Αβραάμ Ευαγγελία

Ο ιδανικός κόσμος των Social Media

Tα social media αποτελούν αδιαμφισβήτητα μέρος της κοινωνικής πραγματικότητας.

Γνώριμες πλέον λέξεις συνθέτουν τον κοινό κώδικα επικοινωνίας των χρηστών:

Followers, friends, unfriend, status updates, likes, online available, unavailable, sharing, online, posts FoMO, influencers

Tα social media διατελούν πλέον, παράγοντα διαμόρφωσης κοινωνικών, πολιτιστικών ή μη τάσεων και επίσης κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για το πώς πρέπει να ζει και να φαίνεται κάποιος.

Τα Social Media δημιουργήθηκαν για τον σκοπό το οποίον αναφέρουν, δηλαδή να συνδέσουν κοινωνικά τους ανθρώπους. Δημιουργήθηκαν ως μέσον ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Παρ όλα αυτά πολύ σύντομα μέσα από αυτά αναδείχτηκε μια δεύτερη πραγματικότητα, όπου τα όρια μεταξύ αληθινής και εικονικής ζωής είναι δυσδιάκριτα.

Οι χρήστες μοιράζονται προσωπικές στιγμές δημόσια, οι συζητήσεις γίνονται σε chat rooms. Οι “φίλοι” μπορεί να είναι χιλιάδες και τα συναισθήματα να εκφράζονται με emoji. Οι νέοι χρήστες προσαρμόζονται και ενσωματώνονται σχετικά εύκολα στo εκάστοτε ψηφιακό περιβάλλον, πράγμα που καθιστούν τα Social Media ακόμη πιο φιλικά και προσβάσιμα σε κάθε ηλικιακή και μορφωτική ομάδα.

Στον μαγικό και εξαιρετικά γοητευτικό κόσμο των social Media είναι κανείς, περισσότερο αποδεκτός και δημοφιλής, αν είναι κυρίως νέος, όμορφος, ελεύθερος, ευκατάστατος και φυσικά διάσημος. Η φανταχτερή, ανέμελη, ζωή έχει το πρώτο ρόλο, μαζί με την σχεδόν αψεγάδιαστη μέσα από φίλτρα εμφάνιση. Η καθημερινότητα είναι ωραιοποιημένη, οι σχέσεις ιδανικές, οι φιλοφρονήσεις υπερβολικές. Οι χρήστες προσλαμβάνουν πλήθος άχρηστων και διαστρεβλωμένων πληροφοριών για τη ζωή των άλλων, τις οποίες συγκρίνουν πάντοτε με τη δική τους ζωή και καθημερινότητα, πράγμα που τους δημιουργεί στρες και άγχος.

Η εκτεταμένη χρήση, των Social Media, καθώς και η υπερέκθεση της ζωής των χρηστών σ αυτά, επηρεάζουν άρρηκτα την ψυχολογία και τη διάθεση τους. Ο εαυτός που προβάλλεται από τους χρήστες, είναι ο “ιδανικός εαυτός” που καθένας επιθυμεί να κατέχει και ο οποίος υποστηρίζεται, μέσα από φωτογραφίες, δραστηριότητες, κοινοποιήσεις, αλλαγή status. Στην πραγματικότητα όμως ο “ιδανικός εαυτός” συνήθως απέχει πολύ από τον πραγματικό εαυτό των χρηστών, γεγονός που δημιουργεί αμφιθυμικά συναισθήματα, μπέρδεμα για το ποιος ακριβώς είναι ο ίδιος καθώς και στρες και αγωνία για το πώς μπορεί να το βλέπουν οι άλλοι. Η διάθεση επηρεάζεται από την απήχηση και ανταπόκριση των φίλων. Οι πραγματικές κοινωνικές, σχέσεις λιγοστεύουν ή λειτουργούν υποστηρικτικά στο ψηφιακό προφίλ των χρηστών.

Στα Social Media ο προσωπικός πόνος, η προσωπική θλίψη, το προσωπικό πένθος, απουσιάζουν. Οι δυσκολίες στη δουλεία, στο σπίτι, στην οικογένεια, στις σχέσεις, αντικαθιστώνται με χαμογελαστές φιλτραρισμένες φωτογραφίες, φωτογραφίες πρωινού καφέ, ποτών εξόδων και γευμάτων. Παρ όλα αυτά η εικονική χαρά, δεν είναι ικανή να καταπραΰνει, τον ψυχικό πόνο ο οποίος παραμένει το ίδιο επώδυνος, τη μοναξιά η οποία συνεχίζει να είναι το ίδιο παρούσα.

Τα Social Media δεν μπορούν να έχουν ούτε θετική ούτε αρνητική επίδραση από μόνα τους. Η λανθασμένη χρήση τους όμως μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των χρηστών και των κοινωνιών στις οποίες οι ίδιοι ζουν, εργάζονται, δημιουργούν σχέσεις, μεγαλώνουν τα παιδιά τους, δηλαδή της πραγματικής ζωής που εξελίσσεται μετά το log out.