Sínia de capçalera

SÍNIA DE CAPÇALERA

Les fonts de mina, conegudes com a 'qanat' si tenen pous de ventilació, tenen el seu origen en la seva capçalera del sistema, un pou de captació, també conegut coma 'pou mare'; la mina d'aigua estava construïda de manera que permetia la sortida de l'aigua de forma natural, o sia per gravetat i sense cap mena d'ajuda mecànica ni animal.

Fos per èpoques de sequera o per un augment de l'extracció d'aigua, aquest pou de captació sovint veia com el seu nivell davallava alguns metres, fent així impossible la seva finalitat de desguassar l'aigua per la galeria o mina de manera natural.

La sínia és coneguda a tots els indrets del món; es tracta d'un enginy mecànic mogut per força animal, normalment una bístia, destinat a treure aigua de manera intensa, continua i a un relativament baix nivell d'aigua.

Així que quan una font de mina o 'qanat' perdia el seu nivell d'aigua, construir una sínia just damunt el pou de captació era l'única solució; només havies de fer un canvi, l'aigua extreta no havia de sortir a fora a nivell del terreny sinó que l'aigua s'havia d'introduir dins sa mina d'aigua, o fent un nou pou o canal o fent-la entrar a la mina per un dels seus pous de ventilació.

Aquesta pràctica és molt habitual als països del Magreb i aquí a Mallorca en tenim molts d'exemples, alguns són: font de Can Trota (Fornalutx), font des Cabàs -accés no autoritzat- (Santa Maria del Camí), font den Pere (Lloret de Vistalegre), font de Son Burgues (Petra) i moltes més.

La davallada del nivell d'aigua més enllà d'on és possible l'extracció amb una sínia i l'aparició de bombes elèctriques més potents i barates, han fet caure en desús a les poques que quedaven.

La definició de 'sínia de capçalera' és propia del autor i només intenta definir la seva utilitat. Vegeu al costat uns croquis de ses possibles variants d'aquest sistema.

Andreu Morell, setembre 2019

Click per ampliar