Periodemål og indikatorer

Eiendomstjenester

Tjenesteområdet bidrar til å oppnå følgende mål i kommuneplanens samfunnsdel:

2.2 I 2020 skal Trondheim være et lavenergisamfunn.

2.4 I 2020 skal Trondheim ha en bærekraftig forvaltning av naturmiljø og areal.

2.5 I 2020 er Trondheim en ren og ryddig kommune der 90 prosent av avfallet gjenvinnes.

2.6 I 2020 er Trondheim rollemodell for konkurransedyktige og bærekraftige areal- og

transportløsninger.

4.2 I 2020 skal Trondheim kommune ha styrket sin posisjon som attraktiv arbeidsgiver.

4.4 I 2020 skal Trondheim kommune og kommunens innbyggere ha felles forståelse av hvilke forventninger en kan ha til kommunens tjenester.


1. Gode miljø - og klimavennlige løsninger i alle deler av virksomheten

Trondheim kommune skal ha gode miljø- og klimavennlige løsninger i alle ledd, når vi bygger nytt, når vi rehabiliterer og vedlikeholder bygningene våre og når vi drifter og renholder bygningene. Vi skal arbeide for en klimanøytral eiendomsportefølje og utvikle helhetlige løsninger for bygg, energi og transport som bidrar til klimavennlig byutvikling.

Indikatorer:

  • Utfasing av fossilt brensel i kommunal bygningsmasse innen 2020. Fossilfrie byggeplasser med utslippsfrie løsninger, digital teknologi for å redusere transportbehov, samt kritisk gjennomgang av behovet for og antallet kjøretøy.
  • Vise klimagasskonsekvenser ved valg av tomt for offentlig tjenesteyting.
  • Sambruk av lokaler på tvers av tjenesteområder. Arealbruk skal effektiviseres selv om økt bruk gir økt energibruk.
  • Redusere energibruk med 2 prosent per år gjennom enøktiltak på eksisterende bebyggelse, varme og strømproduksjon på egne bygg gjennom økt bruk av varmepumpeløsninger og solcelleanlegg.
  • Bruk av fornybare materialer, med vekt på innovativ bruk av tre. Etablere klimagassregnskap som dokumenterer måloppnåelsen. Redusere klimafotavtrykket til nye bygg gjennom mål om minimum 30 prosent reduksjon av utslipp fra energi og materialer, forutsatt at livsløpskostnadene ikke øker vesentlig.
  • Samarbeid med forskningsmiljø for å utvikle innovative og framtidsrettede løsninger.
  • Det skal igangsettes pilotprosjekter på plusshus og nullutslippsbygg.

2. Sikre kvaliteten på alle bygninger

Trondheim kommune har betydelige verdier i sin bygningsmasse. Et målrettet verdibevarende vedlikehold er nødvendig for å sikre disse verdiene på en økonomisk optimal måte. God drift og godt renhold er en viktig forutsetning for å nå målet.

Indikatorer:

  • 85 prosent av vedlikeholdsbudsjettet skal brukes til planlagt, verdibevarende vedlikehold og utskiftinger.
  • Utvikle drifts- og vedlikeholdsvennlige bygninger. Implementering av nytt FDVU-system skal profesjonalisere og effektivisere organisasjonen.
  • Utvikle kulturminneplan

3. Gjennom investeringsprosessen møte kommunens behov for areal på kort og lang sikt

Befolkningsøkningen i Trondheim utløser behov for bygging av barnehager, skoler, helse- og velferdssentre og idrettsanlegg. Kommunen har ikke tilstrekkelige arealreserver til å møte behovet for areal til offentlige formål. For å lykkes med bygging av offentlige bygg og anlegg, må kommunen derfor være en aktiv grunnerverver med et langsiktig perspektiv, og vektlegge arealeffektivitet og sambruk i alle prosjekter.

Indikatorer:

  • I 2019 skal kommunen ha tilstrekkelig areal til å få gjennomført aktuelle prosjekt. Vi skal være en pådriver for sambruk og effektiv utnyttelse av arealene, også uteareal.
  • Oppdatering av premissene i plan for areal til offentlige tjenester minimum hvert 4. år

4. Bidra aktivt til utvikling av prioriterte utbyggings- og byomformingsområder

Trondheim kommune skal vurdere tidlig hvilke offentlige anlegg som er nødvendige for utvikling av et utbyggings-/ byomformingsområde, hvordan anleggene skal finansieres, når de kan bygges og hvem som skal være tiltakshaver. Bidra til at finansiering foreligger til riktig tid, eller at det er forutsigbart når finansiering vil foreligge.

Indikator:

  • I 2019 skal kommunen utarbeide gjennomføringstrategi for minst ett prioritert byomformingsområde.