Αβραάμ Ευαγγελία

Αρνητικές Πεποιθήσεις

“Είμαι ανεπαρκής”

“Δε μπορώ να τα καταφέρω”

“Είμαι αδύναμος”

“Δεν μπορώ να επιβληθώ”

“Είμαι αβοήθητος”

“Δε πρόκειται να μ αγαπήσει κανείς”

“Είμαι καταδικασμένος να μείνω μόνος”

“Είμαι κακός”

“Δεν είμαι ελκυστικός”

και πολλές άλλες..

Οι πεποιθήσεις είναι εδραιωμένες σκέψεις οι οποίες καλλιεργούνται από το ίδιο το άτομο όμως συνήθως προέρχονται από τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και καταλήγουν να γίνουν παραδοχές, αξίες και στάσεις ζωής.

Οι πεποιθήσεις είναι συνήθως σταθερές και δεν μεταβάλλονται εύκολα στο χρόνο γιατί δομούν τη βάση των πιστεύω μας. Καταλήγουν να αποτελούν αδιάψευστο εργαλείο ερμηνείας του εαυτό μας και του κόσμου, με αποτέλεσμα αυτό να μας παρέχει και μια αίσθηση ασφάλειας. Ταυτόχρονα, μας προσδίδουν ταυτότητα (ακόμη κι όταν αυτές είναι αρνητικές για μας) και αυτό κάνει την αλλαγή τους ακόμη πιο δύσκολη. Έτσι, καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, προσπαθούμε να τις συντηρήσουμε όσο σκληρές αρνητικές και επίπονες κι αν είναι αυτές για τον εαυτό μας.

Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο, καταφέρνουμε και βρίσκουμε συνεχώς επιβεβαιωτικά γεγονότα και δεδομένα που τις ενισχύουν και τις ισχυροποιούν, αντί για δεδομένα που τις καταρρίπτουν. Έτσι καταλήγουμε να παραμένουμε εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο τους.

Για τις πεποιθήσεις μας δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς οι ίδιοι, μια και όπως είπαμε συνήθως έχουν τη ρίζα τους στην παιδική μας ηλικία. Εφόσον όμως αντιληφθούμε ποσό καταστροφικές είναι για τη ζωή μας, την εξέλιξη και τη καθημερινότητα μας στο σήμερα, είμαστε υπεύθυνοι, σε πρώτο επίπεδο στο να πάψουμε να τις ανατροφοδοτούμε και σε δεύτερο επίπεδο να τις αλλάξουμε η να αντικαταστήσουμε με πιο θετικές και πιο λειτουργικές πεποιθήσεις.

Με άλλα λόγια οι πεποιθήσεις μπορεί να αλλάξουν και να αντικατασταθούν από καινούργιες θετικές μόνο όταν αντιληφθούμε πως αυτές δεν προάγουν τη ζωή μας με αποτέλεσμα να ζούμε με τον τρόπο που ζούμε επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο.