Preguntes freqüents

Com és que hi ha tantes fonts a Mallorca?

Ho hauríem de demanar a un geòleg. Pensam que és un conjunt de circumstàncies, i una és precisament sa geologia, sa composició del nostre subsòl; un altre pot ser l'explosió demogràfica amb el ''repartiment'' de terres després de sa conquesta de ses illes l'any 1231.


Com ho feu per saber on són ses fonts?

La nostra base de partida va ser una base de dades d'un antic col•laborador nostre, en Pedro Fidel de Son Servera. Després moltes visites a biblioteques, ''boca a boca'' amb amics i coneguts dels pobles; també amics caçadors, aficionats, muntanyencs, senderistes, etc. que ens han donat dades mitjançant sa pàgina web, xarxes socials i/o correu electrònic, però sobre tot caminar molt per trobar-les: poques vegades tenim senyes exactes.


Què feu quan una font està en una propietat privada?

Nosaltres sempre demanem permís per visitar la font, si no hi ha ningú deixem una targeta a s'entrada. Si no ens autoritzen confiem en amics muntanyencs o caçadors que hagin tingut més sort que nosaltres i ens cedeixin alguna imatge de la font. Si res d'això funciona, doncs no es fa la fitxa i queda pendent de visitar en temps millors. A dia d'avui (2019) en tenim així unes 90 en tota s'illa.


És cert que ses aigües subterrànies de Mallorca vénen dels Pirineus?

Això està demostrat que no és cert; és geològicament impossible, una llegenda sense cap fonament.


Com os va començar aquesta afició per ses fonts?

En Mario fa molts d'anys que recorre sa Tramuntana cercant fonts, però les tenia dins un calaix en forma de fotos analògiques. A jo em va entrar el ''cuquet'' en veure una font destruïda (sa font de Son Verí a Valldemossa) i així vaig començar a cercar fonts i a posar-les a una senzilla web. Pocs mesos després ens vàrem conèixer en Mario i jo i des de llavors sortim cada dissabte de ''caça''.


Quines són ses fonts més belles de Mallorca?

Això depèn de cada un; pensam que com a font natural seria sa Font Gallarda a Ariant i com a artificials n'hi ha moltes, és difícil escollir solament una, encara que ses més belles estàn dins finques privades i no voldriem crear un 'efecte crida'.


Es pot beure s'aigua d'aquestes fonts?

Això mai es pot assegurar, s'aigua que avui és bona, demà pot estar contaminada i a l'inrevés; per això recomanem beure aigua de font només si és imprescindible; millor beure de fonts que no tenguin cap casa a prop ni cap camp de conreu o amb gran quantitat de ramat; no beure mai aigua estancada i procurar beure directament de l'ullal o canó. Un poc de sentit comú també va bé.


Quins criteris teniu a l'hora de catalogar una font?

A sa pàgina web en seguim tres:

  • Que s'aigua sigui subterrània (queden fora torrents, albellons i escorrenties)

  • Que surti a fora sense ajuda animal ni mecànica (queden fora pous i sínies)

  • Que hi hagi una intervenció humana per tal d'aprofitar-la (pica, síquia, safareig, etc.)

.... encara que hem fet algunes excepcions si s'element té interés especial.


Qué és un 'qanat'?

Un 'qanat' és una font de mina (o mina d'aigua) amb pous de ventilació. Aquests pous tenien una doble missió: es feien en principi per treure material sobrant de s'excavació i per entrar-hi ses pedres per guarnir parets i sostre de sa galeria. En acabar, els deixaven per així donar claror, ventilació i oreig a sa mina o per poder entrar a fer tasques de manteniment. Vegeu una imatge.


I un albelló, és una font?

A alguns indrets de la nostra illa es diu 'albelló' a tota petita surgència d'aigua espontània, brolls o ufanes que surten del sòl; en realitat i si ens ajustam a la definició que hi ha al D.C.V.B., sa paraula 'albelló' ve de l'àrab 'al-balló' que vol dir 'síquia subterrània' i això és en realitat: una conducció o canal soterrada, normalment feta de pedra que serveix per transportar aigua de desguàs d'un lloc a un altre, però no és una font. Vegeu una aclaridora imatge.


Que fareu en haver visitat totes ses fonts de la Serra?

No ho hem pensat, hi ha bastant de feina per mantenir al dia una base de dades tan gran i sempre hi ha coses per millorar i actualitzar.


Heu rebut ajudes d'Institucions o Organismes Públics?

Material cap ni una, tan sols els ajuntaments d'Artà, Sóller, Pollença i Andratx ens han donat facilitats d'accés a la seva informació sobre el patrimoni.

Tampoc hem tengut cap mena de reconeixement, encara que tenim proves documentades (Google Analytics) de nombroses i massives descàrregues dels nostres continguts destinades als Servidors del Govern Balear, i això fa mal.


Algunes persones no estan d'acord amb la publicació de les coordenades de les fonts.

Les coordenades (la geolocalització) són un element informatiu més sobre la font, de fet tots els Catàlegs Patrimonials Municipals les inclouen en tots els seus elements inventariats i és una exigència del Consell Insular.

Una altra cosa molt diferent és la publicació del track gravat per a arribar a ell, la qual cosa permet a qualsevol persona arribar fins a un element tan sols amb l'ajuda d'un telèfon mòbil, fins i tot un cec podria localitzar-lo i arribar-hi.

No és el mateix dir ''on està'' que ''com arribar a ell''. Poques persones són capaces d'arribar fins a una font (o un altre element) només amb la dada de les coordenades. La gran majoria d'elements es poden geolocalitzar (copiar les coordenades) fent 'clik' amb el botó dret del ratolí del nostre ordinador quan navegam per 'GoogleMaps', un joc de nins.


Heu pensat a escriure un llibre de fonts algun dia?

Ningú ens ha fet cap proposta seriosa; promeses? ... algunes ; pensam que el format a base de moltes imatges i poc text no és s'ideal pel format de paper; tantes fonts tindrien que estar en un format molt resumit i amb poca informació de cada una d'elles. El format de ''web'' és molt més pràctic i accessible a tothom.

A nivell de publicacions web i mapes sobretot, hem tingut (i tenim encara) problemes pel fet de tenir 'massa' informació; hem hagut de fer nombrosos canvis i dedicar molts mesos a fer importants adaptacions per encaixar la web dins uns servidors als que normalment (encara avui) superam la seva capacitat en quasi el dobla.


Els continguts de sa pàgina web són lliures per tot-hom?

Si, qualsevol persona interessada amb el tema de ses fonts pot emprar els continguts, copiar-los, descarregar-los, etc., sempre que NO hi hagi una finalitat comercial. Hem tingut problemes amb alguns arquitectes que han fet Catàlegs Patrimonials per alguns ajuntaments han copiat i emprat els nostres continguts sense dir-nos res, ni tan sols per educació; a més han cobrat doblers públics per una feina feta per nosaltres i que oferim de franc a les institucions en no ser entitats comercials.