Voormalige gemeentehuis

Het voormalige gemeentehuis van de gemeente Ermelo te Nunspeet - hier op een foto van voor de restauratie - is in oude luister hersteld. Er is inmiddels ruime ervaring met herbestemming van het Nunspeetse 'culturele tafelzilver'. Voorbeelden zijn Stationslaan 32/34, het voormalige Diorama, het postkantoor, Welgelegen en het Stationshuisje

Een goede gelegenheid om in de geschiedenis van het oude gemeentehuis te duiken. De Monumentengids Nunspeet verschaft een pasklaar tekstje:

Tijdens de raadsvergadering van 12 maart 1850 beraadt men zich op een belangrijk aspect van de nieuwe Gemeentewet (1851). De plicht om vergaderingen in het openbaar te laten plaatsvinden maakt het zeer gewenst dat de gemeente een echt gemeentehuis krijgt. Er wordt een plan opgesteld voor de bouw van een bescheiden gemeentehuis, maar Gedeputeerde Staten wil de zaak tot na de invoering van de nieuwe Gemeentewet laten rusten. Daarom biedt burgemeester C.L. Vltringa aan 'een gemeentehuis voor zijne eigen rekening te laten bouwen, dat tot een billijken prijs aan de gemeente te verhuren'. De raad stemt van harte in met dit aanbod. Veertig jaar lang wordt het gemeentehuis gehuurd van de farnilie Vitringa. In 1890 wordt het voor ƒ 1000,- aan de gemeente verkocht In 1891 wordt besloten een kamer bij te bouwen voor het opbergen van het archief.

In 1907 komt de gemeenteraad tot de conclusie dat het gemeentehuis niet meer voldoet. Na veel beraadslagingen wordt besloten tot 'het verbouwen, bijna geheel vernieuwen van het gemeentehuis, en tevens nieuwe meubilering'. Het resultaat is een aanzienlijke uitbreiding naar ontwerp van architect D. Kok, waarbij het uiterlijk van het gebouw ingrijpend werd veranderd en in feite het huidige aanzien kreeg.

Uit de beeldbank van het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe komen deze twee foto's van vroeger. Voor wie dat leuk vindt: er zijn er veel meer, klik hier voor de beeldbank