Mittasuhteet

IHMISEN MITTASUHTEET KUVISSA

Matteus Pentti

Ihmisen kuvaamisen kaanon on vaihdellut ajasta ja kulttuurista toiseen. Ihmisen kuvaamista harjoitellessa on hyvä perustaa työskentely havaintoon, ihmisekehon anatomiaan ja sen tutkimiseen sellaisenaan. Ihmisen mittasuhteisiin liittyy myös käsitykset kauneudesta ja ihanteista.

Muinaisen Egyptin kuvataiteessa oli tarkka kaanon. Ihmisen pää on 1/6 koko kehosta.

Muinaisen Egyptin hautamuistomerkien ja temppeleiden teoksissa ihmiset on kuvattu tarkan säännöstön mukaan. Mittasuhteet eivät niinkään noudattaneet ihmiskehon luontaisia asentoja ja mittasuhteita. Käytössä on myös arvoperspektiivi, joka tarkoittaa tärkeämpien asioiden kuvaamista vähemmän tärkeitä isompina.

Leonardo DaVinci, Vitruviuksen mies

Leonardo DaVinci hyödynsi ihmisen mittasuhteita tutkiessaan kultaisen leikkauksen mittasuhdetta. Kultaisen leikkauksen voi löytää luonnosta rajattomissa yhteyksissä kasvien ja eläinten rakennetta tarkkailtaessa.

Albrecht Dürer, tutkielma ihmisen mittasuhteista

Ihmisen anatomian ja mittasuhteiden tutkiminen on taiteilijoille perusharjoittelua. Esimerkiksi saksalainen Albrecht Dürer on piirtänyt kuvallisia tutkielmia eri ikäisistä ja mallisista ihmisistä.

La Corbusierin arkkitehtuurissa rakennuksen mitat ja mittasuhteet on johdettu ihmiskehosta.

Amerikkalainen valokuvaaja Howard Schatz on valokuvannut muotokuvia olympiaurheilijoista tutkiakseen ihmiskehon moninaisuutta. Jokainen ihminen kasvaa ihmeelliseksi ja ainutkertaiseksi, eikä sen mittasuhteita voi pelkistää yhteen kaavaan tai ihanteeseen, oli sitten kyseessä huippu-urheilija, lähihoitaja, konsultti tai koodari.

ihminen on kahdeksan päätä

Matteus Pentti

Ihmisen piirtämisen voi aloittaa erilaisten kaavojen opettelulla

Perinteisen kaavan mukaan ihminen jaetaan pituussuunnassa 8 osaan. Pää on kaavassa perusmittana. Päästä lantioon on neljä pään mittaa ja alaraajat ovat neljä pään mittaa.

Kasvojen mittasuhteet

Matteus Pentti

Ihminen on kaiken mitta

Mika Kunnari