Αβραάμ Ευαγγελία

Όταν το συναίσθημα (emotion) γίνεται emoji

Τα Emojis, αποτελούν ένα οπτικό, ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας που είναι απίστευτα δημοφιλές στο διαδίκτυο κυρίως στους νέους και πλέον όχι μόνο, μια και υιοθετούνται ευρύτατα από όλες τις ηλικίες. Είναι διάφορα σύμβολα, όπως καρδούλες ανάλογα με το είδος και την ένταση της αγάπης. Σπασμένες για την θλίψη και τον πόνο, φατσούλες χαρούμενες ως εξαιρετικά χαρούμενες, λυπημένες θυμωμένες, που νιώθουν αηδία η αποστροφή.

Η εξελικτική ψυχολογία αποδίδει έξι βασικά συναισθήματα στους ανθρώπους τα οποία εκφράζονται σχεδόν σε όλο τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο και αυτά είναι: Η ευτυχία η θλίψη, ο φόβος, η αηδία, ο θυμός και έκπληξη ( https://www.theatlantic.com/…/hard-feelings-science…/385711/).

Τα Emojis ξεκίνησαν προκειμένου να εκφραστούν όλα τα παραπάνω συναισθήματα σε μια γλώσσα παγκόσμια και κατανοητή από όλες τις κοινωνικές και μορφωτικές ομάδες. Τα Emojis υπήρξαν μια πιο έντεχνη και δημιουργική εξέλιξη των emoticons- : - ) :- ( ; ) τα οποία υποστηριζόταν τότε μέσα από τον κώδικα πληκτρολόγησης ASCII.

Τα Emojis βασίζονται στη δύναμη των οπτικών παραστάσεων και της γρήγορης επικοινωνίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν γραφτεί πολλά άρθρα κυρίως από γλωσσολόγους οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα Emojis είναι μια υποβαθμισμένη μορφή επικοινωνίας που μας πάει πίσω στην εποχή των ιερογλυφικών. Ο Jonathan Jones γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα The Guardian πως ότι τα Emojis μας φέρνουν πίσω στις σκοτεινές εποχές του αναλφαβητισμού. Υπάρχουν πολλοί άλλοι που υποστηρίζουν πως τα ψηφιακά αυτά σύμβολα στερούν στην ουσία από τους ανθρώπους το συναίσθημα και την ικανότητα τους να αισθάνονται.

Στην πραγματικότητα τα ηλεκτρονικά αυτά σύμβολα δεν μειώνουν το ανθρώπινο συναίσθημα. Η αγάπη, ο πόνος η θλίψη θα είναι πάντα παρόντα στη ζωή απλά περιορίζουν την ικανότητα μας να εκφραζόμαστε αυθεντικά. Πίσω από το συμπυκνωμένο νόημα που εμπεριέχεται σε ένα εικονίδιο κρύβουμε την ευαλωτότητα μας και ομοιογενοποιούμε τα συναισθήματα μας ταυτιζόμενοι με το συναίσθημα που εκφράζει το εικονίδιο και το οποίο ταυτόχρονα εκφράζεται και από μύριους άλλους χρήστες πέρα από εμάς. Άλλωστε τι διαφοροποιεί τη δική μας σπασμένη καρδιά που βάζουμε με πολύ ευκολία κάτω από το δράμα κάποιου φίλου από τις υπόλοιπες σπασμένες καρδιές των υπολοίπων; Τι διαφορά έχει όταν δέκα άτομα μοιράζονται τον πόνο σου ή την χαρά σου, σου εύχονται με το ίδιο ακριβώς σύμβολο; Τι διαφοροποίηση υπάρχει στο συναίσθημα, όλων αυτών που σου αποστέλλουν την ίδια ακριβώς «καρδιά»; Πόσο συγνώμη είναι η συγνώμη που εκφράζεται με δύο ενωμένα χεράκια;

Τα Emojis μπορεί να αποτελούν ένα γρήγορο εύκολο και ευχάριστο τρόπο επικοινωνίας. Στην ουσία όμως μειώνουν την αληθινή έκφραση των συναισθημάτων, υποβαθμίζουν την ποιότητα της επικοινωνίας και μας κρατούν θωρακισμένους συναισθηματικά πίσω από μια σαφώς χαριτωμένη εικόνα, η οποία όμως περιορίζει τη συναισθηματική μας νοημοσύνη και τη δυνατότητα λεκτικής συναισθηματικής έκφρασης.