Informationszentrum am Brandenburger Tor
Het informatiecentrum Brandenburger Tor was een onderdeel van de Grenstroepen van de DDR in Berlijn. De medewerkers van het informatiecentrum hadden tot taak officiële bezoekers als buitenlandse regeringsleiders en hun delegaties te informeren over de Berlijnse muur, de grenstroepen en het beveiligingsregiem. (Het informatiecentrum was niet vrij toegankelijk). Uiteraard gebeurde dit vanuit het perspectief van de DDR. In een van de poortgebouwen van Brandenburger Tor bevond zich een tentoonstelling. Bezoekers van het informatiecentrum in Brandenburger Tor kregen een mapje met foto's als herinnering - waarschijnlijk waren deze ook te zien in de tentoonstelling.
Op deze pagina worden de kaarten met foto's weergegeven. Iedere tekst is in het Duits, Engels, Frans, Spaans en Russisch opgenomen. Het mapje dateert uit 1988.
Omslag van het fotomapje
Kaart 1
Blik over Brandenburger Tor en Unter den Linden.
Kaart 2
Uitleg over de DDR, BRD en Berlin (West).
Kaart 3
Overzicht van Centraal Europa. Duidelijk wordt gemaakt dat Berlin (West) geen onderdeel is van de Bondsrepubliek en er ook niet door bestuurd mag worden.
Kaart 4
Overzicht Berlin (West). Het heeft een grens van 161 kilometer met de DDR en er zijn 25 grensovergangen.
Kaart 5
De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn de reactionaire krachten die de stad hebben gespleten. De invoering van een nieuwe munt en het oprichten van een Westberlijnse Senaat, heeft de samenwerking van de vier mogendheden beëindigd.
Kaart 6
Op 30 april 1945 werd de Sovjet-Unie-vlag geplaatst op het voormalige Rijksdaggebouw. 2 mei 1945 's ochtends werd de vlag ook geplaatst op de ruïne van Brandenburger Tor.
Kaart 7
Tot 13 augustus 1961 was de grens tussen Berlin (West) en de DDR open
Kaart 8
De NAVO kende een geheim plan (DECO II) dat voorzag in een aanval van de DDR met als risico het uitbreken van een Derde Wereldoorlog.
Kaart 9
De "Kampfgruppen der Arbeiterklasse" speelde een belangrijke rol bij de bescherming van de grens tussen Berlin (West) en de DDR.
Kaart 10
Provocerende acties van Amerikaanse militairen in de Friedrichstraße. Met hulp van Sovjet-pantservoertuigen werden de provocaties tegen gegaan.
Kaart 11
Provocerende acties van de tanks van de drie westelijke bezettingsmachten aan de grens Berlin (West) en de DDR.
Kaart 12
Radio, televisie en subversieve organisaties uit het westen roepen DDR-burgers op zich te keren tegen het socialisme en de staat.
Kaart 13
Provocatieve grensoverschrijdingen vanuit Berlin (West) naar de DDR met deelname van gedogen door de Westberlijnse politie.
Kaart 14
Provocatieve acties in Berlin (West) aan de DDR staatsgrens.
Kaart 15
Op 16 juli 1986 werd een met zware springstoflading een aanslag gepleegd op de DDR grensinstallaties.
Kaart 16
Provocaties op 17 juni 1987: DDR-grenssoldaten werden gekogeld met stenen en grensinstallaties werden beschadigd.
Kaart 17
De Amerikaanse president Reagan betrad in 1982 illegaal de DDR. In een militante toespraak op 12 juni 1987 riep hij op de "Berlijnse muur" af te breken.
Kaart 18
Westberlijnse provocateurs beschadigen grensinstallaties op het grondgebied van de DDR.
Kaart 19
Met vuurwapens wordt het grondgebied van de DDR bedreigd.
Kaart 20
US-militairen dringen de DDR binnen en plegen andere provocatieve acties.
Kaart 21
eerste rij: Peter Göring (1940 - 1962), Ulrich Steinhauer (1956 - 1980)
tweede rij: Rolf Henniger (1941-1968)
derde rij: Siegfried Widera (1941 - 1963), Jörgen Schmidtchen (1941 - 1962), Peter Göring (1940 - 1962), Reinhold Huhn (1942 -1962), Günter Seling (1940 - 1962), Egon Schultz (1943 - 1964)
Kaart 22
Bij provocatieve handelingen aan de staatsgrens werden medewerkers van de grenstroepen burgers gewond.
Kaart 23
Bij officiële bezoeken aan Berlijn (West) werden buitenlandse gasten vergezeld van BRD-politici. Dit is strijd met het Viermogendhedenakkoord.
Kaart 24
Er wordt door criminele elementen mensen, geld, kostbare metalen en kunst uit de DDR gesmokkeld. Wapens, drugs, neofascistische en pornografische literatuur wordt de DDR binnengesmokkeld.
Kaart 25
Wapens die door grensprovocateurs gesmokkeld zijn door gebruik te maken van het transitverkeer,
Kaart 26
In het grens- en transitverkeer en in de post worden wapens en fascistische en militaristische literatuur gesmokkeld.
Kaart 27
Activiteiten van Westberlijnse neofascisten op de grens met de DDR.
Kaart 28
Pogingen vanuit Berlin (West) om over de staatsgrens heen medewerkers van de grenstroepen te corrumperen en af te leiden
Kaart 29
Vanuit Berlin (West) wordt gespioneerd door de westerse geheime diensten met installaties op de Teufelsberg.
laatste bewerking: 19 IX 2020
pagina gemaakt: 14 IX 2020