Font des Verger

Municipi.- Escorca | Lloc.- Sa Costera - Rústic - Privat | Ús.- Consum | Tipus.- Mina

Situació: Google Maps (31 S 479066 4408756) | Alçada.- 27 msnm

Sa font des Verger, anomenada erròniament per alguns com la font de sa Costera quan en realitat la font dita de sa Costera és aquesta; tal vegada per voler referir-se a sa font que hi ha a sa zona de sa Costera, és una de les més importants de s'illa, per alguns autors sa més cabalosa.

De fet i com a mostra d'aquest cabal basta dir que entre els anys 1908 i 1962 ses seves aigües varen tenir la suficient força per moure ses turbines d'una central elèctrica que subministrava electricitat a tota sa comarca de Sóller. Avui ses aigües estan conduïdes per davall la mar fins al Port de Sóller i d'aquí fins a Palma passant pel túnel de cotxes (2009).

En època de pluges intenses sa font rebenta per diversos punts formant nombrosos salts d'aigua a sa vorera de la mar, però si ens referim a sa boca principal, hem de dir que es tracta d'una galeria feta de pedra en sec amb volta de carpanell (el·líptica). Hi ha una reixa de ferro a sa boca d'entrada i una altra més espesa a uns 10 metres endins.

S'aigua passa per davall des trespol i baixa enterrada de cap a la mar amb sa conducció definitiva. Hem de destacar s'esment que han tingut els responsables del projecte per respectar s'entorn, fins i tot si algú va allà i no coneix ses circumstàncies ni s'imagina tota sa feinada que hi han fet allà baix ni s'aigua que passa per davall els seus peus. Font que drena pràcticament durant tot l'any, amb un cabal mitjà de 8 milions de metres cúbics anuals i en anys humits de fins a 20 milions de metres cúbics (gairebé el triple de la capacitat de regulació dels pantans de Cúber i Gorg Blau junts).

Desembre 2016: Espectacular video cedit per Marcos Molina.

Coordenades.- Graus decimals i (UTM) | Datum.- WGS84 | Creat.- Desembre-2016

> Actualització de dades: Article en premsa / juny 2019

El año pasado fue el de mayor aporte de agua de sa Costera desde su inauguración

La fuente de sa Costera cumple en este 2019 su primera década de funcionamiento como aportación al sistema hídrico de Mallorca. Como se recordará, el agua de sa Costera, que antes se perdía en el mar, fue definitivamente canalizada en 2009 a través de una conducción de 23,8 kilómetros hasta Palma, de los que 9,7 kilómetros son de trazado submarino entre la fuente y el Port de Sóller. La inversión superó los 70 millones de euros y sigue siendo la mayor en una infraestructura hidráulica de Baleares.

Así, desde 2009, sa Costera ha aportado casi 35,3 hectómetros cúbicos de agua, lo que serían 4,8 veces la capacidad del embalse del Gorg Blau. Por su parte, desde 2010, la desaladora de Palma ha aportado 44,2 hectómetros cúbicos.

De hecho, los dos últimos años completos, 2017 y 2018, han sido los de mayor aportación de sa Costera, con casi 4,6 y 5,6 hectómetros cúbicos, respectivamente. El último dato es el de mayor captación en su primera década, teniendo en cuenta que, al tratarse de una fuente, su aportación depende de la pluviometría. 2015, un año seco, fue el de menor aportación, con 0,9 hectómetros cúbicos.

Ernest Santamaría, secretario general de la Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat ambiental (Abaqua), explica que «sa Costera es una infraestructura hidráulica emblemática por su aportación y por la inversión. Su aportación se incorpora al sistema hídrico de Mallorca y puede llegar a Palma, Andratx, Alcúdia y Maria de la Salut, y destinarse a la recarga del acuífero de s’Estremera, pero una parte es para el caudal de la propia zona de la fuente y para el suministro de Sóller. En años de abundantes lluvias y mucha aportación, superior a la capacidad de la tubería, el excedente se echa al mar, tal como ocurría antes de la canalización».

Santamaría señala que «aunque se trate de agua de una fuente de Tramuntana, presenta algunos problemas de turbidez que se solucionan en el depósito del Port de Sóller.

Asimismo, en una infraestructura de estas dimensiones, son necesarias tareas de mantenimiento.», informa.

«Sólo en dos ocasiones –continúa– se han producido roturas por los efectos de los temporales, pero siempre han sido al pie de la fuente, no en su trazado submarino, que cuenta con una protección de hormigón. En esas reparaciones al pie de la fuente ha sido necesaria la intervención de barcazas y helicópteros. En el trazado submarino no ha habido ningún problema».

Enllaç: Diari Última Hora