Beschrijving
Achtergronden
De Hans Beimler-wedstrijden van de FDJ en het "Gesellschaft für Sport und Technik" waren onderdeel van een pre-militaire training in de DDR. De Hans Beimler-wedstrijden waren bedoeld om enthousiasme op te wekken voor militaire beroepen. In 1967 introduceerde het ministerie van Onderwijs deze militaire sportwedstrijden op alle polytechnische middelbare scholen in de klassen 8 tot 10. Vanaf 1969 werd de socialistische militaire instructie op de scholen beschouwd als een vast onderdeel. De deelnemers kregen een medaille, die in 1967 werd ingesteld.
De eendaagse wedstrijd is vernoemd naar Hans Beimler (1895-1936), die vocht in de Spaanse burgeroorlog. Leerlingen bereidden zich het hele jaar voor: in de klas, in de lessen lichamelijke opvoeding en tijdens buitenschoolse evenementen. De wedstrijd begon met een gelofte aan het "socialistische vaderland". Daarna vonden politiek-ideologische evenementen plaats en werden wedstrijden in verschillende militaire disciplines georganiseerd als handgranaat werpen, cross-country race, schieten met luchtbuks (klas 8) en geweren met klein kaliber (klas 9/10), oriëntatie-mars.
In het begin van de jaren zeventig werd een tien kilometer lange mars in het programma opgenomen bestaande uit marcheren en het creëren van schuilplaatsen. Volgens SED-gegevens uit 1977 zou 77% van de studenten hebben deelgenomen aan de wedstrijden.
Typen onderscheidingstekens
In de "Katalog der Auszeichnungen und Abzeichen der DDR. Band 1" van Bartel worden drie typen onderscheiden van het 'Ehrenabzeichen des Hans-Beimler-Wettkampfes'.
(1967 - 1978) type a: non-ferrometaal, achterzijde met tekst
(1979 - ) type b: idem, achterzijde honingraatpatroon
( - 1989) type c: ijzer, bronskleurig
Op de voorzijde staat een portret van Hans Beimler, met in de rechter benedenhoek de tekst: "HANS BEIMLER".
Op de achterzijde staat de tekst: "BESTER IM HANS BEIMLER-WETTKAMPF DER FDJ" .
Het onderscheidingsteken is bevestigd aan een metalen 'spange', lichtblauw gelakt met het FDJ-beeldmerk in bronskleur, met daarachter een blauwe vlag en geweer.
Bronnen
Frank Bartel, Katalog der Auszeichnungen und Abzeichen der DDR. Band 1, Freie Deutsche Jugend und der Pioniersorganisation "Ernst Thälmann", Regenstauf, 2015, ISBN 978-3-86646-112-3, p. 83.
Klaus Feder, Jürgen Wagner & Ralf Swoboda, Militärische Abzeichen der Deutschen Demokratischen Republik, Berlin 1988, p. 74.
laatste bewerking: 9 VIII 2019
pagina gemaakt: 24 III 2018