkkaavaisesti ja sinnikkäästi annettujen ohjeiden mukaan. Hän on saavuttanut työlle asetetut oppimistavoitteet ja mennyt niistä mahdollisesti ylikin. “Osaan ja harjoittelen lisää sinnikkäästi”- ote työskentelyyn.


8 Oppilas tekee työt annettujen ohjeiden mukaisesti. Hän osoittaa työssä harjoittelevansa opeteltavaa asiaa ja onnistuu saattamaan työnsä loppuun asti.  “Harjoittelen aktiivisesti”- ote työskentelyyn. Oppilas ottaa vastaan opettajan palautetta ja pyrkii työssään huomioimaan annetun ohjauksen. Käyttää oppitunnit kuvataiteen opiskeluun.


7 Oppilas yrittää ajoittain tehdä työtä annettujen ohjeiden mukaisesti. Hän tarvitsee ajoittaista ohjaamista uudelleen työn pariin. Oppilas ei paneudu työhön ja tekee sen ohjeita joten kuten noudattaen. Esimerkiksi viimeistely ja huolellinen suunnittelu saattaa jäädä tekemättä. Välillä kiinnostus työskentelyyn lopahtaa ja ajautuu tekemään muuta kuin omaa työtään. Oppilas ei välttämättä ota vastaan opettajan palautetta ja ohjausta. “Kunhan saan kaikki työt tehtyä”- ote työskentelyyn.


6 Oppilas ei kiinnity työskentelemään ja opettelemaan uutta taitoa. Tekee jotain sinne päin keskittymättä työhönsä. Tarvitsee paljon ohjausta työn etenemiseksi. Saa osan töistä vietyä läpi. Kaikki työt ei välttämättä valmistu. Oppilas ei mahdollisesti ota opettajan ohjausta vastaan. “Teen välillä, kun huvittaa”- ote työskentelyyn.


5 Oppilas on kokeillut kuvan tekemistä ja työskentelyä. Hän käy oppitunneilla ja seuraa mitä opettaja opettaa ja muut tekevät. “Kokeilen” -ote työskentelyyn. Ei saa välttämättä yhtään työtä valmiiksi, mutta on kokeillut välineitä ja materiaaleja.


4 Oppilas ei ole tehnyt kuvia.

kuvataide_itsearvio_päättöarviointi_MatteusPentti04022020 (1).pdf

vertaisarviontia ja palautelauseet

Kuvistyön arviointia yhdessä.pdf

Palautelauseet koottu seuraavasta gradusta:

Riina Rauman gradu Vertaisarviointikortit apuna kuvataiteen arvioinnissa.

jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/78719/1/URN%3ANBN%3Afi%3Ajyu-202111195730.pdf 


KUVATAIDE_arviointiperusteet (1).pdf

Sivu on keskeneräinen