Parats

Parats

Tots estam familiaritzats amb el terme ''marge'' o ''marjades'' que són aquests elements tan abundants a la nostra serra: una paret seca (marge) feta per crear una terrassa artificial (marjada) que normalment està destinada al conreu que d'altra manera no seria possible a aquella contrada per la seva inclinació.

Un parat és semblant però la seva funció principal és la de retenir l'escorrentia d'aigua de pluja i que aquesta no arrossegui sa terra vessant avall en els llocs rostos o comellars. Així adquireix una doble utilitat, ja que la marjada creada també es pot aprofitar per conreu.

D'aquesta manera la seva velocitat és reduïda pel fet d'estar en un lloc pla i s'aigua és absorbida per sa terra. També ajuda el fet de passar per les nombroses encletxes de sa paret seca des parat. Alguns poden incorporar un albelló o eixugador per facilitar aquest drenatge.

Els parats normalment es construeixen en grups, separats una distància proporcional a sa inclinació des comellar i són col·locats en perpendicular al sentit de davallada de s'escorrentia. Normalment estan compostos de dues parets de pedra seca adobada de reble enmig amb ses juntes poc closes per facilitar el drenatge. Aquest sistema fa que el parat tengui una gran resistència per suportar les empentes de s'aigua de pluja.

Imatges 1 uns parats a la finca pública de Planícia; imatge 2, parats a Biniforani; imatge 3 vista aèria d'un conjunt de parats a la finca pública de Galatzó; imatge 4ª croquis típic d'un parat vist en secció.