Öjersjö Storegård

Avslutat projekt.

Presentationen från uppstarten finns här.

Under början av vårterminen arbetade vi tillsammans med lärare och elever i år 2, 4 och 5 för att förstärka och utveckla undervisningen för digital kompetens. Eleverna i år två fick via ett stationsupplägg möta ett antal aspekter på att skapa, förstå och följa stegvisa instruktioner utifrån användning av Beebots, hemsidan code.org och appen LightBot som alltid finns tillgängliga genom elevernas datorer och iPads.

Eleverna i år fyra och fem fick ta del av en grundkurs i hur programmering och Micro:bit fungerar med syfte att konstruera enkal tekniska skapelser som går att styra med programmering.

För mer info kontakta Partille Makerspace eller ansvariga pedagoger (se nedan).

År 2 - Stegvisa instruktioner

Under ett par tillfällen med varje grupp arbetade vi med eleverna kring att skapa, tolka och följa enkla, stegvisa instruktioner. Vi började enkelt genom att låta eleverna programmera varandra och att parvis få programmera en BeeBot att gå genom en enkel bana (som eleverna skapat själva med kaplastavar). Därefter pratade vi om olika alternativ för att dokumentera stegvisa instruktioner. En del elever använde ord och andra pilar. Därefter låt vi eleverna utveckla sin förståelse kring stegvisa instruktioner genom att använda Code.org (aktiviteten om Angry Birds, se nedan) och Lightbot (se nedan). Snart blev det betydelsefullt att kunna komprimera och förenkla kod för att spara tid och få plats med fler instruktioner. Där hade eleverna upptäckt en begränsning med BeeBoten som bara kan lagra ett fyrtiotal kommandon innan minnet är fullt. Det blev i samtal med vissa elever en tidig introduktion till upprepad addition och grunderna bakom multiplikation.

LightBot - goo.gl/vXnUVQ

Angry Birds - goo.gl/RxQ5LA


Ansvariga pedagoger:

Pernilla Nilsson, Anna Lööf och Diana Alfredsson


År 4 och 5- Börja med programmering

För att introducera blockprogrammering lät vi eleverna använda ett antal verktyg, bland annat en grundkursen till Micro:Bit. Då använde eleverna PXT-editorn för att programmera i JavaScript. Den finns här. Dessutom använde eleverna LightBot, code.org-verktyget PlayLabs och möjligheten att göra en egen variant av Flappy Birds. Detta kombinerade vi med formell undervisning om fenomen som "algoritm", "variabel" och hur de kan fungera i ett programmeringssammanhang.

Därefter fick eleverna möjlighet att välja litegrann kring hur de ville fortsätta vidare.

Några testade enkel musikproduktion med micro:bit.

Några gick vidare med grundkursen och skapade egna stegräknare.

Några testade att programmera ett spel baserat på "sten, sax, påse".


Ansvariga pedagoger:

Martin Almén och Anna Engelin


Tips för lärare

MIK: Lilla Viralgranskaren

Metro har tillsammans med Viralgranskaren tagit fram ett utbildningsmaterial för grundskolan om Medie- och informationskunnighet. Du hittar det materialet här.

Botanisera runt och se vad som kan passa för dig och dina elever.

Programmera Mera Lektionstips

UR har utvecklat en serie om programmering för barn och en parallell serie med lektionstips i klipp-format.

Säsong 1 - Med fokus på nybörjare och yngre elever upp till år 3. Passar bra för äldre elever som är nybörjare.

Säsong 2 med målgrupp år 4-6 och som förutsätter att man redan arbetat lite med programmering och tekniken kring datorer.


Botanisera runt och se vad som kan passa för dig och dina elever.


Partille kommun, 433 82 | partillekundcenter@partille.se | Tel: 031-792 10 00 | Personalportal | Karta