3.–4.lk

harjoittelen

Lähtökohtia opetukselle

- KATSO - HAISTA - MAISTA - KOKEILE - LEIKI - TUTKI - IHMETTELE - KYSY - KERRO - TEE - TUNNE - ETSI - 

kokeilen ja harjoittelen

3.–4.-vuosiluokkien kuvataiteen opetuksen lähtökohtana on lapsen oma kokemusmaailma ja sen tutkiminen kuvallisen työskentelyn kautta. Lapsi tutkii myös häntä ympäröivää kuvakulttuuria sekä tutustuu taiteen maailmaan muun muassa yhdessä taidekuvia tutkimalla. Yhteistyö ja yhteistoiminta muiden lasten kanssa ovat myös osa lasten kuvataiteellista työskentelyä. Kun alkuopetuksen kuvataiteellinen työskentely painottui lapsen omien kuvakulttuurien tutkimiseen, nyt keskitytään lasta ympäröiviin kuvakulttuureihin.

opetuksen tavoitealueet

tavoitteiden tarkennuksia vuosiluokilla 3.-4.

tekniikoita ja kuvantekemisen tapoja

opetuksen sisältöalueet

OMAT KUVAKULTTUURIT

YMPÄRISTÖN KUVAKULTTUURIT

TAITEEN MAAILMAT

3.-4.-VUOSILUOKILLA PAINOTUS YMPÄRISTÖN KUVAKULTTUUREISSA

arviointi

Oppilaan osaamisen arviointi tapahtuu aina suhteessa asetettuihin tavoitteisiin


Arvioinnin tueksi voi käyttää seuraavaa tiivistelmää


10 Oppilaan työssä näkyy selvä oma luova ilmaisu ja ajattelu. Työtä ei olisi voinut tehdä paremmin. Oppilas on mahdollisesti tehnyt työssä jonkin omaperäisen ratkaisun ja lopputulos yllättää opettajankin. “Osaan ja ylitän annetut tavoitteet kehittäen itseäni eteenpäin” -ote työskentelyyn.


9 Oppilas on tehnyt työn erityisen tarkkaavaisesti ja sinnikkäästi annettujen ohjeiden mukaan. Hän on saavuttanut työlle asetetut oppimistavoitteet ja mennyt niistä mahdollisesti ylikin. “Osaan ja harjoittelen lisää sinnikkäästi”- ote työskentelyyn.


8 Oppilas tekee työt annettujen ohjeiden mukaisesti. Hän osoittaa työssä harjoittelevansa opeteltavaa asiaa ja onnistuu saattamaan työnsä loppuun asti.  “Harjoittelen aktiivisesti”- ote työskentelyyn. Oppilas ottaa vastaan opettajan palautetta ja pyrkii työssään huomioimaan annetun ohjauksen. Käyttää oppitunnit kuvataiteen opiskeluun.


7 Oppilas yrittää ajoittain tehdä työtä annettujen ohjeiden mukaisesti. Hän tarvitsee ajoittaista ohjaamista uudelleen työn pariin. Oppilas ei paneudu työhön ja tekee sen ohjeita joten kuten noudattaen. Esimerkiksi viimeistely ja huolellinen suunnittelu saattaa jäädä tekemättä. Välillä kiinnostus työskentelyyn lopahtaa ja ajautuu tekemään muuta kuin omaa työtään. Oppilas ei välttämättä ota vastaan opettajan palautetta ja ohjausta. “Kunhan saan kaikki työt tehtyä”- ote työskentelyyn.


6 Oppilas ei kiinnity työskentelemään ja opettelemaan uutta taitoa. Tekee jotain sinne päin keskittymättä työhönsä. Tarvitsee paljon ohjausta työn etenemiseksi. Saa osan töistä vietyä läpi. Kaikki työt ei välttämättä valmistu. Oppilas ei mahdollisesti ota opettajan ohjausta vastaan. “Teen välillä, kun huvittaa”- ote työskentelyyn.


5 Oppilas on kokeillut kuvan tekemistä ja työskentelyä. Hän käy oppitunneilla ja seuraa mitä opettaja opettaa ja muut tekevät. “Kokeilen” -ote työskentelyyn. Ei saa välttämättä yhtään työtä valmiiksi, mutta on kokeillut välineitä ja materiaaleja.


4 Oppilas ei ole tehnyt kuvia.

kuvataide_itsearvio_päättöarviointi_MatteusPentti04022020 (1).pdf

mitä opetus voisi olla?

tehtäväideoita

opetuksen tueksi - linkkivinkit ja materiaalit