Muoto ja tila

Muodon JA tilan KUVAAMINen kuvassa

Matteus Pentti

Kaksiulotteisen kuvan avulla voidaan luoda vaikutelma kolmiulotteisesta muodosta ja tilasta.

Varjot ja lyhennykset

Esineellä on omat varjo ja valokohtansa, sekä ympäristöön heittyvä heittovarjo.

Jotta saat kuvaamasi asian, esineen tai hahmon kuvattua kolmiulotteisesti, tulee sinun ymmärtää, minkä muotoinen kuvaan tuleva kohde on. Harjoittele eri muotoisten asioiden piirtämistä ja varjostamista, niin ymmärrys muodoista kehittyy. Tarkkaile mikä kohteessasi on varjossa ja mihin valo tarttuu.

Pohdi myös miltä kohteesi näyttää juuri valitsemastasi kuvakulmasta katsottuna. Alla oleva spiraali lyhenee kääntyessään kohti katsojaa.


Sama muoto näyttää erilaiselta eri kuvakulmasta katsottuna. Kääntyessään kohti katsojaa, muoto lyhenee.

piirros0: Pasi Kirkkopelto

Lyijykynällä ja hiilellä saa aikaan vaikuttavia muotoja. Löydätkö kuvasta huippuvalon ja heittovarjon?

piirros: Matteus Pentti

Muotoa voi kuvata myös viivoilla, joiden suunta myötäilee kuvattavan muodon pintaa.

Perspektiivi ja pakopisteet

Perspektiivi ja pakopisteet

Tilavaikutelman saa aikaan kuvassa olevien esineiden, asioiden ja muotojen kokoa vaihtelemalla. Kun tavoitellan luonnollisen näköistä tilavaikutelmaa nyrkkisääntönä on se, että kaukana olevat kohteet vaikuttavat olevan pienempiä kuin lähellä olevat.

Pakopisteet ovat yksi apukeino yksinkertaisten muotojen lyhentämisessä. Kun hallitset Kuution ja muiden monitahokkaiden kuvaamisen pakopisteen avulla voit hyödyntää taitoa muiden muotojen kuvaamisessa.

Yhden pakopisteen perspektiivissä syvyyssuunnassa olevat linjat näyttävät pakenevan samaan pisteeseen. Tässä kuvassa monitahokkaat ovat linjassa toistensa kanssa ja niillä on yhteinen pakopiste.

Ohjeita

Horisontti Pakopiste Perspektiivit.pdf
2 pakopistettä.pdf
Tiina Häkkinen
1pp lyhennykset.pdf

Opetusvideoita perspektiivipiirtämiseen

Matteus Pentti
1 pakopisteen perspektiivi maisema.m4v
Yhden pakopisteen perspektiivi: maisema - Tiina Häkkinen
2 pakopisteen perspektiivi rakennus .m4v
Kahden pakopisteen perspektiivi: rakennus - Tiina Häkkinen
Elina Hakala
Elina Hakala

Ilmaperspektiivi

Tilassa ja maisemassa valo käyttäytyy eri kohdissa eri tavalla. Kaukana voi valoa olla enemmän kuin lähempänä. Hyödyntämällä värin valoisuutta taitava kuvantekijä toteuttaa kuvassaan erilaisia valotilanteita.

Vuoristomaisemasta voidaan nähdä, että kauimpana olevat vuoret näyttäytyvät vaaleimpina ja lähelle olevat kohteet tummimpina. Auringon valo tarttuu ilmassa olevaan kosteuteen ja muihin hiukkasiin tehden ilman näkyväksi pitkillä etäisyyksillä. Kauimpana olevan vuoren ja katsojan välissä on eniten ilmaa, joten vuori näyttää olevan vaaleampi kuin etualalla oleva.

Kuvat: https://commons.wikimedia.org

Syvyysvaikutelma värejä taittamalla

Sonja Ripatti

Värin taittaminen tarkoittaa sitä, että väriä muutetaan tummempaan tai vaaleampaan suuntaan lisäämällä siihen mustaa tai valkoista. Toisin sanoen värin taittaminen on saman värin yhden ominaisuuden, valöörin, muuttamista.

Tarkastellessa maisemakuvia, huomaamme, että vaaleat värit ovat kuvassa kaukana kun taas tummat lähellä. Tämän nopean kuvaharjoituksen voi toteuttaa perinteisesti maalaamalla tai vaihtoehtoisesti esim. kuvankäsittelyohjelmalla, kollaasina väripapereista tai vaikkapa etsimällä kameran kanssa maiseman, jossa tämä syvyysvaikutelma on silmin nähtävissä.

Maalaten toteutettuna:

1. Ota maalausalusta, akvarellipaperi, teippiä/liimapaperia, lyijykynä/värikynä, vesikippo, sivellin sekä paletti. Ota paletille yhtä värisävyä, esim. vihreää. Laita paletille erikseen myös valkoista ja mustaa.

2. Kiinnitä paperi alustaan. Luonnostele kynällä paperille vuorimaisema.

3. Aloita maalaaminen kaukaisimmasta vuoresta. Sekoita pieneen määrään vihreää runsaasti valkoista. Maalaa vaaleaksi taitetulla vihreällä kaukaisin vuori. Siirry seuraavaan vuoreen lisäämällä vihreän määrää maalisekoituksessa. Maalaa hieman lähempänä oleva vuori tällä valööriltään tummemmalla värillä.

4. Kun lähestyt kuvan etualaa, ala lisätä hieman mustaa vihreän joukkoon. Mitä lähemmäs paperin alareunaa siirryt, lisää mustan määrää.

5. Kun vuoristo on valmis, voit maalata myös taivaan ja lisätä työhön ysityiskohtia, esim. puita, lumisadetta, sumua. Maalatessasi puita, käytä hieman kyseisen alueen valööriä tummempaa väriä. Mitä lähempänä puut ovat maisemassa, sitä selkeämmin ne pystyy erottamaan vuoristosta.


Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa paletilla ensin valkoisesta mustaan liukuvan valööriasteikon ja sen jälkeen lisätä jokaiseen asteikon kohtaan saman verran vihreää.

Sivu on keskeneräinen