Fietsen

Fietsknooppunten

Fietsknooppunten zijn een handig hulpmiddel om zelf een fietsroute samen te stellen. Hieronder staan wat wetenswaardigheden over knooppunten rond Nunspeet..

Fietsknooppunt 12 aan het Eibertjespad.

Over de naam Eibertje - die al in het midden van de 19e eeuw aan dit pad verbonden was - staat hier meer.

Fietsknooppunt 13.

De route naar knooppunt 29 buigt hier af van het Vennenpad. Onderweg naar knooppunt 29 komt u een interessant stukje cultuurhistorie tegen. Hier is nog (net) te zien hoe het bos met een houtwal tegen de wind en het stuivende zand werd beschermd.

Daarover hier meer

Fietsknooppunt 14. Driesprong van fietspaden. Achter het bordje fietspad op de foto fietst u de hei op. Rechtsaf, dus achter het knooppuntbord, gaat naar Vierhouten. Linksaf gaat ook de hei op naar Elspeet. Links van het fietspad naar Elspeet komt u langs Noorderheide, het huis is op afstand te bewonderen en voor wie er een omweg voor over heeft vormen de waterwerken op Noorderheide een cultuurhistorische attractie, klik hier voor meer info

Fietsknooppunt 15. Linksaf naar Nunspeet, rechtsaf naar Vierhouten, rechtuit naar Hotel 'De Mallejan'. Na beschadiging door een windhoos enkele jaren geleden is Hotel 'De Mallejan' weer van een rieten dak voorzien. Uit de oude foto blijkt hoezeer dat cultuurhistorisch verantwoord is.

Dit is 'De Mallejan' in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ook toen een rieten kap. Langs de weg staan twee mallejannen, tweewielige wagens waarmee gekapte bomen het bos uit werden vervoerd.

Fietsknooppunt 16. U staat aan de rand van het dorp Vierhouten, voor u ligt de weg door het Vierhouterbos naar Gortel.

Het uitzicht is oeroud boerenland. Het oudste verleden van Vierhouten is in nevelen gehuld, maar zoveel is duidelijk: eeuwenlang is hier geboerd op schrale grond. Om toch aan opbrengst te komen lieten de boeren overdag schapen grazen op de hei. 's Nachts werd in de potstal hun mest verzameld. Met elkaar waren de oude erven van Vierhouten eigenaar van het Vierhouterbosch, zo werd in de behoefte aan hout voorzien. Dat is lang geleden. Nu is het Vierhouterbos van Staatsbosbeheer en u kunt er vrij wandelen. Het dorp is in de zomer een gezellige plek waar u voortreffelijk kunt eten

Fietsknooppunt 18 ligt in Nieuw Soerel, een bosbouwbedrijf dat ruim anderhalve eeuw geleden werd gestart op de hei langs de weg tussen Nunspeet en Epe door investeerders uit Noordholland. Sedert de eerste wereldoorlog is het van Staatsbosbeheer, nadat Staatsmijnen alle oogstbare hout had gekapt en verwerkt tot mijnhout. De houtschaarste was groot in die tijd, er was zelfs een vervoersverbod op hout om illegaal gebruik tegen te gaan. De plek waar de foto is genomen heet Pas Op. In verhalen wordt die naam wel verbonden met struikroverij in het verleden. Linksaf vindt u het Verscholen Dorp uit de Tweede Wereldoorlog met meer informatie ter plaatse, rechtdoor gaat het fietspad naar Vierhouten, rechtsaf naar de Waskolk en Nunspeet.

Fietsknooppunt 29. De weg op de voorgrond is de Ramringweg door het Zandenbos. Rechtdoor gaat u naar de Waskolk. De andere kant op ligt knooppunt 13. Onderweg tussen 29 en 13 komt u een cultuurhistorisch interessant plekje tegen. Daarover leest u hier meer

Fietsknooppunt 32. Alleen al de straatnaambordjes maken het aardig om daar even rond te kijken. De pijl IJsboerderij volgen is ook lang niet gek.

Fietsknooppunt 39.

De foto is gemaakt op de Vaassenseweg in Elspeet met zicht op de Apeldoornse weg, links naar Apeldoorn, rechts naar Elspeet. De Apeldoornse en de Vaassense weg geven beiden toegang tot eindeloos fietsen in het Kroondomein. Een ommetje vanaf dit knooppunt, de ene weg heen, de andere weg terug om Paleis het Loo heen meet 30 kilometer. De grens van de gemeente Nunspeet wordt al snel bereikt. Over het Kroondomein vindt u hier meer.

