Sommittelu

KuvasOMMITTELU

Matteus Pentti

Sommitteleminen on osa suunnittelutyötä. Siinä kuvan tekijä suunnittelee kuvan osien asettelun kuvapinnalle. Sommitelma on kuvassa olevien osien muodostama kokonaisuus. Kuvan kokonaissommitelmaan vaikuttaa, minkä kokoisina ja suuntaisina pisteet, viivat, kuviot ja pinnat ovat toisiinsa nähden. Oleellista on myös pohtia, mikä eri kuvaelementtien suhde on kuvan reunoihin, ja millainen tila jää niiden väliin

Kolmiuloitteista kuvaa, kuten veistoksia, installaatioita ja esineitä suunniteltaessa sommittelu tehdään myös suhteessa tilaan.

Graafisessa suunnittelussa elementtien sommittelua kutsutaan taitoksi. Taittaessaan vaikkapa lehden sivua graafikko päättää, kuinka leveä palsta tarvitaan, mihin kohtaan otsikko asettuu ja kuinka suuri kuva on suhteessa muuhun sisältöön.

Lisätietoa sommittelusta Wikipediasta

Sommittelu voi olla vapaata ja sattumanvaraistakin, mutta sen tueksi on vakiintunut muutamia mittasuhdesääntöjä.

Kultainen leikkaus

Yksi taiteilijoiden käyttämä suhdeluku on kultainen leikkaus. Tässä säännössä kuvapinta jaetaan kahteen erikokoiseen osaan niin, että pienen osan suhde isompaan on sama, kuin ison osan suhde kokonaismittaan.

Kultainen leikkaus löytyy lukemattomista yhteyksistä luonnossa: simpukankuorista, lehden muodosta, ihmisen kehosta ja monesta muusta paikasta.


Fibonaccin spiraali noudattaa kultaista leikkausta.

Lisätietoa kultaisesta leikkauksesta Wikipediasta

1/3 – sääntö

Kultaista leikkausta helpompi sommittelusääntö on ns. kolmasosan sääntö. Siinä kuvapinta jaetaan kolmasosiin vaaka- ja pystysuunnissa. Monet taiteilijat, suunnittelijat ja graafikot asettavat kuvan kannalta olennaiset tapahtumat ja elementit kolmasosien kohdalle tai niiden leikkauspisteisiin, jolloin huomio kiinnittyy enemmän niihin.


Valokuvaaja on hyödyntänyt kolmanneksen sääntöä asetellessaan horisontin ja hahmon kuvapinnalle.

Lisätietoa kolmanneksen säännöstä Wikipediasta

Värisommittelu

Sommittelussa kuvan tekijän on hyvä hyödyntää muotojen ja viivojen lisäksi värin ominaisuuksia. Värit välittävät kulttuurisidonnaisia tunneviestejä. Ne joko sulautuvat toisiinsa kuvassa tai riitelevät keskenään, jolloin värit erottuvat toisistaan.

Värejä hyödyntämällä voi siis esimerkiksi luoda jännitteitä ja tunnelmia kuvaan, sekä kuvata tilaa ja muotoja.

Asetelman rakentaminen

Mari Myllys