Samhällskunskap (7-9)

Förändringar i läroplanen

Syfte

Undervisningen ge eleverna möjlighet att förstå digitaliseringens betydelse för samhällsutvecklingen och för den personliga integriteten.

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla sin förståelse för vad det innebär att vara en aktiv och ansvarstagande medborgare i ett snabbt föränderligt samhälle.


Centralt Innehåll

Rättigheter och rättsskipning

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier


Samhällsresurser och fördelning

Digitaliseringens betydelse för samhällsutveckling inom olika områden, till exempel påverkan på arbetsmarknad och infrastruktur samt förändrade attityder och värderingar.


Information och kommunikation

Olika slags medier, deras uppbyggnad och innehåll, till exempel sociala medier, en webbplatser eller dagstidningar.

Nyhetsvärdering och hur den kan påverka människors bilder av omvärlden. Hur individer och grupper framställs, till exempel utifrån kön och etnicitet, samt hur information i digitala medier kan styras av bakomliggande programmering.

Möjligheter och risker förknippade med internet och digital kommunikation samt hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.


Förslag på upplägg

Rättigheter och rättsskipning

Elakheter som lagbrott och Gränsen för elakheter är videopoddar med Mårten Schultz där han går igenom var gränserna går mellan elakt och lagligt.

Statens Mediaråds sida No Hate samlar en mängd lärmaterial att använda i skolan.

Metodmaterial - vad gäller juridiskt på nätet är ett arbetsmaterial från Statens Medieråd.

En värderingsövning om integritet från IIS.


Samhällsresurser och fördelning

-


Information och kommunikation

Det här centrala innehållet handlar om att träna elever att bli kloka konsumenter som inte låter sig luras och som kan uppfatta vem som ligger bakom och förhålla sig till vilket budskap avsändaren vill förmedla. Mycket av det är saker vi har undervisat sedan länge men det blir lite annorlunda eftersom kommunikation på nätet är annorlunda.

Tjänster som ekokammaren.se som visualiserar politiskt färgade filterbubblor kan vara en ingång till samtal om nyheter som polariserar samhällsklimatet. Material som Lilla Viralgranskaren och tillhörande lärarhandledning är utmärkta att utgå ifrån.

Riksdagens sida med studiematerial om den demokratiska processen.

URs sida Maktfaktorn innehåller en mängd tester och övningar.

Statens Medieråds film Det nya hotet och uppföljningsfilmen om hur dom gjorde filmen ärframtaget för högstadiet.

IIS har färdiga lektioner kring källkritik samlade under digitalalektioner.se:


Den här delen av det centrala innehållet kan ses som en strävan att tidigt träna elever att ta plats i sitt närsamhälle och hur det styrs. I tidigare läroplansformuleringar fanns skrivningar i stil med att elever skulle växa upp och en dag kunna ta en aktiv roll i samhällslivet. Med revideringarna 2017 har de skrivningarna omformulerats till att istället handla om att elever ska lära sig att redan nu göra sin röst hörd. Det har att göra med att Internet påverkar demokratin på det sättet att fler kan göra sin röst hörd, oavsett vilken plattform man har och vilken ålder man är.


Resurser

ekokammaren.se - en tjänst som samlar nyheter utifrån politisk färg. Filterbubblan.se är en liknande tjänst.

Lilla Viralgranskaren - En sida av Metro som samlar aktuellt material som är relevant för lärare som undervisar om källkritik på nätet

Lilla Viralgranskarens lärarhandledning - en PDF med lektionsupplägg

digitalalektioner.se - en satsning från Internetstiftelsen IIS (gamla .se-stiftelsen)

Så har andra lärare i Partille gjort

Än så länge finns det inga exempel från Partille.


Partille kommun, 433 82 | partillekundcenter@partille.se | Tel: 031-792 10 00 | Personalportal | Karta