Miljøpakken

Programområder

Innledning

Miljøpakken for transport er et samarbeid mellom Statens vegvesen, Jernbanedirektoratet, Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune. I 2018 ble Miljøpakken trinn 3 vedtatt av Stortinget. Det innebærer at Miljøpakken er forlenget fem år til 2029 og at totalrammen er økt til 20 milliarder kroner. Halvparten av midlene skal gå til å utvikle hovedvegnettet. Den andre halvparten brukes til å utvikle et godt kollektivtilbud, etablere et hovednett for syklister, bedre trafikksikkerheten, øke gangtrafikken og bedre miljøforholdene i kommunen. Eventuelle endringer i denne fordelingen tas opp i større revisjoner av Miljøpakken.

Det er totalt omtrent 300 prosjekt i Miljøpakken. Rundt 150 er avsluttet. Miljøpakken ble fra august 2015 organisert med et eget sekretariat som er underlagt Miljøpakkens Kontaktutvalg, mens den kommunale delen av programmet er en matriseorganisasjon som ledes av en programleder organisert under kommunaldirektør for byutvikling.

Formål

Miljøpakken styres og evalueres etter ti konkrete mål. Miljøpakken har konkrete mål om reduksjon av klimagassutslipp, lokale utslipp og støy, samt utslipp fra kommunal virksomhet. Det er også mål om økt trafikksikkerhet, økte andel miljøvennlige reiser, fortetting innenfor eksisterende bystruktur og lokalisering av arbeidsplassintensive virksomheter innenfor de sentrale byområdene. Dagens mål går frem til 2018. Prosessen med å lage nye mål er startet.

Bymiljøavtalen fra 2016 inngår som en del av Miljøpakken. Der har Trondheim forpliktet seg til å nå nasjonale mål om nullvekst i personbiltransporten frem til 2023. Det pågår for tiden forhandlinger med Staten om en Byvekstavtale. Denne skal erstatte Bymiljøavtalen og vil gjelde for 2019 til 2029.

Planlagte aktiviteter

Prioritering av tiltak for 2018 ble behandlet i bystyresak 23/18. Konkret ressursinnsats i 2019 vil fremmes som sak til bystyret tidlig i 2019. I tillegg vil et fireårig handlingsprogram legges frem. Det legger rammene for prioriteringer i Miljøpakken i perioden 2020-2023.

Tiltak i forbindelse med innføring av Metrobuss og ny rutestruktur for buss utgjør en stor del av porteføljen for de kommende årene. Første del av byggeprosjektet omfatter omtrent 146 delprosjekter, som skal stå ferdige til metrobussen begynner å gå 3. august 2019. Dette er nye metrobusstasjoner, knutepunkt og endestasjoner, i tillegg til flere tiltak langs traseene. I tillegg settes det av omtrent 1,7 milliarder kroner til planlegging og gjennomføring av fire gateprosjekter i Kollektivbuen innen 2023.

Bygging av snarveger og andre tiltak for gående foreslås i tråd med vedtatt gåstrategi.

Sykkelsatsingen videreføres med utgangspunkt i vedtatt sykkelstrategi. Det legges vekt på tiltak langs de vedtatte hovedrutene for sykkel. Ambisjonen er et helhetlig og trygt tilbud der også god oppmerking og drift inngår.

Tiltak for bedre trafikksikkerhet vil i 2019 omfatte utbedring av kryss og planlegging og bygging av fortau for å sikre skoleveger. I tillegg videreføres satsing på bedre belysning av gangfelt rundt om i byen og etablering av signalanlegg i utsatte krysningspunkt.

Arbeidet med støyskjerming videreføres. I 2019 vil det prioriteres støyskjerming av skoler, barnehager og uteoppholdsarealer.

Miljøpakken omfatter også informasjonsvirksomhet og reiserådgivning. Dette er holdningsendrende arbeid som skal stimulere og motivere til mindre bilkjøring gjennom blant annet utlån av elsykler, gratis sykkelservice på arbeidsplassen og trafikkopplæring av elever.reiserådgivning. I tillegg gis rådgivning til store kulturarrangement og kjøpesentra. Arbeidet med sertifiseringen “Sykkelvennlig arbeidsplass” stimulerer virksomheter til å legge til rette for sykling. I 2019 har vi som mål å gi reiserådgivning til 16 virksomheter og 12 skoler.

En del av innsatsen i Miljøpakken er de store vegprosjektene som Statens vegvesen har ansvar for. I 2019 vil E6 Trondheim - Melhus stå ferdig, det største enkeltprosjektet i Miljøpakken. Det blir også oppstart på bygging av Nydalsbrua på Sluppen i 2019.

Ressursinnsats

Total ressursinnsats til prosjektene i Miljøpakken forventes å ligge på ca 1,4 milliarder kroner i 2019. Trondheim kommune bidrar med ca 18 millioner kroner per år (2017-kroner, indeksreguleres årlig) samt tilbakeføring av momskompensasjon i prosjekter på kommunalt vegnett. Driftsdelen på ca 8,2 millioner kroner fra kommunen brukes som tilskudd til drift av trikken og vintervedlikehold av gang- og sykkelanlegg. Resterende 9,5 millioner kroner er investeringsmidler som brukes til trafikksikkerhets- og sykkelprosjekter.