Att programmera med yngre elever är lite speciellt av många skäl. Till att börja med så är eleverna ganska långt ifrån sina framtida yrkesliv, så det finns ingen orsak att modella tidig undervisning om programmering efter hur det är att arbeta som datorexpert. Tvärtom kan man börja med det lustfyllda och elevnära och hitta programmeringen i det. För på den här nivån handlar programmering om att börja utforska logiska mönster. Vilka mönster finns runt omkring eleverna? (placeringar i rummet, scheman, dagliga rutiner, sociala överenskommelser, etc) Hur skulle man behöva förklara för en robot/dator för att den skulle kunna följa det mönstret? Hur hänger saker ihop? Vilka är lika och inte? Läroplanen fokuserar på elevernas förmåga att förstå, följa och ge enkla, stegvisa instruktioner.
Det finns gott om uppgifter och aktiviteter som man kan arbeta med som passar yngre elever och som inte kräver någon särskild teknik. Att få instruera sin lärare (som låtsas vara en robot och bara följer EXAKTA instruktioner) är ett sätt att börja. Sedan kan elever få testa med varandra.
Sedan finns UR-Serien Programmera Mera (säsong 1 passar yngre elever) med tillhörande Lärarhandledning där du som lärare får många idéer. Det finns en separat serie med Lektionstips.
Vi brukar använda ett antal uppgifter när elever besöker Makerspacet. Det kan vara uppgifter med koppling till matematik eller uppgifter med koppling till språk (kräver att du fixar små kort med "rimfiskar").
Appen LightBot finns gratis på kommunens alla iPads. Finns också på webben för dig vars elever har Chromebooks. Besök i så fall lightbot.com/flash.html eller lägg den som en länk på klassens pedagogiska webbsida.
Ganska snart behöver eleverna tänka logiskt och dela upp upprepade händelser i procedurer, kallat P1 och P2 i det här sammanhanget.
Vi erbjuder då och då möjligheten att komma på besök i Partille Makerspace och skräddarsyr då innehållet efter vad ni redan arbetat med på skolan och vad som är ert och elevernas nuläge. Det är viktigt för oss att besöket blir lärorikt för eleverna och en del av lärarnas professionella utveckling. Vårt mål är alltid att ni ska kunna arbeta vidare när ni är tillbaka på skolan.
Basfakta om Beebot och idéer om användning i olika ämnen
Lektionsförslag från Hands on Science
Klurig uppgift för att lära sig felsöka
Programmera Mera - säsong 1 - avsnitt om nya begrepp när ni jobbar med datalogiskt tänkande
Lektionstips samt Lärarhandledning till Programmera Mera
(Ännu inga exempel att dela)
Partille kommun, 433 82 | partillekundcenter@partille.se | Tel: 031-792 10 00 | Personalportal | Karta