Vluchtoord

Wie vanaf de A28 langs de Eperweg Nunspeet binnenrijdt passeert de Vluchtoordrotonde met een infopaneel.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden in Nunspeet duizenden Belgische vluchtelingen gehuisvest. Vluchtoord Nunspeet werd in enkele weken uit de grond gestampt. Een eeuw na de Eerste Wereldoorlog wordt in Nunspeet op verschillende manieren de herinnering aan het Vluchtoord levend gehouden. Anno 2019 is er op de plek van Vluchtoord Nunspeet een woonwijk (waar de wegen Belgische namen hebben) en Rondweg De Kolk. De rotonde Eperweg/Rondweg De Kolk kreeg de naam Vluchtoordrotonde.

Aan de Vluchtoordrotonde is een informatiepaneel geplaatst door de Gemeente Nunspeet in samenwerking met het Streekarchivariaat Noordwest Veluwe en de Heemkundige Vereniging Nuwenspete. Het infopaneel werd op 16 mei 2019 door wethouder Storteboom onthuld.

Het infopaneel staat aan de Vluchtoordrotonde. De blauwe lijn is een wandelroute van 3 kilometer rond het voormalige Vluchtoord Nunspeet. De route is van voor de aanleg van de rotonde, maar is nog altijd te lopen. Alleen niet meer door het stukje bos bij de rotonde. Dat geeft dan weer de mogelijkheid om even het infopaneel te bekijken.

Met dank aan Google Earth.

Op 10 juni 2014 deed de virtuele oudheidkamer mee aan een internationaal Twitter-event over de eerste wereldoorlog. Tussen de bijna 2000 tweets die de wereld over gingen zaten er 4 vanuit Nunspeet. Middenin het event kwam de Huis aan Huis met het bericht over de naam Vluchtoordrotonde. Dat bericht staat nu tussen internationale bijdragen bij #ww1archives

meer over Vluchtoord Nunspeet

De wandelroute is gelopen in 2014 en volgt vrij nauwkeurig het hek rond het Vluchtoord van ruim een eeuw geleden, met een paar uitzonderingen. Aan de linkerkant loopt de route over de Oenenburgweg, terwijl het hek ooit liep op de grens van de huidige begraafplaats en de achtertuinen. Aan de noordkant wordt voor een groot deel de Oosterlaan gevolgd. Aan de oost- en zuidkant klopt de route met het hek van destijds. De Zuidoostpunt, waar nu de rotonde ligt was destijds het Vierde Dorp en is maar kort in gebruik geweest bij het Vluchtoord. Plattegronden van het Vluchtoord vindt u hier

Een tentoonstelling over de vluchtoorden was van 10 oktober tot 28 november 2014 te zien in Veluvine Nunspeet. Lees meer ..

Voor de watervoorziening van het Vluchtoord Nunspeet werd een bron geslagen en werd een watertoren gebouwd. Lees meer ...

Een monument herinnert aan de vluchtelingen die de oorlog niet overleefden. Lees meer ...

F. Vissers, een Belgisch kunstenaar die tijdens de 1e Wereldoorlog in Vluchtoord Nunspeet verbleef en daar overleed kreeg in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet een tentoonstelling. Lees meer ..

In april 2014 is een lesbrief gepresenteerd in de Bibliotheek Noordwest-Veluwe in Veluvine. Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe en Wereldhuis Projecten hebben de lesbrief en het multimedia materiaal ontwikkeld. Een artikel over ontstaan en inhoud van de lesbrief verscheen in april 2014 in het Belgische tijdschrift Volkskunde onder de titel "Project Onderdak in Nunspeet, voortleven van Vluchtoord Nunspeet in de 21e eeuw".