BIBLIOGRAFIA COMENTADA

AADD (Autors diversos). Fortuny el mag de Venècia. (amb traduccions al català, espanyol...) Editor Caixa Catalunya, Barcelona, 2009. 1 volum, 224 pàgs. Catàleg de l'Esposició del mateix nom d'aquest any). ISBN: 978-84-92721-15-3.

*L'exposició tingué una qualitat superior en le marc de la Casa Milà al Passeig de Gràcia barceloní. Ja havia descober a Fortuny fill per la traductora esmentada, cosa d'agrair; per tant, no em vaig perdre l'exposició, malahauradament no la fruirien el meu alumnat. Totes les persones que redacten els articles en saben un munt i les referències bibliogràfiques són encertadíssimes. De fet no les he pogut encara traslladar a l'apartat document, però el mateix Proust esmentà en la seva obra cabdal a Fortuny. Tampoc ha tingut incidència sobre la pàgina web, però, no es pot tenir tot.

AADD. Indumentària. Barcelona 1700. Ed. Ajuntament de Barcelona, Barcelona 213. ISBN: 978-84-9850-459-0. 288 pàgs.

Indumentària. Barcelona 1700 és el desè volum de la col·lecció ‘La ciutat del Born. Barcelona 1700’ que analitza amb profunditat el període de la història de Barcelona i de Catalunya comprès entre els segles XVI i XVII i l’inici del segle XVIII. Els volums que s’han editat fins ara aborden l’estudi de temes tan diversos com els interiors domèstics, la jardineria, les festes i celebracions, la dansa i la música, els jocs, la llengua i literatura o la medicina i la farmàcia a la Barcelona del 1700.

L’estudi de la indumentària és fonamental per entendre la societat barcelonina i catalana del 1700. L’àmbit del tèxtil tenia un pes econòmic fonamental a Catalunya i a la seva capital. Aquest fet ajuda a entendre la diversitat de teixits, de peces de vestir, de colors i de complements d’indumentària presents en el període. L’anàlisi de l’evolució de tots aquests elements al llarg del segle xvii i l’inici del xviii permet constatar la importància creixent de les produccions pròpies, de les exportacions, de les importacions, de la capacitat de rebre innovacions i d’innovar, de la millora constant de les condicions de vida, amb un increment de la capacitat adquisitiva i l’accés creixent del gruix de la població a consums d’una certa sofisticació. (Font: ENLLAÇ)

AADD (Autors diversos). Moda. Una historia de la moda del siglo XX. La colección del Instituto de la Indumentaria de Kioto. Ed. Taschen, Köln, 2012. ISBN: 978-3-8365-3606-6. 352 pàgs.

*Un passeig molt visual per la col·lecció, amb dos articles, una relació d'autors i firmes i un vocabulari bàsic.

Elisenda Albertí. Un passeig per la moda de Barcelona. Ed. Albertí, Barcelona, 1ª ed. 2013. ISBN: 978-84-7246-098-0. 192 pàgs. Pàgs. 146-147.

*Relata amb eficàcia la moda barcelonina des del segle XVIII fins l'Exposició Universal de 1929.

Joan Amades. Notes d’indumentària. Ed. El Mèdol, Tarragona, 1 ed. 2003. ISBN: 84-95559-91-9. 88 pàgs.

*De petit format, amb valor antropològic i una bona col·lecció de dites i frases populars.

Casal-Valls, Laura. Del treball anònim a l'etiqueta: modistes i context social a la Catalunya del segle XIX. Dux Editorial, Barcelona, 2012. ISBN: 97-84-939650-6-8. 176 pàgs.

*Sobre l’autora: Laura Casal-Valls és llicenciada en Història de l’Art i Màster en Estudis Avançats en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. És especialista en història de la moda i l’alta costura a Catalunya, interessant-se especialment pels segles XIX i XX, camp en el que ha publicat diversos articles en revistes científiques i de divulgació. És membre investigador de la Associació Catalana d’Estudis d’Emblemàtica, Art i Societat, i membre del Grup de Recerca en Art i Disseny Contemporanis (Universitat de Barcelona). Actualment realitza la tesi doctoral.

Sobre l’obra: Del treball anònim a l’etiqueta. Modistes i context social a la Catalunya del s. XIX configura un estudi panoràmic i interdisciplinari de la figura de la modista i el seu rol actiu en el desenvolupament de l’Alta costura a Catalunya. Laura Casal-Valls ha sabut afrontar les teories contemporànies del mètode històric i plantejar un estudi exhaustiu, tot retornant la veu a un col·lectiu sovint ignorat. Partint d’una base historiogràfica, l’autora planteja una relectura de les teories generalitzades sobre el desenvolupament de la moda i la producció d’indumentària a Catalunya. La contraposició de la història oficial amb les petites realitats locals configura un panorama ple de matisos, que permet llegir els orígens del fenomen de l’Alta costura des de la lletra petita. D’aquesta manera, i mitjançant un plantejament temàtic dels capítols, aquest llibre estudia la trajectòria de la figura femenina a través del rol laboral de la modista, determinant quines foren les circumstàncies que permeteren el reconeixement de la seva feina mitjançant l’etiqueta i establint el fonament sobre el qual es desenvolupà l’Alta costura a Barcelona. “Laura Casal-Valls s’ha proposat estudiar els orígens de l’alta costura a Catalunya, esbrinant com aquelles professionals, a partir de la dignificació del seu ofici, assoliren una cota de qualitat prou alta per posar l’alta costura catalana entre les més acreditades d’Europa en el període d’entreguerres." Mireia Freixa.

