Piirustus ja maalaus

Piirustus – kuivat tekniikat

Lyijykynä – Hiili – Vahaliidut – Kuivapastellit – Öljypastellit – Tussit

Lyijykynä

Hiilipiirustus

Pirjo Marjomäki-Carluccio

Vahaliidut ja öljypastellit

Matteus Pentti

Kuivapastellit

Sivu on keskeneräinen

Muste ja tussi

Ruokokynän tekeminen

Kaisa Himanen

Maalaus – Märät tekniikat

Matteus Pentti

Vesiväri – Muste – Peiteväri – Akryyli – Öljyväri – Pigmentit

Märät tekniikat mahdollistavat nopean työskentelyn. Veteen tai liuottimeen liuotettu väri leviää helposti, jolloin esimerkiksi suurten pintojen maalaaminen on nopeaa. Märkää väriä on helppo sekottaa niin paletilla kuin kuvapinnallakin.

Kuivuneen maalikerroksen päälle voi pienemmällä siveltimellä tai pensselillä piirtäen lisätä tarkkoja yksityiskohtia.

Väri voi olla läpikuultavaa tai peittävää. Kuultovärejä, kuten akvarelleja, käytettäessä vaaleiden kerrosten päälle voi lisätä tummempia. Peittävän pigmetin värit mahdollistavat alemman kerroksen peittämisen kokoaan piiloon.

Märän värin kosteudella ja maalattavan pinnan kosteudella on väliä. Oheisesta kuvasta näet, mikä vaikutus kosteusarvoilla on.

Harjoitus

MÄRKÄ - KUIVA harjoitus .pdf
MÄRKÄ -KUIVA.pdf

MAALAUKSEN TEKEMINEN VAIHEITTAIN

Matteus Pentti

Kerroksellisen kuvan tekemisessä on hyvä edetä vaiheittain. Peittävä väri helpottaa työskentelyä, sillä alemman kerroksen voi aina peittää ja palata aiempaan vaiheeseen. Läpikuultavilla väreillä voi maalausta työstää niin, ettei alla oleva kerros täysin peity. Vesivärien läpikuultavuutta voi lisätä veden määrää säätämällä. Akryyli- ja öljyväreissä kuultavuus saadaan aikaan erillisten lisäaineiden ja maalausnesteiden avulla.

Hahmottele kuva pohjalle. Maalaa sitten tausta, muodot ja pinnat pääpiirteisesti koko kuvapinnalle ja toteuta sitten yksityiskohdat seuraavalle kerrokselle. Yksityiskohtien tekemistä voi harjoitella loputtomiin ja kerroksia voi olla yhdessä malauksessa kymmeniä.

Vesiväri- eli akvarellimaalaus

Matteus Pentti

Vesivärit eli akvarellit ovat vesiliukoinen maalaustekniikka. Akvarelleissa pigmenttihiukkaset ovat pieniä, jolloin väri tunkeutuu huokoisen paperin sisään. Kuivuessaan paperiin kiinnittyneet värikerrokset mahdollistavat läpikuultavan ja kerroksellisen tekniikan. Värikerros ei ole peittävä, vaan aiemmin maalattu kuultaa läpi. Voit esimerkiksi maalata isot pinnat pääpiirteisesti märällä värillä märälle pohjalle ja sitten yksityiskohdat teoksesi kuivuttua.

Pirjo Houtsonen

Guassi

Tiina Häkkinen

Guassi eli peiteväri on vesivärin tapaan vesiliukoinen maali, jonka sideaineena on arabikumi tai dekstriini (tärkkelyskumi). Guassia voi käyttää kuten vesiväriä, jopa samoille papereille ja samoilla maalausvälineillä, mutta sen ominaisuudet kuitenkin poikkeavat jonkin verran vesiväreistä. Guassi on peittävä, matta ja tummien värien päälle voi maalata vaaleammilla väreillä -vesivärimaalauksessa vaaleat sävyt saadaan ohuista, läpikuultavista maalikerroksista, joiten läpi paperi kuultaa. Guassia voi käyttää yhdessä tai sekaisin vesivärien kanssa, guassi kuitenkin kuivuu tummemmaksi kuin vesiväri.

Guassin koostuu yleensä vesiväripigmenttejä suurikokoisemmasta karkeammasta pigmenttijauheesta, arabikumista ja joskus siihen lisätään liitujauhetta peittävyyden lisäämiseksi. Guassimaalauksen lopputulos on mattapintainen, sillä on helppo tehdä tarkkoja, yksityiskohtaisia kuvia, esimerkiksi kuvituksia. Guassilla voi tehdä myös paksumpia värikerroksia, sitä voi pyyhkiä pois esimerkiksi pienellä sienen palasella ja sillä saa aikaan kauniita värikerrostumia. Guassista saa läpikuultavamman lisäämällä enemmän vettä, mutta on tärkeää antaa ohennetun maalikerroksen kuivua hyvin ennen sen päälle maalaamista. Guassia on saatavana sekä kiinteinä nappiväreinä sekä nestemäisinä tuubiväreinä. Saatavilla on myös akryyliguassivärejä, jotka on valmistettu akryylimaalin sideaineeseen, tällöin guassimaalauksen kuivuttua lopputulos on vedenkestävä. Akryyliguassi eroaa kuitenkin akryylimaaleista, koska lopputulos on huomatavasti mattaisempi.


