Yhteisötaide

Kotiprojekti: ”TAIDE LOHDUTTAA ELÄMÄN RUMUUDESSA”

Tiina Häkkinen

Tämä tehtäväviesti tulee myös huoltajille, koska soveltavassa kuvataiteessa keskitymme YHTEISÖTAITEESEEN. Ryhmämme oppilaat tarvitsevat nyt yhteistyökumppania kotoa ja voitte yhdessä päättää, ketkä kotoa projekteihin osallistuvat ovat. Tulevien projektiemme tarkoituksena on tuottaa iloa itselle ja toisille. Kuvataiteessa parasta on juuri se, että se sopeutuu, mukautuu, ottaa kantaa, tuottaa iloa ja ihmetystä. Kuvataidetta voi tehdä niin eri materiaalien, tekniikoiden kuin erilaisten esitysten (performanssi, happening) ja tekojen kautta. Tutustu huolella YHTEISÖTAITEESEEN https://yhteisotaide.weebly.com/yhteisotaiteen-tyotavat.html (tutustu tuohon kuvisopen Taideinstituutin aikaisen opettajan lopputyöhön: Minna Heikinaho 1994 "Ilmainen aamiainen").

Yhteisötaidetta tehdään eri tavoin ja menetelmin, eri lähtökohdista. Yhteisötaideprojekteja voi olla joskus vaikea mieltää taiteeksi, mutta niissä on aina jokin taiteellinen elementti, joka täyttää yhteisötaiteen kriteerit. Kuten koulullakin, projektimme tuotokset ja toiminta suuntautuu yhdessä yhteisön toisten jäsenten kanssa toimimiseen. Vallitsevien olosuhteiden vuoksi teemme nyt projektia pienemmällä yhteisöllä, kotioloissa. Projekteissa saa myös hyödyntää sosiaalista mediaa, jos sinun tarvitsee saada yhteistyökumpaneita kodin ulkopuolelta, etänä.

1. VALITSE LISTALTA (alla) TAI KEKSI 2 PROJEKTIA.

2. PROJEKTIEN TUOTOKSET TULEE DIGIKUVATA / DOKUMETOIDA (ei ihmisiä, vain teoksiasi) digitaalisina kuvasarjoina tai videona.

3. SINUN TULEE KIRJOITTAA lähettämiesi kuva-aineistojen mukaan tietoa a) projektistasi ja sen ideasta b) toteutuksesta (materiaalit, sijainti, osallistujat ym.) c) minkälainen kokemus projekti oli sinulle ja perheellesi / osallistujille, d) minkälaisia kuvataiteen sisältöjä sinun tuli ottaa huomioon projektisi toteutuksessa e) palaute itsellesi projektin onnistumisesta.

TEHTÄVÄT

Keksi yksin tai yhdessä perheenjäsenten kanssa KOTONA TOTEUTETTAVAT KAKSI TAIDEPROJEKTIA, joiden avulla tuotat itsellesi ja toisille hyvää mieltä. Saat tehdä useammankin, jos ehdit ja kovasti innostut. Projektisi voi liittyä mihin vaan, mikä ilahduttaa sinua ja toisia, tässä esimerkkejä jos et keksi itse:

1. Sisustussavotta: kodin jonkin alueen tai huoneen sisustuksen uudelleen järjestelyä yhdessä perheenjäsenen kanssa (ennen ja jälkeen kuvat). Sisustuksen uudelleen järjstelyyn tulee liittyä ajatus hyvinvoinnista ja käytännöllisyydestä ja sen tulee lisätä positiivisia tuntemuksia kaikissa tilaa käyttävissä.

2. Läheisen onnellinen muotokuva: valitse joku perheenjäsenistä (tai läheinen etänä somen kautta) piirustusmalliksesi. Keskustelkaa piirtämisen aikana (tai etänä viesteinä) minkälaiset asiat saavat niin piirtäjän kuin piirtämisen kohteen onnelliseksi. Poimi muistiin nuo asiat. Piirrettävänä olevan henkilön tulee ajatella onnellisuutta hänessä herättäviä asioita mallina ollessa, jotta se taltioituisi kuvaan. Saat valita itse toteutusvälineet sen mukaan, mitä sinulla on. Muotokuva voi olla tulkitseva ja tyylitelty.

3. Kuvia ja ajatuksia läheiselle: Onko sinulla joku tärkeä ihminen jossakin, jota et pääse tapaamaan nyt vähään aikaan? Toteuta ja lähetä joka viikko eristyksissä tai kaukana olevalle läheiselle ihmiselle, ikäihmiselle (esim.. isovanhemmat) tms. pieni piirros, valokuva, video ja positiivisia ajatuksiasi, runo, mietelause kuvaviestinä tms.

4. Taiteellinen aamiainen / ateria: tee toisille hauska ja taiteellinen, jotakin esittävä aamupalaleipä, piirakka, pulla…

Vältä liian hauskaa ateriaa, ettei kukaan tukehdu nauruun tai… pullaan. Kuvaa tuotoksesi.

5. Ilmeikkäät & yllättävät esineet: Piirrä paperille tai tuunaa mistä tahansa materiaalista erilaisia silmiä ja suita eri tunnetiloissa (ota mallia peilistä tai pyydä perheenjäsen malliksi), leikkaa paperille piirretyt versiot irti ja kiinnitä teipillä tai sinitarralla salaa yllätyksellisiin esineisiin ja paikkoihin. Kuvaa salaisen projektisi etenemistä. Älä vahingoita pintoja teipillä tai sinitarralla.

6. Onnellinen lemmikki:Entä jos löytäisit luovia tapoja ilahduttaa lemmikkiäsi? Minkälainen olisi hamsterin unelmien häkki? Miten sen sisustaisit (pahviarkkitehtuuria)? Entä jos ulkoiluttaisit ja harjaisit koiran tai kissan päivittäin ja dokumentoisit valokuvasarjaan eläimen reaktiot? Voiko eläimestä nähdä iloa, onnellisuutta tai tyytyväisyyttä? Tässä projektissä tärkeää tutustua eläimelle lajiominaisiin tarpeisiin, älä mieti iloa ja onnellisuutta ihmisen näkökulmasta: eläin ei välttämättä nauti esim. pukemisesta.

7. Ympäristötaidetta omaan pihaan yhdessä: (Tutustu alla oleviin ympäristötaiteilijoihin verkkohakuna, selvitä myös verkkohakuna mitä on YMPÄRISTÖTAIDE)

1 Andy Goldsworthy

2 Richard Shilling

3 Nils Udo

4 Christo & Jeanne Claude

5 Timo Jokela

6 Kaarina Kaikkonen

7 Richard Long

8. Keksi itse parempi: keksi itse jokin sinulle ja toisille iloa tuottava taideprojekti. Entinen oppilaani käynnisti globaalin verkkoprojektin, jossa sadat fanit toivottivat videossa hyvää syntymäpäivää lempiartistilleen. Muista kuitenkin projekteissa hyvät tavat. Projektissa menee jokin pieleen, jos se tuottaa pahaa mieltä tai stressiä kenellekään. tämä on merkki siitä, että projektin suunta tulee muuttaa tai projekti tulee vaihtaa toiseen.