Om barnehage

Barnehage

Om området

Pedagog- og bemanningsnorm

Ny pedagognorm ble fastsatt av Kunnskapsdepartementet i desember 2017 og trådte i kraft fra 1. august 2018. Normen går ut på at det skal være minst en barnehagelærer per 7 barn under tre år eller 14 barn over tre år. Videre vedtok Stortinget i mai 2018 en minimumsnorm for grunnbemanning i barnehagene, som er minst en ansatt per tre barn under tre år eller seks barn over tre år. Denne normen trådte også i kraft 1. august 2018, men det er i egen forskrift fastsatt overgangsregler som innebærer at barnehageeier kan benytte perioden fram til 1. august 2019 til å oppfylle kravet til grunnbemanning.

Spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging

Utviklingen de siste årene viser mer enn en dobling av andel barn med enkeltvedtak om spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging i trondheimsbarnehagene fra 2013 til 2017. Det er likevel betydelige forskjeller mellom barnehagene i hvor mange barn som har enkeltvedtak. Ved utgangen av 2017 var det 462 barn med enkeltvedtak etter barnehagelovens § 19a og/eller barnehagelovens § 19g. Andel barn med enkeltvedtak etter § 19a utgjorde i 2017 4,8 prosent av totalt antall barn i kommunale barnehager.

Av figur 7-1 fremgår at veksten i antall barn med “små” vedtak om spesialpedagogisk hjelp har flatet ut. Dette er et bekymringsfullt høyt nivå, samtidig som Rådmannen registrerer en ny utvikling ved at en større andel av barna får mer omfattende vedtak målt i antall timer per uke.

Oppfølging av Dypvik-rapporten Barnehageloven § 19a og 19g og Nordahl-utvalgets rapport Inkluderende fellesskap for barn og unge skal prioriteres. Målsettingen er at flere barn skal få hjelp innenfor det ordinære tilbudet gjennom økt fokus på et godt allmennpedagogisk fellesskap.

Figur 7-1. Antall barn med vedtak om spesialpedagogisk hjelp (barnehageloven § 19a) og/eller tilrettelegging (barnehageloven § 19g ), timer ressurstildeling per uke

Samisk barnehagetilbud og tegnspråklig barnehagetilbud

Samisk barnehagetilbud ble etablert ved Ferista friluftsbarnehage høsten 2017. Det er lagt ned stor innsats i etableringen av tilbudet for å gjøre det til en integrert del av helheten i Ferista barnehage. Barnehagen jobber godt med rammeplanen og prosjektets mål knyttet til språk og kultur. Det er utfordrende at det er få søkere til tilbudet. Videre er rekruttering av kompetent personale vanskelig. Utvikling av knutepunktfunksjonen, der barnehagen skal gi kunnskap og veiledning til andre barnehager, vil ha prioritet framover i prosjektperioden.

Trondheim kommune og Statped er blitt enige om at kommunen overtar Møller barnehage fra 1. januar 2019. Kommunen skal drive det tegnspråklige tilbudet i dagens lokaler for Møller barnehage fram til kommunen har etablert nye lokaler for det tegnspråklige tilbudet i nye Kolstad barnehage, som etter planen åpner 1. august 2020.

Tilsyn

Fagenhet for oppvekst og utdanning og Økonomitjenesten er delegert ansvaret som barnehagemyndighet, noe som blant annet innebærer at det gis veiledning og føres tilsyn med barnehageeieres og barnehagenes etterlevelse av lov og regelverk. Dette innbefatter at Fagenheten gir veiledning og gjennomfører tilsyn med barnehagens innhold og kvalitet. Økonomitjenesten åpnet før årsskiftet 2018 økonomisk tilsyn med fem private barnehager. Tilsynene ventes ferdigstilt i løpet av høsten 2018.

Økonomiske nøkkeltall

Figur 7-2 viser budsjett- og regnskap for barnehager i perioden 2015-2017, vedtatt budsjett og prognose på regnskap for 2018, samt rådmannens forslag til netto driftsbudsjett for barnehager for 2019.

Økningen i budsjett i perioden 2015-2018 har, i tillegg til lønns- og prisvekst, sammenheng med nye regler for finansiering av private barnehager, nye regler for moderasjon for familier med lav inntekt, utvidelser i retten til lovfestet rett til barnehageplass og opptrapping mot pedagog- og bemanningsnorm. Figuren viser at tjenesteområdet barnehage har hatt en drift i samsvar med budsjett i hele perioden. På tross av opptrapping mot normer, gjør nedgangen i befolkning 1-5 år at budsjettet ikke øker fra 2018 til 2019.

Figur 7-3 viser spredning i budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2015-2017. Figuren viser at de fleste enhetene har et regnskap som ligger innenfor +/- 3 prosent avvik sammenlignet med budsjettet.

Figur 7-2. Budsjett- og regnskap for barnehager 2015-2017. Tall i nominelle kroner.

Figur 7-3. Spredning i budsjettavvik for enhetene.

Sammenligning med andre kommuner

Netto driftsutgifter per innbygger ligger høyere enn snitt ASSS. Det samme gjelder ressursbruksindikatoren, som viser kommunens utgifter til barnehager, korrigert for variasjoner i utgiftsbehov, arbeidsgiveravgift og pensjonsutgifter. Høye utgifter skyldes hovedsakelig høy barnehagedeltakelse, og spesielt i aldersgruppen 1-2 år. Antall barn per årsverk (bemanningstetthet) ligger under snitt ASSS i kommunale barnehager, og på snitt ASSS i private barnehager.

Tabell 7-1. KOSTRA-tall for barnehager

Sykefravær

Sykefraværet innenfor barnehageområdet viser noe nedgang i 2017 og inn i 2018, fra 11,5 prosent i andre kvartal i 2017 til 11,1 prosent i andre kvartal i 2018. Fraværet varierer mellom enhetene, men er fortsatt svært høyt i flere enheter. Som tidligere er det særlig langtidsfraværet som er utfordrende. Fra oktober 2017 er deltakelse i NED-prosjektet, i regi av KS, prioritert. 10 enheter med høyt fravær over tid deltar. Målet for arbeidet er varig reduksjon i sykefraværet. Gjennom prosjektet gis forsterkninger til kommunens egen innsats med å redusere sykefraværet. I tillegg tilføres kommunen ny kunnskap og metodikk i arbeidet med fravær og nærvær. Underveisevaluering sommeren 2018 viser at fraværet går ned i de fleste av de deltakende enhetene. Det er fortsatt uklart om dette er et resultat av prosjektet, helhetlig ledelse og økt nærledelse gjennom tilsetting av avdelingsledere eller om det skyldes naturlige svingninger. Gjennom innføring av helhetlig ledelse og tilsetting av avdelingsledere er forutsetningen for tettere oppfølging av personalet bedre enn tidligere.

Til høsten skal det arrangeres erfaringskonferanse med deltakende enheter, Personaltjenesten, Arbeidsmiljøenheten og NAV. Prosjektet følgeforskes av FAFO og foreløpige resultater vil bli presentert på konferansen. Rådmannen er opptatt av å gi denne ordningen tid for å kunne vurdere om innsatsen gjennom prosjektet gir varige resultater.