Vuosi kuvista 6.lk

Emma Cerdà

6.lk vuosisuunnitelman esittely

Tälle sivulle on koottu ehdotus vuosissuunnitelmaksi kuvataiteen opetukseen kuudennelle vuosiluokalle. Vuosisuunnitelman lähtökohtana on käytetty Perusopetuksen oppimissuunnitelman perusteita 2014 . Suunnitelmassa on hyödynnetty taidemuseoiden, kuvataidekoulujen ja muiden toimijoiden tarjoamia, kaikkien vapaasti käytettävissä olevia opetusmateriaaleja sekä Koulukuvis-tiimin omia tehtäväideoita.

Uudet tehtäväideat ovat aina tervetulleita! Jos mielessäsi on hyvä, käytännössä testattu kuvistehtävä ja haluat sen jakaa, laita se sähköpostilla kuvien kera osoitteeseen koulukuvis@gmail.com.

Lisämateriaaleja ja tehtäväideoita löydät osiosta Opetusmateriaaleja ja tehtäväideoita

Neuvoja opetuksen eriyttämiseen löydät osioista Erityistä kuvista alakoulussa

Erityistä arvoinnissa kuudennella vuosiluokalla

Vuosisuunnitelma sisältää 20 tehtävää, 2vvt/vko.

Taidemuseo- tai taidenäyttelykäynti

Tutustu oman kaupunkisi taidemuseoihin ja taidegallerioihin. Suosittelen varaamaan näyttelykäynnin opastuksella. Jos ette voi vierailla paikan päällä taidemuseoissa tai taidegallerioissa, hyödyntäkää ajankohtaisia video-opatustuksia erilaisiin taidenäyttelyihin Opetusmateriaaleja ja tehtäväideoita

Kuvantulkinta ja taiteen tarkastelu tehtäviä

Virtuaalikierros Ateneumin rakastetuimpien klassikoiden äärellä

Tutustu oppilaiden kanssa ennakkoon videolla käsiteltyihin taideteoksiin Kansallisgallerian teospalvelussa.

Käytä kuvista keskustelyaessa apuna esimerkiksi seuraavanlaisia kysymyksiä:

Luettele asioita, joita näet kuvassa?

Mitä värejä ja muotoja näet kuvassa?

Mitä tässä kuvassa on meneillään?

Tapahtuuko kuvassa jotain?

Miä on tapahtunut ennen kuvaa tai kuvan jälkeen?

Voisiko kuvassa kuulua ääniä? Minkälaisia?

Näetkö kuvassa tunteita? Ihmisten kasvojen ilmeissä, kehojen asennoissa?

Mikä teoksen teema eli aihe voisi olla?

Katsokaa tämän jälkeen teokseen liittyvä video ja keskustelkaa, teittekö samoja tai erilaisia havaintoja kuin videolla taidekuvaa katsoneet henkilöt.

Muistakaa, että kuvantulkinnassa ei ole oikeita eikä vääriä vastauksia! Kukin tulkitsee omalla tavallaan, vaikka taiteilijan intentio olisikin ollut eri kuin mitä taiteen katsoja itse tulkitsee.

Piirros

Tutustukaa yhdessä suomalaisiin piirtäjiin


Stiina Saaristo

Maalaus

Tutustukaa yhdessä suomalaisiin taidemaalareihin

Joel Slotte

Meiju Salmenkivi

Juliana Hyrri (tekee myös sarjakuvaa)

Suvi Haapaniemi

Jenni Rope

Katja Tukiainen


Arkkitehtuuri

Hyödynnä ARKKI Arkkitehtuurikoulun tarjoamia opetusmateriaaleja. Valitse valmiista tehtävistä sinun ryhmällesi sopivin.

