Assut / resclosa

ASSUT / RESCLOSA

Es tracta d'una construcció d'obra, pared, pedres i modernament de formigó, feta per desviar una part del cabdal d'un riu o torrent per tal d'aprofitar-la per regar, moure un molí o altres recursos.

Com és habitual en aquests elements etnològics tan antics, p. ex. resclosa que ve del llatí: 'reclausa' = tancada, o assut que deriva de l'àrab 'as sad' = barrera, hi ha moltes variables en forma, mesures i també segons la comarca, pel que haurem de generalitzar un poc les definicions.

RESCLOSA.- És un mur construït dins un torrent, a vegades perpendicular al lateral i a vegades en angle, amb la finalitat de desviar una part del cabdal i que en molts casos implica fer pujar el nivell de l'aigua. L'altura del mur depèn del nivell on està la canal o síquia per on ha de sortir l'aigua per la seva distribució i aprofitament. Segons s'altura i el desnivell des torrent, es crea un embassament d'aigua o gorg artificial.

ASSUT.- Normalment es considera una resclosa petita i es construeix a un lateral des torrent. La seva construcció és molt més senzilla, ja que tan sols és un petit mur que al contrari del que passa amb una resclosa, aquest està construït en paral·lel al lateral que en forma de falca o en colze, permet desviar cap a la síquia o canal la part de cabdal desitjada, però sense pujar el seu nivell ni crear cap embassament o gorg artificial.

Com es pot veure, la principal diferència entre resclosa i assut és que les primeres solen fer pujar en nivell del corrent d'aigua i desviar-la, mentre que les segones tan sols la desvien. Dins cada un dels dos sistemes hi ha nombroses variants en les formes de recollir s'aigua.

Com les aigües dels rius i torrents sempre han estat públiques, aquests elements i la seva explotació estan sotmesos a control i regulats per les autoritats locals en permisos, horaris, dimensions, ubicació, etc.

Barranc de Biniaraix