Akryylimaalaus

Matteus Pentti
Yksinkertaisimmillaan pääväreinä toimii syaani, magenta ja keltainen. Valkoista ja mustaa lisäämällä väri taittuu. Kuva: Matteus Pentti

Akryylimaalaus on peittävä maalaustekniikka, jossa väripigmentit on sekoitettu muovimassaan. Märkänä vesiliukoinen maali kuivuu vedenkestäväksi. Kuivuneen kerroksen päälle voi helposti maalata lisää ja tehdä apuaineiden avulla kuultokerroksia.

Akryyli kuivuu nopeasti, mutta käyttäytyy muuten öljyvärin tapaan. Kuivumista voi myös hidastaa lisäämällä apuaineita.

Akryylimedium on apuaine, jota lisäämällä väristä saa kuultavaa ja ohuempaa. Vedellä ohentaminen muuttaa maalin polymeerirakennetta, jolloin värit muuttuvat, eikä maalaus ole rakenteellisesti enää niin kestävä.

Akryylimaalit ovat kirkkaita, näyttäviä ja riittoisia, mutta muovin takia luonnolle haitallisia. Akryyliä ei siis saa päästää viemäriin, vaan maali on hyvä puhdistaa siveltimistä ja paleteista roskikseen. Toki sieltä se päätyy kaatopaikalle.


ÖLJYVÄRIMAALAUS

Matteus Pentti

Öljyvärit ovat hitaasti kuivuvia ja siksi pitkään työstettäviä.

Öljyvärimaalaus ei ole liuottimien käytön takia riskitön lasten kanssa työskennellessä. Valinnaiskursseilla harjaantuneimpien oppilaiden kanssa se voi kutenkin tulla kysymykseen.

Öljyvärimaalausten viimeistelylakat ovat myrkyllisiä, joten niiden käytössä tulee huomioida työsuojeluohjeet.

Minoan ohjeita ölyvärimaalarille

Wiki-kirjaston ölyvärimaalausopas

Taidegraafikon työsuojelu-ohje

Maalausneste

Maalausta aloittaessa voi öljyväriä ohentaa pelkällä tärpätillä, näin saadaan vähemmän öljyinen lopputulos. Mitä enemmän kerroksia maalaukseen tulee tulee lisätä värin öljyisyyttä. Helpoin tapatehdä tämä on vähentää ohentamista ja käyttää lopulta öljyväriä sellaisenaan.

Oljyvärin ohentamiseen voi kuitenkin tarvittaessa valmistaa maalausnestettä, jossa on tärpätin lisäksi pellavaöljyä ja dammarhartsia (dammarvernissa). Maalausnesteellä ohentaminen pitää värin kauemmin työstettävänä ja öljyvärin kiilto säilyy. Maalausnesteen avulla voi tarvittaessa tehdä myös läpikuultavia lasyyrikerroksia.

Maalausnesteen reseptejä on monia. Tärkeää on huomioida öljyn suhde muuhun liuokseen. Mitä öljyisempi neste on, sitä hitaammin se kuivuu. Nopeiten liuoksesta haituu tärpätti. Öljy voi kuivua kuukausia. Hartsi toimii kiinnittävänä aineena.

Sekoita pullossa ensin dammarhartsiliuos ja ja pellavaöljy. Lisää sitten tärpätti ja sekoita taas huolella.

  1. Yksi osa Dammarhartsiluosta pullon pohjalle

  2. 1/2 osaa pellavaöljyä

  3. yksi osa malaarin tärpättiä

Öljyvvärimaalauksessa ja maalausnesteessä käytettävä pellavaöljy on huonetilassa itsestään syttyvää! Tästä syystä materiaaleja ei voi jättää vartioimatta. Syntyvät jätteet on säilöttävä ilmatiiviissä ja palamattomasta materiaalista valmistetuissa roskiksissa, mieluiten jopa kannellisessa vesiastiassa.

Maalaus ruoka-aineilla

Matteus Pentti
Kurkumalla ja mustikalla maalattu muotokuva (Kuva: Ester Pentti 2020)
Punajuurimehulla maalattu kuva (Kuva: Pirjo Houtsonen)

Aina ei ole käytössä vesivärejä tai muita maalausvälineitä. Taide ei kuitenkaan tunne rajoja: Maalata voi vaikkapa vanupuikolla ja kotoa löytyvillä pigmenteillä, kuten: kahvilla, teellä, mustikalla, punajuuriliemellä, kurkumalla...

Mustikka, punajuuri, kurkuma ja tee ovat pH-indikaattoreita. Tämä tarkoittaa sitä, että niiden väri määräytyy happamuuden mukaan. Sitä voi säätää lisäämällä happoa (sitruunamehu tai etikka) tai emästä (ruokasooda, tiskiaine tai saippua).

Teksti: Matteus Pentti