ARKKI arkkitehtuurikoulun opetusmateriaalit

Apuarkit_297x210mm_27092013.pdf
Tilat talot kaupungit kortit.pdf

Muotoilu

https://muotoilukasvatus.info/ladattavat-opetusmateriaalit/

Painotyö ja grafiikka

Valokuva

Sarjakuva

tehdaan-zine.pdf

Digitaalinen kuva

Performanssi ja draama

Keramiikka

Tutustukaa yhdessä suomalaisiin keraamikkoihin ja keramiikan työtapoihin. Hakekaa inspiraariota töihin keraamikkojen käyttämistä aiheista tai muotokielestä. Muistuta oppilaita, että poltettaessa savesta keramiikkaa, se muuttuu ikuiseksi. Tarkoituksenmukaista on teettää lukuvuoden aikana yksi keramiikan työ, joka viedään koko työskentelyn prosessi läpi suunnittelusta muotoiluun, kuivatuksen kautta raakapolttoon ja viimein lasittamisen kautta lasituspolttoon ja valmiiksi teokseksi. Kannusta oppilaita tekemään juuri sellainen veistos, joka puhuttelee häntä, jonka hän haluaisi itsellään säilyttää ja esillä pitää. Epäonnistunutta työtä ei kannata polttaa vaan tehdä silloin uusi työ.

Kuivan saven voi elvyttää, eli älä heitä savea koskaan roskiin!

Luonnossa savesta voi tehdä väliaikaisia teoksia, esimerkiksi peikkoja istumaan kannonnokkaan tai kasvoja puunrungoille. Nämä taideteokset huuhtoutuvat lopulta sateen mukana takaisin maaperään.

Opeta alusta asti oppilaille oikeat savenkäsittelyn ja käsinrakentamisen työtavat sekä työturvallisuusohjeet. Kerasil on julkaissut upean oppaan keramiikan salojen opetteluun. Oppaassa esitellään myös käsinrakennuksen erilaiset tekniikat.

Sekatekniikka

Animaatio

Katsotaan yhdessä animaatioita ja lyhytelokuvia

Yle Areenasta löytyy vaihtuvia lyhytelokuvia katsottavaksi yhdessä oppilaiden kanssa. Videopalvelu Vimeoon voi kirjautua omilla Google-tunnuksilla. Vimeosta löytyy paljon ajankohtaisia lyhytdokumentteja ja animaatioita katsottavaksi. Muista katsoa animaatio tai lyhytelokuva itse ennakkoon, ellet ole varma sen sopivuudesta oppilaillesi!

Vimeosta voin suositella esimerkiksi Isaac Kingin animaatiota, jotka sopivat kaiken ikäisille. Anssi Kasitonnilla on hauskoja lyhytelokuvia myös, jotka soveltuvat pitkälti kaiken ikäisille myös.

Animaatioista ja lyhytelokuvista voi keskustella oppilaiden kanssa käyttäen apuna Koulukinon opetusmateriaaleja, Kaikki kuvaa -nettisivuston materiaaleja tai Media-avaimen materiaaleja, josta löytyy helppoja tehtäviä toteutettavaksi katselukokemuksen jälkeen.

Green screen ja muut animaation opetusvideot

Netistä löytyy paljon materiaalia erilaisten animaatioiden tekoon. Alla muutama esimerkki.

Elokuva

Suunnitteletko elokuvan tekemistä yhdessä oppilaiden kanssa? Kattava opetuspaketti tutoriaaleineen löytyy Kaikki kuvaa -nettisivuilta!

Yhteisötaide

Ympäristötaide

Mediataide

Mediataide

AV-arkin opetusmateriaali audiovisuaalisesta taiteesta sopii mainiosti osaksi kuudennen luokan kuvataiteen opetusta. Katsokaa yhdessä teoksia, keskustelkaa niistä ja tehkää omia töitä tehtävien avulla.

Audiovisuaalisia taideteoksia voi katsella yhdessä myös kuvisvälipaloina!

Suosittelen Plastic Child -teosta ja sen tehtäviä.

mediataidekasvattaa.fi/oppimateriaalit/kenen-luonto/

Installaatio