Francisco de Sousa Congosto. Introducción a la historia de la indumentaria en España. (Original en español). Editorial Istmo, Madrid, 1ª edició, 2007; època: 2007, 1 volum, 492 pàgs. Col·lecció Fundamentos, núm. 231, ISBN: 978-84-7090-429-5

* No es pot acusar la influència d'aquesta obra, ja estaven preparats el apunts, quan va caure a les meves mans. Molt bo, com a novetat parla del vestit folklòric, militar i religiós. Fora interessant establir comentari de text comparatiu entre aquest i la part de l'autora traductora del anterior llibre. Recomanable. Guardo un seguit de presentacions en diapositives per si algú està interessat d'aquesta obra, inèdites però operatives. Si cal les faré arribar a qui ho demani.

Josefina Figueras. Moda española: una historia de sueños. Eiunsa Ediciones Internacionales Universitarias, S.A., 2011. ISBN: 9788484692935.

Montserrat Garrich i Sílvia Ventosa. Els vestits populars a Catalunya. Ed. Brau, 1ª ed. 2014, ISBN: 978-84-15885-20-7. 200 Pàgs. Aquest ha estat un tema molt poc estudiat del nostre bagatge històric, que ara podem conèixer de manera amena i amb multitud d'exemples concrets, i que ha de servir per documentar els grups d'escena, dansa o altres.

Francesc Xavier Hernàndez - Francesc Riart. Soldats, guerrers i combatents dels Països Catalans. Rafael Dalmau Editor. ISBN: 978-84-232-0639-1 Col·lecció: Història militar de Catalunya Preu: 35,00 € Pàg:292 Format: 17x24 cm.

F. Xavier Hernàndez Cardona, catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, ofereix un treball innovador de base científica sobre les opcions geoestratègiques per defensar i dominar el territori, sobre la poliorcètica a les terres catalanes i sobre la violència entre els catalans al llarg de la història. L'obra compta amb una cinquantena de fotografies per volum i centenars de dibuixos a cura de Francesc Riart. En el primer volum, l'autor reorienta aspectes tan destacats com el paper decisiu de la cavalleria en el procés de formació nacional de Catalunya, analitza la capitalitat del territori en relació amb la capacitat defensiva, repassa el paper dels predecessors dels catalans al territori (ibers, romans, visigots, andalusins, francs...) i reinterpreta batalles fonamentals (com ara la d'Empúries, pedra de toc de la romanització).

Terry Jones i Avril Mair. Fashion Now. Traducció trilingüe espanyol, italià, portuguès. Ed. Taschen, Colònia, 2005, 1 volum, 576 pàgs. ISBN: 3-8228-4076-9.

* Un resum de més dos-cents creadors contemporanis i coetanis. Dubto que sigui massa eficaç per a la Història. Primer, la lletra és diminuta, sembla un envàs de taronjada d'una marca blanca o instruccions d'un electrodomèstic, hi ha tants idiomes -per aprofitar- que no pots llegir ni el teu. Et diran "Però què més vols per menys de 10€?" Doncs això: "res". He tingut temptacions de comprar un segon volum al FNAC però m'ho ha desaconsellat el meu oculista. De tota manera per a qui li agradi mirar cromos, està bé. La qüestió és què encara no he trobat algú que lligui els contemporanis plàstics (arquitectes, pintors, escultors, etc.) amb el mètode materialista dialèctic que pedagògicament em cal.

James Laver.(Gran Bretanya). Breve historia del traje y la moda (Costume and Fashion. A concise history). Traductora Enriqueta Albizna Huarte, anglès-espanyol. Editor Cátedra, Madrid, 8ena. edició, 2003, època 1988, 1 volum, 376 pàgines. Col·lecció Ensayos de Arte Cátedra. ISBN. 84-376-0732-9.

* Llibre clau, de fet és la base de la part d'aquesta web teòrica i bona part dels esquemes, un hom ha traduït al català i ha fet visible amb presentacions telemàtiques el sensacional contingut del text. Esment especial mereix l'apèndix de la traductora que tracta sobre las moda espanyola, necessari del tot, car Laver centre el seu assaig en dos eixos Anglaterra i França, obviant bona part de causes alienes.

Rocío Plaza Orellana. Historia de la moda en España: el vestido femenino entre 1750 y 1850. Ed. Almuzara, 2009. ISBN 9788492573226.

ANEU A LA PÀGINA SEGÜENT: BIBLIOWEBGRAFIA >>>>