Fibles

Comportes, portelles i/o fibles són elements emprats des de sempre per regular/controlar els fluxos d'aigua de les canals o síquies.

Una fibla és un tipus de comporta o portella que mitjançant uns forats al seu centre, permetia regular el pas d'aigua i oferir diferents cabals en funció del diàmetre del forat per així sotmetre el subministrament a diferents tarifes i preus.

Ses fibles normalment estaven fetes amb lloses de pedra i en el forat hi col·locaven un tub de llautó o bronze d'un pam de llarg per facilitar el desguàs. També hi havia fibles cegues, sense forat, que la seva tarifa era en funció de les hores que estava oberta o tancada.

De tot això se'n cuidava el 'siquier' que en realitat era un administrador de l'aigua: donava un producte, un servei i el cobrava. En aquell temps, un siquier era un càrrec de màxima confiança, se'l tenia com a una autoritat i el seu treball estava sotmès a jurament.

En el segle XIV hi havia tres tipus de fibla: els 'diners' en les que el tub tenia un diàmetre de 15 mm; els 'doblers' on el diàmetre era de 31 mm i els 'dos doblers' en les quals el diàmetre era de 45 mm.

En llenguatge popular a Mallorca, sa paraula 'fiblar' s'ha convertit en un verb que s'empra per definir un lloc on de preus cars, p. ex. 'allà et fiblaran', 'aquells preus fiblen', amb una evident relació econòmica.

Moderna comporta, portella, fibla de xapa de ferro