Fietsknooppunt 40 ligt aan de noordkant van Elspeet in het Elspeterbos. Het Elspeterbos is een van de oudste bossen op de Veluwe. Oorspronkelijk een bos dat gezamenlijk werd gebruikt door de boeren uit Elspeet, maar al eeuwen geleden werden aandelen verhandeld en raakte het recht op bomen in het Elspeterbos ontkoppeld van de boerderijen in Elspeet. Geweldig mooi bos om doorheen te fietsen, rechtuit richting Gortel en Kroondomein Het Loo.

Fietsknooppunt 54. Het bord staat aan de Oudeweg met de rug naar Landgoed Hulshorst. Achter de witte bestelwagen is een ecoduct. Linksaf is de weg Onder de bos, die langs de Hulshorster enk loopt

Het is verleidelijk om eerst achter en pas daarna op het bord van Fietsknooppunt 54 te kijken. De spreng op het Landgoed Hulshorst is zeer de eerste aandacht waard. Hier vindt u meer over Landgoed Hulshorst

Fietsknooppunt 57.

De foto is gemaakt op de Brandsweg in de gemeente Nunspeet. Rechtdoor gaat u naar het Hulshorster zand, rechtsaf is Onder de bos, de weg op de grens van de bossen en landbouwgebied. Als u aankoerst op fietsknooppunt 54 dan komt u langs de enk en - in het juiste jaargetijde - de korenbloemen.

Korenbloemen langs oeroud boerenland. De Hulshorster enk heeft een geschiedenis als landbouwgebied van 700 jaar. De enk is te vinden langs de route tussen de fietsknooppunten 54 en 57.

Meer over de enk vindt u hier

Fietsknoopunt 71.

Rechtdoor naar Nunspeet, linksaf naar Hulshorst. Het bos links, achter de ANWB paddestoel, is het Willemsbos.

Het Willemsbos grenst aan twee fietspaden en zijn er opengestelde wandelpaden

Het Willemsbos ontstond in de 19e eeuw onder de naam Vitringabos. Twee generaties Vitringa, burgemeesters en notarissen te Nunspeet, hebben het opgebouwd. Later werd het Vitringabos uitgebreid met een strook aan de oostkant en samen werden die bossen onder regie van de familie Van Vloten het Willemsbos.

Fietsknooppunt 82.

Hoek Kolmansweg / Spijkerweg. Een bijzondere lokatie.

Wanneer u de Spijkerweg in kijkt richting Veluwemeer dan ziet u weiland. Toch was dat de laatst bekende lokatie van het driemaal verdwenen kasteel Bijssel. Over dat kasteel vindt u hier meer.

Dit is fietsknooppunt 80. Het verhaal dat erbij hoort is dat van de Zuiderzee en de duinen, jawel, de duinen. De strandwal die door het water van de Zuiderzee werd opgeworpen en door de wind verder in vorm werd gebracht. Met een beetje moeite ziet u ze aan de horizon op de foto, maar wanneer u bij het knooppunt staat ziet u ze natuurlijk veel beter. U kunt ook het pad op de foto nog een eind weegs volgen om ze beter te zien. Is uw belangstelling gewekt? Klik hier

Fietsknooppunt 88.

Voor u ligt Hulshorst, achter u ligt Elspeet. De heuvel voor u war het fietspad op de foto tegenop klimt heet Stakenberg.

De Harderwijkse stadsschrijver vermeldde in 1730 dat 'nog onlangs' op de Staackenberg een grenspaal werd geplaatst. Een driedorpenpunt, daar raken de heidevelden van de dorpen Elspeet, Hierden en Hulshorst elkaar.

Over de Stakenberg vindt u hier meer

Fiets-app

Naast de knooppunten is er voor de digitaal ingestelde fietser een app. De fietsroute "Nunspeet, oud en nieuw" is een rondje Nunspeet - Hulshorst - Elspeet - Vierhouten - Nunspeet van een kleine 35 km.

De route is verpakt in een app die Abel Life voor de Gemeente Nunspeet heeft gemaakt met input van een plaatselijke werkgroep, samengesteld uit gemeente, streekkenners en VVV.

Op een aantal punten op de route kan via een icoontje op de kaart informatie worden opgevraagd over erfgoed en natuur. Zoals de app-maker van Abel Life het zei bij de briefing van de werkgroep: de belangrijkste vraag die de app moet kunnen beantwoorden is waar je zou kunnen drinken, eten of plassen, de rest is mooi meegenomen. Horeca op de route is daarom niet vergeten.

Je komt aan de route door met de telefoon bij Google Play of App Store eerst de app van Abel Life te downloaden. Binnen die app kun je dan zoeken op “Nunspeet” en de route “Nunspeet, oud en nieuw" downloaden. De app en de route zijn gratis.